Cinelerra már natívan telepíthető Debian alá

A Cinelerra egy professzionális videóvágó és videószerkesztő szoftver, amelyet Linux rendszerekhez terveztek. A Cinelerra lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy videókat vágjanak, szerkesszenek, effektekkel lássanak el, hangot állítsanak be, és számos egyéb videószerkesztési feladatot hajtsanak végre.

A Cinelerra számos funkciót kínál, amelyek lehetővé teszik a videószerkesztők számára a kreatív munka végzését, és az összetett videók létrehozását. Néhány jellemző funkciója:

  1. Videóvágás: A Cinelerra lehetővé teszi a videófelvételek vágását és összeállítását a kívánt sorrendben.
  2. Effektek és átmenetek: A szoftver számos effektet és átmenetet kínál, amelyekkel a videók különlegesebbé tehetők.
  3. Multitrack szerkesztés: Több videósávon és hangsávon dolgozhatunk, ami lehetővé teszi a komplex projektek létrehozását.
  4. Zöld vászon (chroma key): A Cinelerra támogatja a zöld vászon technológiát, amely lehetővé teszi a háttér cseréjét más képpel vagy videóval.
  5. Hangszerkesztés: Hangfájlok kezelése és állítása, valamint különféle hanghatások hozzáadása.
  6. Képminőség: A Cinelerra támogatja a különböző videó- és képformátumokat, és lehetővé teszi a videók exportálását különböző minőségi beállításokkal.

    A program egy átfogó és összetett videószerkesztő eszköz, és gyakran professzionális felhasználók, filmszerkesztők és videóművészek használják az összetett videószerkesztési projektekhez.

    A Cinelerra havi, kéthavi frissítéssel jelenik meg Cinelerra GG néven, eddig jellemzően csak AppImage formátumban, de most már CinGG csomag már elérhető a Debian legújabb 12-es verziójához, a Bookwormhoz, amelyet az Elive tett elérhetővé. Az Elive vagy az Enlightenment live CD egy nem kereskedelmi célú, ingyenes Debian-alapú operációs rendszer, amely akár élő CD-ként, akár telepített rendszerként használható. Az Elive testreszabott Enlightenment asztalt használ. Gyors, felhasználóbarát és funkciókban gazdag, és a Cinelerra GG a 64 bites és a 32 bites verziókban is megtalálható.

A programhoz és a kézikönyvhez tartozó CinelerraGG csomagok a következő címen találhatók:

BookWorm 12- es verzió
Bullseye 11-es verzió
Buster 10- es verzió
csak töltsd le a .deb fájlokat a könyvtárban, és telepítsed a „dpkg -i” segítségével.

Kattintson ide, ha többet szeretnél megtudni az Elive-ről.

Hozzászólások

Érdekes projekt, izgalmas...

Nézegettem, de sehol nem találtam olyan műszaki leírást, ami a Cinelerra minimális hardver követelményeiről szólna. Ez egy új divat... De nagyon tetszik a hozzáállásuk, ahogy az oldalon az egyéb információkat tálalják.

Az Elive oldalon viszont vannak hardverkövetelmények, a rendszert illetően, amik nehezen hihetők, bár fene tudja, Az asztali effektusok érdekesek, és tény hogy azokat Xfce alatt is el lehet érni némi utánajárással, és az Xffe is elvileg kis étvágyú rendszer. Majd ha több időm lesz, meg fogom ezeket nézni. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdekes projekt, izgalmas...

#1 Nekem AMD 3600-as processzoron, RX580-as videókártyával, 16 giga RAM memóriával simán megy FullHD videóknál, akár több órás sok effektesekkel sem volt gond.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

No megnéztem, de nem sokág

Kutyafuttában megnéztem, mert nincs sok időm mostanában erre. Tökre retro GIMP feeling, annak volt régen rakat különálló ablaka, mint ennek. Biztos be lehet állítani sok mindent, hogy össze legyenek vonva pl. de én csak kíváncsi voltam, hogy Ubuntu alapú Mint-en működik-e. Bezáráskor egyenként külön be kellett zárnom minden ablakát :-)

Innen lehet letölteni a DEB fájlt Mint 21.x-hez: https://cinelerra-gg.org/download/pkgs/ub20/

(A tároló információk nem igazán naprakészek, azokat nem lehet már úgy felvenni a rendszerbe)

A csomag neve cin, erre kell keresni Synaptic-ban, ha el kell távolítani.

Vagy:

sudo dpkg -r cin

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

No megnéztem, de nem sokág

#2 ez a sokablakos megoldás az első időben zavaró, de hosszabb használatnál, többmonitoros rendszeren már kényelmes tud lenni. mindent oda tudok rakni ahova kell, nem korlátoz semmilyen előre megszabott sablon. Amig a legtöbb NLE vágónál a többmonitoros támogatás elég gyenge, itt "tiling szerű" ablakkezelés miatt nincs ezzel probléma. Amit szokni kell a fókuszkövetés, mert ha kimozdul az egér az ablakból, már nem lehet abba pld. írni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve