Az Ubuntu Unity válhat további hivatalos felületté a 22.10 kiadással

kami911 képe

Bár már évek teltek el azóta, hogy a Canonical elhagyta a Unity-t, mint az Ubuntu hivatalos asztali környezetét, a nyílt forráskódú közösségen belül néhányan még mindig karbantartják azt, és futtatják a disztribúció nem hivatalos Ubuntu Unity felületet. Most a jövő hónapban megjelenő Ubuntu 22.10 kiadással az Ubuntu Unity hivatalos változata lesz.

Ezen a héten megtörtént a szavazás, és az Ubuntu Unity a jövő havi 22.10-es kiadástól kezdve az Ubuntu elismert változatává válik.

Az Ubuntu Unity változat alapvetően az Ubuntu, de feltuningolva a Unity csomagokkal - az alapértelmezés szerint az adott asztali környezethez, valamint néhány további csomagot is, mint a Nemo, Pluma, Synaptic és néhány más extra csomagot az Ubuntu alapértelmezett csomagjain felül. Jelenleg az Ubuntu Unity a Unity egy kicsit újabb verzióját (7.5 versus 7.6) használja, mint ami jelenleg az Ubuntu univerzum archívumában található.

A Unity7 asztali környezet utolsó kiadását megelőző kiadás 2016 májusában volt, amikor az Ubuntu még a Unity-t használta, de a közösség nem hagyta meghalni. Rudra Saraswat, aki számos nyílt forráskódú projektről ismert, valamint a nem hivatalos Ubuntu Unity Remix ízű Ubuntu karbantartója is részt vesz a Unity7 életben tartásában.

Mivel a 7.6 első nagyobb kiadás az elmúlt hat évben, így egy csomó új funkciót tartalmaz, kezdve az újratervezett dash (alkalmazásindító) és a HUD modernebbé és gördülékenyebbé tételével, amely lapos stílussal, javított dash lekerekített sarkokkal, valamint az vezérszínek támogatásával a Unity és a Unity Control Center számára.

A Unity 7.6 kiadásban szintén javult a Unity Vezérlőközpont Info panelje, a dokkolóban a „Lomtár ürítése” gomb, hogy a GNOME Nautilus (fájlok) helyett a Cinnamon Nemo fájlkezelőjét használja, valamint a dokkoló menüi és eszköztárai friss festést kaptak, hogy modernebbnek tűnjenek.

Ezen felül a fejlesztők javítottak az alacsony grafikus módon, hogy a Unity Dash gyorsabb legyen, és a RAM-használatot körülbelül 700-800 MB-ra csökkentették, hogy a teljes Unity7-es asztali élmény gördülékenyebb legyen.

Természetesen különböző hibákat is kijavítottak, többek között a Unity Dash előnézetben lévő alkalmazások törött infóit és értékeléseit, valamint a Unity7 launcher önálló tesztelését. További részletek a kiadás bejelentésében olvashatók.

Az Ubuntu Unity 22.04 felhasználók számára kiadtak egy frissítést, így a

sudo apt update && sudo apt upgrade

parancsok terminálból történő futtatásával frissíthet a Unity 7.6-ra. Érdeklődő olvasóink mindenképpen látogassák meg a https://ubuntuunity.org/ webhelyet.

(forrás)