Eltűnő Asztalmappa, nem induló programok

Fórum: 

Úgy tűnik, nem csak a Windows produkál hibákat, hanem a Linux rendszerek is. Ugyanúgy előjött ugyanaz a hiba MX Linuxon is, mint Linux Mint Xfce-n: a Saját mappában eltűnt az Asztal mappa, és egyes mappák megjelentek a tényleges asztalon a tartalmukkal együtt. Íme: https://ibb.co/w797GRF Kikerült  a swapfile, Videók, Képek, Zenék, Dokumentumok, VirtualBox VMs, Temp, Install a teljes tartalmukkal együtt. Ugyanakkor néhány mappa eltűnt, amiket én hoztam létre (valószínűleg azok, amelyek üresek voltak), valamint a Letöltés mappa.
A Chrome-ban a Letöltések helyett Downloads látható mentési helyként. A Firefox átváltott angol nyelvre, amit a beállításokban kijavítottam magyarra - ebben a böngészőben maradt a Letöltések. Néhány program nem indul el (pl. Avidemux, Videó letöltő) - valószínűleg a flatpakosok. Mindet nem próbáltam elindítani.
A 4 nappal ezelőtti visszaállítás nem segit, a beállítások megőrződtek. Elképzelhető, hogy egy frissítés vágta haza a rendszert, ahogyan valószínűleg a Linux Mintnél is történt - biztosan valamilyen beállítást hazavágott. A /home másik partíción van, nem a rendszerpartíción, bár nem hiszem, hogy ez lenne a hiba oka. Gondoltam arra is, hogy esetleg az új SSD hibásodik meg egy-egy helyen, csak az a furcsa, hogy a hiba ugyanaz, mint a Linux Minten.
Jó lenne valami megoldást találni, mert ez roppant bosszantó. Ezentúl minden frissítésnél alaposan meg kell nézni, mi is akar frissülni.
Megvan még a másik SSD-n a Linux Mint, azt tudom addig használni, amíg kiderül a hiba oka, vagy külső HDD-ről futtatom a szintén 64 bites MX Linuxot. Az biztos, hogy nem lesz könnyű kideríteni, mi is okozza ezt az egészet. Lehet, hogy Xfce-ről át kell váltanom másik asztali környezetre?

Hát izé

>Úgy tűnik, nem csak a Windows produkál hibákat, hanem a Linux rendszerek is. Ugyanúgy előjött ugyanaz a hiba MX Linuxon is, mint Linux Mint Xfce-n:

Volt az a vicc, valahogy úgy szólt, hogy a rádióban bemondtak egy figyelmeztetést, hogy az M1 autópályán egy autó a forgalommal szemben halad, a fazon, aki ezt hallgatta, kifakadt, hogy mi az hogy egy, az összes autó a forgalommal szemben halad.

Nem egy géppel foglalkozom, többel is, és mind eltérő szoftverkörnyezettel, eltérő felhasználók által vannak nyüstölve, de ilyen jellegű hibákkal soha nem találkoztam. Annyira megfoghatatlan hogy így első blikkre azt mondanám, cserélj egeret. Az egér kábel hibája tud produkálni nem várt mozgásokat, a mikrokapcsoló hibája tud produkálni nem várt klikkeléseket, lenyomásokat, arra tudok gondolni, hogy valami ilyesmi végezte a mappa áthelyezéseket.

>A /home másik partíción van, nem a rendszerpartíción, bár nem hiszem, hogy ez lenne a hiba oka.

A kipróbált rendszerekhez u.a. Home környezet volt használva? Azt jó tudni, hogy amit az asztalon látsz, meg az összes beállítás az mind a Home alatt a saját mappában van letárolva.

Az, hogy másik partíción van, mit jelent? Nem az új SSD-n, hanem valami régebbi meghajtón?

>Lehet, hogy Xfce-ről át kell váltanom másik asztali környezetre?

A gépeden tuti elfut a Cinnamon, de még a Mate is, lehet próbálkozni, hátha.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy próba

A beteg rendszeren terminálba:

rm -R ~/.cache/sessions/*
xfdesktop
sudo reboot

mi történik újraindulás után?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy próba

#2 Újraindítás után a helyzet változatlan.
2 SSD van a gépben; a régin (128 GB) a Linux Mint, az újon (1 TB) az MX Linux van. Mindkettőnek saját home-partíciója van. A rendszerek függetlenek egymástól. A Grub az első lemezen van. Érdekes, hogy a régebbi Linux Minten (19.3) még nem jelentkezett ez a hiba.
Az első lemez felosztása: https://ibb.co/wdWzTGt
A 2. lemez felosztása: https://ibb.co/HGXHdrM
A MATE jöhetne szóba, a Cinnamont nem kedvelem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eltűnő Asztalmappa, nem induló programok

Úgy tűnik, a flatpak csomagkezelő lehet a hibás. 4 flatpakos alkalmazás van telepítve: Avidemux, Cobang, MakeMKV, Videó letöltő, és egyik sem indul el - a többi program fut. Az alkalmazások újratelepítésével sem oldódott meg a helyzet. Úgy emlékszem, akkor kezdett el rendetlenkedni a rendszer, amikor az Avidemux futott (lassulás formájában). Csak azt nem értem, mi köze mindennek a mappák áthelyezéséhez?
Teljes a tanácstalanság, mi van, ha mindez jelentkezik a MATE asztalkezelőnél is? Senkinek nincs ötlete a megoldásra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eltűnő Asztalmappa, nem induló programok

A Saját mappába hogyan lehet visszavarázsolni az Asztalt? Ha a bal oldalon az üres területen a jobb egérgombbal kattintok, és rámegyek a Placesre, látszanak a meglévő mappák, de nem látok lehetőséget új felvételére. Miért tűnt el az Asztal mappa, és került ki a valódi asztalra a tartalma?
Itt van róla egy rövid videó:
https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZH9qRVZV0L9nJWsn80O6SvsjzJIFffd...
Valamilyen összefüggésben lehet a flatpakos programok hibájával ez a hiba is. A 4 említett program közül egy se indul. Minden más a rendszerben működik. Senki nem tudja a megoldást?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eltűnő Asztalmappa, nem induló programok

A rendszer újratelepítése sem segít, ugyanúgy az asztalon láthatók a nem odavaló ikonok. A /home-ot nem formáztam, csak csatoltam. Ezek szerint a beállításokban van hiba, megőrződtek a régiek. Vajon melyik fájl módosult? Időnként a Linux is kész talány - semmi támpontot nem ad a hibajavításra. Ez a hibajelenség általános lehet a Linuxoknál, mert a Linux Mintnél is előfordul.
Jól eltársalgok itt magammal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Eltűnő Asztalmappa, nem induló programok

#5 Nem ez az első eset, amikor ilyen történt. Akkor javasoltam hibafelderítési módszert - de az nem lett elfogadva, mert hosszabb időt feltételezett, mint ami elfogadható, továbbá munkával járt volna. Már akkor kiderült, hogy beállítás hiba van, egyértelmű volt, erre most újra kiderült.

Akkor a hiba felderítés helyett újratelepítés történt, majd egyszercsak megint előállt az állapot, és nem lett akkor sem megfigyelve, hogy mi egyéb történt, ami ezt okozza.

Most sem tudnék jobbat ajánlani, csak ami munkával jár, és időt igényel. Olyant, hogy pikk-pakk, egyből rámutatni, mi okozza a hibát, kristálygömb hiányában nem tudok.

Ezért én inkább meg sem szólalok, mert minek.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve