Több fejlesztéssel a Plasma Wayland munkamenetben

kami911 képe

A KDE projekt bejelentette a KDE Plasma 5.27 negyedik hibajavító kiadását, amely a GNU/Linux disztribúciókhoz készült hatékony és modern asztali környezet következő darabja. A KDE Plasma 5.27 rengeteg új funkciót tartalmaz, többek között a Plazma Üdvözlő alkalmazást, a Flatpak engedélyek beállításai lehetőségeit, a Display Configuration widget-et és többmonitoros konfigurációk támogatásának jelentős áttervezését.

A KDE Plasma 5.27.4 három héttel a KDE Plasma 5.27.3 után látta meg a napvilágot, és tovább javítja a Plasma Wayland munkamenetet egy KWin összeomlás kijavításával, amely akkor következett be, amikor bizonyos külső kijelzők maguktól kikapcsoltak, miután letiltották és újra bekapcsolták őket. Jó hír, hogy a görgetési sebesség beállítása újra működik, és jobban kezeli a GTK alkalmazásokat többmonitoros beállításoknál vagy globális témák váltásakor.

Szintén a Plasma Wayland munkamenethez kapcsolódik a KDE Plasma 5.27.4-es kiadás azon javítása, amelyben javítják a Plasma desktopról történő kilépés problémáját, amikor egy alkalmazás túl hosszú ablakcímet használ, valamint javítja a képernyőfelvételt és a Feladatkezelő miniatűrjeit az NVIDIA GPU-k felhasználói számára, amikor a saját NVIDIA grafikus illesztőprogramokat használják.

Néhány minőségi javítás is jelen van ebben a frissítésben, hogy az Info Center alkalmazásban az energiafelhasználási grafikonok megbízhatóbbak legyenek sötét témák használata esetén, javuljon a többmonitoros támogatás, hogy vizuálisan megkülönböztesse az azonos nevű és sorozatszámú monitorokat a csatlakozó nevük megjelenítésével, valamint javuljon a Flatpak alkalmazások támogatása a Plasma Discover csomagkezelőben.

Továbbá a Plasma Discover mostantól gyorsabb és érzékenyebb, ha sok rendszerfrissítés van, és többé nem kéri a felhasználókat az elérhető frissítésekről, amikor az alkalmazás nyitva van, az Emoji Picker ablak mostantól a billentyűzet dedikált Emoji billentyűjével is megnyitható, és a Kicker indítóprogram "Alkalmazások ábécé szerinti rendezése" beállítása mostantól eltávolítja az alkalmazások között manuálisan elhelyezett elválasztó sorokat.

A KDE Plasma 5.27.4-ben számos hibát javítottak, hogy kezeljék a Rendszerbeállítások összeomlását, amely a Gyorsbeállítások oldalon a megváltozott beállítások elvetésekor jelentkezett, a kded5 összeomlását képernyőváltáskor, néhány vágólappal kapcsolatos összeomlást és az SDDM bejelentkezési képernyő lefagyását a Breeze SDDM téma használata esetén.

A KDE Plasma 5.27.4 emellett új javítást tartalmaz a vizuálisan sérült Aurorae ablakdekorációkhoz, javítja a maximalizált GTK fejléc alkalmazások támogatását a Breeze GTK téma használata esetén, és javítja a képernyőátviteleket bizonyos alkalmazásoknál, mivel a kurzor piros és kék színei már nem váltakoznak.

Végül, de nem utolsósorban ez a KDE Plasma 5.27 LTS pontkiadás javítja a Plymouth boot splash témák váltását az mkinitcpio-t használó GNU/Linux disztribúciók esetében, javítja a nem lebegő panelek vastagságát a nagyon nagy sugarú lekerekített sarkokkal rendelkező Plasma témák használatakor, és számos más kisebb problémát javít.

Alább egy bemutató a 5.27 verzió legfontosabb változásairól:

Plazma Üdvözlő alkalmazás

A Plazma Üdvözlő alkalmazás (Plasma Welcome) bemutatja az új felhasználóknak a KDE asztali környezet szépségét és előnyeit. Lehetővé teszi a kezdeti beállítási feladatok elvégzését, például az összes online fiók csatlakoztatását, és javaslatot tesz a KDE közösséghez való csatlakozásra is.

Plasma Welcome

Flatpak engedélyek beállításai

Felhasználóink egyre nagyobb száma telepít szoftvereket konténercsomagokon keresztül, például Flatpak-okon keresztül. Ezek a csomagok alapértelmezés szerint nem biztosítanak hozzáférést a rendszer többi részéhez, és szükség szerint kérnek jogosultságokat, ami azt jelenti, hogy a rosszindulatú kódok kisebb valószínűséggel tudják felemészteni a számítógépet. Egy új rendszerbeállítási modul hozzáadva, amellyel könnyen szabályozhatók ezek a Flatpak beállítások.

Flatpak engedélyek beállításai

A nagy többmonitoros átalakítás

A Display Configuration widget mostantól alapértelmezés szerint a Rendszerpanelon jelenik meg - aktív, ha csak egy képernyője van, vagy ha többmonitoros asztali beállítása van, és aktív, ha laptopja van egy vagy több külső képernyővel csatlakoztatva. Ez megkönnyíti a képernyők beállításainak gyors módosítását.

A színfalak mögött már zajlik a nagy többmonitoros átalakítás, amely sokkal megbízhatóbbá teszi a kijelzők beállítását. Van egy új, finomhangolt vezérlőeszköz is, ha a felhasználónak 3 vagy több képernyője van csatlakoztatva.

Képernyő konfiguráció

Héber naptár

Mostantól megjeleníthető a héber naptár a digitális óra felugró naptárában.

Héber naptár

KWin csempézési rendszer

A nagy monitorral rendelkezők számára a KWin már régóta képes egy ablakot balra, egyet pedig jobbra helyezni. Most a Meta-T billentyűkombinációval elindul a gyors csempézés, amely lehetővé teszi az ablakok elhelyezésének teljes ellenőrzését. Húzza az ablakokat a Shift lenyomva tartásával, és az ablakok „ragaszkodni fognak” a csempézett elrendezéshez.

Ablakok csempézése

Ablakok csempézése

Ablakok csempézése

Elérhetőség

A KDE támogatása

A KDE egy szabad szoftver közösség, amely rengeteg önkéntese idejének és erőfeszítésének köszönhetően létezik. Mindig szívesen fogadunk új érdeklődőket, akik segíthetnek a kódolásban, hibajavításban és keresésben, dokumentáció írásában, fordításban, népszerűsítésben, stb. Minden közreműködésért hálásak vagyunk és örömmel fogadjuk. További információkért olvassa el a KDE támogatása oldalt, vagy legyen a KDE e.V. támogató tagja rendszeres pénzadománnyal.

A KDE Plasma 5.27 asztali környezet negyedik javító verziójának használatához a fejlhasználók letölthetnek különböző élő GNU/Linux disztribúciókat, amelyek a KDE Plasma ezen kiadását szállítják, például:

További részletek a kiadás bejelentő oldalán találhatók.

(forrás, forrás, forrás)