A Mozilla Firefox 121 újdonságai

Ez a kiadás alapértelmezés szerint támogatja a :has() választót, javítja a PDF-szerkesztést, és lehetővé teszi a hivatkozások kényszerített aláhúzását a webhelyeken.
A Mozilla közzétette a Firefox 121 webböngésző utolsó verzióját, amely 2023. december 19-én jelenik meg, így itt az ideje, hogy közelebbről is megvizsgáljuk az új funkciókat és fejlesztéseket.
A nagy hír a Firefox 121 Linux-felhasználói számára, hogy az XWayland helyett alapértelmezés szerint engedélyezve van a Wayland kompozitor. A grafikus teljesítmény javítása mellett ez támogatja az érintőpad és az érintőképernyős gesztusokat, az ujjal való a navigációt, a monitoronkénti DPI-beállításokat és egyéb finomságokat is.
A Mozilla azonban megjegyzi, hogy a Wayland protokoll bizonyos korlátai miatt a Kép a képben ablakok további felhasználói beavatkozást igényelnek, például a jobb gombbal az ablakon. Ezt meg lehet oldani GNOME-ban a PiP on top kiterjesztéssel, KDE Plasmán pedig ezzel a beállítással.

Szintén újdonság a Firefox 121-ben, hogy támogatja a kényszerített aláhúzású hivatkozásokat a webhelyeken, ami hasznos lehet az achromatopsiás betegek számára, valamint egy új lebegő gomb, amely leegyszerűsíti a PDF-dokumentumokhoz hozzáadott rajzok, szövegek és képek törlését.

A webfejlesztők számára a Mozilla Firefox 121 támogatja a :has()-t, ami alapértelmezés szerint lehetővé teszi olyan elemek párosítását, amelyek legalább egy eleme megegyezik a relatív választójával, támogatja az iframe-ek lusta betöltését, és text-wrap: balance -t a rövid többsoros szövegblokkok megjelenésének javítására.

Ezen kívül támogatást ad hozzá hanging és each-line kulcsszavak a CSS szöveg-behúzás tulajdonsághoz, valamint a „tail call elimination” támogatása a WebAssembly nyelvben a funkcionális nyelvek támogatásának javítása érdekében. Ezenkívül a Firefox Debugger új lehetőséget kapott a debugger;kulcsszó az aktuális oldalon.

A Firefox 121 a Beállítások > Továbbiak a Mozillától menüpontban a Mozilla VPN-t is megjeleníti, így könnyebben elérheti a Mozilla VPN (Virtual Private Network) szolgáltatását. A korábbi verziók, mint például a Firefox 120 csak a Firefox Mobile és a Firefox Relay opciókat mutatták ott.

A Mozilla 2023. december 19-én tervezi hivatalosan bejelenteni a Firefox 121 kiadását, amikor OTA (Over-the-Air) frissítésként elérhető lesz a macOS és Windows felhasználók számára. Mivel ez nem vonatkozik a Linux-felhasználókra, a bináris fájlokat azonnal letölthetőek a Mozilla letöltőkiszolgálójáról.