A BleachBit kiadta az új Stable 4.6.0-t!

A Bleachbit, a népszerű rendszertisztító alkalmazás bejelentette az új 4.6.0-s kiadást. Majdnem 2 év telt el az utolsó stabil v4.4.2 óta. Közben megjelent 4.5.x verzió béta tesztelési célból készült, így nem tekinthető stabil kiadásnak, de alapvetően nem volt vele (nekem) gondom.

Az új Bleachbit 4.6.0 jellemzői:

  • Microsoft Edge Linux támogatással készült
  • A Firefox, a Thunderbird és a Google Chrome Flatpak támogatásként telepítve.
  • Firefox Snap (alapértelmezett a 22.04+-ban) támogatásként telepítve.
  • „Shred with bleachbit” helyi menü beállítás a KDE-hez (alapértelmezés szerint nincs engedélyezve).
  • A legutóbbi dokumentumok listája tisztitás a KDE 5-ben

A kiadás számos egyéb változtatást és hibajavítást is tartalmaz. A Firefox tisztításakor már nem jelenik meg a „no such table” hiba. Javította az adminisztrátori mód indítási problémáját Wayland munkamenettel.

További változtatások:

  • Tisztítsa meg a nemrég bezárt lapokat a Firefoxban
  • Tisztítsa meg az automatikus kitöltési adatokat Chromium-alapú böngészőkben
  • Érvénytelen .desktop fájlok észlelésének javítása
  • Távolítsa el a Windows-specifikus fájlokat a Linux-csomagokból
  • És a többi lásd a kiadási megjegyzést .

A Bleachbit telepítése Ubuntuban

A szoftver hivatalos .rpm csomagot ad CentOS, Fedora és openSUSE, valamint .deb csomagot Debian, Ubuntu és Linux Mint számára.

Letölthetőek itt.

Miért érdemes használni a Bleachbit programot?

A BleachBit egy ingyenes és nyílt forráskódú szoftver, amely a számítógépek rendszerének és fájlrendszerének tisztítására szolgál. Számos okból érdemes használni a BleachBit-et:

  1. Rendszersebesség javítása: A BleachBit segítségével megtisztíthatod a rendszeredet, törölheted a felesleges fájlokat, gyorsítótárat és egyéb ideiglenes adatokat a rendszerről, ami javíthatja a számítógép teljesítményét. Ez különösen akkor fontos, ha a számítógép lassúvá válik a felesleges adatok felhalmozódása miatt.
  2. Személyes adatvédelem: A BleachBit lehetővé teszi a személyes adatok végleges törlését. Ha eladnád vagy továbbadnád a számítógéped, vagy csak egyszerűen szeretnéd biztosítani, hogy a töröl fájlokat ne lehessenek visszaállítani, a BleachBit segít a biztonságos adattörlésben.
  3. Rendszerkarbantartás: A rendszer idővel tele lesz szeméttel, és sok ideiglenes fájl és gyorsítótár feleslegesen elfoglalja a helyet. A BleachBit segítségével könnyen rendszertisztítást végezhetsz, ami hosszabb távon segíthet megelőzni a problémákat.
  4. Szabad hely felszabadítása: A BleachBit segítségével könnyen felszabadíthatsz helyet merevlemezen, ez különösen hasznos lehet, ha kevés szabad hely áll rendelkezésre a merevlemezen.
  5. Nyílt forráskódú és ingyenes: A BleachBit nyílt forráskódú szoftver, így ingyenesen használhatod, és bárki megtekintheti a forráskódját, hogy ellenőrizze annak biztonságát.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a BleachBit használata előtt gondosan ellenőrizd a beállításokat, és legyél nagyon óvatos a rendszer fontos fájloknál! Csak olyan fájlokat törölj, amelyekről biztosan tudod, hogy már nem szükségesek. Hibás használat esetén adatvesztés vagy rendszerproblémák is előfordulhatnak. A megfelelő óvatossággal és ismerettel a BleachBit hasznos eszköz lehet a rendszerkarbantartás és adatvédelem szempontjából.

Lemez tisztítás Linux alatt

Hozzászólások

Használjátok linux alatt?

Használjátok linux alatt?

Win alatt szoktam, de most a Revo elég jól kiganajoz úgylátom - meg elég kevés dolgot telepítek/törlök igazából. Szóval én egy ideje nem használom se ezt se a másikat. Linux alatt meg sosem használtam. Nem merem a tudatlanságom okán.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Hideginditási probléma

Használom a BleachBit as Administrator verziót, de egy ideje a program elinditása (csak az első alkalom) nagyon belassult nálam, kb 40 másodperc alatt indul el, itt találtam rá magyarázatot de megoldást csak Windows-on irnak. Frissitettem erre az újabb verzióra de a probléma maradt a régi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Hideginditási probléma

#2 ez fura, nekem fél másodperc alatt indul. A beállításokon kivül semmihez sem nyúltam, 4.4.2 verzió van fenn.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Hideginditási probléma

#2.1
Nekem is gyorsan indult egykor,csak jött egy frissités (nem azonositottam be) és azóta bármelyik verziót használom a hideginditás kb 40 másodperc,másodikra már nagyon gyorsan indul,ahogy neked is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszertisztítás

Hiába használom én a BleachBitet, vagy a terminálos tisztítóparancsokat a LM 20.3 jelenlegi helyfoglalása a rendszerpartíción 29,7 GB (ebben benne van az 1,8 GiB-os cserehely is) - ugyanakkor az MX-é csupán 13 GiB, pedig ugyanazok a programok vannak telepítve. Fogalmam sincs, mi az atyaúristen foglal el ennyi helyet? Ez az egyetlen hibája a Linux Mintnek (helyfoglalás). A home mindkét rendszeren külön partíción van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Rendszertisztítás

#3
Ez meg nekem fura,mert a 16.04-óta frissitem az Ubuntut, (jelenleg Ubuntu pro 20.04.6) és flatpak-al, snap-al,együtt a rendszerparticióm 17GB-ot foglal el.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Koppány képe

Rendszertisztítás

#3 A Timeshiftben mennyi rendszer pillanatfelvétel készül, mennyi megtartás van beállítva? Ugye ezek jó sok helyet tudnak elvenni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszertisztítás

#3.2 A Timeshiftet én kikapcsoltam, nem azt használom mentésre, hanem a qt-fsarchivert (de az az ellenkező lemez home-partíciójára archivál) - amúgy nem ártana már menteni a rendszereket, mert már van néhány hónapja, hogy megtettem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszertisztítás

#3 A Bleachbit nem fogja eltávolítani a nem használt programokat, csak max árván maradt csomagokat, amit az apt autoremove is tesz (azt futtatja), régi naplófájlokat, meg nyelvi fájlokat. Megmutatja mit fog eltávolítani, és azt is mennyi hely szabadul fel.

Mint alatt az adminisztráció menüpont -> Lemezhasználat-elemzővel megnézheted mi foglal annyi helyet.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszertisztítás

#3.3 Készítettem 3 képet a helyfoglalásról:
https://ibb.co/w6gCkQw
https://ibb.co/DK4LS3D
https://ibb.co/ZfP0hgT

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszertisztítás

#3.3.1 Szóval a képek alapján nem is a Mint foglal annyi helyet, hanem a Flatpak és Snap programok. Lehet ezeket az MX-re is feltenni, akkor az MX is annyi helyet foglalna, mint a Mint, sőt ha le van szedve a Mint-ről, akkor lehetne mondani, hogy az MX több helyet foglal, mint a Mint.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Rendszertisztítás

#3.3.1.1 Flatpak programok az MX-en is vannak telepítve, mégsincs ekkora helyfoglalás - a PPA-kat viszont nem támogatja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve