Megjelent az FWUPD 1.8.14

kami911 képe

Megjelent az FWUPD 1.8.14, amely hibajavításként érkezett a 1.8.13 verzió hibáit javítandó. Az 1.8.13-as verzió a Framework hangkártya, a Lenovo ThinkPad TBT3-TR Gen 2 és a Wacom Intuos BT S Gen 3 eszközök támogatása mellett több új funkció beépítésével is segíti a Linux operációs rendszert használó felhasználókat a firmware frissítésekhez.

Az fwupd legfrissebb verziója kettő hibajavítást tartalmaz:

  • Az UEFI metaadatainak jelentésének lekérdezésekor lehetséges összeomlást javítja, illetve
  • javítja a 'fwupdmgr install FILE GUID' hibáját is.

Az ezt megelőző verzió számos új funkciót is kínál és hibajavítást is tartalmaz. Az új funkciók közé tartozik egy pcap konverter, amely lehetővé teszi a Wireshark dump eszközök emulálását. Ezenkívül hozzáadták a fejlesztők a TPM firmware lementésének lehetőségét a jövőbeli felhasználás érdekében. Választhatóan lehetővé teszik a firmware mentését akár egy biztonsági távoli helyre is. Az ESP típusát is rögzítik a firmware jelentésben, amelyet az LVFS-nek küldenek.

A hibajavítások között szerepel az alkalmazás / octet-stream elfogadása az archívumokhoz, ha hiányzik a mime adatbázis. Hozzáadták az utolsó dbx verzió javításokat, mivel a Microsoft eltávolított egy másik bejegyzést. Ha a GetStatus nem került implementálásra, akkor a DFU appIDLE-t feltételezik. Nem szükséges aláírás a helyi vagy könyvtári távoli helyekhez. Nem használják a pandoc-ot a manuális oldalak elkészítéséhez. A Qubes funkcionalitását kibővítették, hogy a JCat-ot használja. Javították a CCGX "usbfs: process did not claim interface 1 before use" figyelmeztetését. Javították a szintén a fordítási figyelmeztetéseket, amikor az új libqmi verziót használják. Javították a kritikus figyelmeztetést, amikor egy üres kernel cmdline-t dolgoznak fel. A synaptics-cape firmware regresszióját is javították, ahol az firmware leállt az INTR-re. Javították a HFSTS6 végrehajtási politika meghatározását. A ElanTP hardverhez tartozó i2c nevét is javították. A MTD Intel SPI vezérlő nevét is pontosították. Az archívumok telepítésekor a release remote is beállításra kerül. A powerd típusinformációit is felhasználják az AC szintek jobb beállításához.

Az új verzió támogatja a Framework Audio Card, Lenovo ThinkPad TBT3-TR Gen 2 és Wacom Intuos BT S Gen 3 hardvereket is.

LVFS – A Linux Vendor Firmware Service, folytatja a Fwupd Friendly Firmware kezdeményezést. A kezdeményezés célja, hogy az eredeti berendezések/eszközök gyártói olyan IC-ket válasszanak, amelyek már rendelkeznek Fwupd bővítményekkel a firmware-frissítés támogatásának Linux alá történő integrációjának megkönnyítése érdekében.

A fwupd (Firmware Update Daemon) egy Linux operációs rendszeren futó eszköz firmware frissítésére szolgáló program. A fwupd az előre telepített firmware-eket frissíti a csomagkezelő rendszeren keresztül, így biztonságosabb és egyszerűbb firmware frissítést biztosít a felhasználók számára.

A Linux Vendor Firmware Service (LVFS) egy olyan platform, amely lehetővé teszi a firmware frissítését és az eszközök firmware-ének kezelését a Linux operációs rendszeren. Az LVFS az eszközgyártók által készített firmware-ket tárolja és biztosítja azokat a Linux felhasználók számára a fwupd segítségével. Az LVFS nem csak a firmware frissítését teszi lehetővé, hanem az eszközök firmware-ének ellenőrzését és a biztonságosabb firmware használatát is biztosítja.

Az LVFS és a fwupd együttesen jelentős előnyöket nyújtanak a Linux felhasználóknak, különösen azoknak, akik hardverkompatibilitási problémákkal küzdenek, vagy a hardver gyártója csak korlátozott vagy semmilyen firmware frissítést nem biztosít a Linux rendszerhez. A fwupd és az LVFS együttműködése lehetővé teszi a biztonságosabb és hatékonyabb firmware frissítéseket, így javítva az eszközök teljesítményét és stabilitását.

További információk

Az új verzióval kapcsolatos további információk és letöltés a GitHub webhelyen (előző verzió).