Ubuntu 18.04 alatt meglehet változtatni az asztali környezetet?

Fórum: 

 Sziasztok!

A kérdésem az lenne, hogy az ubuntu 18.04 alatt az asztali környezetet meg lehet változtatni? Gondolok itt arra, hogy olyan legyen, mint egy linux mint cimmamon, vagy Mate asztali környezet, csak Ubuntu alatt.

 

A laptopomra, csak az Ubuntu vált be, sok disztrót probaltam, ezzel majdnem tökéletes, csak az asztali környezet, ami nem jön be. A váltás Mint-re, vagy Debian-ra kizarva.

szhf62 képe

Remove Desktop Edition

#3 Csak mellékesen: Az Ubuntu 18.04 Szoftverkezelőjéből - néhány jól ismert alkalmazás és játék mellett - "kitiltották" a Synaptic csomagkezelőt! Ezt olyan módon tudja bárki telepíteni, hogy a "nyers" telepítés után azonnal a Szoftverkezelőben név szerint rákeres a Synapticra, és azonnal a "magáévá teszi". Hamar, az első szoftverfrissítéssel "változik" a Szoftverkezelő "profilja", és ilyenkor már a megszokott alkalmazások már nem lesznek még a kereséssel sem elérhetőek!

Másik észrevétel ezzel kapcsolatban: A Google Chrome nem telepíthető erre a rendszerre, a Vivaldi csak hibásan működik rajta. A Chromium csak snap tárolóból érhető el, viszont (ha a Gdebit előzőleg feltelepítetted) .deb-ből telepíthető és hibátlanul fut rajta.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Remove Desktop Edition

@#7  A MATE-n a Chrome használható, de a Bionic Beaver-en hiába telepítem a Chrome-t, a rendszer "elfelejti". A Chromium is csak snap-ból telepíthető erre, a Vivaldit is csak hibásan működteti - úgyhogy ez nálam /most egyenlőre/ felejtős...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ubuntura jellemző hogy nem

Ubuntura jellemző hogy nem mindegyik tároló van alapból felvéve.
Live rendszer alatt:
Az universe és a multiverse tárolókat kell kézzel hozzáadni (kipipálni a jelölőnégyzetüket)
Telepített rendszer alatt, pedig (ha jól tudom) a partner tároló nincs alapból bejelölve.
Utána pedig, a tárolólisták frissítése -> sudo apt update

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Remove Desktop Edition

#8
Az Ubuntu 18.04 két változatát is tudom használni Unity,Gnome,de az általad észlelt problémákat nem tapasztaltam, a Chromiumnak két változatát is felkinálja a szoftverközpont,Chromium néven a snap verziót, Chromium webböngésző néven a ubuntu bionic updates universe tárolóból. Nálam a Chrome-al, Vivaldival semmi probléma, és a Synaptic sem tünik el. Én jobbnak értékelem a mostani már mondhatom (hiszen holnap lesz verzió frissülés) Ubuntu 18.04.1-et, mint a Linux Mint 19-et,de ehhez kellett három hónap, mert az Ubuntu 18.04 is gyengén kezdett áprilisban.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remove Desktop Edition

#11 Tényleg csak kíváncsiság !
Mi az amit jobbnak értékelsz az Ubuntu 18.04(.1)-ben a Mint 19-hez képest ?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Remove Desktop Edition

#11  Nálam a Linux Mint 19 MATE dőlt-borult mint a tekebábú, az Ubuntu 16.04.04-el közösen. Megpróbáltam egyenként feltenni, de nem változott sokat egyik sem (a gép "jelentősebb" fejlesztése után). Ekkor döntöttem az Ubuntu 18.04 Bionic Beaver mellett, ami gyorsabban megy, mint a LM 19 MATE ezen a gépen. A szoftverközpont elég sűrűn változtatta a "profilját", volt olyan hogy a Chromiumot csak .deb-ből tudtam feltenni, de ennek egy idő múlva a felső rész elfeketedése lett a vége (ekkor nem engedte valamiért a Chromium telepítését a rendszer...). Egy következő próbálkozásra sikerült, viszont a Chrome-ot ebben az időben feltelepítve és (egy rövid) használat után a rendszer "elfelejtette" - azaz kirakta a rendszerből egy szoftverfrissítés után. A Vivaldit (eddig) csak hibásan működve tudtam használni rajta (remélem ez a későbbiekben javulni fog, a reményt nem adom fel hogy egyszer rátegyem a rendszerre...)

Sok esetben a Gdebit is csak "korlátozással" tudom használni, a .deb-ből telepíteni kívánt alkalmazásokat "tiltja" a rendszer, vagy csak a szoftvertelepítővel lehet felrakni azokat - de van hogy el sem indul az alkalmazás...

Fogalmam sincs mitől adódhatnak ezek a dolgok (friss telepítés), a gép DDR2-es 4 GB RAM, és egy Nvidia Geoforce GT 710-es kártyát kapott nem régen. (Ezzel csinálta a LM és a 16.04-es Ubuntu a "kravát"...)
Van ötleted hogy hol keressem ezknek a furcsaságoknak a hibáját?
Ez a rendszer gyors a gépen, csak (sajnos) ilyeneket tapasztalok rajta.
A nekem kellő alkalmazások fenn vannak rajta, és (helyjel-közzel) működnek.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Remove Desktop Edition

#12
Tényleg csak kíváncsiság !
Mi az amit jobbnak értékelsz az Ubuntu 18.04(.1)-ben a Mint 19-hez képest ?
Szinte mindent.
Például az elöző hozzászólásomban irtam,hogy holnap lesz verzió frissités, és most ellenöriztem le, és nálam már most a 18.04.1-es a verziószám,tehát nem egy csomagban jön le a pont frissités,hanem szép lassan,három hónap alatt csordogálnak a javitások,frissitések,optimalizálások, és igy van idő mindent letesztelni és kijavitani,módositani a felhasználónak.Én azért is váltottam Windowsról,mert nem tetszett az asztali környezet kinézete és logikája (van egy start menü,és ott keresgélek a szoftverek között),és a Mint-nél meg azt látom,hogy pont ezt utánozza főleg a Cinnamon,ami nekem nagyon nem jön be.A Bionic-os ppa-k nem mindegyike működik a Minten,vagy általa régebbi verziók telepithetők,mint Ubuntura.A Timeshift nagyon megbizhatatlan,az általa visszaállitott rendszer nem mindig működik helyesen,pl a Jdownloader nem indult el újratelepités után,ezért újból telepiteni kellett,az SMplayer-ben eltárolt tv adások egyharmada hiányzott,és a rendszer érezhetően lassúbb lett,ezért úgy döntöttem,hogy eltávolitom,és más szoftvert használok rendszermentéshez.Tehát egy frissen telepitett rendszernél azzal kell kezdenem,hogy a felesleges,vagy rosszul működö szoftvereket el kell távolitani,az nem túl biztató.Még sorolhatnám,de a lényeg,hogy az én hardveremhez a legjobban a 16.04.4-ről frissitett 18.04-es Ubuntu Unity asztali környezettel vált be a legjobban,most már kezes bárányként működik,nagyon meg vagyok vele elégedve.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Remove Desktop Edition

#13
Próbáld meg az Ubuntu 16.04-ről frissiteni a rendszert 18.04-re,nálam bevált,és mivel holnap (Július 26) jelenik meg az Ubuntu 18.04.1,amire már hivatalosan lehet frissiteni a 16.04-et (a rendszer fel fogja ajánlani),még variálni sem kell semmit.Amit még ajánlani tudok,hogy felejtsd el a szoftverközpontot,és amit csak lehet (biztonságos) ppa-ból telepits,vagy használj portable,vagy appimage verziókat,amiket a fejlesztő oldaláról töltesz le.Igy mindig a legfrissebb verziókkal fogsz rendelkezni.Ezen ppa-kat alapból érdemes feltenni:
Chromium: sudo add-apt-repository ppa:canonical-chromium-builds/stage
Hivatalos kernel: sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
Illetve Firefox portable letöltése: https://www.mozilla.org/hu/firefox/all/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remove Desktop Edition

#14 Nálam működött a Timeshift. :)
Melyik a másik, ami bevált?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

Remove Desktop Edition

#16
Nálam is működött a Timeshift,csak a visszaállitott rendszer nem pontosan egyezett a mentett rendszerrel,még méretében sem,azt hiszem nem minden konfig fájlt,vagy apró beállitásokat ment el (gondolok itt mérethatár limitre),és például itt Hosszú Lajos is furcsaságokat tapasztalt. Ezért használom évek óta az egyik legjobb linuxos rendszermentőt az fsarchiver-t itt már tárgyaltuk a témát.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Remove Desktop Edition

#15 Már - kicsit régebben, még a gép "felpofozása" előtt - a 16.04.4 felajánlotta a 18.04-re a frisítést, amit meg is csináltam, de akkor galibák jöttek elő rajta. Itt - ez után - próbáltam meg külön-külön használni a LM 19 MATE-t, és az Ubuntu 16.04-et (ez már nem sikerült olyan "jóra", mint az "elődje").
Ez után "néztem rá" a Bionic Beaver-re. Nálam sokkal "pattogósabb", gyorsabban működik mint a LM 19 MATE, a böngészők is hamarabb töltenek be. Eleinte amiket tapasztaltam apróbb hibákat, azok szépen lassan megszűntek mostanára, sőt már a Vivaldi böngésző is megy rajta.
Kicsit zavaró hogy a mintstick-et nem engedi telepíteni (de akkor mé' kunyerál jelszót, és minek "bohóckodik" a feltelepítéssel? (Nem csak ezt, néhány más programmal is megcsinálja...) A Gdebi helyett sokszor a csomagtelepítőt kell alkalmazni, mivel van olyan alkalmazás, amit a Gdebivel nem, csak a csomagtelepítővel felrakva enged használni...

Kíváncsi leszek, hogy a Timeshift nálam mit fog produkálni...
A Stacer és az Ubuntu Cleaner (még csoda hogy ezt nem tiltották ki innen, és a Gdebivel fel tudtam tenni...) egészen jól tartja rendben a gépet, a Bleachbit (nálam) néha bekavart egy kissé (ezért is nem tettem fel újból ide).

Az Emilia pinball egy kicsit hiányzik a játék listáról...

Viszont a panelt "jól elrejti", kissé nehézkes a láthatóvá tétele. Jól "oda kell verni" a kurzort a kép széléhez (néha többször is), hogy előmerészkedjen a rejtekhelyéről.  :)
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remove Desktop Edition

#17 Hm. Nem jártál utána, nem tudni mi nem mentődött állításod szerint jól. Én nem járnék most utána, esetleg hétvégén lesz erre időm. De a Timeshift leírásában előfordulhat, hogy szerepel amit „keresel”. A Systemback leírásában volt utalás a mérethatárra ... .

Lajos állításai szerintem néha nem megalapozottak, azaz sokszor nem is jár a jelenség után, inkább azonnal véleményez, mielőtt meghallatna minket. Talán sok erős paprikát eszik (én is, de egy kicsit több mértékkel fogalmazok). De annyi biztos, nem Linux Mint-tet használ, és így állításait én megkérdőjelezem. Ezért is, mert megfigyelhető, nem pártatlan nézi az OS-eket.

@tonsur: Bármennyire igyekszem, nekem nem jön össze problémamentesen. A Wine települ, és telepíthető a Total Commander és a 7-Zip is, de a menüben nem mindegyik jelenik meg.
-- a Wine alkalmazások menüben megjelenéséről írtunk, megtalálható. Nem hiszem, hogy a feladatom az egységsugarú júzer helyett -minden esetben- megkeresni és belinkelni a már többször leírtakat. :)
-- Lajos részéről inkább kijelentések hangoznak el, nem kérdések. Nem is próbál keresni ..., ez az érzésem.

A menüszerkesztő működése is egy kissé zavaros.”
-- mégis mi? Úgy általában. Ja, értjük azonnal. És nem derül ki. Azért az kijelenthető, hogy egyik elérhető menüszerkesztő működése sem tökéletes. De írtam erről a témáról én is, más is, felmerül már a kérdés máshol. És „ha van kérdés” bármikor, akkor segítek. Mondhatni, a menüszerkesztőket, parancsikonokat az átlagnál jobban ismerem. ;)

Ráadásul visszaállítottam a Timeshifttel a reggeli állapotot, és 5 gigával több helyet foglal a rendszer - fogalmam sincs miért.
-- mert előfordulhat, hogy letöltött valamit közben, vagy éppen készült (vagy még egy volt) egy Timeshift mentés, vagy a visszaállítás időpontjában ekkora volt a rendszer, csak kiment a fejéből. Meg lehet(ne) nézni, mi foglal ekkora helyet. Nekem ez egyértelmű ... . Más nem panaszkodik sehol a világhálón még csak hasonlóra sem. Érdekes.

Sokszor az agyamra megy a Linux.
-- itt a probléma. Először gondolkodni, „netán” kérdezni kéne.

Miért nem lehet a szoftverkezelővel telepíteni a Wine-t, miért kell így bűvészkedni?!
-- lehet azzal is. Amúgy ami van, azzal kell főzni.Vagy elmenni másfelé. De akkor nem itt kell nyavajogni. És hát, nem ért hozzá a Lajos. Igazán sajnáljuk. Azért is, mert ritka, amikor kérdez, pedig úgy, de úgy várjuk a kérdéseit.
-- egyszer kell telepíteni a Wine-t magát. Ezerszer leírtuk.

Nekem semmi problémám a Linux Mint 19 Tara kiadással, és sok más embernek sem. És nyilván az Ubuntu előbb adja ki az első verziófrissítést, de aztán a Mint ezt a „hátrányt” majd behozza. Tény egyébként, hogy az emberek többségének jobban tetszik a Mint, mint az Ubuntu, ezt hallom, olvasom mindenhol. És ez nem tréfa, és nem hazudok. :)

Óvatosan megfogalmazom a mostanra kialakult véleményem:
olyanok vagytok, mint az agresszív kismalac :D

Agressziv kismalac a jegyirodában:
-Kérek egy jegyet!
-Hová lesz kismalac?
-Semmi közöd hozzá!
http://www.agresszivkismalac.hu/

-----

fsarchiver
Szuper! Köszi az infót.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Remove Desktop Edition

#18Kicsit zavaró hogy a mintstick-et nem engedi telepíteni (de akkor mé' kunyerál jelszót, és minek "bohóckodik" a feltelepítéssel? (Nem csak ezt, néhány más programmal is megcsinálja...)
-- jelenleg ez a dolgok állása

A Gdebi helyett sokszor a csomagtelepítőt kell alkalmazni, mivel van olyan alkalmazás, amit a Gdebivel nem, csak a csomagtelepítővel felrakva enged használni...
-- részletek: melyik alkalmazásokról van szó, és mi a hibajelenség?

Az Emilia Pinball -én úgy látom- elérhető:
https://packages.ubuntu.com/search?keywords=pinball

Hiányolom a pozitív érzéseket. :)
# Szerk. na jó, ezek azok:
Ezen ppa-kat alapból érdemes feltenni:
Chromium: sudo add-apt-repository ppa:canonical-chromium-builds/stage
Hivatalos kernel: sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team/ppa
Illetve Firefox portable letöltése: https://www.mozilla.org/hu/firefox/all/

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Remove Desktop Edition

#20 Pozitív(abb) érzések feljebb (is) vannak. Valamivel gyorsabb a LM 19 MATE-nál, (mostanára) a hibák megszűntek, az alkalmazások jól működnek rajta. Már csak a mintstick hiányzik (nekem) róla, mivel a (kevés) microSD-t kártyámat és a néhány pendrive-ot gyakran kell - csak - formázni, amit "külön" nem nyújt ez a rendszer. Vagy lenne egyéb más megoldás erre?

Nincs (más topicban jelzett) képtörés, nem lassú a betöltése, a böngészők is lényegesen gyorsabban indulnak rajta.
Amit még tapasztaltam vele, hogy a Flightgear-t egérrel is lehet kezelni a billentyűzet mellett. Ugyanez a Linux Minten csak billentyűvel irányítható (és lényegesen lassabban reagál erre is).
Köszönet a ppa-ért, megy a pinball is.  :)

Valahogy a rendszerre felkerült az mpv Media Player. Búcsút intettem neki, a VLC-t használom évek óta. Miért tesz fel a rendszer olyant, amit nem "kérek" tőle?

"A csillagok jelenlegi állása szerint" ennek a (fejlesztett) gépnek az Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver jobban "passzol", mint a Linux Mint 19 MATE. Remélem hogy még sokáig ki fog tartani.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remove Desktop Edition

#21 Szerintem, a 19 mintstick-jének, a 18.04-re jónak kell lennie !
http://packages.linuxmint.com/search.php?release=Tara&section=any&keywor...
Vagy a gdebi-vel telepítve, vagy:

sudo dpkg -i mintstick_1.3.8_all.deb

(Ha a "Letöltések" könyvtárba töltötted le a .deb fájlt, akkor előtte:)

cd Letöltések
és utána jöhet a:
sudo dpkg -i mintstick_1.3.8_all.deb

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

(Ha a "Letöltések" könyvtárba töltötted le a .deb fájlt, akkor)

#22
(Hogy ne tudjon véletlen se elkeveredni a felhasználó én mostanság úgy szoktam, hogy első parancsnak beteszem a fájl letöltését, valahogy így:

wget http://packages.linuxmint.com/pool/main/m/mintstick/mintstick_1.3.8_all.deb
sudo dpkg -i mintstick_1.3.8_all.deb

És akkor nincs biztos ott van nyitva a terminál, ahol a letöltött fájl található.
Persze az is igaz, hogy ebből nem tanul semmit, viszont elég ha szolgai módon csak másolja.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Remove Desktop Edition

#22  Köszi, teljes a programkészlet.  :) A Gdebivel nem sikerült, viszont a Szoftvertelepítővel simán ment.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

agresszív kismalac

Igen a Hosszú Lajos hozzállásán még érzem,hogy nagyon windowsosan gondolkodik,ha valami nem működik elsőre,az a gyártó (fejlesztő közösség) hibája, és várom,hogy berepüljön a sültgalamb a számba,de majd a Linux-al töltött hosszú évek megedzik (persze csak akkor ha kitartó lesz),és amikor megtalálja az összes olyan szoftvert,illetve beállitásokat,ami jobbá teszi számára az adott Linuxot,mint a windowst,ráérezve az önálló problémamegoldás szépségére,fogja értékelni-e közösség szerepét.Velem is ez történt,én már megtaláltam a szoftvereket és a megfelelő beállitásokat,de mindig érdekelnek az újdonságok,amit lehet ki is próbálok,vagyis szeretem saját tapasztalatokra épiteni a véleményemet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Remove Desktop Edition

#24 Furcsa hogy a gdebi nem telepíti !
2 telepített csomagjának kéne lennie. (A synaptic-ban ellenőrizhető)
gdebi
és
gdebi-core

Terminálból indítva - a grafikus felülete:
gdebi-gtk
Nem dob valami hibaüzenetet ?
Azért lenne jó ezt, vagy a dpkg -i csomagtelepítést használni, mert ha valami függőségi hiány
vagy egyéb probléma adódik telepítés közben, akkor azt kijelzi / információt ad róla.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Remove Desktop Edition

#26 Ezen láthatod a folyamatot. (Néhány alkalmazással is ezt csinálja, a Synapticban meg van a 2 csomag feltelepítve.) 

https://drive.google.com/file/d/1DeMxGHyBHUzJz1B0vc0roRcvH1CZ7MpL/view?u...
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

GDebi

#27 Én úgy látom, hogy akkor akad el, amikor grafikus felületen a jelszó bekérése következne.

Szerintem terminálból jó eséllyel lefutna:

sudo gdebi mintstick_1.3.8_all.deb

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

GDebi

#28  Köszi, fenn van már.   :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

GDebi

#28  Köszi, fenn van már.   :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

GDebi

#29 Tudom, hogy ez már fent van, de lehet majd még másik csomag, amit gdebivel akarsz feltenni. Akkor még jól jöhet. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

GDebi

#30 Esetleg megnézhetnéd a telepített gdebi verziószámát.
Ha ez,: gdebi_0.9.5.7+nmu2_all.deb
Akkor az a cifra eset állt elő, hogy a 18.04 hivatalos tárolóiból telepített gdebi nem megfelelően
működik.
(Találkoztam Mint 19 telepítése után is hasonló (lelombozó) jelenséggel ! :()

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

GDebi

#32 Ő a bűnös.  :) Ez van feltelepítve. (Hitted volna hogy nem dob semmiféle hibaüzenetet?)

Ettől függetlenül a rendszer elég gyorsan megy, úgy látom a gépnek leginkább ez felel meg.
 
(Valaki törölje le az előző megduplázódott hsz-om egyik részét. Köszönöm. Nekem nem sikerült ez.)
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tonsur képe

GDebi

#32
Nálam (Ubuntu 18.04.1) GDebi-vel (ver: gdebi_0.9.5.7+nmu2) simán települt a mintstick_1.3.8_all.deb, még a függőségeket is szépen felrakta a telepités elött. Eddig még soha nem volt problémám a GDebi-vel,mindent telepitett ami telepithető a bionic-os rendszerekre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

GDebi

#34 A Mint alatt (Tara) ez van telepítve,

dpkg -l gdebi* | grep ii
ii  gdebi          0.9.5.7xmint7 all          simple tool to view and install deb files - GNOME GUI
ii  gdebi-core     0.9.5.7xmint7 all          simple tool to install deb files

és ez a két változat érhető el.

apt-cache policy gdebi
gdebi:
  Telepítve: 0.9.5.7xmint7
  Jelölt:    0.9.5.7xmint7
  Verziótáblázat:
     0.9.5.7+nmu2 500
        500 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/ubuntu/archive bionic/universe amd64 Packages
        500 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/ubuntu/archive bionic/universe i386 Packages
 *** 0.9.5.7xmint7 700
        700 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/linuxmint-packages tara/upstream amd64 Packages
        700 http://ftp.energotel.sk/pub/linux/linuxmint-packages tara/upstream i386 Packages
        100 /var/lib/dpkg/status

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve