Displaycal

Fórum: 

Sziasztok!

Nagy fába vágtam a fejszém, megpróbálnám kalibrálni a monitorom Spyder 2 és DisplayCal segítségével. Mint 20.1 XFCE az oprendszer és LG 23MP65 a monitor. I5 4440-es proci beépített GPU-val .

Próbálom megérteni a szoftver leírását a translate segítségével de ez így nem a legegyszerűbb. (https://displaycal.net/)

A gyorsíndítás leírásánál valamit megjegyez a Spyder 2-vel kapcsolatban ami valószínű a displaycal indításánál kéri is. ( https://imgur.com/rlRGHc4.png ) Valamilyen korrekciós fájlt keres amit talán erről a lapról lehet letölteni: https://colorimetercorrections.displaycal.net/

vagy erről : https://www.argyllcms.com/doc/ccmxs.html

Ezekt töltöttem le idáig: https://imgur.com/DevrTIV.png

(két ccmx fájl ami talán jó valamire és a gyári program mert indulásnál kéri a program)

Gyorsindítás leírása hivatkozik egy későbbi (colorimeter corrections) fejezetre, ami két korrekciós fájl letöltéséhez szükséges linket tartalmazta.

Gyorsíndítás leírása:

Quickstart guide

This short guide intends to get you up and running quickly, but if you run into a problem, please refer to the full prerequisites and installation sections.

  1. Launch DisplayCAL. If it cannot find ArgyllCMS on your computer, it will prompt you to automatically download the latest version or select the location manually.

  2. Windows only: If your measurement device is not a ColorMunki Display, i1 Display Pro, Huey, ColorHug, specbos, spectraval or K-10, you need to install an Argyll-specific driver before continuing (the specbos, spectraval and K-10 may require the FTDI virtual COM port driver instead). Select “Instrument” › “Install ArgyllCMS instrument drivers...” from the “Tools” menu. See also “Instrument driver installation under Windows”.

    Mac OS X only: If you want to use the HCFR colorimeter, follow the instructions in the “HCFR Colorimeter” section under “Installing ArgyllCMS on Mac OS X” in the ArgyllCMS documentation before continuing.

    Connect your measurement device to your computer.

  3. Click the small icon with the swirling arrow in between the “Display device” and “Instrument” controls to detect connected display devices and instruments. The detected instrument(s) should show up in the “Instrument” dropdown.

    If your measurement device is a Spyder2, a popup dialog will show which will let you enable the device. This is required to be able to use the Spyder2 with ArgyllCMS and DisplayCAL.

    If your measurement device is a i1 Display 2, i1 Display Pro, ColorMunki Display, DTP94, Spyder2/3/4/5, a popup dialog will show and allow you to import generic colorimeter corrections from the vendor software which may help measurement accuracy on the type of display you're using. After importing, they are available under the “Correction” dropdown, where you can choose one that fits the type of display you have, or leave it at “Auto” if there is no match. Note: Importing from the Spyder4/5 software enables additional measurement modes for that instrument.

 

A fenti colorimeter corrections hivatkozás ide irányít a használati útmutatóba (ez irányít át a korrekciós adatbázisra és még egy helyre ahonnan monitor és kalibráló kombinációjához található valamilyen fájl):

 

A note about colorimeters, displays and DisplayCAL

Colorimeters need a correction in hardware or software to obtain correct measurements from different types of displays (please also see “Wide Gamut Displays and Colorimeters” on the ArgyllCMS website for more information). The latter is supported when using ArgyllCMS >= 1.3.0, so if you own a display and colorimeter which has not been specifically tuned for this display (i.e. does not contain a correction in hardware), you can apply a correction that has been calculated from spectrometer measurements to help better measure such a screen.
You need a spectrometer in the first place to do the necessary measurements to create such a correction, or you may query DisplayCAL's Colorimeter Corrections Database, and there's also a list of contributed colorimeter correction files on the ArgyllCMS websiteplease note though that a matrix created for one particular instrument/display combination may not work well for different instances of the same combination because of display manufacturing variations and generally low inter-instrument agreement of most older colorimeters (with the exception of the DTP94), newer devices like the i1 Display Pro/ColorMunki Display seem to be less affected by this.
Starting with DisplayCAL 0.6.8, you can also import generic corrections from some profiling softwares by choosing the corresponding item in the “Tools” menu.

