Mesterséges intelligenciával segíti a VirusTotal az eredmények kiértékelését

kami911 képe

A VirusTotal egy online platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy fájlokat, webhelyeket és URL-címeket teszteljenek különböző víruskereső motorokkal. A VirusTotal használata segít az embereknek megvédeni számítógépeiket és eszközeiket a kártékony szoftverektől és vírusoktól.

A VirusTotal olyan szolgáltatásokat kínál, amelyek segítenek a felhasználóknak megérteni, hogy az általuk letöltött vagy megosztott fájlok biztonságosak-e, vagy sem. Az online platform az összes nagyobb víruskereső motorral integrálva van, így ha a felhasználó valamilyen kártékony szoftvert tartalmazó fájlt tölt fel, a VirusTotal megmutatja, hogy melyik víruskereső motorok érzékelik a fenyegetést.

Az AI és a gépi tanulás már régóta kiemelt szerepet játszanak a kiberbiztonságban, főleg a kategorizálási feladatokra összpontosítva. Azonban az utóbbi időben a nagy nyelvi modellek (LLM-ek) fejlődése lehetővé tette a szöveggenerálást és összefoglalást. Ezen modellek programozási nyelveken való képzése lehetővé teszi, hogy a kódokat természetes nyelvre fordítsák. Ez az innováció nemcsak felgyorsítja a kártékony programok elemzését, hanem számos kiberbiztonsági alkalmazás erősítésére is képes.

Most már az AI-t (mesterséges intelligenciát) is használják a VirusTotal-nál is a víruskeresés során. A platform már rendelkezik AI-motorral, amely Code Insight névre hallgat, Google Cloud Security AI Workbench-t használja és képes felismerni és észlelni a kártékony szoftvereket és vírusokat.

Az AI használata segít a felhasználóknak megbízhatóbb és hatékonyabb eredményeket elérni a víruskeresés során, mivel az AI-motorok nagy mennyiségű adatot tudnak feldolgozni rövid idő alatt. Az AI alapú megoldások segítenek azonosítani a kártékony tevékenységeket, még akkor is, ha azokat új, ismeretlen fenyegetések jelentik.

Például az AI alapú megoldások képesek olyan jellemzőket (features) meghatározni, amelyeket a hagyományos víruskereső programok nem használnak. Ez lehetővé teszi, hogy az AI-motorok hatékonyabban észleljék a kártékony tevékenységeket, és csökkentsék a hamis riasztások számát. A lenti példa linkeken pár kiegészítő információ látható, amely az ellenőrzések kiértékelését segíti.

Ez az új megoldást és a részletesebb kiértékelést mutatja be a bejelentés.

A VirusTotal szolgáltatás

(kép)