Fényképek a számítógépek boot-menüiről

csuhas32 képe

T.István fórumtársunk egy kissé eldugott helyen, mindössze egy hozzászólásban adott róla hírt, hogy készül egy új Linux Mint felhasználói kézikönyv, melynek lesz egy külön melléklete és ezzel kapcsolatban írja:
Az lenne a kérésem, ha tudtok segítsetek képekkel, BIOS névvel, és hogy milyen gombot kell lenyomni a BOOT menühöz. Ha fel tudtok rakni képmegosztókra ilyen képeket, az nagyon jó lenne.
Ha lehet, és szabad kérnem, a képek legyenek annyira "egyenesek", amennyire lehet. Ne világítson a képernyőre külső fényforrás, ne használjatok vakut. Egy kis ferdeség belefér, azt GIMP-ben ki tudom javítani. Tudom, hogy abszolút "egyenes" képet nem lehet csinálni, legalább két irányba torzulni fog.

Én állványra szerelt géppel csináltam képeket úgy, hogy mérőszalaggal, vízmértékkel ki volt mérve minden, és mégis volt akkora ferdeség, amit GIMP-el korrigálni kellett. Aztán már csak kézből csináltam képeket, úgy is meg tudtam valamennyire tartani, ill. 3 képet lőttem, hogy a legjobbat kit tudjam választani.”

A nyilvános felületen nem látok nagy mozgást ebben az ügyben, pedig szuper lenne, ha ez a dolog nem sikkadna el és minél több képet kapna István akár az általa vázolt módszert követve! (Ha csak annyit érek el ezzel a blognak a megírásával, hogy sikerül a téma iránt felkeltenem az érdeklődést ennek következtében landol néhány kép Istvánnál, már megérte vele foglalatoskodni.)
Régebben én is csináltam fényképeket a GRUB-menüről, aztán dolgoztam a GIMP-pel, hogy publikálható formába hozzam őket, de aztán lett egy jobb gépem, amin már tudtam VirtalBoxban rendszert futtatni és így sokkal egyszerűbben és jobb minőségű képeket tudtam készíteni a GRUB-ról.
Értem én, hogy itt a nehézség, az, hogy a BIOS és boot-menű még bármilyen rendszer éledése előtt van, ezt ezért például virtuális gépen nem tudjuk fülön csípni.

Izgatott a dolog, ezért elkezdtem rajta gondolkodni. Kezdeném a külön kijelzőt használó eszközökkel, mint például a PC-k, miniPC-k. Ezeknél a videojel ott „fityeg” a kijelzőként használt eszközbe dugott csatlakozón (HDMI, Displayport, D-SUB). Nézegettem videókat, ahol többnyire egy eszközön futtatott játék eseményeit rögzítették egy másik számítógéppel. Vagyis egy eszközből kijövő videojelet egy számítógéppel.
Ha szerencsém van, akkor ilyen módon lehetne rögzíteni egy számítógép videojelét egy másik számítógéppel, talán egészen már a bekapcsolástól kezdve, így jó minőségben fel lehetne venni (lefényképezni) a boot-menüt, sőt talán az egész BIOS-t (UEFI-t) is.

– Amennyiben ez működne PC-k esetén, úgy mi a helyzet a laptopokkal?, – merült fel bennem a következő kérdés. Így hát az igen koros ASUS laptopunkat HDMI-n rádugtam a TV-re. Kis kísérletezés után a gépet bekapcsolva, az Esc-t (ez hívja meg ezen a gépen a boot menüt), majd az FN+F8-at megnyomva ott volt a TV-n a boot menü, ahonnan természetesen meg tudtam jeleníteni akár a BIOS-t is.
(Sajnos ez a TV nem tudja a képernyőképkészítést, de olvastam olyan készülékről, ami igen, jó lenne, ha valakinek van ilyen képességű készüléke, hogy a képernyőkép funkció ilyenkor is működik-e, amikor nem valamilyen csatornát nézünk a készüléken. Akár ez is egy módja lehet annak, hogy Istvánnak jó minőségű képet küldjünk.)

