Linux mint telepítése más oprendszerek mellé

Fórum: 

Sziasztok!

Cinnamont szeretnék telepíteni, azonban az elején már elakadtam.

Jelenleg Ubuntu és Windows 10 rendszer van, külön-külön ssd-n. Bootoláskor tudom kiválasztani, hogy melyik rendszer töltődjön be, azt szeretném, ha a Mint is itt legyen választható:

A WD Green (sdd) 114Gb szabad helyére szeretném telepíteni, a másik partíción az Ubuntu van.

A Mint telepítésénél ha az első opciót választom, hogy a Linux Mint telepítése a meglévő operációs rendszerek mellé, akkor az sdb-n (régi, használaton kívüli Ubuntu, innen klónoztam az SSD-re) akar 2 partíciót létrehozni, esp (ez mi?) és ext4 és semmilyen opciót nem dob fel, hogy én választhassam ki:

Ha a "Valami más" lehetőséget választom, akkor én tudom kiválasztani, hogy hova települjön. Viszont megkérdezi, hogy a rendszer hova telepítse a rendszerbetöltőt (sdd, sdd1, sdd2). Partíció létrehozásakor elsődleges, vagy logikai legyen? Kell még ezen kívül más partíciót is létrehozni? Ha igen, akkor mekkorát és milyet?

Honnan lehet tudni, hogy a jelenlegi rendszerbetöltő melyik partíción van? Ilyenkor új partícióra kell létrehozni, vagy a meglévő rendszerbetöltőt kell felülírni?

Segítsetek légyszi!

Köszönöm szépen.

 

Ahogy én látom

A képek eléggé homályosak, de ahogy látom, ez nem egy UEFI rendszer.

És előrebocsátom, hacsak nem ismerkedni akarsz a rendszerrel, akkor nagyon kevés lesz a 114 GB. Még 250 GB-s SSD-nél is mérlegelni kell, hogy mit telepítesz, mire használod.

De térjünk a tárgyra. Ha a Mint automatikus telepítési megoldások közül választasz, akkor valamilyen logikával eldönti, hogy mi legyen, de ez nem járható út, ha sok lemez van a gépben, és több rendszer.

Két lehetőséged van:

1. lehúzod a többi lemezt, csak azt hagyod meg, amelyikre szeretnéd. Ekkor használhatod az automatizmust, Linux Mint telepítése Windows mellé, vagy Linux Mint telepítése Ubuntu mellé, attól függően, melyik marad a gépben.

2. Benn hagyod a lemezeket, és Valami más opcióval kijelölöd neki, hogy hova települjön, és válaszolsz az ilyenkor szokásos keresztkérdésekre:

- Rendszerbetöltő hová kerüljön? Ez a Te döntésed, de a lényeg, hogy arra a lemezre kellene rakni, amelyik a BIOS BOOT order alapján az első. Hisz az lenne a lényeg, hogy BOOT során betöltődjön. De lehetnek más opcióid is, pl. a Windows MBRT-t nem akarod piszkálni, az maradjon ahogy van. Vagy a Ubuntu GRUB-ját nem akarod felülírni, akkor nem rakod arra a lemezre. Rakható bármelyik másik lemezre is, de akkor, ha a Mint-et akarod indítani, a BIOS BOOT menüben azt a lemezt kell kiválasztani, ahová került, a Mintnek nem kell ugyanazon a lemezen lennie.

Vagy nem rakod sehova, ha abban bízod, hogy az Ubuntu Grub-ja fel fogja ismerni, és bekerül annak a menüjébe a Mint.

Csatolási pontot is meg kell adni a partícióhoz, legalább ill. mindenképpen a /-t.

A telepítő pampogni fog, hogy nincs UEFI (esp) partíció, ezt figyelmen kívül lehet hagyni. Még akkor is, ha igaza van, hogy nem biztos, hogy a rendszer elindul. Ez főleg az 1.-2. és némely 3. generációs alaplapok / notebookok esetén jelentkezhet, mert ezek hajnalán indult az UEFI útjára, és sok BIOS gyárilag UEFI, csak az alaplapgyártó letiltotta ezt a funkciót. Illetve jelentkezhet ennél régebbi gépeken, csak azért mert a Mint telepítő mindenképpen UEFI módban települ, MBR rendszer alatt is. Mert mi van, ha egyszercsak a lemezt átteszed egy újabb gépbe. (Ez amúgy működik, én tettem át így simán HDD-t egy régi AMD Socket A-s gépből 4. generációs Inteles gépbe, és hibátlanul indult)

Szóval feltelepíted, ha az Ubuntu Grubját használod, akkor nincs további teendő, csak annak a frissítése.

Vagy, ha a Mint Grubját teteted fel, akkor elképzelhető, hogy nem fog indulni a rendszer, UEFI kavarodás miatt. (Grub nem találja a partíciót)

Ekkor a Boot Repair iso https://sourceforge.net/projects/boot-repair-cd/ segít. Régi gépeken nekem mindig bejött. Öszemókol egy GRUB-ot, amivel elindul a rendszer, aztán az frissülhet is, de onnantól  jó lesz.

Elsődleges, vagy kiterjesztett partíció: MBR sémában max. 4 elsődleges lehet, ahogy látom, ezen belül vannak a jelenlegi lemezek. Kiterjesztett partíció lehet több, és Linuxot lehet telepíteni kiterjesztett partícióra is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Négy lemez, minimum egy SD-kártya és a pendrive

Az első képernyőképen én már most is három rendszert látok, van egy ami Ubuntunak mondja magát, ez bootolna automatikusan, aztán van az sdb1-en egy Ubuntu 20.04.6 és az sdc1-en egy Windows 10.

A 240 GB-os WD Green MSDOS partíciós táblájú, az sdd1-en van egy 126 GB-os Ext4 partíció, mivel SB@ a neve, ez vélhetően egy Systemback-kel másolt rendszert tartalmaz. Mellette az sdd2 az 114 GB-os szabad hely.

Ha ez az én hardverem lenne, akkor szerintem azt csinálnám, hogy Legacy módban bebootolnék a Mint telepítőjéről, a Valami mást választanám, a jelenleg sdd2-ként érzékelt partíciót Ext4-re formáznám és / csatolási pontot adnék neki. A rendszerbetöltőt az sdd2-re kérném.

Így természetesen a rendszer nem fog betöltődni. A telepítés végeztével újraindítanám a gépet, hagynám, hogy elinduljon az Ubuntu, ami amúgy is szokott és azon kiadnék egy

sudo update-grub

parancsot.

Ez remélhetőleg megtalálja az összes Ubuntut, a Windowst és Mintet is. A következő újraindításnál már mindegyik választható lesz.

Vagy lehet azt is, hogy a rendszerbetöltőt az sdd-re kéred, ekkor felülírja az esetleg ott lévő rendszerbetöltőt és ha minden rendszert megtalál és újraindítás után ez van bejelölve a BIOS-ban elsődlegesen induló lemezként, akkor már ekkor minden rendszer indítható ebből a GRUB-menüből.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Négy lemez, minimum egy SD-kártya és a pendrive

#2 Köszönöm a választ!

Azt honnan lehet tudni, hogy a jelenlegi rendszerbetöltő az sdd-n, vagy az sdd-1-en van?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

jelenlegi rendszerbetöltő az sdd-n, vagy az sdd-1-en van?

#2.1 Ha boot sorrendben első helyre teszed az sdd-t, vagy a gép bekapcsolásakor kiválasztod, hogy az sdd-ről bootoljon a gép és betöltődik az sdd-n lévő rendszer, akkor a GRUB szerintem biztosan az sdd-n van, ugyanis ez egy MSDOS lemez, ha nem az MBR-be került volna a rendszerbetöltő, hanem az sdd1-re, akkor azt nem találná meg, nem tudna erről a lemezről bebootolni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Négy lemez, minimum egy SD-kártya és a pendrive

#2.1 Jaja, mivel ez MBR séma, rendszer betöltő annak a lemeznek az MBR-jében van, amiről a rendszer elindul.

Az összesnek, amiről el tud indulni a gép. Ha a Boot menüben kiválasztasz egy lemezt, és arról nem tud indulni operációs rendszer, na, azon nincs rendszerbetöltő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én inkább az Ubuntu grub

Én inkább az Ubuntu grub felülírását javasolnám, mert újabban az Ubuntu az osprober tiltását  alapértelmezetten igazra állítja  az /etc/default/grub.conf fájlban. Így ha meghagyom az Ubuntu grubját, majd a Linux Mint telepítése után bejelentkezel az Ubuntuba, és frissítés a grubját, a többi telepített operációs rendszert nem biztos, hogy meg fogja találni. Míg ha a Linux Mint grubját az sdd-RE telepíted, akkor maga a Linux Mint felismeri a többi telepített operaciós rendszert,  mert  emlékeim szerint az Ubuntuval ellentétben az osprober engedélyezve van azaz GRUB_DISABLE_OS_PROBER=FALSE, vagy pedig a telepítés során  feltesz egy kérdést, hogy hozzádja-e a többi operációs rendszer bejegyzését a grub-hoz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sdd2-re telepítettem a rendszerbetöltőt

Sdd2-re telepítettem a rendszerbetöltőt, így nem tud erről bootolni, csak az sdd-ről.

