Miriway, egy újabb lépés a Wayland felé

A Miriway arra törekszik, hogy a Wayland-et olyan asztali számítógépekre is eljuttassa, amelyek jelenleg nem rendelkeznek eredeti Wayland-támogatással, és a Canonical által fejlesztett Mir révén lehetséges. Miriway Alan Griffiths, mint a Mir vezető fejlesztőjének mellékprojektje volt, és közzétett egy blogbejegyzést, amely további részleteket tartalmaz a használat iránt érdeklődő felhasználók számára.

A Miriway a Griffiths folyamatos erőfeszítése volt, hogy más asztali környezethez, például LXQt, MATE, Sway és Xfce is eljusson a Wayland-támogatás. A Miriway a forráskód mellett Snapsként is terjeszti, így azok számára, akik egyszerű telepítési folyamatot szeretnének, - alapvetően Ubuntu Linux vagy más Snap által támogatott környezet futtatására alkalmas Linux disztribúciót használva - a telepítés egyszerű lesz.

<!--break-->

Griffiths így írja le Miriwayt:

"Maga a Miriway egy kicsi (800 kódsoros) Wayland kompozitor, amelyet Mir használatával építettek. A Mir sokkal nagyobb (100 000 sornyi kód), de mivel a Canonical támogatja az olyan kereskedelmi ajánlatok részeként, mint az Ubuntu Frame, ezért vannak források annak fenntartása.

A Miriway-t a Mir csapata használja a Mir bemutatására, tesztelésére és „dogfood”-ra. Ez azt jelenti, hogy észrevesszük és kijavítjuk azokat a hibákat a Mirben, amelyek befolyásolják a Miriway használatát.

Lehetőség van a Miriway használatára „úgy ahogy van” elven, hozzájárulni hozzá GPL3, CLA nélkül nélküllehet, vagy elágazható. (Szívesen venném a jobbá tételét.) Például a Miriway által használt Mir API-k célja, hogy megkönnyítsék az ablakkezelés testreszabását (a Mir „példák” kódjában található egy „proof of concept” csempéző ablakkezelő, amely könnyen javítható és opcionálisan integrálható a Miriwaybe).

Ez az Ubuntu Discoursen ma közzétett bejegyzése felvázolja a Miriway out tesztelésének lépéseit. Jelenleg a Miriway-vel több asztali számítógépen konfigurálható billentyűkombinációkat, lebegő ablakkezelést, munkaterületeket, Mir által támogatott Wayland-bővítményeket, képernyő-billentyűzeteket, távoli asztalt a WayVNC-hez hasonlókkal és hibrid grafikai támogatást kínál. De még nincs animáció vagy átmenet ablakokkal, és nincs integráció a portálokkal.

Megjegyzés

Egyre jobban erősődik a Linux berkein belül a Wayland támogatása, egyre több asztali környezet kezdi komolyan támogatni, vagy áll át rá teljesen. Ezt sokan örömmel veszik, sokan ellenzik. Számomra egyetlen egy feladat van: át kell gondolni az átállás nehézségeit, ha a kedvenc disztribúcióm átáll rá. Az átmeneti időszakon túl (mind a két megoldás párhuzamosan elérhető lesz) biztosan elérkezik az idő a "csak Wayland" periódusba. Jobb ha nekiállok átnézni a szkripteket, és Wayland kompatibilisre cserélni...

Hozzászólások

Koppány képe

Itt is kérdezném a

Itt is kérdezném a véleményetek. Mi az oka a Wayland térnyerésének? Miért akar a Linux világ megvállni az X-től? Mi a technikai háttere ennek? Mit tud a Wayland, amiért a jól bevállt és működő X-et mindenki dobni akarja?

Tényleg érdekel, jelenleg konkrétumokat keresek a miértekre, mert eddig csak azt olvasom mindenhol, hogy mindenki az átállásra készül, de a konkrét okokra nem igazán találtam választ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Itt is kérdezném a

#1 Megírtam a másik helyen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve