A Fórum felépítésének újragondolása

Az, hogy a fórumozóknál hol kezdődik az oldal, attól függ, hogy melyik oldalt könyvjelzőzték.
 

Ha fejlécre , vagy a három vonalra kattintunk, egy olyan oldalra jutunk, amit szerintem nem sokan nézegetnek. Innen akkor érdemes kezdeni, ha az ember meg akarja ismerni az oldal felépítését. Igaz, itt kapunk infókat a friss fórumtémákról, blogbejegyzésről, a jelenlévő felhasználókról, stb.
Na, és ugye Hírekről.
Arról nem sokat tudunk, hogy ezek miért vannak. Sejthető, hogy ezekért valaki talán fizet, de nem követeli meg, hogy legyen látogatottsága is a híreknek? Nem működik kattintás számláló?
Én csak nagyon ritkán olvasok el egy-egy hírt, de ha valaki azt mondja, (ahogy más oldalakon kérik,) hogy naponta egyszer kattintsak valamelyik hírre, vagy többre, akkor meg fogom tenni.
A Google-nek is megteszem, pedig sohasem kérte.

Azt gondolná az ember, hogy az igazi kezdőoldalra a Start gomb benyomásával juthatunk. De ennél nagyobbat nem is tévedhetünk. Aki idekerül, gondosan megjegyzi, hogy ezt a gombot, soha ne nyomja meg többé.
Én idetettem volna az oldal használatának leírását, a legfontosabb tudnivalókat.

A következő a Súgó. Súgót senki sem olvas. Sem itt, sem mondjuk a Firefox súgóját. Inkább kérdez, ha már eljutott idáig. Egyszerűbb, mint keresni, és olvasni.
Itt talán akkor kutakodik az ember, ha azt fontolgatja, hogy Linuxra vált, és gyűjti hozzá a bátorságot.

Elérkeztünk a Fórum feliratú gombhoz. Gondolom, ezt szánták az alkotók "kezdőoldalnak".
És azt hiszem, a kezdők itt is kezdenek.
(Mi az a szörnyűség a GNOME asztali környezet alatt???)

A következő kezdőoldal a Blog feliratot viseli, és ez a blogok gyűjtőhelye.
Én kétféle blogot különböztetnék meg. Az egyik az, amikor valaki elmeséli, hogy a hétvégén két napon át küzdött egy géppel, mire jó lett. A másik az, ha valaki ír egy leírást a képek beillesztéséről az oldalra.
Szerintem nem szerencsés, hogy össze van mosva a kettő.

A Letöltések aloldal magáért beszél.

 

A Közösség oldalon olyan infók vannak, amiknek a Start oldalon lenne a helye.

A Támogatás oldalon azt várná az ember, hogy ott támogatást kaphat, mert a Support ugrik be az embernek, aztán kiderül, hogy tőle várnak támogatást.

 

Ezzel a végére is értünk a gomboknak, de én nem is emlékszem, hogy mikor nyomtam volna meg valamelyiket utoljára.

Azt hiszem, hogy a tapasztalt fórumozók a linuxmint.hu/tracker oldalt könyvjelzőszték.
De azok, akik a Fórum oldalon böngésznek, nem biztos, hogy a blogokat is látják.
Azokra a blogokra gondolok, amik valamilyen leírást tartalmaznak, például a képek beillesztéséről.

Én kicsit soknak tartom a kezdőoldalak számát, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy valaki, aki nem lép be mindennap, az könnyen megtalálhatja azt, amit keres, vagy azt, amiről szívesen olvasna.

A Friss bejegyzések oldalon jelenleg az első 10 bejegyzés így néz ki:
Beszélgetések: 3
Hír/Reklám: 3

Leírás valamiről: 2
Linux probléma: 2

 

Az oldal keresőjét sok bírálat érte már. Vajon mi alapján keres, és mi szerint helyezi el a találatokat?
Én egy értelmes szempontot tudok elképzelni, ha időrendben, mégpedig úgy, hogy a legújabb van elől. Jelenleg úgy működik, hogy összevissza jelennek meg a találatok.

Ha rákeres valaki arra, hogy "képek beillesztése", akkor öt oldalnyi találatot kap.
Az első találat valóban a probléma megoldását taglalja, de azután nagyon vegyes lesz a találatok tartalma.
És én nem láttam a listában "A számítógépemen lévő fényképet én így szerepeltetem hozzászólásban" blogot.
Ez persze a címadás hibája, meg azé, hogy szinte senki nem használja a blogok írásánál a Címke hozzáadása lehetőséget, pedig gondolom, a kereső azt is indexeli.

Meg azé, hogy az egyébként nagyon jó leírásban nem szerepel a "képek beillesztése " kifejezés.

Valahogy jó lenne megoldani azt, hogy például ez a leírás ne kerüljön a süllyesztőbe.
Tegnap délután jelent meg az oldalon, de már csak a 10. a listában.

Két nap múlva el fog tűnni az első oldalról, és a kereső sem találja meg.
Az ilyen, nagyobb léptékű, és sokakat érintő leírásoknak kellene hogy legyen egy gyűjtőhelye.

 

A tracker oldalon 25 bejegyzésnek van helye, és innen nagyon gyorsan kikopnak a bejegyzések.
Ennek az oldalnak a működése nem alkalmas arra, hogy ha valaki egy héten csak egyszer lépje be, mondjuk hétvégén, akkor minden fontos feljegyzéssel találkozzon.

Az elmúlt napok hozzászólásait követve az látszik, hogy nagyon sokan azt szeretnék, ha szigorúan csak Linuxszal, számítástechnikával, kommunikációval, stb. kapcsolatos bejegyzések lennének az oldalon, sőt sokan tartanák kívánatosnak azt, hogy legyen egy világos szabályzat, és a szabályzatot betartató pártatlan, és feddhetetlen moderátor.

Talán az lenne a szerencsés, ha a jelenlegi oldalfelépítés, a tracker mellett, ahol minden új dolog megjelenik, lenne egy olyan oldal, ahol csak a valódi fórumtémák, és az azokkal kapcsolatos blogok jelennének meg.
Úgy is mondhatnám, hogy egy olyan oldal, ahová a fórumozók szoktak "beírni". Ahol nincsenek Hírek, Könyvlapok, Szavazások, életvezetési tanácsok, stb.

Lehetne az oldal neve Friss fórum bejegyzések.
Ezen kívül, elkülönítve lehetne egy olyan rész, ahová egyéb témákról is lehetne írni.
Egy blogot a karácsonyi bevásárlás borzalmairól, a foci VB-ről, a Rockzenéről, vagy a műköröm, és a Linux kapcsolatáról. Mert ugye van kapcsolat?
Azt hiszem, írni fogok arról egy blogot, hogy mi a teendő, ha beszorul a billentyűk közé.

Ha lenne egy olyan oldal, és hangsúlyozom, hogy OLDAL, ahol bármiről lehet csevegni, akkor a károgók, akik szerint szörnyű, hogy mivé lett az oldal, végre megnyugodnának.
Lehetne az az oldal neve, hogy Minden, ami NEM Linux.

Hozzászólások

Saját fórum

Miért nem csinálsz magadnak egy saját fórumot? Szerintem neked írás kényszered van.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (3 szavazat)

Saját fórum

#1 Miért olvasod?

Értékelés: 

2
Átlag: 2 (4 szavazat)
kami911 képe

Alapvetően a hírek szekció

Alapvetően a hírek szekció nyomása az én kattanásom. Az volt az alap koncepcióm ezzel kapcsolatban, hogy a hírek talán inkább bevonzza az újabb látogatókat és az eddigi szavazások alapján nem is tűnt abszolút rossz írnánynak, mert sokak szívesen olvasnak ilyeneket. Más részről, ha a linuxmint.hu egy olyan oldal ahol jelenetnek meg hírek mindenféléről, akkor talán az csökkenti a Linux csoportok közötti ellenszenvet. Normális esetben nincsen ilyen, de azért a való élet távol van a normálisnak nevezhetőtől. Szóval a disztró war elleni fellépésnek gondolom az ilyen fajta gyűjtő site létezését. Ebből a szempontból akkor azért félrevezető a site neve és címe, de úgy voltam vele, hogy a közösség talán elnézi cserébe azért, ha a második legnagyobb, magyar nyelvű Linux site leszünk. Új emberek megjelenésével pedig talán a közösség és frissül és egyre több embert vonz be a szabad szoftverek és a szabad kultúra témája. Idő közben én is egyre több ilyet projektben kezdtem részt venni, és egyre több érdekes és hasznos vonulatát fedeztem fel a szabad szoftvereknek. A súgó szerintem azért hasznos mert tematikusan kereshetővé teszi egyszersmind struktúrába helyezi a weboldalon és más médiumon felszínre törő tudást és megoldásokat. Nagyon szeretném ilyen módon elérhetővé tenni a Facebook csoportokba szorult tudást is. Egyszerűen klasz lenne, ha minden Linux-szal összefüggő problémára lenne itt megoldás.

A Start az eddigi munkák esszenciája akart lenni, amely összefoglalása a legfontosabb infóknak, amely a kezdők elindulásához kell. De valahogy annyi mindent kellene érinteni, hogy nem haladtam vele, de azt szántam a kezdők számára indítónak, ahol egy tucat linkelt saját tartalom összerakásával át lehet adni a legfontosabbnak gondolt információkat.

A fórum meg a fórum, én nem azt gondoltam a fóoldalnak, mert sokan inkább olvassák az oldalt, mint írnak is. Külön el lehet érni, de igaz, lehet jobb lenne ha tracker bővebb lenne. Nekem inkább a nagy gondom, hogy a hozzászólások külön életét élnek a hírek, a blog és a fórum esetében, szerintem az lenne jó ha közös csatorna lenne és egy listában jelenne meg az új hozzászólások, amire aztán lehetne reagálni.

