Ez már valódi LTS támogatás lesz!

Már csak hónapok vannak hátra az Ubuntu következő hosszú távú támogatási kiadásának (LTS), azaz az Ubuntu 24.04 LTS Noble Numba-t régóta várt megjelenésétől. Nem szabad elfelejteni, hogy a Canonical tavaly december elején megosztott egy ütemtervet, amely bemutatta, hogy a Desktop csapata min dolgozik az Ubuntu 24.04-el kapcsolatban. Még a korábbi Ubuntu 23.10-es kiadás is erős indikátorként használható arra vonatkozóan, hogy mire számíthatunk a közelgő LTS-kiadástól.
Most azonban további betekintést nyerhetünk abba, hogy mit várhatunk az Ubuntu 24.04 kiadásától, köszönhetően a Destination Linux által az Ubuntu Summit rendezvényen egy különleges vendéggel készített interjúnak.

12 éves támogatás az Ubuntu LTS kiadásokhoz?

Az interjú vendége nem más volt, mint Mark Shuttleworth, a Canonical vezérigazgatója. Elárulta, hogy az Ubuntu 24.04 LTS 12 éven át frissítéseket fog kapni , és ugyanezt a kötelezettségvállalást teszik néhány régebbi LTS-kiadásra is (verziók megadása nélkül).

Mark megemlíti:

Nem akarom ellopni valaki mástól a mennydörgést, de lényegében 12 év az, amit 04. 24-re meg fogunk tenni, és visszamegyünk, és megtesszük néhány régebbinél is.

fogalmazott, Mark platina szintű vállalati elkötelezettségként, amely megfelel a Red Hat Enterprise Linux (RHEL) által kínáltnak. Sőt, nem csak az alapvető összetevőkre teszik ezt, hanem a disztribúció teljes egészére, mintegy 30 000 forráscsomaggal.

Azt is hozzátette:

Nyilvánvalóan ezek egy része az Ubuntu Pro, de az egyszerű tény az, hogy most már használhatja az Ubuntu 24.04-et, és képes lesz telepíteni valamit, tudva, hogy a szó szoros értelmében rendszeres frissítéseket kaphat a következő 12 évben, és ez a cucc biztonságban lesz, mindig karbantartjuk.

Elég egyértelmű, hogy az ilyen hosszú távú támogatáshoz regisztrálnia kell az Ubuntu Pro-ra . És ez nem feltétlenül rossz dolog, tekintve, hogy a profi előfizetés személyes használatra ingyenes. Bár kérdés számomra, hogy az ingyenes, az meddig lesz az, és milyen konstrukció követi, de jelenleg ez egy nagyon kedvező megoldásnak tűnhet.
Bár Ubuntu 24.04 akár 10 évre is megkapja a szoftver- és biztonsági frissítéseket előfizetéssel; 2034 áprilisáig. Ez azonban az új információval most megváltozik.

Most láthattuk, hogy az Ubuntu 24.04 LTS legalább 2036 áprilisáig támogatott , és ez elég hosszú támogatási időszak egy Linux disztribúció számára.

Én várok egy bejelentést a hivatalos Ubuntu blogon a kiterjesztett támogatásról, ahol részleteket kapunk arról, hogy mely régebbi disztribúciók lesznek támogatottak.

Nagyon javaslom, hogy nézzd meg az interjút , mivel az AI-ról is tartalmaz néhány érdekes információt!

Hogyan kaphatsz meghosszabbított éves támogatást?

Nos, ha egy vállalat, vagy olyan valaki kéri, aki nem igazán szereti megváltoztatni az Ubuntu LTS telepítését, miután a szabványos ötéves támogatás lejárt; az Ubuntu Pro beszerzése kiváló lehetőség .

A dolgok jelenlegi állása szerint pedig előfizetéshez juthatunk az Ubuntu Pro ingyenes megoldásával akár öt gépen is, ha személyes használatra szeretnénk. Vállalkozások esetén közvetlenül a Canonical-lal kell kapcsolatba lépni az árakkal kapcsolatban.

Izgalmasan hangzik számodra a 12 éves szoftverfrissítési támogatás? Írd meg gondolatait az alábbi kommentben! A linuxmint.hu oldalon.

Hozzászólások

Nohátosztán, s hátosztán

Vajon ezt hogy kell érteni? Csak a saját tapasztalásom:

Általában egy támogatási idő végére jellemzően elkezd összekutyulódni a függőségi láncolat, egyre több csomagnál lesz függőségi törés, kavarodás, ami az új rendszer esetén nem tapasztalható. Az egész kb. olyan, mintha az LTS időszak végére kevesebb figyelmet fordítanának arra, mintha minden figyelem az új kiadásra összpontosulna.

Jelenleg még az is van, hogy tele a repó elavult programokkal, pont egy másik topic kapcsán szóba került a siggen, ami nem most avult el, hanem évekkel ezelőtt, de még mindig letölthető, telepíthető, persze, nem működik, mert olyan hardver prezentációra épül (dev/dsp), ami a mai rendszerekben már nem érhető el. Kutakodtam, és különböző szakmai fórumokon számos egyéb példáról is olvastam, ahol azt tárgyalták hogy mennyi elavult cucc van az Ubuntu repókban. Remélem nem azért, mert a snap-ra koncentrálnak, a többit meg hagyják ahogy van.

Vajon a fentiek azt jelentik, hogy akkor ezek nem lesznek tapasztalhatók?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nohátosztán, s hátosztán

#1 Nekem az a gyanúm, hogy ezen a téren nem fog változni semmi. Akkora a tároló, hogy azt kitakarítani a már nem működő kisebb programoktól nem lehet, mert - szerintem - nincs rá erőforrás.

ˇÁltalában egy támogatási idő végére jellemzően elkezd összekutyulódni a függőségi láncolat, egyre több csomagnál lesz függőségi törés, kavarodás, ami az új rendszer esetén nem tapasztalható. " Ez itt is így lesz, de sokkal kevésbé feltűnő, mert én el sem tudom képzelni, hogy valaki (magánszemély) 12 évig ne telepítene fel vagy frissítene egy újabb verziót. Igaz, van olyan ismerős, aki Win7-est használ még mindig... Ennyi idő alatt annyi újdonság jön, hogy egy idő után az új kiadások, a normál LTS és a 12 éves LTD fenntartása nem lesz egyszerű. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nohátosztán, s hátosztán Nohátosztán, s hátosztán

#1

#1 elenleg még az is van, hogy tele a repó elavult programokkal, pont egy másik topic kapcsán szóba került a siggen, ami nem most avult el, hanem évekkel ezelőtt, de még mindig letölthető, telepíthető, persze, nem működik

Olvasd  el amit oda leírtam, működik a siggen, csupán be kell állítani...,

De leírom ide is... :

sudo apt-get install siggen alsa-oss

Majd letöltöd innét a beállító fájlt:

https://codeload.github.com/epsilonrt/siggen-onpi/zip/refs/heads/master(külső hivatkozás)

Kicsomagolod

Terminálba beírod :

cd [a kicsomagolt file elérési útvonala] siggen-onpi-master

sudo make install

Terminálból indítod siggen

örül.

Tudom, tudom, nem szerencsés nanopi beállító fájlokat a rendszerhez keverni.....

De ez talán most a kivétel ...

Értékelés: 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nohátosztán, s hátosztán

#1.2 Elolvastam ott is, meg másutt is. És? Amúgy LMDE-t használsz?

De ez mit változtat a lényegen? (Azon hogy van egy irány, kivezetnek valamit, de azt amit ez érint, azzal nem foglalkoznak?)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nohátosztán, s hátosztán

#1.2.1 Bátran mernék rá fogadni, hogy nem LMDE a használt rendszer. A megoldásért pedig jár a csillag.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nohátosztán, s hátosztán

#1.2.1.1 Egy éve ugyancsak téma volt ez, és Kimarite akkor már levezette ezt a megoldást, igaz, hosszabban mert ő Debiant használt, ububtus Mint alatt tovább tartott kidolgozni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve