A korrupció árnyékában

kami911 képe

Megjelent a OpenZFS 2.2.1-es verziója amely javítja OpenZFS 2.2.0 verzióban meglévő blokkok klónozása során fellépő korrupciós hibát. A adathiba javítása mellett – amely hiba az adatok helyett nullákat klónozott – megjelent a Linux kernel 6.6-os verziójának támogatása is. Ezt tehát a nyílt forráskódú ZFS fájlrendszer-megvalósításnak a legújabb frissítése, amelyet jelenleg Linux és FreeBSD rendszerek támogatnak.

A Linux 6.6 upstream kernel mostantól használható az OpenZFS 2.2.1 out-of-tree moduljaival, ami nagyszerű hír az olyan Ubuntu 23.10 rendszerek számára, amelyek alapértelmezésben Linux 6.5-öt használnak, de elérhető már a mainline csomagok között a 6.6-os verzió is. Az Ubuntu 23.10 új telepítőjével visszaállítja a ZFS root fájlrendszer telepítésének támogatását. Az OpenZFS továbbra is megőrzi kompatibilitását a Linux kernel verzióival egészen a Linux 3.10-ig visszamenőleg.

További Információk

Az OpenZFS 2.2 egyértelműen fontos lépés a fájlrendszerek és tárolási rendszerek világában, amely új és fejlett funkciókat hoz az asztalra, miközben folyamatosan optimalizálja a rendszer teljesítményét. Az OpenZFS 2.2 felhasználói számára további lehetőségeket kínál a hatékonyabb és megbízhatóbb adatkezeléshez.

További részletek és a forráscsomag letölthető az újdonságok részletes listáját tartalmazó kiadási oldalról.

Támogatott platformok

  • Linux: kompatibilis a 3.10 - 6.6 rendszermagokkal,
  • FreeBSD: kompatibilis a 12.2-RELEASE-től kezdődő kiadásokkal.