Ubuntut elindítottam, frissítettem a grub-ot, így már az sdd grub menüjében választható a Linux Mint.

A Biosban csak lemezt tudok választani, miről bootoljon, azt nem tudom kiválasztani, hogy sdd-ről, vagy sdd2-ről töltsön.

Van erre megoldás?

Köszönöm szépen a segítséget!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sdd2-re telepítettem a rendszerbetöltőt

#4 Ööö az Sdd2 a nyelvezeted szerint mit jelent? A 4. sz lemez 2. sz. partíciója, linuxul?

Csak mert arra rendszerbetöltőt nem lehet telepíteni. Abból csak egy van, egy lemezen, amin lehet akárhány partíció is.

A Biosban csak lemezt tudok választani, miről bootoljon, azt nem tudom kiválasztani, hogy sdd-ről, vagy sdd2-ről töltsön.

Még 1x. Mit jelent szerinted az Sdd szám nélkül, és Sdd2 így számmal? Ez az Sdd lemez, és azon a második partíció?

A BIOS nem foglalkozik partíciókkal, max UEFI alatt az UEFI partíciókkal, arról beolvassa az indítókat, abban az esetben jelenhet meg partícióhoz kapcsolódó menüpont a Boot menüjében.

MBR BIOS a hardveresen elkülönülő lemezeket mutatja csak. Mindnek lehet egy, és csak egy rendszer betöltője.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sdd2-re telepítettem a rendszerbetöltőt

#4.1   Telepítéskor megkérdezte, hogy a grub rendszerbetöltőt mire telepítsem és az sdd2-t választottam ki. ("csuhas32" javaslatát követve)

Ha "zoli62" feltételezése valóra vált volna, miszerint az Ubuntu nem ismeri fel a LinuxMint-et, akkor újra telepítettem volna és az sdd-t választottam volna rendszerbetöltőként.

Úgy értelmeztem, hogy ha az sdd-t választottam volna, akkor az ubuntu rendszerbetöltőt írta volna felül.

"Ez az Sdd lemez, és azon a második partíció?" - Igen, én így értelmeztem. Nem értettem, hogy a Linux miért ad lehetőséget, hogy külön partícióra telepíthessem a rendszerbetöltőt, mikor úgysem lehet bootolásnál partíciót választani, csak lemezt. Ha csak az sdd-t dobta vona fel, akkor számomra is egyértelmű lett volna.

Köszönöm

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Sdd2-re telepítettem a rendszerbetöltőt

#4.1.1 ("csuhas32" javaslatát követve)

„Ha ez az én hardverem lenne, akkor szerintem azt csinálnám, hogy Legacy módban bebootolnék a Mint telepítőjéről, a Valami mást választanám, a jelenleg sdd2-ként érzékelt partíciót Ext4-re formáznám és / csatolási pontot adnék neki. A rendszerbetöltőt az sdd2-re kérném...
...Vagy lehet azt is, hogy a rendszerbetöltőt az sdd-re kéred, ekkor felülírja az esetleg ott lévő rendszerbetöltőt és ha minden rendszert megtalál és újraindítás után ez van bejelölve a BIOS-ban elsődlegesen induló lemezként, akkor már ekkor minden rendszer indítható ebből a GRUB-menüből.”

Te választottál.

Ha a boot-menüben az sdd-t választod, akkor nem töltődik be semmilyen rendszer, azaz nincs az sdd-n rendszerbetöltő? Csak azért kérdem, mert ha az sdd-t választva betöltődik valamilyen rendszer, azon is ki lehet adni egy

sudo update-grub

parancsot, ez várhatóan megtalálja a Mintet és a továbbiakban a gép boot-menüjében az sdd-t választva is indítható lesz a Mint is.

Persze egy live vagy egy másik telepített rendszer alól újra is lehet telepíteni a GRUB-ot az sdd-re. Ehhez az alapséma:

sudo mount /dev/sdd2 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sdd
update-grub
exit
sudo reboot

Persze ezt úgy írtam, hogy feltételezem, az sdd2 a Mint rendszerpartíciója, az sdd pedig az a lemez, amin a Mint van, ezt le kell ellenőrizni előzetesen a GRUB újratelepítéshez használt rendszer alól egy

sudo parted -l

parancs kimenetéből. Ha ott más szerepel, akkor ennek megfelelően át kell írni ezeket.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve