Lubuntu már elérhető az új LXQt 1.4 verzióval

A Lubuntu fejlesztője, Simon Quigley bejelentette, hogy elérhető a legújabb LXQt 1.4 asztali környezet a hosszú távon támogatott Lubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) operációs rendszer-sorozat felhasználói számára.

Az LXQt 1.4 desktop a múlt héten érkezett meg a PCManFM-Qt fájlkezelő felhasználók által definiált terminálparancsainak támogatásával, a hallható hangjelzések támogatásával és a QTerminal terminálemulátor új Falcon színsémájával.

Az LXQt 1.4 az LXQt panelt is továbbfejleszti az egyéni parancsbővítményben található új opcióval a kimenet képként való megjelenítéséhez, valamint az LXQt munkamenethez, hogy jobb támogatást nyújtson a harmadik féltől származó alkalmazások számára.

A Lubuntu fejlesztői tudják, hogy mindenki szeretné évezni az LXQt 1.4 nagyszerűségét a Lubuntu 22.04 LTS sorozat sziklaszilárd alapjain, ezért gyorsan becsomagolták az új LXQt verziót a Lubuntu Backports PPA-ba.

Minden további nélkül a Lubuntu 22.04 LTS telepítésének frissítése LXQt 1.4-re egyszerű, a Lubuntu Backports PPA lerakat telepítése után.

 sudo apt update
 sudo apt -y full-upgrade
 sudo add-apt-repository ppa:lubuntu-dev/backports

A sorrendre figyelj! A teljes frissítés után add csak hozzá.

Miután a Lubuntu Backports PPA tároló sikeresen telepítve van, frissítheted a Lubuntu 22.04 LTS (Jammy Jellyfish) telepítését a legújabb és legjobb LXQt 1.4 asztali környezetre a következő parancsok futtatásával:

sudo apt update
sudo apt -y full-upgrade

A sudo jelzi, hogy ez komoly feladat, így járj el körültekintően!

Az összes csomag letöltése és telepítése után javasolt a számítógép újraindítása.
Ennyi, most már élvezheted a legújabb LXQt 1.4 asztali környezet nagyszerűségét a Lubuntu 22.04 LTS-en.

Simon Quigley elmondta, hogy a Lubuntu csapata jelenleg nem tervezi az LXQt 1.4 asztali környezetet a Lubuntu 23.04 (Kinetic Kudu) vagy a Lubuntu 23.10 (Mantic Minotaur) verziókra, mivel minden erőfeszítésüket a következő Lubuntu verzióra koncentrál.A legújabb Noble Numbat napi buildeket már az LXQt 1.4-el szállítják.

Figyelem: a fenti folyamatot a Lubuntura ajánlották, de nem teszteltem a PPA-t LinuxMintre! Így érhetnek meglepetések.

Hozzászólások

Saját Lubuntu tapasztalat

Évekig használtam és nagyon jó rendszer. Stabil, nagyon gyors és egyszer kell beállítani, azután nem kell állogatni. A KDE, Gnome összehasonlításban sokkal szerényebb a kinézete, kevesebb a beállítási lehetősége. Régebbi hardveren is gyors.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kami911 képe

Saját Lubuntu tapasztalat

#1 igen, régi gépekre ideális. Én is telepítettem párszor. Bár ilyenkor felmerül a kérdés, hogy a nagyobb rendszerekből nem lenne inkább érdemes egy lecsupaszított verziót készíteni, vagy olyan dinamikus könyvtárakat, megoldásokat készíteni, amiben szükség esetén lekapcsolható pár erőforrás zabáló részlet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Mit érdemes tudni róla?

Nem igazán ismerem az LXQT-t igaz amióta az Lubuntu átváltott rá az LXDE-ről párszor kipróbáltam.

Mi a nagy különbség az LXQT és az Xfce között? Nekem úgy tűnik hogy mindkettő ugyanazt a célt próbálja elérni.
Persze a motorháztatő alatt tudom nagyobb különbségek vannak, de mégis mi a lényegi különbség?

Köszi!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Mit érdemes tudni róla?

A szubjektív véleményem szerint nincs olyan nagy eltérés a kettő közt, használati oldalon. Alapból mindegyikben megoldható a legfontosabb feladat az ablakok kezelése. Van panel és ennyi elég is.

Amiben az XFCE jobb: sokkal szebb, alapkiszereltségben több beállítási lehetőséget ad. Több a saját programja. De több az erőforrásigénye, a másik gyorsabb.Az XFCE kicsit modernebb kinézettel érkezik, sokkal több a témázási lehetőség.

Akinek a régebbi kinézet és érzet a nyerő a LXQT kedvesebb lesz.

Az XFCE-hez, mivel elterjedtebb több a kiegészítő, a leírás. Az LXQT-nél (ha nagyobb SE-ről tértél át) sok esetben lesznek az alap programoknál hiányérzetet, olyan, mintha valami korábbi verziót használnál, ez sincs, az sincs benne...

Mindegyik stabil, a kezelése gördülékeny.

A panel az XFCE-ban jobban beállítható szerintem.

Ha kisebb a gép, akkor mindenképp egy kört megér, de ha egy átlagos (és egyéb szempont nincs) az XFCE jobb választás lehet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Balazs_B képe

Mit érdemes tudni róla?

#3

#3

Köszi, az én véleményem is ugyanez volt az első gyros használatot követően. Felhasználó oldaláról érezhető különbség nincs az általad felsoroltakon túl.

Ennyit adnék még hozzá:
a különbség az erőforrások használata tekintetében persze nem egy utolsó szempont, de amikor arról beszélünk hogy 100-200 MB-tal használt több vagy kevesebb RAM-ot és egy 15 éves Core 2 Duo laptop processzor is gond nélkül elboldogul mindkettővel, nos ekkor ez nem igazán számít.

A Lubuntut meg az xfce Debiant és az xfce Mintet egy T400-as Thinkpaden próbáltam. A laptop még a Cinnamont meg a GNOMEot is gond nélkül kihajtja. Ezért is a sima Cinnamon Minttel használom napi szinten,
pusztán azért mert számomra a Cinnamon fekszik a legjobban.

 

A kinézet meg témázás tekintetében: a legtöbb népszerű asztali környezetet igazából úgy arcra lehet szabni ahogy az ember csak kívánja. GNOMEot, Cinnamont meg a KDEt is át lehet alakítani könnyen úgy hogy retro kinézete legyen. Ettől persze nem veszíti el a célját az LXQT vagy a Lubuntu, de pusztán csak kinézet miatt nem biztos hogy célszerű egy egész disztrót lecserélni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve