Teszteljétek a Thunderbird béta verzióját

kami911 képe

További lendületet kapott a Thunderbird fejlesztése. Folytatódik a projektet növekedési pályáján való mozgása. A béta verzió főbb újdonságokról a kiadási megjegyzésben tudhat meg többet. Ez lesz a 104-es verzió. Letölthető innen, magyar nyelven is. A béta verzió használata előtt fontos menteni a levelezési mappákat. A fejlesztők várják avisszajelzéseket, hibajelentéseket.

De a fejlesztés nem áll meg itt, már egy régen várt újdonság tudható a jövőre megjelenő verzióról is:

Örömmel osztjuk meg, hogy máris elértük a Thunderbird 114 fontos fejlesztési mérföldkövét: A Firefox Sync már működik! Az e-mail, a naptár és a kapcsolatok szinkronizálása belső teszteléseink során probléma nélkül működik. Soha többé nem veszítheti el Thunderbird profilját! Van még tennivalónk, de már alig várjuk, hogy néhány hónapon belül a Firefox Sync elérhetővé váljon a Thunderbird bétán keresztül. Remélhetőleg még hamarabb! Mire a béta verzió elérhetővé válik, a Thunderbird beállításainak nagy részét is szinkronizálni fogja.

A Bétát az Ön által választott nyelven és operációs rendszeren letöltheti a következő címen: https://www.thunderbird.net/download/beta/.

Rendszerkövetelmények

Windows

  • Windows 7
  • Windows 8
  • Windows 10
  • Windows 11

Windows - ajánlott hardver

  • Pentium 4 vagy újabb, SSE2-t támogató processzor
  • 1 GB RAM, illetve 2 GB RAM a 64 bites verzióhoz
  • 200 MB hely a merevlemezen
    • további merevlemezterület a levelek tárolásához

Mac

  • macOS 10.12
  • macOS 10.13
  • macOS 10.14
  • macOS 10.15
  • macOS 11
  • macOS 12

Ajánlott hardver

  • Intel x86-os processzorral rendelkező Mac számítógép
  • 512 MB RAM
  • 200 MB hely a merevlemezen
    • további merevlemezterület a levelek tárolásához

GNU/Linux

Kérjük, vegye figyelembe, hogy a GNU/Linux disztribútorok az Ön disztribúciójához olyan csomagokat is biztosíthatnak, amelyek eltérő követelményekkel rendelkeznek.

  • A Thunderbird egyáltalán nem fog futni a következő könyvtárak vagy csomagok nélkül:
    • glibc 2.17 vagy magasabb
    • GTK+ 3.14 vagy magasabb verziószám
    • libstdc++ 4.8.1 vagy újabb verzió
    • X.Org 1.0 vagy magasabb verziószám (ajánlott az 1.7 vagy magasabb verziószám)
  • Az optimális működés érdekében a következő könyvtárakat vagy csomagokat ajánljuk:
    • DBus 1.0 vagy magasabb verzió
    • GNOME 2.16 vagy magasabb verzió
    • libxtst 1.2.3 vagy újabb verzió
    • NetworkManager 0.7 vagy magasabb verzió
    • PulseAudio

Hozzászólások

Nem úgy van az

Senkinek semmi hozzászólni valója, megragadom az alkalmat, megosztom a tapasztalatomat ezzel a kiváló levelezőklienssel.

Egy ideje a 102.11.0 (64 bites) szolgál, ugyan nem béta, de valahogy alapból le van tiltva a frissítés (az "admin" letiltotta, aki szintén én vagyok, csak nem tudok róla...), és amikor sor kerülne egy újratelepített rendszerre való migrálásra, pont az a baja, hogy "régi a profil", és hozzak létre újat... Sem a kézzel átmásolt mappa, sem a képen látható "Import Tool" nem segített, az elküldött leveleimnek fújtak. Több profillal is kipróbáltam. A nagy próbálgatásban az eddig jól működő profilom is megnyithatatlanná vált, a profilkezelőben ugyebár törlöm az épp nem működöt, mert nem akarok 600 profilt létrehozni, és ott két lehetőség van profil törlésekor: adatok törlése, és adatok meghagyása, és elképzelhető, hogy az akárhányadik próbálkozás után (van 4-5 profilom) az adatok törlését választottam...

A másik "vicces" tulajdonsága, hogy most újabban egyik lev. fiókomat megduplázta (miután akárhányadik próbálkozás után elfogadta valamelyik profilmappát), és amikor az elévült imap beállításait javítottam volna az újabbakra, nem engedte, mondván, hogy már van ilyen nevű fiók (ekkor tudtam meg, hogy megduplázta).

A duplikátum törlése után úgy ahogy kezelhetővé vált, de hiába adom meg kérésére a fiókok jelszavait, mindig elfelejti.

Hol fogad, hol nem, küldésnél újra kéri a jelszót, és vagy küldi, vagy nem. A legmakacsabbul a Gmail fiók nem fogadja el az amúgy helyes jelszót, biztonsági értesítést küld, engedélyezem minden lehetséges helyen, de megváltoztatott jelszó esetében sem tetszik neki a jelszó - legalábbis a hibajelentés úgy szól, ki tudja, mi az igazság. Tudom, hogy a google nem akarja, hogy Thunderbird-öt használjunk, de a leírásaik szerint lehetséges kéne legyen és időnként megy is, időnként meg makacsul nem.

A lényeg, hogy a Thunderbirdben írt leveleimnek búcsút inthetek minden egyes alkalommal, amikor új gépre vagy rendszerre költözök, mert azok nem kerülnek fel a szerverre, szerintem.

Én így is szeretem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thunderbird

#1 Én már kukáztam a Thunderbird-öt, mert nem tudtam kapcsolódni a szolgáltatóm levélcíméhez. Most már a DIGI levelezőoldalát használom -többet is tud, mint a Mozilla levelezője. A régebbi leveleimet archiváltam vele, és csak az újabbak látszódnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Thunderbird Thunderbird

#1.1

#1.1 Néha banális okai vannak az ilyesminek, például időnként megváltoztatják a címet. Vagy egyéb apróság, de amikor ilyen tömegesen fordulnak elő a bajok, alig bírom összedrótozni, hogy valamennyire végezze a dolgát. Pedig van konkurencia, szerintem a gmail is tudja, amit ez, csak az ugye adatgyűjtő nagyhatalom, rémlik valami riadalom, amikor arról cikkeztek a portálok, hogy ha ott egy levélbe beírod, hogy "akármi", akkor tüstént elkezdenek "akármi" reklámmal bombázni. Pedig csak egy ártalmatlan algoritmus végezte (végzi) a dolgát - az üzlet érdekében. És agresszívan nyomul az egész kugli.

Nekem minden bajával együtt is megfelel a Thunderbird, persze jó lenne, ha orvosolni lehetne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tesztelek.

Nem szoktam tesztelni, és nem is ajánlom senkinek, aki nem ismeri a profilok felépítését, és az elmentett másolatok visszaállításának a módját. Aztán jön a hír, hogy szar a Linux.
Megvan annak a módja, hogy az ember lecserélje a profilt egy újra, aztán visszarakja a régit.
Minden újratelepítéskor ezt csinálom. Többször írtam erről nem írom le újra.
De nálam nem a Firefox, vagy a Thunderbird dönti el, hogy milyen profilt használjon, hanem én.
Ha ésszel csinálja az ember, akkor megmarad minden.
Nálunk én vagyok az orvos, amíg meg nem jön az orvos, ahogy a rendszergazda is.

Nemrég telepítettem újra az egész rendszert egy új SSD-re. Aztán visszaállítottam a profilokat, és utána mindkét alkalmazás pontosan olyan volt, mint előtte. Csak a kiegészítőket kell újra telepíteni, ami tök jó, mert olyankor a felét kukázom.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tesztelek.

#2 Ezzel a fáradsággal azt is írhattad volna, hogy nem ajánlod autó használatát olyanoknak, akik nem ismerik a motor és a hajtómű felépítését...

Nem az alapértelmezett helyre engedem az új profil létrehozását, hanem az ezer éve használt profil mappáját adom meg új profil létrehozásakor. A gond ott kezdődik, amikor azt írja ki indításkor, hogy nem tetszik neki a profil, ami a régi rendszernek jó volt. Réginek titulálja, és ajánlja, hozzak létre új profilt, el se indítja a megadottat.

Gondolom, a verziók közötti lefelékompatibilitás nem adatott meg, a fejlesztés lázában kifelejtették, vagy szándékosan kihagyták, de ez csak spakuláció.

Régebben az is megtette, hogy a teljes profilmappa tartalmát rámásoltam egy új profilmappába, egy ideje ez sem működik, illetve ha igen, hiányosságokat von maga után, nem bírja a program az efféle módosításokat mellékhatások nélkül.

Nem állítom, hogy minden lehetőséget kipróbáltam, de elég sokat - amiket fórumokban, leírásokban ajánlottakat mindenképpen.

Nem vagyok mazochista, és nem keresem a bajt, például nem tiltottam le semmilyen frissítést, mégis a Firefoxnál ott áll a névjegyében, hogy " A frissítéseket a rendszergazda letiltotta", feltételezem, hogy a Thunderbirdnél is ez a helyzet - talán nem jelent mást, mint azt, hogy a Linux maga akarja szabályozni a frissítéseiket, és nem engedi át azoknak. Csak furcsálltam, és ha néha megjelenik újabb verzió,akkor jó sokáig kell várni, amíg a frissítéskezelő felajánlja...

Persze mindez egy felhasználó szemével nézve, aki legfeljebb az olajcseréig ásta bele magát, és nem képes például hengerfejet felfúrni, és nem is nagyon áll szándékában ilyenekkel foglalkozni.

Mert ha igen, akkor magam írnék magamnak op rendszert és a szükséges alkalmazásokat. Vagyis a tőlem telhető mértékben igyekszem megérteni az általam használt eszközöket, és ebben, szerényen kijelenthetem, hogy messze túlmentem a mezei felhasználó szintjén - de persze mindig akadhat valaki, akinek ez sem elég. Nekem többnyire elég, néha nem, akkor tovább búvárkodok egy kis tudásért, de mivel annyi érdekes dolog van a világban, mindenkinek megértését kérem, nem merülhetek el például az atomfizikában, mert véges a mentális kapacitásom, kérdezzétek meg Einsteint.

És őszintén örülök neki, hogy neked rögtön sikerült, és nem ütköztél hozzám hasonlóan áthidalhatatlannak tűnő akadályokba a profilod továbbhasználásában, amiket nyilván legalábbis részben én okoztam a hanyagságommal, de nagyjából megtanultam, hogy mennyire szabad forgolódni a porcelánboltban, többnyire nem verek le semmit.

Ha megtalálom, hogy hol őrzi a progi profilmappában az eddig elküldött leveleket, és azok nem olyan formátumban vannak, amiket nem képes az új telepítés kezelni, vagy felismerni, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy kézzel felülírhatom az újakkal. De tulajdonképpen egy egész rövid időszak hiányzik csak, mert egy korábbi profilt sikerült felismertetni. A problémafelvetés tárgya az volt, hogy milyen macerás az utóbbi időben, ami korábban nekem is gyerekjáték volt.

Elnézést ha úgy tűnne, hogy összevissza csapongok, ez mind ugyanaz a téma.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tesztelek.

#2.1

Nem az alapértelmezett helyre engedem az új profil létrehozását, hanem az ezer éve használt profil mappáját adom meg új profil létrehozásakor. A gond ott kezdődik, amikor azt írja ki indításkor, hogy nem tetszik neki a profil, ami a régi rendszernek jó volt. Réginek titulálja, és ajánlja, hozzak létre új profilt, el se indítja a megadottat.

Gondolom, a verziók közötti lefelékompatibilitás nem adatott meg, a fejlesztés lázában kifelejtették, vagy szándékosan kihagyták, de ez csak spakuláció.

FF/TB profilokat u.a verziók alól lehet átmásolni másik alá, max úgy 1 régebbi verzió szintig. Amikor rendszert cserélek, migrálok, akkor előbb a régi, eredeti helyen aktuálisra frissítek, aztán másolom a home mappát szőröstől bőröstől, profilostól.

***************

például nem tiltottam le semmilyen frissítést, mégis a Firefoxnál ott áll a névjegyében, hogy " A frissítéseket a rendszergazda letiltotta",

Márpedig ez csak annyit jelent, hogy a frissítéskezelő dolga frissíteni, nem maga a program gondoskodik a frissítésről. (ahogy Windows alatt). Maga a kiírás persze sántít, és régebben azért nem víritott ott, mert Minték saját maguk forkoltak verziót, amit beépítettek a rendszerbe. De egy idő óta erre nincs kapacitás, így Linux alatti FF-nél le van kapcsolva a program saját frissítő modulja (minthogy külső program frissíti), és ilyenkor az a felirat látszik.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nem tesztelek.

#2.1.1   Valami ilyesmi sejtésem volt, hogy ajánlatos frissíteni költözés előtt, de valahogy soha nem értem a végére, mert ugyebár "letiltotta a rendszergazda" és ezt nem tudtam megugrani, de azt is gondoltam, hogy tudja az a rendszergazda, hogy mit csinál, ha nem is olyan aktuális az a verzió, mint az új rendszeren lévő.... 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Nem tesztelek. Nem tesztelek.

#2.1.1

#2.1.1 De persze eleget teszek a felkérésnek, és az új rendszeren tesztelni fogom a bétát, miután itt valahogy összedrótoztam és frissítettem az ittenit - akkor legalább az is kiderül, hogy mennyire sikerül a profilmigráció. Rosszabb már nem lehet. Sokkal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve