Megjelent a GCompris 3.3, a gyermekeknek

kami911 képe

Megjelent a GCompris 3.3 nyílt forráskódú oktatási szoftvercsomag, amely kettőtől és tíz év közötti korú gyermekek számára nyújt szórakoztató eszközöket, mostantól letölthető és továbbfejlesztett tevékenységeket, valamint bővített nyelvi fordításokat kínál.A gyermekek számára készült oktatószoftver segítségével a kicsik különböző aktivitásokkal sajátíthatják el a legkülönbözőbb ismereteket, a számítógép használatától az olvasás, a matematika, tudomány és földrajz alapjain keresztül egészen a tengeralattjáró működésének elvéig.

A tevékenységek egy része játékközpontú, de ennek ellenére mégis oktatási célú. Íme a tevékenységi kategóriák listája néhány példával:

  • számítógép felfedezése: billentyűzet, egér, érintőképernyő;
  • olvasás: betűk, szavak, olvasásgyakorlat, szöveg begépelése;
  • számtan: számok, műveletek, táblázatos memória, felsorolás, kétszintű táblázat;
  • természettudomány: a csatornazár, a víz körforgása, megújuló energia;
  • földrajz: országok, régiók, kultúra;
  • játékok: sakk, memória, 4-es igazítás, akasztófa, tic-tac-toe;
  • egyéb: színek, formák, Braille-írás, megtanulják megmondani az időt.

Jelenleg a GCompris több mint 180 tevékenységet kínál, és továbbiak fejlesztése folyamatban van. A GCompris szabad szoftver, ez azt jelenti, hogy a saját igényeihez igazíthatja, fejlesztheti, és ami a legfontosabb, megoszthatja a gyerekekkel mindenhol. Elérhető több, mint két tucat nyelven, köztük magyar nyelven is.

A GCompris az egyik legrégebbi és legnépszerűbb nyílt forráskódú oktatási szoftvercsomag GNU/Linux disztribúciókhoz, és az új kiadás, a GCompris 3.3 még több órányi szórakozást és kikapcsolódást nyújt a gyerekeknek:

Az új GCompris 3.0 verzióban 182 aktivitást találunk, köztük 8 újat is. Az „Egérkattintás gyakorló” aktivitás segítségével gyakorolhatjuk az egér bal és jobb gombjainak használatát. Az „A részletek létrehozása” aktivitásban pedig a decimális mennyiségek ábrázolását tanulhatjuk meg szeletek vagy négyzetek segítségével. A „A részletek megtalálása” aktivitásban pedig fordítva írhatjuk le a szeletek vagy négyzetek által ábrázolt részleteket. Az „A Nemzetközi Morse-kód felfedezése” aktivitásban pedig megtanulhatjuk használni a Nemzetközi Morse-kódot. Az „Összehasonlítás számokkal” aktivitásban pedig megtanulhatjuk az összehasonlító jelek használatát számok értékeinek összehasonlításához. Az „10-es komplemens megtalálása” aktivitásban pedig egyszerű gyakorlattal tanulhatjuk meg a 10-es komplemens fogalmát. A „10-es komplemens cseréje” és az „10-es komplemens használata” aktivitásokban pedig az összeadások optimalizálásához használhatjuk a 10-es komplemenset.

Ez a verzió további 2 nyelv fordításával egészül ki: arab és eszperantó. A kiadás hibajavításokat tartalmaz is több tevékenységnél, mint például az „Útvonal kódolása”, a „Betű a szóban”, a „Labdajáték” és a „Zongorakompozíció”, továbbá új grafikákat és javításokat tartalmaz a „Fotóvadász” esetében is. A billentyűzet kezelésének (gyorsbillentyűk, fókusz...) néhány javítása több tevékenységnél is megtörtént.

Az új verzióban továbbá számos javítás és hibajavítás is található. A fordítások terén pedig 38 nyelv áll rendelkezésre, ezek közül 24 teljesen lefordított – ezek közé tartozik majdnem a magyar nyelv is (99%).

További részleteket a kiadás bejelentő oldalán olvashat, a GCompris 3.3 pedig már letölthető a hivatalos weboldalról.

Képernyőképek

A projekt támogatása