Jön a Pine64 70/90 dolláros RISC-V számítógépe

A Pine64 cég, amely arról híres, hogy alacsony áron kínál nyílt forráskódú hardvert, új, egylapos számítógépet dob ​​piacra, amely négymagos RISC-V processzorral működik.

A RISC-V egy nyílt forráskódú processzorspecifikáció, amelyet úgy terveztek, hogy moduláris, bővíthető és ingyenes licenccel gyártható legyen. Bár az ARM is RISC alapú, ahogy a RISC-V is, a kettő teljesen eltérő, egyedi architektúrakészlet jelent.

A Linux RISC-V- támogatása jelenleg is fejlesztés alatt van, de már elég jónak mondható – így egy megfizethető belépő szintű RISC-V-eszköz, mint a Star64 lehetővé teszi, hogy több rajongó és fejlesztő vegyen részt e munka előmozdításában.

Star64 műszaki adatok és ár

A Pine64 tavaly jelentette be a Star64-et, de a legutóbbi havi hírlevélben további részleteket árult el az eszközről, beleértve a memória konfigurációkat, az árat és azt a dátumot, amikor az érdeklődők megvásárolhatják.

A Star64 specifikációi:

  • Négymagos 64 bites RISC-V U74 Processzor
  • 4 x DSI és 4 x CSI sáv (DSI a kijelző sáv, CSI a kamera sáv)
  • i2c érintőpanel csatlakozó (Érintő képernyő csatlakoztatáshoz)
  • Kettős Gigabit Ethernet port
  • Kétsávos Wi-Fi és Bluetooth
  • PCIe x1 nyílt végű slot
  • GPIO busz érintkezők (i2c, SPI és UART)
  • 128 Mb QSPI flash vagy Flash
  • DC Jack csatlakozó

A csatlakoztathatóságot a teljes méretű HDMI videokimenet, 1 natív USB 3.0 port, 3 megosztott USB 2.0 port és egy microSD kártyanyílás biztosítja a rendszerindításhoz (opcionálisan eMMC flash is elérhető).

A Star64 2023. április 4-én kerül forgalomba a Pine Store- ban , ahol 2 konfigurációban lesz elérhető: egy 69,99 dolláros modellben 4 GB RAM-mal és egy 89,99 dolláros modellben 8 GB RAM-mal.

Ezek az árak meglehetősen szerények az eddig elérhető RISC-V hardverekhez képest. A költségek alacsonyan tartásával a Pine64 segít abban, hogy ez a technológia több ember kezébe kerüljön, több helyen.

Ezt jó tudni, hogy a Star64 jelenleg nem veszi fel a versenyt a Raspberry Pi-vel, amely esetében az ökoszisztéma és a hardver támogatás sokkal kevésbé kiforrott.
Azonban az biztató, hogy ilyen hardver kínálattal is jelentkezik a cég, idővel minden bizonnyal összemérhető versenytársa lesz a Raspberry Pi-nek

A Pine64 számos ARM- alapú meghajtású egylapos számítógépet is kínál, például a ROCK64-et (amik jóval szerényebb képességűek, de olcsóbbak is).

Hozzászólások

Balazs_B képe

Wow

Valakinek van tapasztalata RISC-V gépek használatával?

Tudom egyelőre még nem hétköznapi használatra való, de mégis. Valaki próbálgatta már?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én gondolkodom

Hogy veszek egyet kipróbálás céljából, de az biztos nem mostanában lesz, jelenleg minden dollárom noti alkatrészekre megy el az aliexpressen. Ha elfogynak a javítani javítani valók, akkor esetleg lesz erre is keret.

De a tuti az volna, ha hasonló képességű szamócával párhuzamosan lenne tesztelve, szóval még egy olyan is kellene.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve