Túl nagy a felszültség az új AMD Ryzen processzorokban

kami911 képe

Az AMD hivatalos közleményt adott ki a Ryzen 7000 és 7000X3D processzorok feszültségproblémájáról. A vállalat szerint jelenleg csak egy korlátozott számú jelentés áll rendelkezésre az interneten, amelyek túlfeszültségről és az ezzel járó alaplap- és processzor-károkról számolnak be.  Az AMD Ryzen 7000X3D modelleknél, amelyek 3D V-Cache technológiával rendelkeznek, a probléma súlyosabb, de a standard 7000-es sorozatú processzoroknál is jelentkezhet. Az AMD azonban aktívan vizsgálja a helyzetet, és együttműködik az ODM partnereivel, hogy biztosítsák a Ryzen 7000X3D processzorokra alkalmazott feszültségeket a termékspecifikációknak megfelelően.

A probléma

Az AMD felhívja az érintett felhasználók figyelmét, hogy amennyiben úgy érzik, hogy a probléma érinti őket, forduljanak az AMD ügyfélszolgálatához. Az ügyfélszolgálat segítségével a felhasználók visszaküldhetik a meghibásodott termékeket, és az AMD ingyenesen kicseréli azokat. Az AMD közleménye arra is felhívja a felhasználók figyelmét, hogy az ilyen típusú problémák megelőzése érdekében nem szabad túlfeszíteni a processzorokat, és ajánlott a gyári beállításokon tartani azokat. Az AMD emellett hangsúlyozta, hogy a gyártók által kiadott BIOS-frissítések és az optimalizált memória profilok használata csak a gyártók által meghatározott határok között javasolt.

Az ügy az AMD-t és az alaplapgyártókat is érinti. Valószínűleg hő- és feszültségproblémákról van szó, és ezek okozzák a processzorokban a súlyos károkat. Ez akkor fordulhat elő, ha a felhasználó kézzel állítja be a SoC feszültséget, vagy automatikusan beállítódik, amikor az EXPO memóriaprofil aktiválódik. Az MSI, a Gigabyte, az ASUS és a Biostar már kiadta az új UEFI firmware frissítéseket, amelyek korlátozzák a Ryzen 7000/7000X3D SoC feszültségét egy biztonságosabb szintre. Az ügy szinte minden nagyobb alaplapgyártót érint, az ASRocktól az Asuson át, a Gigabyte-tól a MSI-ig, és a legtöbb felhasználó nem is hajtotta túl a processzorokat.

A megoldásról

Úgy tűnik az ügy az alaplap BIOS verziók által alkalmazott nem biztonságos feszültségekhez vagy a memória „EXPO” profilok használatához kapcsolódhat, amelyek az optimális memóriasebességet, időzítést és feszültséget biztosítják. Az új firmware verziók konkrétan a Ryzen 7000 és 7000X3D processzorok túlfeszültséggel történő üzemeltetését célozzák, és lehetővé teszik a negatív feszültség-beállítások használatát, ugyanakkor blokkolják a pozitív feszültség-offseteket és a közvetlen feszültségbeállítást. Az Asus már eltávolította az érintett alaplapok korábbi BIOS verzióit, és helyette új verziókat jelentetett meg, amelyek a „dedikált hőmérséklet-monitoring rendszert” használnak a "„alaplapok és a CPU-k védelméhez”. Az Asus is együttműködik az AMD-vel az AMD EXPO és az SoC feszültségszabályozásának új szabályainak meghatározása érdekében, és új frissítéseket adnak ki a lehető leghamarabb. Azok a felhasználók, akik megkapták az érintett processzorokat, nem túlhajtották azokat, és nem állítottak be memória EXPO profilokat kevésbé vannak kitéve a problémának. Valószínű, hogy ezek a profilok tartalmaznak hibát, amelynek következtében a feszültség és a hő felesleges magas szintre emelkedik. Az MSI ezen felül korlátozza az overvoltingot az MSI Center alkalmazásában is. Az új firmware verziók és az MSI Center alkalmazás nem engedi a felhasználókat, hogy további növeljékCPU VCore-t adjanak hozzá a processzorhoz az AMD Ryzen 7000X3D processzorok esetében.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy az ügyben még mindig folynak vizsgálatok, és a felhasználóknak az alaplapjuk letölthető BIOS verzióit kell ellenőrizniük, amelyek remélhetőleg biztonságos megoldást nyújtanak a problémára. Az EXPO memória profilokat érdemes letiltani az alaplap BIOS-ban.

Az EXPO-ról

Az AMD EXPO funkció lényege, hogy segítséget nyújt a memóriahangsúlyos Ryzen rendszerek memória tuningjában, azaz a memóriamoduloktól szed össze információt az elvárható maximális teljesítmény elérése érdekében. Az EXPO lényegében a memóriaprofilokra vonatkozó kiterjesztett beállításokat tartalmaz, amelyekkel lehetőség van könnyedén memóriahangolásokat végezni. Az EXPO-t gyakran az „Az AMD XMP-je” jelzővel is illetik, mert hasonló funkciót lát el az AMD rendszerein, mint az XMP az Intelnél. Az XMP az Intel eXtreme Memory Performance funkciója, amely memóriamodulokban rejtett teljesítményprofilokat engedélyez, amelyekkel egyszerűbbé válik a memóriahangolás. Az EXPO funkcióhoz hasonlóan az XMP is lehetővé teszi a memóriamodulok gyorsabb és egyszerűbb tuningját, azonban az AMD rendszerein a gyakorlatban az XMP használata sokszor nem teljesen egyszerű, mert a megfelelő beállítások nevei eltérhetnek a brand-specifikus megnevezések miatt. Az EXPO lényegében azonos a XMP-vel, azonban nem kompatibilis vele. Az EXPO-t csak DDR5 memória modulokon lehet használni, amelyek támogatják ezt a szabványt. Az AMD hivatalos oldalán a memóriakészletet gyártó vállalatok között szerepel az ADATA, a Corsair, a G.SKILL, a GEIL és a Kingston is.

(kép)