A Mesa újabb javító verzió verziója jelent meg

Megjelent a Mesa 23.3-rc5 a legújabb nyílt forráskódú GPU illesztőprogram-javításokkal

Eric Engestrom pénteken kiadta a Mesa 23.3 ötödik heti javítási csomagját , ezzel a negyedéves stabil kiadással remélhetőleg a következő héten debütál.

A Mesa 23.3-rc5 a legfrissebb kiadásjelölt, mivel a blokkoló hibája megmaradt, így nem lett a héten a stabil kiadás liadva. Az egyedüli jelenlegi hiba a blokkoló egy összeomlás a RadeonSI illesztőprogram kódjában, amely a jelenlegi Mesa 23.2.1 stabil kiadásban is előfordul. De van egy javítás erre a hibára , amely úgy véli, hogy megoldja a problémát, így remélhetőleg a következő napokban sorba kerül az egyesítés. A Mesa 23.3.0 jövő héten megjelenhet, ha nem jelennek meg új blokkoló hibák.

A Mesa 23.3-rc5 kiadása számoskisebb-nagyobb javítást tartalmaz a RADV-től az EGL általános kódig, különféle Intel illesztőprogram-javításokat, néhány Zinc javítást és más, többnyire kis javításokat.

A Mesa 23.3 a Mesa3D negyedéves frissítéseként bevezeti az NVK Vulkan illesztőprogramot, a kezdeti AMD GFX11.5 "RDNA3 frissítés" támogatást, a kezdeti Raspberry Pi 5 támogatást, további Intel Arc Graphics oNV-hez, és sok más változást különösen az Intel és AMD Radeon nyílt forráskódú illesztőprogramokhoz.

Mivel immár nyolc hét telt el az eredeti Mesa 23.2.1 megjelenése óta, és azóta nem jelent meg kéthetente pontkiadás, és látszólag semmi komoly probléma sincs, remélhetőleg a Mesa 23.3.0 a jövő héten debütál azoknak a Linux-rajongóknak/játékosoknak, akik inkább ragaszkodnak a rendszerhez. Már sok minden megtalálható a Mesa Gitben megjelent Mesa 24.0-hoz. Mesa 23.3 egy nagyon szép frissítés ennek a nyílt forráskódú Linux GPU-veremnek a 2023 végére.

A Mesa a Linux operációs rendszer alatt futó nyílt forráskódú 3D grafikus könyvtár. A Mesa lehetővé teszi a számítógépes grafikus hardverek számára, hogy hatékonyan működjenek a Linuxon és más rendszereken is, így lehetővé téve a 3D-s játékok és grafikus alkalmazások futtatását. Ez a könyvtár tartalmazza az OpenGL és Vulkan implementációkat is, amelyek fontosak a grafikus felhasználói felületek és szoftverek számára, amelyek különféle számítógépes rendszereken futnak. A Mesa számos fontos grafikus eszközt kínál a Linuxon és más Unix alapú rendszereken, így elengedhetetlen a grafikus alkalmazások megfelelő működéséhez.