If you buy a screen bundled with a colorimeter, the instrument may have been matched to the screen in some way already, so you may not need a software correction in that case.

Special note about the X-Rite i1 Display Pro, ColorMunki Display and Spyder4/5 colorimeters

These instruments greatly reduce the amount of work needed to match them to a display because they contain the spectral sensitivities of their filters in hardware, so only a spectrometer reading of the display is needed to create the correction (in contrast to matching other colorimeters to a display, which needs two readings: One with a spectrometer and one with the colorimeter).
That means anyone with a particular screen and a spectrometer can create a special Colorimeter Calibration Spectral Set (.ccss) file of that screen for use with those colorimeters, without needing to actually have access to the colorimeter itself.

 

Ezek után indulásnál felugrik ez a korábban említett ablak (https://i.imgur.com/rlRGHc4.png) ahol a select file -ra kattintva előugrik a szokásos mappákat tartalmazó ablak amiben alig látomaz ott lévő egy-két mappa tartalmát. A külön HDD-t elő sem tudom keresni. Hiába mentettem le a fájlokat nem látom valami hozzáférési hiba miatt.

Van olyan jártas szakember aki végig tudna vezetni a kalibráláson? Rengeteg videót megnéztem de az sem segített. Azt se bánnám, ha a kismilió beállítás között is el tudnék igazodni. Van ennek a témának magyar nyelvű szakirodalma? Amit idáig olvastam addig jutottak, hogy miért kell, de a hogyan az sehol sincsen.

Segítséget előre is köszönöm!

 

 

 

 

Izé...

Először is megpróbálom nagyon röviden, mert a témával több kötetet is meg lehetne tölteni.

Ehhez a művelethez külső eszközre van szükség, ez a Koloriméter, vagy angolul Colorimeter. Ezeknek a külső eszközöknek van szoftver melléklete is jellemzően, aminek az egyes komponenseire van szüksége láthatóan a szóban forgó programnak, ezeket a kütyü CD-jéről lehet felmásolni, de le is lehet tölteni. De ez a művelet így az eszköz nélkül eleve halott ügy.

Ha van Koloriméter, akkor kb. így néz ki a művelet: Kell először is egy olyan környezet, amiben nem változnak a fényviszonyok. Azaz, olyan iroda, amiben nem a napfény a fő fényforrás, mert az változó, változik az iránya, és ereje, meg a fényösszetétele. Ha ez megvan, akkor neki lehet állni a kalibrációnak. Namár most, a kalibrációnak az a lényege, hogy pl. DTP műveletek során a képenyőn látható fotó a nyomaton is pont úgy nézzen ki, meg netán a szkennelt kép is pont úgy nézzen ki mint mondjuk az eredeti. Ezt soha nem lehet pontosra belőni, de lehet törekedni a minél közelítőbb eredményre. Koloriméter kütyü segítségélvel meg lehet mérni a monitor, a nyomat, a szkennelt dokumentum színösszetételét, majd lehet állítgatni a monitort, esetleg a nyomtatót hogy közelítsen a szkennelt eredetihez.

Nyilván, ma már a szkennelés háttérbe szorul, marad a nyomat, meg a monitor. Tudni kell, hogy a nyomat, azaz a papír kb.  11 bites "színmélységgel" jellemezhető, ami az emberi szem, meg a visszavert napfény szorzatából adódik (pocsolyanyelven fogalmazva, van ennek hosszú tanulmánya is). Ezzel szemben a monitorok, hacsak nem valami spéci cucc, 7 bitesek leginkább, netán 8 bitesek (paneltől / tecnológiától függ). A régi CRT monitorok tudtak 8 bitesek lenni, meg több tízezres kontrasztarányra is képesek voltak. (DTP környezeben nem TN paneleket használnak).

Házi környezetben, körülmények között a kalibráció kb. annyi, hogy keresni kell egy kalibrációs ábrát a neten (van több is) az ábrát meg kell jeleníteni a monitoron, majd ahogy azon le van írva, be kell álltani a monitort a kezelő gombjaival. Ha el lehet menteni sémákat (nappali, reggeli, esti), akkor minden sémához el lehet menteni, és akkor a megfeleő időben be lehet tölteni a megfelelő sémát.  Itt van pl. egy kalibrációs ábra:

https://www.digitalpress.hu/images/stories/gyik/kalib_simple.jpg

Azt kell beállítani hogy jobb oldali sávon látszék minden lépcsőfok (fényerő), majd a fenti sávokban a színek kb. azonosan változzanak a sávokban. Ha a győmölcskosár kinézete szép, kívatos, akkor ennyi. Ha minden jól van beállítva, de a kosár kicsit valahogy fakó, vagy nem tudom, akkor ennyit tud a monitor.

Itt van egy hosszabb írás, az alján írnak a monitor kalibrációról:

https://www.digitalpress.hu/hasznos/elokeszitesi-tanacsok.html

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Izé...

#2 Először is köszönöm a segítséget. A gondom az, hogy előhivattam képeket és messze nem olyanok lettek mint a monitoron látható volt. Feltűnöen sötétek lettek. Újra neki szeretnék állni cewe fotókönyveket csinálni a fényképekből, de van egy olyan érzésem, hogy a monitor az évek alatt szépen elmászott. Mivel nem akarok potyára fizetni könyvenként 25-30 000 Ft, ezért gondoltam veszek egyet használtan, mivel árultak egyet a Marketplace-n hátha beválik (Remélem nem járok úgymint  az Üvegtigrisben a német márkával!). A kütyü működik mert a program felismeri. (Spyder 2 nem mai darab, de talán jobb mint ha semmit nem csinálok). Ezért szeretném valahogy működésre bírni. Megvannak a hozzá adott lemezek, csak a gépben nincs már cd olvasó. Megnézem egy másik gépen és megpróbálom lemásolni a rajta lévő adatokat. A DisplayCal Flatpak-ból lett feltelepítve, ez lehet az oka annak, hogy korlátozottan látja a mappákat, amit fenntebb leírtam?

  A monitor IPS-s és nem TN paneles. Erre figyeltem már akkor is, amikor megvásároltam. Utána néztem Pécs környékén senki sem hírdet kalibrálást. Ezért Budapestre utazgatni a monitorral a hónóm alatt pedig rengeteg idő és még többe is kerül, mint amennyiért a kütyüt vettem. Azt láttom, hogy nem egyszerű téma de talán át tudja verekedni magát az egyszerű halandó ember is.

Szóval ezért kérem a segítségeteket, amit előre is köszönök!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Izé...

#3 OK, van kütyü, erről nem tudtam. Mindenképpen első legyen a tesztábra alapján a monitor beállítása. (A monitor gombjaival). Aztán mivel van másik gép, ellenőrizni kell, hogy a képek azon is sötétek. Illetve feltölteni fotózással foglalkozó oldal fórumára, véleményt kérni. Pl. Fotovilag.hu. (vannak ott is trollok, de vannak tapasztalt szakik is (remélem még vannak), akik nagyon ott vannak a témában). Így szerintem sokkal hamarabb előre lehet jutni a témában, mint a kalibrációval vacakolni.

Illetve, képszerkesztőben is lehet ellenőrizni  a hisztogramját, ha nagyon el van tolódva valamerre, lehet, hogy meglátszik, ez abban jó, hogy független a monitortól, a valóságot mutatja. Lehet Gimpben kísérletezni, de ez is macerás, ha nincsenek elmentett sablonok, azaz nincs régóta aktívan használva, kiismerve. 

De! Pl. egy próbát megér az IrfanView automatikus képjavító funkciója is. Ha az egy jó képet csinál, akkor minden bizonnyal rendben van a monitor kalibrációja.

Lehet persze a kalibrációval szöszmötölni, de itt olyan precíz értékek állítgatásáról van szó, aminél sokkal durvább változást okoz, ha fehér felhő úszik az égen, ami visszaver némi fényt vs fátyolfelhős az ég. Azon kívül, ha nincs referencia, akkor nagyon nehéz így dűlőre jutni.

A mappákat azt gondolom, azért nem látod, mert... annak több oka lehet. Pl. a Windows verziót telepítetted, Wine fent van a gépen. A Wine alatt futó programok jellemzően csak a helyi lemezet látják, a letöltés pedig másik lemezre ment. Vagy Linuxos verzót telepítetted, az meg dettó nem látja a második lemezt, főleg ha az NTFS, ilyen van. Olyan helyre kell másolni a fájklokat, amiket lát a program.

Valószínűleg nincs szükség a CD-kre, láthatóan támogatja a Spider 2-t. A letöltött korekciós fájlt kell megadni neki, ill. ha auto-ra nyomsz, mi történik? 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A képek RAW-ban is megvannak?

A képek RAW-ban is megvannak?
Nem teljesen a témához kapcsolódik, de a RAW tömörítetlen, szerkeszthető pl. a RAWTherapy alkalmazással. Ilyen tekintetben a fotózáshoz kapcsolódik.
A nyomtató tudása: milyen DPI felbontásra képes?

A gondom az, hogy előhivattam képeket és messze nem olyanok lettek mint a monitoron látható volt.

Digitális fényképezőgéppel készített fotókról, azok szerkesztéséről van szó egyébként?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

A képek RAW-ban is megvannak?

#5 Én úgy értettem, digitális képek, amiket szolgáltató papírra nyomtatott, azok meg sötétebbek, mint a gépen megjelenő eredeti digitálisak. Ehhez képest én is félreérthetően fogalmaztam. Be kell állítani kalibrációs ábrával a monitort. Megnézni a képet, hogy válozott-e. Majd IrfanView-ban megynitni egy képet, automatikus színjavítást ráfuttatni, ha a kép ettől sötétebb lesz, akkor megvan a hunyó.  Mármint, ha így jó lesz a kép. Vagy akármi. Lehet a fényképezőgép kalibrációja elcsúszva, lehet a monitor. Vagy régebben más monitor volt, amikor a képek szekesztve voltak.

Én nagyon régen amikor még CRT monitorom volt, szkenneltem egy rahedli filmet (több ezer fotó), szépen beállítottam a színvilágukat, a monitorhoz igazítva, hogy azon jól nézzenek ki, aztán vettem majd 100e Ft-ért egy PVA paneles Samut, és megláttam, hogy mit csináltam. Az összes fakó, halovány volt. Mindet elkezdtem újra szkennelni, de még a mai napig nem értem a végére, mért mindig volt fontosabb teendő. Minden esetre bosszantó tud lenni, ha kalibrációs gond van.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Izé...

#4 Ez egyik kép hisztogramja Darktable-val nézve : https://imgur.com/L250iTA.png

Ugyan az a kép Nomacs-val nézve: https://imgur.com/HjOPlhO.png

Szerinetem nem alúlexponált, sőt inkább kiégett részek vannak benne. Lehet, hogy ezt akarta korrigálni a labor?

A képeket RAW-ban mentem. Windows nem használok. Darktable-t és a Rawtherapee-t használom. A DisplayCal Flatpak-ról lett feltelepítve a gépre. Én úgy gondolom, hogy ezért nem fér jobban hozzá a gépen lévő mappákhoz. Fájlrendszerben Ext4-et használok. Egyedűl a pendriv-ok vannak NTFS-re fromázva. Este megnézem, milyen hibaüzenetet küld az auto-ra kattintva és felteszem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A képek RAW-ban is megvannak?

#6 Én úgy értettem, digitális képek, amiket szolgáltató papírra nyomtatott

Nem tudjuk, hol lett előhívatva. Normális nyomtatásra képes profi fényképezős boltban vagy egy általános szolgáltatónál (Rossman vagy DM ilyesmi).
Az már nagyon más téma, hogy nyomtatnak ... a negatívról: mármint ezt lehet előhívatni (kémia) vagy nyomtatni (nyomtatóval: tinta, hő, lézer). De itt lép be az, hogy a CEWE fotókönyv - ha jól értem (nem tudom sajnos) - egy fizikai dolog-e, és ezt hogyan lehet kinyomtatni. Úgy látom, fizikai. Ki, aki kinyomtatja, A CEWE szolgáltató (és ő ki is?) vagy a felhasználó is? Azt sem értem, mi a 25-30ezer forint, minek az ára ez? Tudom, meredek, hogy nem értem az egészet, de ez van. De ez csak a CEWE.

Én arra kérdeztem rá,

  • egy otthoni nyomtató (ha van) milyen DPI felbontás, és ha mondjuk 3600-6000 DPI, akkor azzal egy képet kinyomtatva, helyesen jelenik-e meg a kép?
  • ha szkennelt képekről van-e szó, akkor a szkenner milyen DPI képességű?
  • ha digitális az alapanyag, akkor megvan-e RAW-ban is?
  • eleve digitális az alapanyag: milyen képformátum?
  • hol lett kinyomtatva a kép, melyik szolgáltatónál, milyen géppel, annak jelemzői (hő, tinta, lézer, DPI)?

Színhelyes alkalmazás létezik, monitor kalibrálás is létezik, de az alap monitorok nem tudják, csak, ha nagyon drágák, és erre is felkészítették őket. Ezért kéne egy képen próbálkozni, mikor jelenik meg helyesen nyomtatásban, milyen beállításokkal. Például otthoni nyomtatóval, de annak kalibrálása megint más kérdés lehet. Úgy összességében azt nem értem, ha én DSLR géppel fotózok és „kinyomtatom” akkor az biztos jó lesz. Ezek a képek tehát nem digitálisak, nem közvetlen fotózásból származnak...

De nyilván a lényeg, hogy CEWE könyvben jól nézzen ki az eredmény, a fizikai megjelenésben. Ehhez az kéne, igen, hogy egy képet be kell kalibrálni (IrfanView, GIMP, stb.), és megnézni, hogyan jelenik meg a saját monitoron. Itt szerintem az van, a monitor kevés a helyes megjelenítéshez. Lehet azt is, a kérdező bekalibrál egy képet, majd megosztja velünk neten, mi megnézzük.

Itt elég sok mindent leírtál,
https://linuxmint.hu/comment/47088#comment-47088
akkor nem értem: a Spyder 2-vel milyen eredményt sikerült elérni, mi történt...?
De amúgy ez egy alkalmazás, és inkább fizikai műszer kéne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Izé...

#7 Szerinetem nem alúlexponált, sőt inkább kiégett részek vannak benne. Lehet, hogy ezt akarta korrigálni a labor?

Alulexponált, kiégett: egyik sem jó. Valamennyire lehet javítani a rossz képeket is, de csodák nincsenek.
Melyik labor? Mondtad nekik, hogy korrigáljanak?
Akkor nem az van, hogy nem megfelelő megjelenésű képekkel próbálsz kezdeni valamit, javítani azokat? De nem értem, miért monitor kalibrációval próbálkozol, az hogy jön a pl. alulexponált kép javításához? Ez nem ide tartozik közvetlenül.
A monitoron megjelenő képeket kell szemrevételezni: minden rendben azokkal? És kinagyítva is? Most jössz ezzel, hogy alulexponált.... Ha alulexponált, akkor sötét, ja. A histogrammal is lehet próbálkozni, igen. Nem tökéletes képekről van szó?

A képeket RAW-ban mentem.

Az mindegy, miben mented utólag, az alapnak kéne RAW-nak lenni. Egyes fényképezőgépek képesek RAW-ban menteni a fotózott képet.
Ha egy tömörített formátumot tömörítettlen formátumban mentesz el a szerkesztés után, attól még nem fognak javulni a tulajdonságai: felbontás, mélységélesség, beégés, részletgazdagság, fényviszonyok, stb. - egyik sem.

Egy eredeti fotót meg tudsz osztani? Ami nem magán jellegű... . Megnézni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Izé...

#7 Ha nem érint érzékenyen, személyességi jog, akármi, szóval egy indiferens képet fel lehetne tenni az imgurra, megnézem én is.

Az Irfanview tök jól megy Linux alatt Wine-val, itt írtam róla blog-ot:

https://linuxmint.hu/blog/2020/09/az-irfanview-kepnezo-manipulalo-program-bemutatasa

Amúgy attól hogy Flatpack, még nem jelent semmit, az Avidemux is Flatpack, (Mint alá csak ez van), oszt mégis meg tud nyitni fájlokat, machinálni és menteni.

Mindkét hisztogram érdekes, főleg a Nomax-é mond többet, de a másikon a vörös eltolódása is érdekes, de nagyon függ attól is, hogy mi van a képen, ez még lehet normális.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Izé...

#9 Hű de sok kérdés. Megpróbálok mindenre válaszolni. A képek Nikon tükörreflexes géppel készültek NEF (Nikon RAW) formátumban.  Normális fotós cégnél "hivatom" elő a képeket jpg-ből sRGB színtérrel. (Direkt nem írtam ide kivel, hogy ne legyek negatív reklám, mert nem lenne etikus, mert nem jeleztem nekik a problémát.)

Ha jól tudom már ez is nyomtatással történik, csak a negatívokat hívják már elő és azt is utána digitalizálják és nyomtatják. Sajnos nem én hoztam el a képeket, hanem a párom, Ő meg belenyugodott ahogy volt. Pár kép nem a világ.

A túl meg alul exponálást azért említettetm, mert egy világos háttér előtt készült a fénykép és a fénymérés az arcra, testre történt sötétebb ruhában. Ilyenkor a világos rész túlexponált lesz egy kicsit de az arc és az ember nem lesz sötét, a részletek megmaradnak. Az, hogy egy képen van túlexponált vagy alulexponált rész az még nem biztos, hogy rossz, a téma legyen helyesen exponálva. (Pl.: nem baj ha a felhőkön van egy kis beégett rész, ha az nem domináns a képen és nem zavaró) Ha most egy ilyen képet "elküldünk" a laborba ott minden pixelt meg akarnak nekünk menteni a képen és az automatika kicsit csökkenti az expozíciót, ezálta megmenti a háttér részletességét, de beáldoz a téma részletességén, világosságán. Nem nézi azt, hogy az ember a lényeges a képen. Ezért lettem kíváncsi a monitor beállítására nem-e túl világos irányba ment el valós képhez képest, mert évek óta nem hivattam elő képeket idő hiánya miatt. Ha nem sok eltérés látok a kalibrálás után a monitoron, akkor a labor rontotta el azzal, hogy az automatika korrigált. A másik gépen sikerült életre bírni a colorimétert. Találtam egy kics+ gombot ahol a műszert és monitort egymáshoz lehet állítani. Program kezelésével vannak  gondjaim, ezért írtam a fórumba, hátha van tapasztaltabb felhasználó. Ez volt az első kalibrálásom.

A régebben elkészített fotókönyveknél a (Cewe-nél) nem volt gond a színekre. A képek most nem ott lettek előhivatva. (A DM és a Rossmann valójában Cewe-vel áll szerződésben.)

A Cewe fotókönyvet a Cewe laborja készíti el. Megszerkesztem a programjukkal és beküldöm a neten. Ők kinyomtatják és könyvformátumot csinálnak belőle. Lehet kérni sima papírra és lehet kérni fotópapírra. Ők is leírják az ismertetőikben, hogy sRGB színteret alkalmazzunk a képeinknél. Hiába konvertálom sRGB-be a képet, ha a monitoron nem az a szín jelenik meg, mint amit a képpont adata tartalmaz. Ezért fontos az, hogy az állomány és a monitor szinkronban legyen. Hiába jól mutat a képernyőn, mert az világosít rajta, mert ilyen irányba ment el a megjelenítése a monitornak, a beküldött fájlban lévő adat azt fogja mondani a labornak, hogy a nyomaton sötétebb kép legyen, mert az sRGB színtérhez kalibrált laborgépeknek az adott fájlban lévő információ azt mondja. A Cewe laborjában is elő fogok hivatni pár képet, mert ott a rendelő szoftverben ki lehet kapcsolni az automatikus javítást. Ha ott jó lesz a kép, akkor már biztos, hogy a monitor nem nagyon mászott el.

Gondom az, hogy a témávbal kapcsolatban nem sok magyar leírást találtam. Gyakorlatilag semmit. Pedig kismilló paraméter van a programban amit állítani lehet.

Ezért kértem a sítségeteket, hátha nagyobb tapasztalatotok van a témában. Ezúton is köszönöm a problémámra fektetett időt és energiát. Holnap ezt a monitort is megpróbálom kalibrálni. Az nem igérem, hogy nem teszek fel több kérdést.

Kedves István és Kimarite köszönöm a segítségeteket!

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve