Új hónap, új Cinelerra!

A kedvenc Cinelerra GG videóvágó program a szokott ütemben frissül. A havi újdonságok nem egyetverőek, de jelzik a folyamatos munkát.
Az Ubuntu, Debian, Suse és Fedora új build-farmjának bejelentése: itt elérhető a natív telepítéshez a csomag. A csomagok általában több disztribúció jelenlegi/legújabb kiadására szolgálnak, és a jövőben további operációs rendszerekkel is bővülhetnek. Ezek a csomagok olyan felhasználók számára előnyösek, akik ezt a módszert részesítik előnyben a csomagok frissítésére a számítógépükön. Ezenkívül a csomagok frissítésre kerülnek, amikor a GIT-be bejelentett változás történik, így a legfrissebb CinGG hamarabb elkészül, mint a hónap végi Appimage megjelenése.
Jelenleg elérhető az Ubuntu, a Debian, a Suse és a Fedora disztribúcióra.

  • Az FFmpeg az 5.1-ről 6.1-re frissült az új kiegészítő bővítményekkel: a backgroundkey, a ccrepack, a zoneplate és az adrc, valamint az afdelaysrc. Ezek olyan fejlesztések, amiket nem látni, de az FFMpeg verziószám váltás jelzi, hogy egyes eszközökbe már ezt használják.
  • A Libvpx 1.13.0-ról 1.13.1-re frissült.
  • A Tiff 4.5.0-ról 4.6.0-ra frissült.

Egy rövidke összefoglaló a CinelerraGG-ről: szubjektív, de talán hasznos lehet másnak is, az előnyök felsorolása. Nem a legismertebb vágó, de olyan, amit érdemes szem előtt tartani. a tanulási görbe itt valóban meredek, de a befektetett idő megtérül! Legalábbis szerintem!