Nagyon izgatott a kérdés, úgyhogy megkértem a Jézuskát, idén kicsit előbb hozza a karácsonyi ajándékom. Ma meg is érkezett a „SANDBERG 134-19 HDMI Capture Link to USB” nevű eszköz.
A VLC-ben kapott képpel nem voltam elégedett, az OSB-ben látható jobban tetszett, amikor lehetett, akkor igyekeztem ezzel dolgozni.

Most pedig következzenek a fényképek, melyeket a capture-eszköz segítségével sikerült készítenem:

ASUS K52F
A gép bekapcsolása utána az Esc gombot kell szorgalmasan nyomogatni a boot-menü megjelenítéséhez.

Giada i200 – Az F12 a boot menüt előhívó gomb.



HP EliteBook 8440p

(Ennek a gépnek nem volt HDMI portja, így használnom kellett egy Displayport-HDMI átalakítót, ez nem tett jót a dolognak, csak nehézkesen és kizárólag a Csíízzel tudtam képeket készíteni.)

Az Esc gombot kell először megnyomni

Aztán az F9-et, hogy a Boot Options-hoz jussunk.
Itt választhatunk az elérhető eszközök közül a billentyűzet fel-le nyilaival vagy akár az egeret használva is.

Remélem, tudja majd használni István a képeket, illetve ti is kedvet kaptok hozzá, hogy legalább egy képpel és egy kis információközléssel hozzájáruljatok a melléklet elkészítéséhez!

Hozzászólások

UI: Képek készítése a boot-menüről közösségi összejövetelen

Néha álmodozom dolgokról. Mondjuk, hogy egy számítógépboltos „végigszalad” a masinákon és így sok képpel ajándékoz meg minket.
Vagy például volt már példa Linux Mint találkozóra.
Kell egy hely. legalább egy laptop capture-eszközzel és a Linux Mint felhasználók a hónuk alatt a saját, HDMI kimenettel rendelkező laptopjukkal (meg konnektor, mert nem mindenkinek izmos már az akksija). Aztán össze lehet ülni és nyomkodni, hátha sikerül még képeket készíteni.
(Amikor már lábon van a rendszer, akkor könnyű átadni a videojelet a capture-eszköznek, de a gép bekapcsolása után ez nekem általában nem az első próbálkozásra sikerült.)

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Nagyon jó! Köszi

És még ötletet is adtál, van nekem HDMI capture eszközöm, az mondjuk pont VGA bemenettel nem rendelkezik, de átalakítóval talán működik. No, majd kipróbálom. Bár a körülöttem levő gépekről már csináltam képet, és ki is egyenesítettem már őket.

Egyébként itt a könyv piszkozat állapota https://drive.google.com/file/d/1a7xTMx13-9u8W1F30h2ht_XeLH-OWWjw/view?usp=sharing

Lehet hozzászólni, tényleg kíváncsi vagyok véleményekre.

Jelenleg a telepítés fejezetéhez készülnek a képek, különféle konstellációkra tekintettel, de főleg azt keresem, hogy a telepítő felajánlja a Windows mellé telepítést, a partíció átméretezésével, de nem találom. A Mint Wiki-ben még ott van, hogy ez működik, de egyelőre én nem találkoztam vele, kézzel kellett módosítanom a partíció méretet, csak úgy sikerült Windows mellé telepíteni. Lehet hogy ez csak MBR lemezeken működik? (Eddig csak GPT lemezekkel /UEFI gépeken teszteltem.)

Most fel fogok tenni az egyetlen MBR only gépre egy Windowst, ki akarom próbálni, hogy így működik-e.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

keresem, hogy a telepítő felajánlja a Windows mellé telepítést

#2 Szívesen. Igazából én köszönöm, élveztem ezt a kis kalandot. Csak ötlet, nincs Windowsom: Nem lehet, hogy a Win-ben nincs kikapcsolva a gyors-indítás funkció és így amolyan félhibernációs állapotban marad(nak) a partíció(i)?
Próbáld a faststartup-ot és a hibernálást kikapcsolva leállítani a Windowst és így indítani a Mint telepítőjét, hátha.
Esetleg egy live alól kiadott

sudo ntfsfix /dev/sdX

is megteszi, és utána a telepítő indítása.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

keresem, hogy a telepítő felajánlja a Windows mellé telepítést

#2.1 Szerintem az lehet a probléma, hogy aktuális friss Windows telepítőt töltöttem le, ami szokatlan módon 4 partíciót csinál a lemezre, most csekkoltam MBR módú telepítést is. Ennél sem ajánlotta fel a telepítő a Telepítés Windows mellé opciót. Nem hiszem, hogy a Fast boot lenne a hunyó, mert a könyvhöz a képek miatt tettem fel párhuzamosan MATE-t, CInnamont, stb. egy lemezre, és ott sem ajánlotta fel a mellé telepítést, csak miután gparted-el összenyomtam az ex4 partíciót, és volt szabad hely. Ebben az esetben az újból elindított telepítő már rendelkezett "Telepítés Linux Mint Vanessa mellé" opcióval, és feltelepült a szabad helyre.

A Windows mellé telepítést úgy oldottam meg, hogy kézzel módosítottam a Windows partíció méretét, a szabad helyet kijelölve, már létrehozott kiterjesztett partíciót (GPT /UEFI lemezen is!) és arra települt. Ha Fast Boot be lett volna kapcsolva (külön nem figyeltem), szerintem nem engedte volna módosítani a partíciót.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

keresem, hogy a telepítő felajánlja a Windows mellé telepítést

#2.1.1 https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=2016412&sid=3847dbd48dd2c54...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

könyv piszkozat tényleg kíváncsi vagyok véleményekre

#2 Első benyomás:

Nekem a sorkizárt szedés nagyon hiányzik, azt mindenképp javasolnám. A Gnome szerintem GNOME, láttam Xfce-t és XFCE-t is, mindkettő nem lehet helyes (tudtommal az Xfce az), de ugyanígy van MATE és Mate is vegyesen.

Szerkezet:

A 11. oldalig bemutatja a különböző asztali környezeteket és felteszi a kérdést: Melyiket válasszam?
Ez eddig rendben és itt jön egy részletesen kidolgozott (ezáltal bonyolultnak is érzékelhető) a rendszer működését, kezelését bemutató rész, egészen az 54. oldalig.

Az én tapasztalatom szerint, ha valaki tőlem fizikailag távol lévőt meg akarok ismertetni a Linux Mint-tel, akkor ennek útja a lemezkép letöltése, ellenőrzése, kiírása és bootolás a telepítőről. Itt már megkezdheti az első gyakorlati tapasztalatok beszerzését, a barátkozást a Linuxszal és jöhet a telepítés. Igazából csak ezt követően, az éles rendszeren kerülnek elő a Mint használatával kapcsolatos dolgok. Szóval én ezt szívem szerint megcserélném.

A 10. oldal után jönne (esetleg a Linux barát gyártók, hardverek), A Linux Mint beszerzése rész, utána pedig a Linux Mint telepítése következne és csak ezt követően a Csomagkezelés és ilyesmi.

Persze ez csak az én meglátásom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

könyv piszkozat tényleg kíváncsi vagyok véleményekre

#2.2 Köszi az észrevételeket. Alap elgondolásom az volt, hogy a telepítős részt hátra hagyom, előbb "bemutatnám a portékát vásárlás előtt" alapon. Persze lehetne valahogy kiegyensúlyozottab. De még én is úgy vagyok vele, hogy még képlékeny a fejezetek sorrendje.

Az egységes jelöléseket javítom, ahogy még sok más elírást is, folyamatosan megyek végig elejétől újra és újra a szövegen, már most rengeteg javítás történt a linkelt állapothoz képest.

A sorkizárást meg fogom nézni, én annyira nem vagyok oda érte, képekkel vegyítve elég hülyén szokott kinézni, de lehet egységesen letiltom a körbefuttatást. De most a tördelésnél a legfontosabb szempont, hogy Windows / Wordban is jól nézzen ki, ha már Windows felhasználók vannak megcélozva. (Ha kész, ugyan lesz PDF változat is, de mivel az nem támogatja az animált GIF-et, azok klipjeit külön egyenként egy egy betétlapra gondolom, de még nem tudom milyen hatású lesz. Az animált GIF pont azért került be, hogy ne legyenek nagyon a képek túlsúlyba a szöveghez képest.)

Itt az aktuális draft: https://drive.google.com/file/d/1AAkrE7nrs1r3-4YRNUTUHjQ6npiFwv71/view?usp=drive_link

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

könyv piszkozat tényleg kíváncsi vagyok véleményekre

#2.2.1 Wordben lesz a kézikönyv nem PDF-ben? :-O

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

könyv piszkozat tényleg kíváncsi vagyok véleményekre

#2.2.1.1 Nem, csak ODF-ben, és PDF-ben. A Word aktuális verziói kezelik az ODF fájlokat, tehát meg tudják nyitni, csak, hogy úgy mondjam, "átrendezi, megváltoztatja a tördelést". Ezt róják fel kritikaként, és nem a Word-ot kritizálják, hanem a LO csinál "szar" fájlokat.

Azt senki nem veszi észre, hogy a Word a saját dokumentumait is áttördeli / átrendezi másik helyen, másik környezetben, ahogy amúgy a LO Writer is, ha automatikus elrendezésű elemeket használunk benne (és ez az alapértelmezett ha objektumokat, képeket, szövegdobozokat meg hasonlókat használunk).

Az átrendezés oka sok minden lehet, de Windows esetén az alapértelmezett nyomtató is bejátszik, amit be lehet állítani fixre, de alapból a Windows automatikusan kezeli ezeket. Házi környezetben jellemzően tintasugaras nyomtatók fordulnak elő, amik akár margó nélkül is tudnak nyomtatni, céges környezetben valami lézer alapú multicucc van, aminek egyedi margó kezelése van, nem tud margó nélkül nyomtatni. De Linux alatt készült  fájlokkal az is bejön, hogy adott esetben a betűtípus nincs meg, a helyettesítő betűtípus kicsit más szélességű, és a sok betűvel ez összeadódik.

A lényeg, hogy odafigyeléssel lehet olyan dokumentumot létrehozni, ami ugyanúgy néz ki másik helyen is, csak ezt nem nagyon tudják.

Mondjatok még véleményeket, kritizáljatok, vitázzunk a könyvről lécci. Érdekesek a vélemények, legyenek szempontok amiket meg lehet vitatni.

Gondolkodtam a könyvről, hogy miért is ilyen felépítést találtam ki. Nekem nagyon sok ismerősöm van, nagyon változó, mindenféle ember, van aki annyira mindegy típusú, hogy azt a rendszert használja, amit elébe tesznek, és mindegy mi, csak működjön, na ők soha nem fognak telepíteni, (amúgy az ismerőseim többsége is, a nagyon okosak, műveltek, kreatívok sem), de akiket érdekel, azoknak rengeteg kérdése szokott lenni, mielőtt kötélnek állnak. Van olyan bölcsész is, amelyiket nagyon foglalkoztat az etimológia, miért menta, de mégis hogy jön össze a menta a fahéjjal, nagyon érdekes, és el van bűvölve, nagyon bújja a dolgokat, de bölcsész szempontból, és nagyon ószom neki a Linux világa, de "másképp". Ő sem fog telepíteni, bár nem tudom, mert legutóbb azzal lepett meg, hogy csinált deb fájlokat, hogy amit szeretne újra  telepíteni, az meg legyen. Mármint, amikor menten oda, hogy feltegyem az új rendszert. (egyébként az ismeretségi körömben ő legsikeresebb Linux prókátor a baráti körében már sokan Linuxot használnak, és ezt "magától" csinálja).

Másik dolog, ami a kezdjük egyből a telepítéssel módban előjön nekem, az az, hogy ott eljönnek olyanok, hogy sda, sdb, na itt egyből lefagyna bármelyik ismerősöm. Azt gondolom alapismeretekkel, tudással rendelkezni kell a telepítéshez. Jó az, ha tudjuk, hogy mire számíthatunk.

Nem biztos, hogy jól gondolom. Majd meglátjuk, Ja, még arra is figyeltem, hogy a weboldalra minél egyszerűbben, akár Ctr+C/Crl+V-vel át lehessen tenni a fejezeteket. Kami folyamatosan kapja a képeket,  doksit, majd ő úgy építi be, ahogy ő akarja. És szabad a gazda, bárki felhasználhat bármit a doksiból, lehet kreatívoskodni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

könyv piszkozat tényleg kíváncsi vagyok véleményekre

#2.2.1.1.1 Én csak egy könyvet olvasva nem tudnám megtanulni, tájékozódni, úgy száraz és csak elméleti. Kell egy rendszer, ahol próbálom is, amit olvasok. Jó, ha nem telepített, akkor legalább live, az is jó.

Töltsd le, (ellenőrizd), írd ki, bootolj be róla. És akkor jöhet akár a könyvben, hogy hol mit, hogyan találok, hogyan működik. Tudok vele együtt haladni úgy, hogy ki tudom próbálni a gyakorlatban. Így nem bántom a Wint, de mégis megszerzem első linuxos (siker)élményeimet. Ha 64 oldalig csak elmélet van, akkor én azon biztos nem rágom át magam.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

könyv piszkozat tényleg kíváncsi vagyok véleményekre

#2.2.1.1.1.1 Nagyon köszönöm az észrevételeidet, igen figyelemre méltó.

A "száraz elmélet" lehet áthelyezésre kerül, nagy valószínűséggel, egy része biztos, amúgy eredeti terv is az volt, hogy a telepítés bemutatása után jönnek még a további "elméletek", de olyanok, amiket ki is lehet próbálni, sokkal több mint a felvezetésben. Témakezelés, beállítások, némi program bemutató, Windows vs Linux alaptevékenységek. Meg biztonság témakor.

Az biztos, hogy mélyebb kifejtés (száraz elmélet) mindenképpen lesz, mert sokan vannak az én környezetemben is, akik "éhesek" erre, az efféle szellemi táplálékot nem vetik meg.

Egyébként meg érdekes megfigyelésem, hogy itt a fórumon, de akárhol másutt netszerte, teljesen más kérdések merülnek fel, mint élőben, amikor szemtől szembe beszélget az ember. Mármint a Linux témában. Ti is tapasztaljátok?

Mondjatok még véleményeket pls.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

könyv piszkozat tényleg kíváncsi vagyok véleményekre

#2.2.1.1.1.1.1 A száraz nekem attól és addig száraz,  amíg csak olvasni tudom, kipróbálni nem. Ezért szorgalmaznám, hogy minél előbb legyen rendszer a könyv olvasójának keze alatt, amin az olvasottakat rögtön ki is tudja próbálni. Szerintem a gyakorlattal összekötve sokkal könnyebb megjegyezni, megtanulni is az anyagot.

Amikor én iskolába jártam, ott is azzal kezdtük, hogy rögtön bekapcsoltatták velünk a gépet, aztán amikor ez már mindenkinek ment, akkor el kellett indítani az éppen oktatott alkalmazást és ahogy jött az elmélet, rögtön ki is próbáltuk az elhangzottakat. Jól működött.

Amúgy a mélyebb ismeretekkel semmi bajom, nem baj, ha azok le vannak írva, sőt én is találtam olyat még így is, hogy csak átfutottam gyorsan a könyvet, ami nekem is újdonság volt, ki is próbáltam rögtön és felkiáltottam:– De jó!

Majd mindenki választ, hogy meddig szeretne eljutni, de kicsit úgy képzelem ezt, mint egy búvártanfolyamot, aki csak felhúzná a búvárruhát és merülne másfél méter mélyre, annak is legyen meg erre a lehetősége és ezért ne kelljen végigolvasnia a mélytengeri búvárkodás szabályait, veszélyeit és mindenféle komoly előírását... Legyen meg az első merülése, a nagy élmény, a találkozás egy másik világgal, aztán ha majd mozogna még a mélység felé, haladhat tovább az ismeretekkel.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Itt egy kép a BIOS-omról, nem

Itt egy kép a BIOS-omról, nem mobillal készült. Egyszerüen betettem egy üres pendrive-ot, újraindítottam és DEL lenyomása után ott a BIOS (nálam). Majd lenyomtam az F12 és feljön egy kis ablak elmenti a képet a pendrive-ra. Ennyi remélem jó a kép. https://ibb.co/n6YVtJR

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Itt egy kép a BIOS-omról, nem

#3 Szuper kép! És hogy indítasz innen egy Linux Mint telepítőt? Tudnál esetleg ehhez is dobni egy képet?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Itt egy kép a BIOS-omról, nem

#3 Köszi, tényleg szuper a kép, és teljesen elbizonytalanodó. Mármint ény is találkozom Gigabyte alaplapokkal, és azok BIOS felülete teljesen más. Ugyanúgy színes, grafikus, de tök más elrendezésű (a színviláguk is tök más).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Innen : Loud Defaults majd

Innen : Loud Defaults majd jobbra fent save exite ekkor már a kiírt ISO-s pendrive van bedugva és F12 ott kiválszthatom a DVD-t vagy a pendrive-ot látod a meghajtóidat. Ja és régebbi gépeken a képmentés F12 helyett a PrtSc. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ja és régebbi gépeken a képmentés F12 helyett a PrtSc.

#4 Kipróbáltam az ESPRIMO-n. formáztam egy pendrive-ot FAT32-re, újraindítottam a gépet, bekértem a boot-menüt. Végiglépdeltem rajta és minden alkalommal nyomtam egy PrtScreen-t, aztán átléptem a Setup-ba és ott is.

A rendszert elindítása után megnéztem a pendrive tartalmát, nincs rajta semmi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ja és régebbi gépeken a képmentés F12 helyett a PrtSc.

#4.1 Szia csuhas32 most értem rá elnézést. Csináltam újabb képmentést pendrivera ez nyilván alaplap függő, hogy működik e. Biztosan nem a rendszer hibája ha nem ment semmit. Az előző képet még szombaton LMDE6 alól készítettem ezt: https://ibb.co/M8q6b1H  most csináltam EndeavourOS alatt. 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

FUJITSU ESPRIMO P920

Az úgy volt, hogy én ezért a „nagygépet”, ugyan szét nem húzgálom, meg akkor a „kisgépre” telepíteni kell az OBS-t, meg mire visszadugdosok mindent a helyére... Tegnap több gondom volt a gépekkel, ez végül simán ment, pár perc volt az egész. A BIOS-ról most sem írnék semmit, helyette arról is adnék képeket.
A számítógép bekapcsolásakor megjelenő képernyő:

Mint látható, az F12-t kell megnyomni ahhoz, hogy boot-menübe jussunk.

Az alapállapot:

A hagyományos eszközként felismert telepítőmédia, azaz a legacy-módban induló telepítő kiválasztása:

Az UEFI-s előtagúként felismert telepítőmédia (jelen esetben pendrive) kiválasztása:


És ráadásként egy kép magáról a BIOS-ról:


 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Képfeltöltés

Bocsánat biztosan rosszul töltöm fel a képet. Ha kétszer kattintok a feltöltésre gondolom sokallja a karaktert. Megpróbálom újra ha nem sikerül feladom. https://ibb.co/M8q6b1H

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Képfeltöltés

#7

Ez sikerült!

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Köszi igen már nekem is, ez a

Köszi igen már nekem is, ez a képfeltöltés nem az erősségem biztosan ott hibázok mikor a képet feltöltöttem és megjelenik a link amit másolhatok vagy a copy-ra kell kattintani kétszer háromszor is megteszem és ezt a honlap nem fogadja el mert sok lesz neki a karakter. Szóval oda kell figyelnem.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve