Megjelent a Debian 12.4 - Fontos frissítés

Megjelent a Debian 12.4, amiben javítva lett az ext4-es hiba!

A Debian 12.4 65 biztonsági frissítést és 94 hibajavítást tartalmaz, a 6.1.66-os Linux kernelt pedig kijavítja az ext4 adatsérülési problémát.

Megjelent a Debian 12.4, amely megkerüli a korábban esedékes, várható 12.3-as verziót. Az utolsó pillanatban bekövetkezett hiba miatt a fejlesztők kihagyták a 12.3-as verziót, és helyette Debian 12.4-ként indították el a frissítést. A Linux kernel 6.1.64-es verzióját érintő, az ext4 fájlrendszerben esetlegesen adatsérülést okozó hibáról már mindenki tud, de a javítás hamar megérkezett.

Miután tudomást szereztünk a problémáról, azonnali intézkedéseket tettünk a Debian 12.3 kiadásának leállítására, és számos közleményt küldtünk ki levelezőlistákra és közösségi média csatornákra, amelyekben azt tanácsoltuk a felhasználóknak, hogy legyenek óvatosak a frissítésekkel, amíg a problémák megoldásán és kijavításán dolgozunk.

Ez a legújabb kiadás elsősorban hibajavításokat és biztonsági javításokat tartalmaz. Ennek az az oka, hogy a Debian kisebb kiadásai kizárólag a rendszer stabilitására összpontosítanak, nem pedig új funkciók hozzáadására.

A hibajavítást kapó jelentősebb csomagok ebben a kiadásban: Amanda, AWStats, CUPS, Debian Installer, dhcpcd5, Exim4, GIMP, Gnome Shell, MRTG, Mutter, Nvidia Graphics Driver, OpenDKIM, Perl, QEMU, Redis, tzdata és Xen.

Ami a biztonságot illeti, a frissítés 65 biztonsági javítást tartalmaz, amelyek közül a legjelentősebbek a Chromium, Firefox ESR, Thunderbird, GRUB2, Tomcat 10, Curl, Samba, OpenSSL, XorgCacti, FFMpeg és PostgreSQL 15 problémáikat kezeli.

A fent említetteken kívül a Debian 12.4 a Linux kernel verzióját is 6.1.66-ra emeli, amely, mint korábban említettük, kapott egy javítást, amely az ext4 fájlrendszer használatakor fellépő adatsérülést javítja.

Ha érdekel nézd meg a kiadási közleményt az összes változásról szóló részletes információkért. Az összes frissítést kapott csomag átfogó listája itt látható.