Debian adatsérülési kockázat

Adatsérülési hiba a Linux kernel 6.1.64-1-ben. Ami lehetséges adatvesztéssel jár az ext4 fájlrendszereken, ezért késlelteti a Debian 12.3 kiadását.

A Debian 12.3 ma tervezett kiadását felfüggesztették. Ez a döntés azután született, hogy hibát találtak a 6.1.64-1-es Linux kernelben, amely az ext4 fájlrendszerű rendszerek lehetséges adatsérüléséhez kapcsolódott.

A fejlesztők sürgős figyelmeztetést adtak ki a felhasználóknak, különös tekintettel azoknak, akiknek felügyelet nélküli frissítés van konfigurálva rendszerükön.

A #1057843 azonosító alatt dokumentált hiba adatsérülést jelent. Ennek eredményeként a 12.3-as képfájl kiadásáért felelős csapat úgy döntött, hogy elhalasztja a bevezetést, hogy megoldja ezeket a kritikus javításokat.

A felhasználóknak erősen javasoljuk, hogy jelenleg tartózkodjanak rendszerük frissítésétől. Ha most megpróbálja frissíteni a rendszert, az elindítja a Debian 12.3-ra való átálláshoz szükséges összes csomag letöltését és telepítését.

Ez magában foglalja a „ linux-image-amd64 ” meta-csomagot, amely megfelel a Linux kernel 6.1.64-1-es verziójának, és jelenleg ismert, hogy problémái vannak.

Természetesen meg kell tennünk egy szükséges pontosítást. Ha frissítettél már a Debian 12.3-ra, amely az ext4-et használja alapértelmezett fájlrendszerként, ez nem azt jelenti, hogy az adatok megsérülnek, hanem azt, hogy fennáll ennek a veszélye.

A Debian fejlesztők aktívan dolgoznak a megoldáson, és amint elérhetővé válnak a frissítések. Addig is a felhasználók nyomon követhetik a folyamatot, és további információkat kaphatnak a hibáról, ha ellátogatnak a Debian hibakövető oldalára: itt olvashatsz erről.

A hibakövetőre vonatkozó legfrissebb információk szerint az upstream Linux kernel 6.1.65-ös javítása megoldotta a problémát, mivel a v6.1.66-1 várhatóan a Debian 12.3-ba kerül.

Hozzászólások

IG képe

Épp most dobta fel

Épp most dobta fel frissítésnek a 6.1.64-1-et, de már nem töltötte le. LMDE6.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve