Legyen a neve Virginia!

kami911 képe

A Linux Mint 21.3 neve „Virginia” lesz. A „Virginia„ név latin eredetű és a „virgo” szóból származik, ami „szűz” vagy „leány” jelentésű. A név eredeti formája a „Virginius” volt, eredete tehát a latin nyelvű kifejezéseken alapul, és a „virgo” szó női formájából ered.

A Virginia keresztnév eredete az ókori Rómáig nyúlik vissza. A latin nyelven beszélő rómaiak nagy súlyt helyeztek a névadásra, és a nevek gyakran mélyebb jelentéssel rendelkeztek. Valószínű, hogy a Virginia név a római társadalom erkölcsi ideálját, a szüzességet és tisztaságot kívánta kifejezni.

A Virginia név Rómában elterjedt és meghatározó volt. Az egyik legismertebb híres Virgínia egy lány volt, akinek története a római jogirodalomban is megörökítésre került. Legendák szerint a lányt, Virginiát, egy gazdag patrícius fiú, Appius Claudius Crassus próbálta erőszakkal feleségül venni. Az apa, hogy megvédje lányát az erőszaktól, inkább megölte őt. Ez az esemény végül a plebejusok és a patríciusok közötti feszültségek növekedéséhez vezetett, és kirobbantotta a híres Római Köztársaság első szociális harcát.

A Virginia név mára már nem olyan elterjedt, mint az ókori Rómában vagy a középkorban, de még mindig használatos. A nevet Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban is adják és viselik. A Virginia név jelentése és történelme miatt sokak számára vonzó lehet, akik szeretnék kifejezni az erkölcsi értékeket és erényeket a nevük által.

A Virginia név az Egyesült Államok egyik államának nevében is visszaköszön, Virginia államról van szó. Az állam nevét I. Erzsébet angol királynőnek, a Szűz Királynőnek tiszteletére nevezték el. Az angol kolóniák megalapításakor, a 17. század elején Virginia nevet adták az új területnek. Az Amerikai Egyesült Államok egyik alapító tagállama. Szomszédai északon Nyugat-Virginia és Maryland, délen Észak-Karolina és Tennessee, nyugaton pedig Kentucky. Az USA délkeleti részén helyezkedik el, a történelmi Délen.

Az érdekességek közé tartozik, hogy a Virginia név népszerű az Egyesült Államokban és más angol nyelvű országokban is. Emellett egyes latin-amerikai országokban is előfordul, és egy idő után számos variációja alakult ki, mint például Virgínia, Virgie, Ginny vagy Ginger.

Egy másik érdekesség, hogy a Virginia nevet többek között egy Virgin Mary nevű szenttel is kapcsolják össze, mivel a latin „virgo” jelentésével a a Keresztény vallás Szűz Máriára is utal. Mária, azaz Szűzanya, Magyarok Nagyasszonya, Nagyboldogasszony, Mennyek Királynője (Regina coeli), Rózsafüzér királynője, Mindnyájunknak Édesanyja vagy Miasszonyunk, Boldogságos Szűz (Beata Maria Virgo, rövidítve: BMV), olaszosan Madonna, Nagyasszony, Boldogasszony. A név tehát vallási és történelmi összefüggésekkel is rendelkezik.

Rengeteg híres Virginia névvel rendelkező személy létezik a különböző területeken, beleértve az irodalmat, a tudományt, a művészeteket, a sportot és más területeket is. Néhány példa:

  1. Virginia Woolf: Brit írónő, a modernista irodalom egyik kiemelkedő alakja. Művei közé tartozik a "Mrs Dalloway" és az "Orlando".
  2. Virginia Apgar: Amerikai orvos, aki a neonatológia területén végzett pionírmunkájáról ismert. Kifejlesztette az Apgar-skála néven ismert rendszert, amely az újszülöttek egészségi állapotát értékeli.
  3. Virginia Johnson: Amerikai pszichológus és szexológus, aki együtt dolgozott William H. Mastersszel. Együtt olyan jelentős munkát végeztek a szexuálpszichológiában, amely hatással volt az emberi szexualitásról szóló ismereteinkre.
  4. Virginia Henderson: Amerikai ápolónő és az ápolási tudomány egyik vezető alakja. Az ápolási elmélete jelentős hatással volt az ápolás szakmai gyakorlatára.
  5. Ginger Rogers (eredeti neve: Virginia Katherine McMath): Amerikai színésznő és táncosnő, aki Fred Astaire partnereként vált ismertté. 1930-as és 1940-es években népszerű filmsztár volt.
  6. Virginia Satir: Amerikai családterapeuta és pszichoterapeuta, aki a családterápia egyik meghatározó alakja volt.
  7. Virginia Mayo: Amerikai színésznő, aki a 1940-es és 1950-es években volt aktív, és olyan filmekben szerepelt, mint a "White Heat" és a "The Best Years of Our Lives".
  8. Virginia Madsen: Amerikai színésznő, aki számos film és televíziós produkcióban játszott, például a "Sideways" című filmben.
  9. Ginny Weasley (Virginia Weasley): Bűbájos karakter J.K. Rowling Harry Potter sorozatában, ahol Ginny rövidítése Virginia.
  10. Virginia Vallejo: Kolumbiai újságíró és író, aki a Pablo Escobar kábítószer-kereskedő történetét részletezte a "Loving Pablo, Hating Escobar" című könyvében.
  11. Virginia Ruzici: Román teniszező, aki 1978-ban megnyerte a francia nyílt teniszbajnokságot.
  12. Virginia Wade: Brit teniszező, aki 1977-ben megnyerte a wimbledoni teniszbajnokságot, és ezzel a brit női játékosok közül az utolsóként ért el Grand Slam győzelmet.
  13. Virginia Christine: Amerikai színésznő, aki számos film és televíziós sorozatban játszott, de talán legismertebb szerepe a Folgers kávé reklámokban volt.
  14. Virginia Dare: Virginia Dare az első európai származású gyermek volt, aki az észak-amerikai kontinensen született, Roanoke Islanden, Észak-Karolinában, 1587-ben.
  15. Virginia Gibson: Amerikai énekesnő és színésznő, aki a 20. század közepén tevékenykedett a Broadway-n és a filmiparban.
  16. Virginia Wade: Ausztráliai feminista és író, aki fontos szerepet játszott az ausztrál nők jogaiért folytatott küzdelemben.
  17. Virginia Elisabetta Luisa Carlotta Antonietta Teresa Maria Oldoini, férjezett Verasis Asinari, történetírói nevén Castiglione grófnője: Camillo Benso, Cavour gróf unokatestvére volt, és korának legszebb és leglenyűgözőbb asszonyai között tartották számon. Kémkedési és diplomáciai tevékenysége a korszak fontos eseményei: az 1856-os párizsi kongresszus, a második függetlenségi háború és a francia-porosz háború béketárgyalásai kapcsán bontakozott ki. E tevékenységének és nonkonformista természetének köszönhetően számos szeretője volt a kor jelentős emberei, többek között III. Napóleon francia császár.
  18. Virginia Gregg: Amerikai színésznő, aki számos rádió- és televíziós produkcióban volt jelen, és számos karakteres hangjátékban is szerepet vállalt.

A Linux Mint 21 fejlesztési ciklusa a decemberben, karácsony előtt megjelenő 21.3-as verzióval fog lezárulni. Ezek után 2024-ben új Ubuntu LTS (24.04) alapokon kerül majd kiadásra a Linux Mint 22-es verzió, amelyet május-június környékére várhatunk. Elérhető lesz Cinnamon, MATE és Xfce asztali környezetekkel. A Debian alapú terjesztés, a Linux Mint Debian Edition 7, majd csak később, 2025-ben érkezik. A neve egyelőre nem ismert, de a „Trixie” nevű Debián verzión alapul majd, amely a Debian 13-as verziója lesz.

Virginia női név. A Virginia latin eredetű keresztnév, amelynek jelentése: szűz, szűzies. A Virginiák névnapjukat február 1-én, február 2-án, november 10-én ünneplik.