Kinek melyik "animált" szép Linux működik a legjobban, legtovább..

Fórum: 

Sziasztok,

 

Kinek melyik "animált" szép Linux működik a legjobban, legtovább.. értem ez alatt, hogy időben: 1-2 év újratelepités nélkül?

fecameca képe

Jesszus, még sohasem

Jesszus, még sohasem használtam értelmező szótárat egy kérdés megfejtéséhez: Eredet ["animál" < latin: animare (lelkesíteni) < animus (lélek) < anima (életerő < lélegzet) < szanszkrit: aniti (lélegzik)]. Szerintem 2013. ban telepítettem fel az első linux Mintet az akkori gépemre, 17.1>17.2>17.3> verziók egymásból lettek tovább upgradelve, és soha nem volt gond, amíg a HDD meg nem adta magát. Az a gép azóta a közeli bontóba került. A tavaly vett újabb "ócskavason" már sok mindent kipróbáltam, de a gép nem vált be, megint egy újabb gép, (kaptam) megint pár próba, de a Linux Mint volt idáig a legjobb, és van még egy, ami ígéretes, a Manjaro, de pár napja van fent, majd fél év múlva megmondom, hogy milyen? Az a csodálatos benne, hogy 10 perc alatt fent van, másik 10 alatt felpakoltam a dolgaimat, (AbevJava-t kivéve, ez külön történet, csak Icedtea és netinstall mással nem működik). Minden tökéletes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Vagy esetleg netán a grafikus

Vagy esetleg netán a grafikus felületre gondolsz? Az amit nagyon sokáig használtam, az a MATE felület volt, de van Cinnamon telepítő lemezem, az ezer forintos ócskavas GPU-ja összeomolgatott alatta. Egyébként én a kettő között nem látom a különbséget.  A KDE-t én nem tudtam megszeretni, szerintem elég fura, és logikátlan ráadásul a legtöbb erőforrás igényű. Az XFCE, nem véletlenül maradt utoljára, többféle Linuxban próbálgattam már, előnye a kevés memória igénye, kicsit igénytelenebb menü, mint a MATE viszont mintha  mégis többen használnák, (ezt csak gondolom a fórumok hozzászólásaiból, lehet, hogy nem igaz).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Animált effektek

@#4 A Xubuntu-t használod? Alapértelmezetten nincs benne-
https://wiki.xubuntu.org/releases/18.04/release-notes
https://xubuntu.org/news/xubuntu-18-04-release/
Én úgy emlékszem, a Linux Mint-tet használod.
Minden asztali környezethez telepíthető a Compiz, csak kérdés, működik-e.
Körülbelül az Ubuntu 12.04 kiadás alatt volt működő Compiz:
https://help.ubuntu.com/community/CompositeManager
Csak, ha használod, akkor mond, hogy működik még stabilan. Persze, én sem tudom ennek az ellenkezőjét, csak az információkból olvasom ki.

a DisztroWatch oldalt szokták -tévesen- ajánlani, ahol tájékozódhatsz a különböző disztrókról.
Sokan az itt lévő találati rangsorból vonnak le téves következtetést. Van viszont egy oldal, ahol a regisztrált felhasználók visszajelzése alapján készül statisztika:

Vannak felhasználók, akik előszeretettel hirdetik, milyen OS-t használnak. És regisztrálnak a linkelt
https://www.linuxcounter.net/statistics/distributions?media_type=text/ht...
honlapon, már, ha tudnak erről az oldalról. Visszatérve az első mondatomhoz: és vannak felhasználók, akik semmivel sem törődnek, csak használják a rendszert. Kicsit ez a számláló is megtévesztő lehet. De a Canonical/Ubuntu-t sokan szeretik persze. Szerencsére. Sokat tettek -mások mellett- a Linux népszerűsítéséért.

-----

Te is tudod, a kezdők furán teszik fel a kérdéseket. Amolyan lelkesen,néha semmi (nem sok) értelme, a beszélgetés, valami felvetés, illetve, a közösségbe tartozás, az ismerkedés (csapat, falka, stb.) a fontos, hogy: - Én ezt használom, és te? Mint a kerékpárosok, ha szembejön egy másik, általában mindkettő mozgalomnak érzi, ez a valahova tartozás ... (jó érzése).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Animált effektek

#5 Sem a Xubuntu 18.04-ben, sem a 18.10-ben nincs Compiz, de telepthető a Synaptic szerint. Nem próbáltam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Compiz

@#10 "Mivel egyszer már korábban is rákérdeztél, és most kimarite is megkérdezte telepítettem Xubuntu 18.04-re a Compizt." Vagyis nem használom.
-- én vagyok kimarite, nekem válaszolsz. Néha felmerül bennem, hogy megkérdezem: te melyik újságot olvasod? Nem ezt, itt.
-- tanácsot viszont akkor adj, ha biztos vagy a dolgodban. Ha meg nem használsz valamit, ne maradjon ki az erről szóló infó sem. Ez most nem sikerült. Különben szégyenszemre ... nem néznek öreg rókának”. Csak jót akarok, ha nem fogadod meg, az se baj!
(Szerk.: szerkesztetted a hozzászólásod, de még arra sem „telt”, hogy a törölt előzmény buborék helyett valamit odategyél. Így az nem szól senkinek. Előtte nekem szólt. Láttam. Ezeket a korlátlan szerkesztési lehetőségeket tényleg meg kéne szüntetni.
Továbbá a fórum nem kívánságműsor. Amit egyszer leírtál, azt vállalni kell. Te ehelyett törölted pár hozzászólásod tartalmát, illetőleg arra is megkérsz, én is töröljem a vonatkozó enyémeket. Nem. Minimum nevetséges. Ha problémád van, panaszt teszel. A te stílusod én nem veszem fel. Az eféle öncélú viselkedés nem vezet jóra. Nem én állítom, hanem mindenhol így működik ... .)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Compiz

#11 keraform. Idézet:
A közösség tagjai tisztelettel bánnak egymással. Bizonyára nem mindig értünk egyet, ám ez nem lehet mentség sem kellemetlen viselkedésre, sem durva stílusra. Időnként mindnyájan lehetünk feszültek, de nem engedhetjük meg, hogy ez a feszültség személyes támadásba torkolljon. Tartsuk észben, hogy nem termékeny az olyan közösség, melyben fenyegetve vagy rosszul érzik magukat az emberek. A közösség tagjaitól azt várjuk, hogy legyenek tisztelettel egymás iránt.” --> „Amennyiben a felhasználóknak személyes vitája támad egymással, azt kérjük privát üzenetben beszéljétek meg és ne a fórumot használjátok ilyen célból.

További hasonló személyeskedést is rejteni fogok. Ez már mindennek a teteje.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Compiz

@#10 1) Megjegyzés: az előzmény szövegtartalmát te törölted. Végleg. Én csak rejtek, visszaállíthatóan.
2) Házifeladat neked: keresd meg azt a hozzászólásod, ahol engem kérsz számon a fórum valamely vélt hiányosságáért. Megválaszoltam pár napja (ellenőriztem az állításod és az nem igaz), azaz kb. három napja. Olyan nincs, hogy nem láttad. Addig ne is szólj hozzá sehol, amíg ott nem válaszolsz. Köszönöm. Csókolom!
(Ui.: remélem, kettőig el tudsz számolni. Ne sértődj meg, csak két dolgot is írtam most. Puszi!)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

"animált" linux

Épp a napokban jártam úgy, hogy a gépem amit tisztességesen zsebbe nyúlós költséggel bővítettem, és az Ubuntu 18.04.1 LTS Bionic Beaverrel futtattam jó ideje, a frissítéseket "felszedve" már kezd kihalni a rendszer alól, holott eleinte csodálatosan működött vele. Most már internet nélkül is lefagy, lassul. Éppen ezért keresek rá másik rendszert (lehetőleg LTS-t). A Peppermint OS9, a Zorin OS12, és a Linux Mint 19 feltelepül ugyan rá, de nem indul el rajta (DDR2-es gép, 6 GB RAM-mal, Geoforce GT710-es videókártyával van felszerelve).
A Linux Mint 18.3 is elég hosszasan települt fel rá, de a Szoftverek és a Synaptic "nem reagált" a telepítésre - utóbbi el sem indult rajta. Ezért a Xubuntu 18.04.1-et "próbálom" használni, de ha ez sem válna be (ezen a gépen) hosszabb távon, az MX Linux-ban reménykedek még hogy kihúzom vele sokáig.
Vannak alkalmazások amiket sűrűn használok, ezek menjenek rajta, "oszt jónapot". Mindegy hogy milyen aztali környezettel van, nem idegen tőlem egyik sem.
(Nem akarnék még egyenlőre újabb gépet beszerezni...)
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"animált" linux

#18 dmesg | syslog | htop

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

"animált" linux

#19 Köszi a segíteni akarást, a Bionicot (egyenlőre) nem használom, a Xubuntu 18.04.1-et "puhítom" - ezzel együtt "ránézek" az MX és UHU linuxra. A hozzászólással a kérdés feltevőjének szerettem volna segíteni azzal, hogy a neki megfelelő rendszer kiválasztása (nagyban) függ a géptől is. Idáig minden rendszerben tapasztaltam "kedvezőbb jelenségeket", ami más rendszerben nem, vagy csak részlegesen tapasztalható. Rajta áll a döntés joga, hogy melyik lesz a szimpatikus rendszer neki.  :-)
Xubuntun: https://data.hu/get/11518752/terminal-1

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
fecameca képe

Érdekes

Érdekes, hogy 6-8 GB memóriával rendelkező géppel emberek sírnak, hogy lassú. Nekem csak 2 GB volt az előzőn és a jelenlegin is, mégis a két magos CPU-val ez szinte siklik az 1 magossal szemben. Mihez kell egyébként az olyan sok RAM? Játékokhoz?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"animált" linux

#20 Mi akar lenni, mire utalsz a data-s szöveggel?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Érdekes

#21 A MATE-t vagy az Xfce-t kipróbálom egy régi gépen. Cinnamon-nal nem a leggyorsabb, de igen gyenge az alaplapi VGA. Nem én használom. Gyorsabb működésre kéne bírni .. . :-)

-----

Az Xfce most már ennyivel több:
https://simon.shimmerproject.org/2018/11/12/adventures-in-primary-displa...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Érdekes (memóriahasználat)

#21 Előfordul időnként, hogy videókonvertálás közben virtuális gépet is elindítok, és ilyenkor 5 GiB fölötti a memóriahasználatom. Általános feladatokhoz igazából elég lenne 4 GiB is. A swap-hez alig nyúl a rendszer, de azért használja.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

"animált" linux

#22 Kértél dmesg-t, ezt tettem fel (lehet hogy rosszul) a data.hu-ra - a Xubunturól. Ez már tárgytalan, a gép ezt sem "bírja", a LM 18.1 xfce-t raktam ennek a helyére. Az UHU ls MX linux szintén "kilőve", nem megy a gép velük.  :(
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Érdekes

#21 Ami eszi a memóriát, a Chrome, a 1080-as filmek, a konvertálás és egyéb "csekélység". Nem passzióból (vagy gamerkedés kedvéért) kerül bele a gépbe 6 vagy több GB memória...
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"animált" linux

#25 Ha nem megy a gép vele, az más gond. Ha nem bírja amúgy sem. MATE?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"animált" linux

#25 A géped eddig ismert paraméterei alapján, nem igazán értem ezeket a hibajelenségeket.
Légyszi mutass egy:
inxi -F
kimenetet.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

"animált" linux

#27 #28 Sajnos, az Ubuntu 18.04.1 LTS már be sem tölt, ezt adja a gép az indításnál:
https://www98.zippyshare.com/v/l1Br5sqU/file.html

Lehet a LM 18 xfce alól "láthatóvá tenni" az Ubuntu inxi -F kimenetét?

(Szerkesztve: Az eredetileg közölt link 30 nap múlva törlődik a fájlmegosztóról, ezért a későbbi megtekintésre áthelyeztem ide:
https://image.ibb.co/bFbgLV/IMG10072.jpg)
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

"animált" linux

#29 A linkelt képről annyit kiveszek, hogy fájlrendszer javítást kéne indítani a /dev/sda1-en.
Indíts egy live rendszeren lévő gparted-et -> keresd meg a telepített rendszernek ezt a partícióját
(lehet hogy nem sda1-nek azonosítja) - > jobb katt. a partícióra -> katt. a "check"-re.
Ez elvégzi annak a partíciónak a fájlrendszer ellenőrzését / javítását.
Próba a telepített rendszer indításával.

Szerintem, mindegyik Mint verzióban alapból bent van az inxi
Ubuntura meg lehet telepíteni:
sudo apt install inxi

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

"animált" linux

#29 Chroot. Van ilyen blogom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Bocs ha esetleg off, én

Bocs ha esetleg off, én hasonló cipőbe jártam, ezeréves ventillátoros kávédaráló nagyházas vasszörnyem volt.
Pár éve meguntam, amúgy sem vagyok se nagy játékos, se videóvágó és a melóhelyre ahol 3-man vagyunk váltásba, összedobtuk a pénzt és vettünk egy ilyet:https://www.ebay.com/itm/Cenovo-Minipcs-MINI-PC-TV-Box-Intel-Cherry-Trail-Quad-Core-W-10-4G-64G-BT/122933639932?hash=item1c9f6a7afc:m:m34XJaDif5Fih-oR74zMYhw:rk:4:pf:0
Akkor még csak 26ezer Ft volt, rajta van egy aktivált W10 ami azóta is tökéletesen jó sebességgel fut rajta, egy Mint is elhasítana rajta ezerrel.  2016-ba vettük, azóta gyakorlatilag egyfolytában megy és még hibátlan. Mérete 2 cigisdoboznyi, passzív, hangtalan. Fogyaszt 5-9 wattot...

Én otthonra a kávédaráló porfújós nagy pc-m helyett egy ilyet vettem: https://www.ebay.com/itm/Braswell-Quad-Core-N3150-Mini-PC-Fanless-PC-HTPC-with-Rich-IO-VGA-HDMI-LAN-USB/113375295187?hash=item1a65b1b6d3:m:mg78OtXbDyiwD82vyQ1fp2Q:rk:2:pf:0
Ez egy 8G ramos, két natív  gigabites LAN portos, dual monitoros 2 hdmi-s, natív SATA porttal és egy m-sata 64G ssd-vel és mini pci-e portos dualchanneles wifi és bluetooth modullal rendelkezik. 4USB3 és 2 USB2 port. Ez maga a kánaán, mindezt egy videokazetta méretű, passzív hűtéses házba. Maximális fogyasztása 14W, FHD film nézése közben 8W.  Ez a w10 és dualbootba a Linuxos gépem.  Innentől kezdve ha én meglátok egy vasdobozos 100wattot zabáló régi P4-es pc.t, kiráz a hideg, komolyan. Minek? Tartalomfogyasztásra tökéletes, régebbi játékok is elfutnak rajta. Mindezt én, kiegészítve egy 1Tb háttértárral,  mésfél éve mindösszesen 42ezer forintból kihoztam. 

Ha valakit érdekel, ezt a mini pc-t beleapplikáltam egy monitorba, amolyan allinone házilag, itt publikáltam egy rövidke cikket erről: https://logout.hu/bejegyzes/tordaitibi/all_inone_pc_hazilag_a_sufnituning_szepsegei.html

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Időhiány miatt...

Egyenlőre "leparkoltam" a LM 18.1 xfce-nél. A teljes lemez törlésével tettem fel újra, a 4 és 5 szintű frissítéseket kizárva. Ezzel talán kihúzza a gép a rendszertámogatás végéig...
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Időhiány miatt...

#34Lehet a LM 18 xfce alól "láthatóvá tenni" az Ubuntu inxi -F kimenetét?
Nem kell, nem ezt kell. Az

inxi -F

kimenetet mentsd el egy szövegfájlba (txt) a gép neve szerint (ASUS MZ/X 345.txt) és töltsd fel a pastebin-re. Így a számítógép paraméterei biztosan meglesznek, ha a rendszer változik is. Bár ... sok esetben a naplófájlok a lényegesek, de ez legalább meglesz.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Időhiány miatt...

#35 Megtörtént:
https://pastebin.com/4gMFpE9n
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Melyik?

Tegnap nyugdijaztam a külső vincsin a xubuntu 18.10-et. Systemback-kel (még a Kendek-féle) gyártottam róla egy live iso-t, kipróbáltam a visszaolvasást, az is tökéletes volt. Ezután átadta a helyét a Xubuntu 19.04 Disco Dingonak (Bár és a macskaféléket jobban szeretem, de a kutyusokkal is ki szoktam jönni) A telepités a megszokott, a Synapticot simán fel lehetett tenni, a Systemback is felment, a daily-nél ez nagyon fontos. Egyelőre jó, kicsit több memóriát használ mint a 18.10, de gondolom fog ez még javulni....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Időhiány miatt...

#36 Nem hagyott nyugton az a gondolat hogy ha a LM19-ből létezik 32 bites változat, miért nem lehet feltenni a mostani gépemre a 64 bites LM19 MATE-t? A LM18 xfce kicsit furcsán viselkedett (bekapcsolásnál eltűnt a panel, amit elég zűrösen tudtam visszaállítani, és ami még zavart, a Caffeine. Itt "kifelejtették" a Caffeine indicatort, ami nélkül ez a program ezen a rendszeren használhatatlan. Még a Synapticban sem lehet meglelni a nyomát. Valahogy a fájlkezelője sem teljesít tökéletesen...).
Eddig a Multibootusb-vel tettem fel a rendszer(eke)t, most a lemezképíróval próbáltam (ugyanarról az iso-ról) - és láss csodát a rendszer feltelepült, és fut a gépen! (A MATE "gyengesége" a panelra helyezett alkalmazásindítók "összekeverése" még tapasztalható itt is, de remélem, egyszer megszűnik.) A Caffeine is megfelelő (a telepítése után az alkalmazások között megjelenik az indicator).
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Tudjátok rólam, hogy

Tudjátok rólam, hogy kísérletező kedvű vagyok, jó pár hónapja a két éve jól bevált LM 18 mellett az Arch vonalon is mozgok (Manjaro, Antergos), mostanában az MX Linux-xal szemezek. A legelső, 2014 szeptemberében telepített Linux Mint-em alól a vas halt ki 2017 januárban, ennyit a stabilitásról. Nem nagyon szeretem az újratelepítgetéseket, ha egy mód van rá egy rendszert egy gépen sokáig használok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve