Már itt a Wayland támogatás a Cinnamonban, de lassú lehet az alapértelmezetté váltás

kami911 képe

Megkezdődött a munka a Wayland kijelző kiszolgálóval történő teljes kompatibilitás eléréséhez. Ezt a projektet a legnagyobb kihívásaként azonosították a fejlesztők, amellyel közép- és hosszú távon meg kell küzdeniük.

Cinnamon 6.0 fut Wayland kijelző kiszolgálón A Wayland kijelző kiszolgáló várhatóan nem fogja egyhamar leváltani az alapértelmezettként szolgáló Xorg kijelző kiszolgáló, sem a 21.3-as verzióban, sem a 22.x verziókban. Ez a projekt számára a felkészülés ideje. A Cinnamon 6.0 kísérleti Wayland kijelző kiszolgáló támogatást tartalmaz. A bejelentkezési képernyőn egy új választási lehetőség lesz látható, a Cinnamon Wayland kijelző kiszolgálón való indításához.

A Wayland munkamenet nem olyan stabil, mint az alapértelmezett. Hiányoznak a funkciók és több saját korlátozásokkal jár. A Wayland iránt érdeklődők számára előnézetként került hozzá, és egy egyszerű tesztelési lehetőségként, ha visszajelzést szeretnének adni a fejlesztőknek.

A Wayland fejlesztésének nyomon követésére létrehoztak egy fórumot. Ez elérhető a https://trello.com/b/HHs01Pab/cinnamon-wayland címen.

Létrejött egy dedikált Github tároló is a Wayland kijelző kiszolgálóval kapcsolatos problémák kezelésére, akár a Cinnamon asztali környezetben, akár egy XApp projektben, akár egy Mint eszközeiben, akár bármilyen Linucs Mint által karbantartott szoftverprojektben kell javítani őket: https://github.com/linuxmint/wayland.

Ami az időzítést illeti, a Wayland-támogatásnak nem kell teljesen készen lennie (azaz a legtöbb ember számára jobb Cinnamon opciónak lennie) 2026 előtt (ez a Mint 23.x jelölésű verziósorozata). Így marad 2 évük a fejlesztőknek az összes probléma azonosítására és kijavítására. Ez olyasmi, amin továbbra is dolgoznak és kiadásról kiadásra javítanak.

Amikor ez megtörténik, feltételezve, hogy megtörténik, megfontolják a Wayland munkamenet alapértelmezettre állítását. A legjobb eszközöket fogják használni a munka elvégzéséhez és a legjobb élményt fogják nyújtani. Jelenleg ez a Xorg kijelző kiszolgáló használatát  jelenti. A jövőben talán a Wayland kijelző kiszolgáló használatát is jelentheti. A Cinnamon és a Linux Mint mindkettőre készen áll és kompatibilis lesz velük.