A Glibc elfogadta a CoC-t

A GNU C Library "glibc" a legújabb ingyenes szoftverprojekt, amely egy Magatartási Kódexet (CoC) fogadott el, azzal a céllal, hogy ösztönözze az üdvözlő magatartást, és csökkentse a vitákat a fejlesztők és más érdekelt felek között, amikor ezt a kulcsfontosságú összetevőt bevonják a Linux szoftver-ökoszisztémába.

A Glibc magatartási kódexe követi a GCC-t és más kulcsfontosságú GNU-projekteket, amelyek hasonló nyelvezetet alkalmaznak a levelezési listáik, a hibakövető, a Wiki, a Git, az IRC és más helyeken való viselkedés lefedésére. A Glibc CoC-t tegnap jelentették be és egy HFB bizottságot is létrehoznak. Teljes szöveg megtalálható a Sourceware.org Wikin .

A Glibc CoC eredeti formájában :

  • Légy barátságos és türelmes.

  • Arra törekszünk, hogy olyan közösség legyünk, amely szívesen látja és támogatja a különféle hátterű és identitású embereket. Ez magában foglalja, de nem kizárólagosan, bármely fajhoz, etnikai hovatartozáshoz, kultúrához, nemzeti származáshoz, bőrszínhez, bevándorlási státuszhoz, társadalmi és gazdasági osztályhoz, iskolai végzettséghez, nemhez, szexuális irányultsághoz, nemi identitáshoz és kifejezésmódhoz, életkorhoz, mérethez, családi állapothoz tartozókat. , politikai meggyőződés, vallás, valamint szellemi vagy fizikai képességek.

  • Légy tapintatos. A munkádat mások fogják használni, te pedig mások munkájától fogsz függeni. Minden döntése hatással lesz a felhasználókra és a kollégákra, és ezeket a következményeket figyelembe kell vennie a döntések meghozatalakor. Ne feledje, hogy világméretű közösség vagyunk, így előfordulhat, hogy nem valaki más elsődleges nyelvén kommunikál.

  • Légy tisztelettudó. Nem mindenki ért egyet mindig, de a nézeteltérés nem mentség a rossz viselkedésre és a rossz modorra. Időnként mindannyian megtapasztalhatunk némi frusztrációt, de nem engedhetjük meg, hogy ez a frusztráció személyes támadásba forduljon. Fontos megjegyezni, hogy az a közösség, ahol az emberek kényelmetlenül vagy fenyegetve érzik magukat, nem produktív. A közösség tagjainak tiszteletteljesnek kell lenniük, amikor más tagokkal, valamint a közösségen kívüli emberekkel érintkeznek.

  • Legyen óvatos a választott szavakkal. Légy kedves másokhoz. Ne sérts meg és ne sérts meg más résztvevőket. A zaklatás és más kirekesztő magatartás nem elfogadható. Ez magában foglalja, de nem kizárólagosan:

  • Mások ellen irányuló erőszakos fenyegetés vagy nyelvezet.

  • Diszkriminatív viccek és nyelvezet.

  • Nyíltan szexuális vagy erőszakos anyagok közzététele.

  • Mások személyazonosító adatainak közzététele (vagy közzététellel való fenyegetés) ("doxálás").

  • Személyes sértések, különösen azok, amelyek rasszista vagy szexista kifejezéseket használnak.

  • Nem kívánt szexuális figyelem.

  • A fenti magatartások bármelyikének támogatása vagy bátorítása.

  • Mások ismételt zaklatása. Általánosságban elmondható, hogy ha valaki arra kér, hagyja abba, akkor álljon meg.

  • Ha nem értünk egyet, próbáld megérteni, miért. Állandóan előfordulnak társadalmi és technikai nézeteltérések, és ez alól a glibc közösség sem kivétel. Fontos, hogy a nézeteltéréseket és az eltérő nézeteket konstruktívan oldjuk meg. A szabad szoftverek erőssége a változatos közösség, a legkülönbözőbb hátterű emberek. A különböző embereknek más a véleménye a kérdésekről. Az, hogy valaki nem tudja megérteni, miért van egy álláspontja, nem jelenti azt, hogy téved. Ne felejtsd el, hogy tévedni emberi dolog, és az egymás hibáztatása nem vezet sehova. Ehelyett összpontosíts a problémák megoldásának segítésére és a hibákból való tanulásra.

Az év 2023 meglehetősen erőteljes év volt a CoC különböző nyílt forráskódú projektek általi elfogadására, bár annak hasznossága és hatása terén viták, így eltérő mértékű sikert arat a különböző szabad szoftveres közösségekben.

Hozzászólások

gondolkodtam

Bár nem feltétlen van igazam, de ezek a pontok egy normális ember számára egyértelműek.Van annak értelme, hogy ezeket "elfogadja" egy szervezet? Ha valaki magától tudja, mert így nevelték, akkor nagyjából be is tartja ezeket, ha nem érzi alapnak őket, akkor leírhatják és elfogadhatják és esetleg be is keretezhetik a falra, de attól még nem lesz alapérték.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve