Bevetésre kész a GNOME 43

kami911 képe

Hat hónapnyi kemény munka után a GNOME projekt büszkén mutatja be a 43-as verziót. Ez a legújabb GNOME-kiadás minden téren fejlesztéseket tartalmaz, kezdve az új gyorsbeállítások menüjétől, az újratervezett Fájlok alkalmazáson át a hardveres biztonsági integrációig. A GNOME 43 folytatja a GNOME-alkalmazások GTK 3-ról GTK 4-re történő átállásának folyamatát, és számos más kisebb fejlesztést is tartalmaz. A GNOME 43 kódneve "Guadalajara", a GUADEC 2022 szervezői által végzett munka elismeréseként.

Gyorsbeállítások

A GNOME 43 egy újratervezett rendszerállapot menüvel érkezik, amely lehetővé teszi a gyakran használt beállítások gyors módosítását. Azok a beállítások, amelyekhez korábban a menükben kellett kutakodni, mostantól egy gombnyomással módosíthatók. Az új kialakításnak köszönhetően a beállítások állapota is könnyen áttekinthetővé válik egy pillantással.

Amellett, hogy a meglévő beállítások használata egyszerűbbé vált, az új beállítási menü néhány figyelemre méltó új funkciót is tartalmaz:

  • Először szerepel a menüben a felhasználói felület stílusának beállítása, amely lehetővé teszi a világos és sötét stílusok közötti váltást. Ez a beállítás korábban csak a Beállítások alkalmazásból volt elérhető.
  • Egy új képernyőkép gomb is szerepel, amely kiegészíti a GNOME 42-ben bevezetett beépített képernyőkép funkciót.
  • Több hangeszköz jelenléte esetén mostantól lehetőség van a menüből váltani közöttük, így nem kell a Beállítások alkalmazásban kutakodni.
  • Ha a VPN ki van kapcsolva, a VPN gomb megnyomásával az utoljára használt hálózathoz csatlakozik.

(video)

Az új rendszerállapot menü ugyanazokat a funkciókat kínálja, mint a korábbi kialakítás, beleértve a GNOME hálózati funkcióinak, például a Bluetooth és az USB-csatlakozók, valamint a Wi-Fi hotspotok vezérlésének lehetőségét.

Következő generációs eszközkészlet

A GTK 4 a GNOME felhasználói felületi eszközkészletének nagyszabású új verziója, amely 2020 decemberében jelent meg. Az új verzióval az alkalmazások gyorsabb, simább grafikát, új felületi komponenseket és friss, új megjelenést kapnak.

A GNOME előző kiadásában, a 42-es verzióban számos GNOME-alkalmazás vette át a GTK 4-t. A GNOME 43-as verziójával ez a tendencia folytatódik, és még több alkalmazás vált át a GTK 3-ról a GTK 4-re. Ezek közé tartozik többek között:

Files
Files
Maps
Maps
Logs
Logs
Builder
Builder
Console
Console
Initial Setup
Initial Setup
Parental Controls
Parental Controls
   

Fájlok alkalmazás frissítése

A GTK 4-re való átállás részeként a Fájlok alkalmazás számos frissítésen esett át.

  • A fájl- és mappatulajdonságok ablakai új, modern dizájnt kaptak, amely jobb áttekintést nyújt az egyes elemekről. Új funkciókat is tartalmaznak, például egy gombot a szülőmappa megnyitásához.
  • Az alkalmazás mostantól adaptív, ami azt jelenti, hogy keskeny szélességben is használható, és az ablakok átméretezésekor automatikusan módosítja az elrendezését.
  • A menük átszervezésre kerültek, így logikusabbak és könnyebben használhatóak.
  • A keresési eredmények, a legutóbbi és a csillaggal jelölt fájlok listája új elrendezést kapott, és jobban jelzi az egyes fájlok helyét.
  • Az új Megnyitás mással párbeszédpanel segítségével könnyedén szabályozható, hogy a különböző fájltípusok megnyitásához mely alkalmazásokat kell használni.
  • A lista nézetben az aktuális könyvtár kontextusmenüjének megnyitása mostantól sokkal egyszerűbb, a lista mindkét oldalán található ereszcsatornák segítségével.

Naptár, kapcsolatok, hívások

A Naptár, a Kapcsolatok és a Hívások alkalmazások mindegyike továbbfejlesztésre került a GNOME 43-hoz.

  • A Naptár frissített felülettel rendelkezik, új oldalsávval, amely navigációs naptárat és a közelgő események listáját tartalmazza. A naptárrács is friss festést kapott, új színpalettával.
  • A GNOME 43-ban a Névjegyek mostantól lehetővé teszi a névjegyek vCard fájlként történő importálását és exportálását.
  • A Hívások egy sor fejlesztést tartalmaz, többek között gyorsabb indítási időt, titkosított VOIP-hívások támogatását és SMS-üzenetek küldésének lehetőségét a híváslistából.

Eszközbiztonsági beállítások

A GNOME adatvédelmi beállításai között a 43-as verzióban egy új Eszközbiztonság lap is található. Ez információt nyújt a fizikai hardver biztonságáról, a konfigurációjáról és a firmware-ről.

Az Eszközbiztonsági beállítások segítségével számos hardverbiztonsági probléma észlelhető, beleértve a gyártási hibákat és a hardver félrekonfigurálását. Az új beállítások a lehetséges biztonsági problémákra is figyelmeztethetnek, amint azok bekövetkeznek, például a fizikai eszköz meghamisítására vagy a biztonsági tesztek hirtelen romlására, ami rosszindulatú szoftver jelenlétére utalhat.

Mivel a firmware-t célzó rosszindulatú szoftverek száma egyre nő, az eszközbiztonság egyre fontosabb terület, ahol a jövőben további munkákat terveznek.
Webes alkalmazások

A GNOME 43 tartalmazza azt a lehetőséget, hogy weboldalakat telepíthetünk az asztalra, alkalmazásokként. Ez a funkció a GNOME korábbi verzióiban elérhető webes alkalmazások funkció új és továbbfejlesztett változata.

A Webben a weboldalak alkalmazásként telepíthetők a "Telepítés webhelyként webalkalmazásként" menüpont segítségével. A webes alkalmazások választéka a Szoftverben is megtalálható: az alkalmazások kategóriáinak böngészésekor keresse a "Picks from the Web" szekciókat.

Mindkét esetben egy webes alkalmazás telepítésekor a Tevékenységek áttekintéséhez egy alkalmazásindító kerül hozzá, csakúgy, mint a hagyományos alkalmazások esetében. A webes alkalmazások is saját dedikált ablakukban indulnak el. Ahol lehetséges, az offline funkcionalitás is támogatott, így egyes webes alkalmazások akkor is használhatók, ha nincs internetkapcsolat.

A webes alkalmazások a szokásos módon távolíthatók el a Szoftverekből, a Web pedig saját oldalt is tartalmaz a webes alkalmazások kezelésére.

Ez még nem minden

A GNOME 43 számos más apró fejlesztést is tartalmaz, többek között:

  • A képernyőbillentyűzet mostantól javaslatokat mutat beírás közben. Terminálban történő gépeléskor a Ctrl, Alt és Tab billentyűket is megjeleníti.
  • A Web képernyőkép funkciója mostantól könnyebben használható: mostantól a weblap kontextusmenüjében található, vagy a Shift+Ctrl+S billentyűkombinációval indítható.
  • Szintén a Webben frissült a weblapok felületi elemeinek stílusa is, hogy megfeleljen a modern GNOME-alkalmazásoknak.
  • A Karakterek alkalmazás mostantól sokkal szélesebb választékot tartalmaz az emodzsikból, beleértve a különböző bőrszínnel, nemmel és hajviselettel rendelkező embereket, valamint több regionális zászlót.
  • A Tevékenységek áttekintésében található néhány animáció optimalizálásra került, így simábbak lettek.
  • Megújultak a GNOME-alkalmazások "kb. ablakai", amelyek az egyes alkalmazásokról szóló részleteket mutatják.
  • A Szoftverekben az alkalmazásoldalakon javított váltó található a forrás és a formátum kiválasztásához.
  • A GTK 4 alkalmazások által használt sötét felhasználói felület stílusa csiszolódott, így a sávok és listák megjelenése harmonikusabb lett.
  • A GNOME-hoz távoli asztali alkalmazással (RDP használatával) való csatlakozáskor mostantól lehetőség van a hang fogadására a hosztról.
  • A GNOME riasztási hangok választéka frissült, és egy új alapértelmezett riasztási hangot is tartalmaz.

Fejlesztői élmény

A GNOME 43 új funkciókat és fejlesztéseket tartalmaz a GNOME platformot használó fejlesztők számára. Olvassa el a fejlesztőkre vonatkozó részt.

A GNOME 43 beszerzése

A GNOME szoftvere szabad szoftver: minden forráskódunk letölthető, és a vonatkozó licenceknek megfelelően szabadon módosítható és továbbterjeszthető. A telepítéshez javasoljuk, hogy várja meg a gyártója vagy disztribúciója által biztosított hivatalos csomagokat. A népszerű disztribúciók hamarosan elérhetővé teszik a GNOME 43-at, és egyesek már rendelkeznek olyan fejlesztői változatokkal, amelyek tartalmazzák az új GNOME-kiadást. A GNOME OS-lemezképet virtuális gépként is kipróbálhatja a Boxes alkalmazás segítségével.

A GNOME-ról

A GNOME projekt egy non-profit alapítvány által támogatott nemzetközi közösség. A felhasználói élmény kiválóságára, valamint az első osztályú nemzetköziesítésre és hozzáférhetőségre összpontosítunk. A GNOME egy ingyenes és nyílt projekt: ha csatlakozni szeretne hozzánk, megteheti.

(forrás)