Are you pretty fly for a WIldfly?

kami911 képe

A WildFly 28.0 egy frissített verziója az open source, szerveroldali alkalmazásokhoz kifejlesztett alkalmazás-szervernek, amely több új funkcióval és fejlesztéssel rendelkezik, mint elődei. A következőkben felsoroljuk ezeket az újításokat, amelyek segítségével az alkalmazásfejlesztők és a rendszergazdák még hatékonyabban dolgozhatnak az alkalmazásokkal.

A WildFly 28 legnagyobb változásai az observability területéhez kapcsolódnak. A Micrometer subsystem hozzáadták a szabványos WildFly-hoz. Az új verzió további fejlesztéseket is tartalmaz az Artemis, az EE Concurrency, az Infinispan query, counters, locks, CDI, alrendszerekhez és a YAML támogatás a rendszer tulajdonságainak és konfigurációs testreszabásának, a MicroProfile LRA és Telemetry támogatás, valamint a Micrometer támogatás az alap WildFly-hoz. Az új verzió az Elytron által biztosított SSLContext támogatását is tartalmazza az Artemis-hez. Az új funkciók között szerepel az Infinispan query, counters, locks és CDI támogatás, valamint a RESTEasy képessége a kérési nyomkövetési információk biztosítására. A WildFly további újításai között található egy új Galleon réteg az EE Concurrency-hez, az összekapcsolási sütik konfigurálásának lehetősége, az azonosító átvitel támogatása a WAR és az EJB között, az MP Metrics alrendszer Admin-Only módba történő átalakítása, a WildFly alapú QuickStart-ok és dokumentációk bővítése a fejlesztési folyamatok javítása érdekében, valamint a JDBC driverekhez kapcsolódó fejlesztések, a TXFramework eltávolítása és az SFSB gyorsítása. Az új verzió további javításokat tartalmaz a JDBC driverekhez, a messaging alrendszerhez, az EJB3 alrendszerhez és a JCA alrendszerhez kapcsolódóan, a régi osztályok eltávolítása és a meg nem használt kódrészletek tisztítása érdekében. Ez a verzió támogatja a clustering alrendszer/deployment parser létrehozását igény szerint, és előkészíti a fejlesztéseket a régi DeploymentUnit módszerek eltávolítására. Az új verzió további fejlesztéseket tartalmaz a wildfly-design tekintetében és eltávolítja az IBM.jdk modult a LayersTestCase-ből.

Azt javasolják a fejlesztők az, hogy a WildFly-t a legfrissebb hosszú távú támogatású Java SE verzióval használja, azaz az SE 17-gyel a WildFly 28-at. Bár tesztelték a WildFly-t a JDK 20-on is, de sokkal több tesztet végztek a WildFly-ra az LTS JDK-kon, és nem biztos, hogy a beszállítók tesztelik a könyvtáraikat az JDK 11 vagy 17-en kívül bármin.

A WildFly 28 is sokat tesztelt és jól fut Java 11-en. Tervezik, hogy legalább a WildFly 29-es verzióig támogatják a Java 11-et, és valószínűleg azon túl is. Azonban előre látható, hogy az SE 17 támogatását valamikor a következő egy másfél évben eltávolítják.

Bár a javaslat szerint LTS JDK verziót használjon, úgy tuudni, hogy a WildFly jól fut az JDK 20-on is. Jól futás alatt azt értik a fejlesztők, hogy a fő WildFly tesztkészlete fut, legfeljebb néhány hibával találkozhat olyan területeken, amelyeket nem gyakran használnak.