Megjelent a VirtualBox 7.0.8-as verziója

kami911 képe

Az Oracle kiadta a VirtualBox 7.0.8-as verzióját, mely az utolsó stabil verziója az általa készített nyílt forrású, ingyenes és több platformot támogató virtualizációs szoftvernek. A VirtualBox egy hatékony x86 és AMD64/Intel64 vállalati és otthoni használatra szánt virtualizációs termék. A VirtualBox nem csak egy rendkívül gazdag funkciójú, nagy teljesítményű alkalmazás a vállalati ügyfelek számára, hanem az egyik olyan professzionális megoldás, amely a GNU General Public License (GPL) 2. verziójának feltételei szerint nyílt forráskódú szoftverként szabadon elérhető. A VirtualBox 7.0.8-as verziója három hónappal az előző kiadás, a VirtualBox 7.0.6 után került kiadásra. Az új verzió frissítésének legfontosabb eleme, hogy az újonnan megjelenő Linux 6.3 kernel verzió támogatását bevezeti, amely április 23-án kerül kiadásra. Ezenkívül a program továbbfejlesztett támogatást nyújt a Red Hat Enterprise Linux 8.7, a Red Hat Enterprise Linux 9.1 és a Red Hat Enterprise Linux 9.2 kernel verzióihoz.

Jelenleg a VirtualBox Windows, Linux, Macintosh és Solaris hosztokon fut, és számos vendég operációs rendszert támogat, többek között, de nem kizárólagosan a Windows (NT 4.0, 2000, XP, Server 2003, Vista, Windows 7, Windows 8, Windows 10), DOS/Windows 3.x, Linux (2.4, 2.6, 3.x és 4.x), Solaris és OpenSolaris, OS/2 és OpenBSD rendszereket.

A VirtualBox-ot aktívan fejlesztik, gyakori kiadásokkal, és egyre bővül a funkciók, illetve a támogatott vendég operációs rendszerek és a platformok listája, amelyeken fut.

Az új VirtualBox verzió számos újítást tartalmaz a Linux rendszerekhez is. Például lehetővé teszi a kernel modulok aláírási ellenőrzésének kikapcsolását a VBOX_BYPASS_MODULES_SIGNATURE_CHECK = "1" paraméter megadásával a /etc/vbox/vbox.cfg fájlban a Linux hostokon, vagy a /etc/virtualbox-guest-additions.conf fájlban a Linux vendégeken. Ez az újítás akkor hasznos, ha az Ön GNU + Linux disztribúciója nem biztosítja azokat az eszközöket, amelyek a kernel modulok aláírásának ellenőrzéséhez szükségesek.

A Linux Guest Additions és a host Installer is fejlesztésre került annak érdekében, hogy jobban felismerje, hogy a rendszer alapértelmezett init folyamata systemd-e, vagy sem. Kísérleti támogatás került bevezetésre a kernel modulok és felhasználói szolgáltatások újratöltéséhez a telepítési folyamat végén, amely lehetővé teszi a vendégrendszer újraindítása nélkül a Guest Additions csomag frissítését.

Az új verzióban megjelent egy új parancs, a modifynvram enrollmok, amely lehetővé teszi a Machine Owner Key beolvasását az NVRAM-ba annak érdekében, hogy a Linux guest kernel felismerje és ellenőrizze a kernel modulokat, amelyeket ezzel a kulccsal írtak alá. Emellett egy API is hozzá lett adva a MOK listához (Machine Owner Key) való aláírások hozzáadásához.

A VirtualBox fő verziónak újdonságai voltak

A VirtualBox 7.0-s verzió bő két és fél évvel a Virtualbox 6.1 után jelent meg és olyan érdekes funkciót hozott, mint a teljesen titkosított virtuális gép. Tehát mostantól nem csak a lemez, hanem naplófájlok és állapotmentések is is titkosítottak lehetnek Egyelőre kizárólag parancssorból érhető el ez a funkció. A 3D alrendszert teljesen új implementációt kapott, amely WIndows-on DirectX 11-en alapul, míg nem Windows gazda gépeken a Proton/Wine világból ismert DXVK alrendszert használja. A TPM 1.2 és 2.0 virtuális eszközök telepítése megnyitja az utat a tökéletes Windows 11 vendéggép telepítések előtt, a virtuális AMD és Intel IOMMU eszközök kezelése pedig leegyszerűsíti a vendég gépek közvetlen hardverhasználatát. Az IOMMU a memóriavezérlő egyik összetevője, amely az eszköz virtuális címeit fizikai címekre fordítja.Az IOMMU DMA újratérképezési funkciója szükséges a VMDirectPath I/O működéséhez. A passthrough PCI funkció által küldött DMA-tranzakciók a vendég operációs rendszer fizikai címeit hordozzák, amelyeket az IOMMU-nak kell lefordítania a hoszt fizikai címeire. A hardveresen támogatott I/O MMU virtualizáció, amelyet Intel processzorokban Intel Virtualization Technology for Directed I/O (VT-d), AMD processzorokban pedig AMD I/O Virtualization (AMD-Vi vagy IOMMU) néven emlegetnek, egy olyan I/O memóriakezelési funkció, amely az I/O DMA átvitelek és az eszközmegszakítások újratérképezését végzi. Ez a funkció (szigorúan véve a lapkakészlet, nem pedig a CPU funkciója) lehetővé teszi, hogy a virtuális gépek közvetlen hozzáféréssel rendelkezzenek a hardveres I/O eszközökhöz, például a hálózati kártyákhoz, a tárolóvezérlőkhöz (HBA-khoz) és a GPU-khoz. A videórögzítés mostantól Vorbis-t használ alapértelmezett hangformátumként a WebM konténerekhez. Az EFI Secure Boot támogatás hozzáadása is fontos lépés a kompatibilitás magasabb szintre emelésében.

Fejlesztések

Ez egy hibajavító kiadás:

  • VMM: javított EFLAGS.TF kezelés CPUID utasításokhoz, amikor a Hyper-V-t használják (bug #17961)
  • VMM: javított MONITOR/MWAIT összeomlás Solaris vendégek esetén, amikor a Hyper-V-t használják Windows 11-en
  • VMM: általános fejlesztések a beágyazott vizualizációs területen
  • VMM: javított tripla hiba a guru meditációkhoz UEFI vendégek esetén macOS Ventura 13.3-al kezdve (bug #21563)
  • GUI: visszahozta a Jelenlegi állapot visszaállítása jelölőnégyzetet a VM bezárása párbeszédpanelben (bugok #21189, #21491)
  • GUI: javítások és ellenőrzések a VM beállítások USB szűrők szerkesztőjében, a szűrő port értéke most már helyesen menthető/visszaállítható
  • GUI: javítások a VM név és operációs rendszer típus beágyazott szerkesztőiben a Részletek ablakban
  • GUI: A felhővel kapcsolatos varázslók most az engedélyezett profilokat javasolják a letiltott előtt
  • Oracle VM VirtualBox Extension Pack: javított kriptográfiai támogató modulok szállítása a teljes VM titkosításhoz
  • E1000: javított lehetséges guru meditáció a hálózati csatolók megváltoztatásakor (bug #21488)
  • virtio-net: Követő javítások FreeBSD 12.3 és pfSense 2.6.0-hez (bug #21201)
  • 3D: különböző grafikai problémák javítása Windows 7 vendégekkel (bugok #21129, #21196, #21208, #21521)
  • Main/UefiVariableStore: Hozzáadott API-t az aláírások hozzáadásához a MOK-listához (Machine Owner Key).
  • VBoxManage: Bevezette a modifynvram enrollmok alparancsot, hogy
  • a gép tulajdonosi kulcsának NVRAM-ba való beírása, hogy a Linux vendég kernel ki tudja választani azt.
  • hogy ellenőrizze az ezzel a kulccsal aláírt modulok aláírását.
  • Guest Control/Main: Fájlok törlése a beépített eszköztáron keresztül javítva
  • Linux host: A kernelmodulok megkerülésének lehetősége hozzáadva
  • aláírás-ellenőrzés megkerülése, ha a VBOX_BYPASS_MODULES_SIGNATURE_CHECK="1" értéket választja.
  • az /etc/vbox/vbox.cfg állományban, hasznos abban az esetben, ha a Linux disztribúcióban
  • nem biztosítja a szükséges eszközöket a kernelmodulok aláírásának ellenőrzéséhez.
  • Linux Guest Additions and host Installer: Javított felismerés, ha a rendszerben init folyamatként a systemd fut.
  • Linux Guest Additions és host illesztőprogramok: A 6.3 kernel kezdeti támogatásának bevezetése
  • Linux Guest Additions: A kernel megkerülésének lehetősége
  • a kernelmodulok aláírás-ellenőrzésének egyszeri megkerülése
  • VBOX_BYPASS_MODULES_SIGNATURE_CHECK="1" beállítása a kernelben.
  • /etc/virtualbox-guest-additions.conf állományban, hasznos abban az esetben, ha a Linux
  • disztribúció nem biztosítja a szükséges eszközöket a kernelmodulok ellenőrzéséhez.
  • aláírás
  • Linux Guest Additions: Kísérleti támogatás hozzáadva a kernelhez modulok és felhasználói szolgáltatások újratöltése a telepítési folyamat végén, így a vendégrendszer újraindítása a Guest Additions (7.0.8 és újabb) frissítése után általános esetben már nem szükséges
  • Linux Guest Additions: Javították a vboxvideo build problémáját RHEL 8.7, 9.1 és 9.2 kernelek esetén (#21446 és #21450 hibák).

(változásnapló)

A VirtualBox beszerzése

https://www.virtualbox.org/wiki/Linux_Downloads amihez érdemes feltenni az itt elérhető Extension Pack-ot is: https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads

A VirtualBox fellelhető a Linux Mint tárolóiban virtualbox-ose néven, de egy régebbi verzióban. A VirtualBox kipróbálásához az rendszerben lévő verzió is tökéletes.

További információk: https://www.virtualbox.org

(forrás)