Egyre nagyobb biztonságban a világ

kami911 képe

A ClamAV egy nyílt forráskódú antivírus szoftver, amelyet a Linux operációs rendszeren használnak. A szoftver segít megvédeni a rendszert a vírusok, trójaiak és más kártékony szoftverek ellen. Az új verzió az előző verzióknál több funkcióval és javítással rendelkezik, amelyek további védelmet és stabilitást biztosítanak a rendszer számára. Az ClamAV 1.2-es verziója mellett megjelent a ClamAV 1.0.3, ClamAV 1.1.2, is. Ezen utóbbi verziók egy kritikus javítás keretén belül a csomagban található UnRAR könyvtár (libclamunrar) frissítette a 6.2.10-es verzióra. A ClamAV 1.2 frissítés lehetővé teszi az Universal Disk Format (UDF) partíciók kibontását támogatja, különös hangsúlyt fektetve az UDF fájlok Beginning Extended Area Descriptor (BEA01) típusára. Az új verzió lehetővé teszi továbbá a ClamAV tiszta fájl gyorsítótár méretének testreszabását, ami növelheti a vizsgálati teljesítményt, ugyanakkor több RAM-ot igényel. A gyorsítótár méretét négyzetszámra kell beállítani, és ezt az opciót a clamd és clamscan esetén is használhatják. Bevezették a SystemD időzítőt a Freshclam frissítések futtatásához, amely könnyíti az ütemezést és a frissítések kezelését, anélkül, hogy a Freshclam hátterben kellene futtatni. A MaxScanSize korlát emelkedett, így most egy fájl vagy archívum vizsgálatakor összesen akár 4 gigabájtnál nagyobb adatmennyiség is lehet. Az új opcióval lehetőség van a korlátot gigabájt mértékegységben ("G" vagy "g" utótaggal) is megadni. A Freshclamhoz hozzáadtak egy képességet a fejlesztők, amely lehetővé teszi egy ügyfél tanúsítvány és privát kulcs használatát a privát tükrön keresztüli hitelesítéshez, a megfelelő környezeti változók beállításával. Kijavítottak egy problémát, amikor a ClamAV fájlokat bontottak ki az ISO9660 partíciókból, ahol a fájlokat a sima ISO könyvtárfa listázta, és egy üres Joliet könyvtárfa is létezett. A CMake építési rendszer fejlesztése az OpenSSL 3.x kompatibilitásának támogatásához macOS-en az Xcode eszközkészlettel. Az hivatalos ClamAV telepítők és csomagok mostantól OpenSSL 3.1.1 vagy újabb verzióval vannak összeállítva. A javasolt elérési útvonal a clamd.pid és clamd.sock fájlokhoz a minta konfigurációkban frissítve lett, hogy tükrözze a javasolt helyeket ezeknek a fájloknak a Docker képekben. Ezek:

  • /run/clamav/clamd.pid
  • /run/clamav/clamd.sock

Az újdonságokról, hibajavításokról szóló kiadási jegyzetek

A Freashclam futtathat SystemD időzítőként:

sudo systemctl enable --now clamav-freshclam-once.timer
sudo systemctl list-timers
sudo systemctl status clamav-freshclam-once.timer
sudo systemctl status clamav-freshclam-once.service
journalctl -u clamav-freshclam-once.service

A ClamAV egy ingyenes és nyílt forráskódú víruskereső motor és a hozzá használható vírusadatbázis. A vírusadatbázist a hivatalos forrásból lehet frissíteni, de külsős beszállítóktól elérhetőek különféle extra adatbázisok a ClamAV veszélyfelismerési képességek bővítéséhez. További ClamAV szignatúra állományok beszerzése az internetről >

ClamAV letöltések

Csomgatelepítés menete >

Jellemzők

  • Parancssori víruskereső / malware-ellenes eszközkészlet.
  • Milter interfész a sendmail számára.
  • Fejlett adatbázis-frissítő a szkriptelt frissítések és a digitális aláírások támogatásával.
  • Naponta többször frissített vírusadatbázis.
  • Beépített támogatás az összes szabványos mail fájlformátumhoz.
  • Beépített támogatás különböző archívumformátumokhoz, beleértve a ZIP, RAR, Dmg, Tar, GZIP, BZIP2, OLE2, Cabinet, CHM, BinHex, SIS, UDF és mások.
  • Beépített támogatás az ELF futtatható fájlok és az UPX, FSG, Petite, NsPack, wwpack32, MEW, Upack segítségével csomagolt és a SUE, Y0da Cryptor és másokkal obfuszkált hordozható futtatható fájlok számára.
  • Beépített támogatás a népszerű dokumentumformátumokhoz, beleértve az MS Office és MacOffice fájlokat, HTML, Flash, RTF és PDF formátumokat.

Hozzászólások

Sziasztok,

Sziasztok,

Van aki kipróbálta és használja? A win gépen egy másik fut, de bevallom én évek óta nem kaptam vírust. Honlapot meg nem nyitok meg minden félét. A firefox is strictre van állítva.

Lehet kipróbálom egy virtual gépen.

Köszi ha valaki válaszol.

Sziasztok :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sziasztok,

#1 Szia!

Nekem 2 gépen fent van, ill. kuncsaftok gépeire kötelezően felteszem. Csendben teszik a dolgukat, láthatatlanul. Csak dmesg riportban látszik az akció, hogy teszi a dolgát.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)