Klónozz jobban!

kami911 képe

Steven Shiau bejelentette, hogy elérhetővé vált a Clonezilla Live 3.1 (3.1.0-22), ami egy Debian-alapú GNU/Linux disztribúció és a merevlemez-klónozási és -képalkotási feladatokra specializálódott.

A 2023. április 26-ai Debian Sid tárolóval szinkronizált Clonezilla Live 3.1 frissítés két új eszközt vezet be: a dinamikus virtuális terminálkezelőt (dvtm) és a dtach nevű programot, ami utánozza a "screen" eltávolítási funkcióját. A Clonezilla Live 3.1 kiadásának újdonságai között szerepel a "vgchange" parancshoz tartozó új "-K" (--ignoreactivationskip) opció is, ami lehetővé teszi a képalkotást snapshotokkal. A makeboot.sh szkript az x86 architektúrák támogatását is kapta, és a visszaállításkor a blokk eszközöket, amik tartalmaznak fájlrendszert, mint partícióként kezeli a rendszer. Ezen kívül több javítás is történt, például a hamis/firmware RAID támogatását fejlesztették, valamint az ocs-functions check_if_disk_busy és is_partition függvényeit is finomították. Az ocs-onthefly és ocs-sr szkriptek is frissültek, hogy a készülékek listájának gyorsítótára mindig letiltásra kerüljön, ha a /dev/md * létezik. Az ocs-sr mostantól mindkét eszközt (merevlemezt és partíciót) is felsorolja a szöveges módban.

Az új kiadásban több komponens is frissült, például az EZIO 2.0.1-1, egy eszköz a gyors szerver-merevlemez-klónozáshoz és telepítéshez a helyi hálózaton belül, valamint a Memtest86+ 6.10, a népszerű nyílt forráskódú memóriatesztelő eszköz.

A Clonezilla Live 3.0.3 és korábbi kiadásainak néhány hibáját is javították, mint például az érvénytelen párbeszédpanel opciók a -p opcióhoz, az extra "stop" paraméterek a lighttpd szerver leállításakor, a szintaxishiba a dd kép ocs-cvtimg-comp átalakításakor méretre vonatkozóan és az eszközök listájának gyorsítótára problémája, ami nem sikerült a várakozások szerint.

A Clonezilla a True Image® vagy a Norton Ghost® programhoz hasonló partíció- és lemezkép készítő és klónozó program. Segít a rendszer telepítésében, a teljes gép biztonsági mentésben és a helyreállításban. A Clonezilla három típusa érhető el:

A Clonezilla live egyetlen gép mentésére és visszaállítására alkalmas. Míg a Clonezilla Lite Server vagy SE a tömeges telepítésre való, sok (több mint 40!) számítógépet tud egyszerre klónozni. A Clonezilla csak a merevlemezen használt blokkokat menti és állítja vissza. Ez növeli a klónozás hatékonyságát. Néhány csúcskategóriás hardverrel egy 42 csomópontos fürtben 8 GB/perc sebességű multicast helyreállításról számoltak be.

További részletek a Clonezilláról

A Clonezilla Live 3.1-es kiadása a 2023. április 26-ai Debian Sid tárolón alapul, és frissített nyelvi fordításokat tartalmaz. Letölthető már most a hivatalos weboldalról vagy az alábbi közvetlen letöltési linkekre kattintva: