Telepítés, EFI – megoldva

Fórum: 

Kedves Nagy Tudású Tagok!

Már régóta nem telepítettem windowsos gépre, és most ez vár rám, tehát eredetileg Win10-es gépre rakok Linux Mintet.

A telepítőt már elindítva azt látom, hogy a Windowsnak van egy EFI partíciója. Ez esetben nekem is létre kell egyet hoznom a Linux Mint számára? Sosem tettem ilyet korábban.

Korábban olyan gépekre telepítettem, amelyeknek nemgrafikus BIOS-a volt. Ennek amolyan csillogó-villógó grafikus jellegűje van. Valamiért úgy rémlik, az ilyennel máshogy kell eljárni. Tudok a BIOS-ban kárt tenni, ha a telepítést-particionálást rosszul intézem, vagy a BIOS úgyis az "alaplabnan van", és így nem tudok ártani neki?

Amennyiben visszakérdezne valaki ilyen értelemben, arra az esetre mondom, hogy nem ismerem az UEFI–EFI közti különbséget, és ha szükséges, akkor azt is írjátok meg, hogyan tudhatom meg, a gép melyiket igényli.

Előre is köszönöm a segítséget!

Milyen gép?

Mármint lehet bele tenni másik meghajtót?

Elmondom, dióhéjban, mit kell tudnod:

A BIOS SETUP felület azért grafikus, mert divat, és van hely a grafikának (Voltak grafikus, egér támogatású 486-os alaplapok is, tehát ez nem lényeges)

UEFI -ez a BIOS új neve, többet tud, nagyobb helyet foglal, van hely bőven programoknak, akár mini oprendszernek benne.

EFI -ez annak a partíciónak a neve, ami a GPT formátumú lemezeken van. GPT formátumot csak az UEFI támogat.  A hagyományos formátum az MBR, ami az MBR-ől kapta a nevét (Master Boot Record.) Ez max 4 partíciót támogat (de lehetnek kiterjesztett partíciók), a GPT viszont akárhányat, abban az értelemben, hogy ezeken kötetek vannak, az EFI paricicióra kerülnek azok a binárisok, amelyek az adott kötetekről fel tudják bootolni a rajta levő rendszert.

Egy GPT lemezen egy EFI partíciónak kell lenni. Erre a tárterületre kerülnek a rendszerindítók, amiknek a kiterjesztése .efi

A kérdésedre tehát a válasz, nem kell újabb EFI partíció. De! hordoz némi kockázatot az, ha később el lesz távolítva lemezről a Linux partíciója, egyes gépeken (UEFI-kkel) előfordulhat hogy nem fog elindulni a Windows.

Ugyancsak kockázatot hordozhat Windows frissítés, vagy később futtatott boot repair műveletek, ha nem körültekintően voltak használva. 

Én, ha lehet külön lemezre telepíteném a Linuxot, úgy hogy telepítés alatt le van húzva a Windowsos lemez. (Különben beleír annak az EFI részébe). Annál is inkább, mert lehet kicsi a rendszermeghajtó, ha még ezen is össze van nyomva a Windows partíciója, lehet nem lesz neki elég.

Ha nincs mód külön meghajtóra, lehet normális módon telepíteni, nem kell külön EFI partíció.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Milyen gép? Milyen gép? Milyen gép?

#1

#1 Nagyon köszönöm a részletes útmutatást!

 

Egy kicsi Asus notebook, Asus Vivobook E203M, 1*1,1Ghz-es processzor, 4Gb RAM.

Akkor tehát a többi partíció törlése, majd ezek helyén a megfelelő újak létrehozása mellett egyszerűen hagyjam meg az EFI-t érintetlenül? Ha jól emlékszem, "mellőzés"-ként szerepel a lehetőség a telepítőben. Ezzel éljek? Akkor ugyebár rajta marad valami windowsos dolog.

Nincs másik lemezünk.

Ami a kockázatot illet, jól értettem, hogy akkor jelentkezne, ha egyszer majd visszakerülne a Windows a Linux helyére? Mert dual boot-rendszert nem tervezünk.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Na álljon meg a gyászmenet!

#1.1 Várjál! Jól értem? Windowsos gépre tervezel Mintet telepíteni, de úgy hogy a Windowst törölnéd és csak Linux lenne a gépen? Van a gépen olyan partíció amit meg szeretnél tartani, vagy lehet mindent törölni?
Mert ha mindent lehet törölni, akkor akár választhatod a telepítő automatizmusát is, „Merevlemez törlése és Linux Mint telepítése”...
Vagy akár kézzel is törölheted a partíciókat, ebben az esetben ezt az EFI partíciót sem kell megtartanod, csinálhatsz helyette másikat (vagy megtarthatod és formázhatod), vagy akár új partíciós táblát is csinálhatsz és utána létrehozod, ami neked kell... A Windows EFI partíciójára csak akkor kell ügyelni, ha dualbootot akarsz, ha a Win megy a levesbe, akkor az EFI partíciója is mehet vele.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Na álljon meg a gyászmenet!

#1.1.1 Igen, egyelőre törölnénk a csudába a Windowst. Tehát végül is megmarad a visszatérés lehetősége a Windowshoz annak újratelepítésével, akkor is, ha most törlöm az EFI-t? Ha igen, hadd menjen! Ilyen körülmények között már sok Linuxot telepítettem, csak az EFI állított meg, mert arra nem emlékeztem. A "Valami más"-t szoktam választani, mert szoktam swapot csinálni – bár hallani olyat is, hogy fölösleges – meg azért is, mert több Linuxot szokásom telepíteni egymás mellé. Szóval leginkább a Linux Linux mellé telepítésben van gyakorlatom, és EFI-nek híre-hamva nem szokott lenni.

Köszönöm szépen a segítséget neked és mindenki másnak is!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Milyen gép?

#1.1 Ebben az esetben nem kell rágódni, ahogy csuhas kolléga írta, „Merevlemez törlése és Linux Mint telepítése”... és csá csumi!

De! Ennek a gépnek az eredeti lemeze eléggé lassúcska. Érdemes megfontolni egy SSD-t tenni bele. (Egyébként a procija is lassú fajta, de ezen nem lehet segíteni. Ebben a meleg időben még lassabb.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Telepítés, EFI

"azt is írjátok meg, hogyan tudhatom meg, a gép melyiket igényli."

[ -e /sys/firmware/efi ] && echo UEFI || echo non-UEFI

Anyam kb.12-13 eves laptopja - hirbol sem ismeri az UEFI-t.

https://ibb.co/BskmWN2
(Live rendszert inditva a Te alaplapodrol is megmondja.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Telepítés, EFI

#2 Köszönöm szépen. Meg fogom nézni.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

a Windowsnak van egy EFI partíciója

Kezdjük ott, hogy a telepítő alól kiadod a

sudo parted -l

parancsot, megnézzük milyen lemez(ek) és azo(ko)n milyen partíciók vannak.

Ha egy lemez van, akkor az eddigi információk alapján az vélhetően GPT partíciós táblájú lesz, hisz írod, a Windowsnak van egy EFI partíciója.

Amennyiben ez mind így van és erre az egyetlen lemezre szeretnéd telepíteni a Mintet a Win mellé, akkor először is fontos, hogy a telepítőről UEFI módban bootolj be. (A gép indítómenüjében a telepítőt tartalmazó pendrive megjelenik normál eszközként és UEFI előtagúként is, például UEFI Kínstone akármi, na ezt az utóbbit kell válaszd.)
Ha mindent jól csináltál, akkor egy ilyen GRUB fogad:

(Amennyiben Legacy módban bootolsz a telepítőről, úgy a GRUB utolsó sorában a Test memory olvasható, az most nekünk nem jó, próbáld újra!)

Gondolom, ha kell, akkor a Win partícióját már zsugorítottad a Windows alól, rendelkezésedre áll a szükséges szabad hely.

Én a telepítőben a „Valami más”-t választva kézzel particionálnék.

A LInuxnak kell minimum egy rendszerpartíció / csatolási ponttal (én Ext4 fájlrendszert szoktam használni). Hogy ezen felül csinálsz-e külön home, vagy például a két rendszernek közös ADAT partíciót, azt rád bízom.

Ami még fontos, hogy a Windows EFI partícióját a telepítőben feltétlen jelöld EFI System-nek és semmiképp NE FORMÁZD! A rendszerbetöltő helyét szintén rád bíznám.
Amit még javasolnék: A telepítés utáni első indításkor a Mintre telepítsd fel a rEFInd-et, én olvastam olyan fórumtémákat, hogy egy esetleges Windows frissítés azt nem vágja haza, míg a GRUB-bal olykor előfordul. Nekem nincs Windowsom, de több Linux esetén is előszeretettel használom a rEFInd-et, nekem bevált.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

a Windowsnak van egy EFI partíciója

#3 Nagyon köszönöm a részletes tanácsokat!

Nem terveztem dual bootot, mert a Windows az egész lemezt belakta. Úgy tudtam, ilyen esetben nem lehet, illetve hogy ahhoz előbb egy "keretek közé szorított" Windowst kell telepíteni. Ilyet csináltam régen, a saját gépemen. De aztán hagytam kisorvadni a Windowst. Ez a feleségem gépe, és esetleg fontolóra veszem a Windows megtartását mint menekülési lehetőséget, mert neki új lesz a Linux. De nem feltétlenül.

Mindezt már csak holnap viszem véghez, számomra már későre jár.

 

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Én megtartanám az asszonykának a Windowst

#3.1 Ha gondolod, mutass majd nekünk egy sudo parted -l kimenetet, abból látjuk mekkora a lemez. Azt nem tudom, mit jelent, hogy a Windows az egész lemezt belakta. Ha ez csak annyi, hogy a partíciói jelenleg kitöltik az egész lemezt, de a partíciókon belül van elegendő szabad hely, akkor a partíció(ka)t remekül lehet zsugorítani akár a Windows Lemezkezelés funkciójával is. GPT táblán (szinte?) korlátlan mennyiségű elsődleges partíciót létre lehet hozni, szóval GPT táblán ez sima ügy. Először lássuk mekkora a lemez és milyen a partíciós tábla, utána meg, akár a GParteddel nézzük meg, mennyi szabad hely van a partíció(ko)n, hogyan helyezkednek el egymáshoz képest.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Én megtartanám az asszonykának a Windowst

#3.1.1

#3.1.1 Köszönöm, megfontolom mindenképpen. Holnap elindítom a GPartedet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én megtartanám az asszonykának a Windowst

#3.1.1

Annyit hadd kérdezzek még, hogy jól értem-e, hogy amennyiben a dual bootos megoldást választanánk mégis – a célból, hogy az asszonykának mégiscsak megtartsam a jó Winowsát –, akkor is elég egyetlen EFI-partíció, a meglévő windowsos, érintetlenül hagyva, és több nem kell, tehát nem kell létrehozni ezen felül még egy EFI-partíciót is a Linux számára, ugye?

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

elég egyetlen EFI-partíció

#3.1.1.2 Igen, ha egy lemezen van két EFI-s rendszer, akkor is elég egyetlen EFI partíció. Javaslom, ha a Win és Lin is fent van, akkor a Linre telepítsd fel a rEFInd-et. (Állítólag egy esetleges Win frissítés néha elkaszálja a Lin GRUB-ját, de ha telepítve van a rEFInd, akkor abból ilyen esetben is mindkét rendszer indítható marad.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

elég egyetlen EFI-partíció

#3.1.1.2.1

A telepítés sikeresen megtörtént. Végül is úgy jártam el, ahogy föntebb valaki javasolta: egy másik lemezt szereztünk, mégpedig, ahogy T.István javasolta, egy SSD-t, hiszen a gép amúgy tényleg igen lassú volt – Windows-zal mindenképp, de Minttel sem igen szárnyalt volna. A szokásosak mellett (/, swap, egy ext4-es tároló) egy EFI-t is. A telepítés kifogástalanul lezajlott.

 

Köszönjük szépen mindenkinek!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve