Megjelent az OpenJDK Java 20 legújabb vektor API-val, a hatókörös értékekkel

A mai naptól általánosan elérhető az OpenJDK Java 20 frissítés, amely számos új funkciót tartalmaz.

Az OpenJDK Java 20 inkubációs API-ként bemutatja a hatókörös értékeket. A Java hatókörös értékei lehetővé teszik a megváltoztathatatlan adatok megosztását a szálakon belül és a szálak között, és előnyben részesítik a szál helyi változóival szemben. A Java hatókörös értékek célja, hogy könnyen használhatóak, érthetőek, robusztusak és hatékonyak legyenek.

A Java 20 emellett rendelkezik a Vector API negyedik inkubációs frissítésével is, amely futás közben optimális vektorutasításokra fordítja a támogatott CPU architektúrákat. A Java 20 vektor API-ja nem változott a JDK 19-hez képest, csak néhány hibajavítást és teljesítménynövelést tartalmaz.

A Java/JDK 20 további újdonsága a Virtual Threads funkció, amely a nagy áteresztőképességű párhuzamos alkalmazások esetén könnyed szálkezelést biztosít. Néhány kisebb API-módosítás történt a JDK 19 feletti virtuális szálakkal, valamint az előnézeti funkció egyéb alapvető finomításaival.

Frissültek a minták rögzítése, a switch utasítások mintaillesztése, a Foreign Function & Memory API és a strukturált párhuzamosság a JDK/Java 20-al.

Letöltések és további részletek az OpenJDK Java 20 GA kiadásáról az OpenJDK.org webhelyen .