Könnyen telepíthető Gentoo alapú disztribúció: RedCore

Érdekel a Gentoo felfedezése, de aggódsz annak összetettsége miatt? A Redcore felhasználóbarát megoldást kínál a problémamentes telepítés és kezelés érdekében. Ez egy Gentoo-alapú Linux disztribúció, amelynek célja, hogy a Gentoo teljesítményét elérhetőbbé és felhasználóbarátabbá tegye.

A disztribúció a Gentoo tesztelési ágán alapul, amely alapértelmezés szerint (hardened) keményített profilt használ. Számos további biztonsági szolgáltatást kínál a jól ismert Gentoo Linux telepítésen felül.

Az előző kiadás óta 11 hónapos fejlesztés után megérkezett a Redcore Linux Hardened 2401, kódnéven „Tarazed”, szóval lássuk, milyen új funkciókat kínál.

A Redcore Linux 2401 újdonságai

Megőrizve megszokott megjelenését és életérzetét, ez az új kiadás jelentős fejlesztésekkel büszkélkedhet a motorháztető alatt. Szorosan illeszkedik a Gentoo Linux 2024. január 21-i tesztelési fájához, így a felhasználók hozzáférhetnek a legújabb és legstabilabb szoftverekhez.

Az asztali oldalon ez a frissítés tartalmazza a legújabb Plasma 5.27.10-et és a KDE Frameworks 5.114.0-t, valamint a KDE Gear 23.08.4-et, a KDE közösség által karbantartott szoftvergyűjteményt.

A Redcore Linux 2401 egyik figyelemre méltó frissítése, hogy a Linux kernel 6.6 LTS alapértelmezett opcióként szerepel. A régebbi verziók, például a 6.1 LTS és az 5.15 LTS szintén elérhetők a tárolókban azok számára, akik a korábbi iterációkat kedvelik.

Ugyanakkor az eszközlánc jelentős lendületet kapott, immár glibc 2.37, GCC 13.2.0, Binutils 2.40, Clang/LLVM 17.0.6 és Rust 1.74.1 verziókkal.

Ami a grafikát illeti, a felhasználók megtapasztalhatják a legújabb Mesa, Xorg, Xwayland és Wayland stackeket, biztosítva a zökkenőmentes és vizuálisan gazdag számítástechnikai élményt.

A kiadás egyik kulcsfontosságú változása a PipeWire alapértelmezett hangszerverként való elfogadása, amely felváltja a régebbi PulseAudio-t és a JACK-et, ezáltal modernizálva a disztribúció hanginfrastruktúráját.

A biztonságot, amely a Linux-felhasználók számára kiemelten fontos szempont, megerősíti az OpenSSL 3 alapértelmezett megvalósítása, eltávolodva a régebbi OpenSSL 1-től. Hasonlóképpen az FFmpeg 6 vált szabványossá, felváltva a korábbi, 4-es verziót, ami jelentős előrelépést jelent a multimédia terén képességeit.

A Redcore Linux 2401 a Sisyphus, a Redcore csomagkezelőjének teljes átdolgozására is fókuszál. Ez az átírás leválasztja a háttérrendszert és így jobb frontend programot kinál, tisztább és továbbfejlesztett API-val.

Az új Sisyphus intelligensebb, javaslatokat tesz a csomagnevekre, és lehetővé teszi a telepítést kifejezett jelölés nélkül.

A kiadási közleményben az összes változásról részletes tájékoztatást találunk, elég alaposak ezen a té:ren is.