Tibinek is tetszik a felvetése, hogy fel lehessen iratkozni témákra, vagy akár fórumokra is, hogy a lelkes közreműködő azonnal láthassa, hogy hol lehet segíteni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Alapvetően a hírek szekció

#2 Szerintem a hírek szekció kell, már csak azért is, mert a többi oldal erősen egy irányba húz, egy csomó hír nem jelenik meg, míg mások meg agyon vannak közölve (folyamatosan újabb és újabb cikkek ugyanarról), más esetben meg csak gyorsan közölnek valamit, de tovább nem (fú mekkora hibát fedeztek fel, de hogy máris kijavították, az már nem érdekes), stb.

Ugyanakkor pl. én követek egy jó tucat külföldi híroldalt, hát ezek közül már három leállt, nem érhető el, másik három elérhető, de megállt már jó ideje (a legfrissebb cikk több mint egy éves), szóval ha van ilyenre affinitás, az egyre értékesebb lesz.

Site tematikája, Linux Mint és a többi: Szerintem lehetne teljesen elkülöníteni valahogy a többit. Mint ahogy az Új Alaplap magazinnak a más világ rovata volt. Tehát nem baj, ha van, de valahogy egyértelműsíteni, hogy ezért ez a Mintről szól. (Mármint a Mint megérdemli hogy legyen neki saját oldala, bár környékünkön több országban nincs, és volt ahol volt, de megszűnt.)

Distro war, meg a többi: Én olvasom a Linux foundation jelentéseit, meg ami ezekből lecsurog, szóval az ilyen magas szintű lamentákat. Ebből elég nehéz bármit kihámozni, mert nagyon távoli témák, abban az értelemben, hogy mire materiálizódnak, az hosszú  idő, és egyáltalán kétséges, hogy mi fog megvalósulni, meg mi hogyan valósul meg.

De kb. most azon (is) megy a sóderolás, hogy a disztró világ értelmetlen. Nem abban az értelemben, hogy egységes Linux a cél, hanem hogy mennyi energiát elpocsékolnak a csomagkezelés megvalósítására. Jelenleg a disztró legfőbb ismérve a csomagkezelése (mivel a programok ugyanazok, a felület meg lecserélhető). A csomagolás (repó karbantartás) sok időt, energiát elvon, oszt az eredménye csomó elavult program lesz. Tehát az univerzális csomag a nyerő, flatpak, snap, appimage. Persze, ezek között is háború dúl. meg nincsenek is készen teljesen, mert minddel vannak problémák is., de ezeket meg kell oldani, és halleluja.

Szóval nehéz kihámozni, mit hoz a jövő.

>ha a második legnagyobb, magyar nyelvű Linux site leszünk.

Jesszus, ki az első?

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)

Sok a hír, de nem ez a gond

#2 Sok a hír, de csak az egyéb tartalomhoz képest. Az egyéb linuxos tartalomból (blog, fórumtéma, hozzászólás) lenne jó még több, nem a hírből kevesebb. A hír számomra vonzó, sokszor észrevétlen megtudok belőlük információkat, nagyon köszönöm a sok munkát, amit ezek közléséért végeztek!

Amire meglátásom szerint mihamarabb (Drupal verziótól, fórummotortól, egyéb változtatásoktól függetlenül) szükség volna:
Tartalomhoz a forma
Az induláshoz képest változott (bővült) a honlapon szerepeltetni kívánt tartalmak köre (bejöttek a pénzügyi ismeretek és ilyesmik). Az egykor OFF-nak vélt témák mára bekerültek, de nem változott az oldal szerkezete.
Nekem olyan, mintha egy szoba-konyhás lakásba a konyhába betennénk egy fürdőszobát.
A fórumtársak egy része a modernizálást vagy éppen a „minél több minden van, annál színesebb az oldal”-t emlegetve érvel az új típusú tartalmak beengedése mellett, a másik fele meg sikít, hogy mit keres a zuhanytálca és a vécécsésze a konyhában és kéri a szabályzatban a csak IT témák elfogadásának szerepeltetését.
Mindkettőnek igaza van a maga szempontjából és mivel ezek a témák már itt vannak, kicsit felesleges azon lamentálni, hogy kellenek-e egyáltalán, koncentráljunk a megoldásra.
El tetszettek felejteni felhúzni a válaszfalat a konyha és a fürdőszoba közé! :-)
Ezt kellene utólag pótolni.
Maradjon elsődleges a Linux Mint és az azzal kapcsolatos (Linux) tartalmak elérése, ha arra kíváncsi valaki, nézhesse továbbra is zavartalan a konyhában zajló eseményeket, és legyen külön elszeparálva a Minden más.
Az új szituációnak megfelelően át kellene írni a szabályzatot is. (Minden más kategóriába tartozó tartalmat tessenek ott megjelentetni. A Mintes szekcióból esetleg az OFF hozzászólások is törlésre kerülnek. Ha már van külön helye az OFF-nak, akkor ezen se kell megsértődni, leszünk szívesek az OFF topikban OFF-olni.)
Ha jól ki van alakítva a szerkezet, ezt könnyű felügyelni (moderálni).

Durva megnyilvánulások tilalma
Ezt sokkal nehezebb meghatározni és moderálni, de ha ez nincs kigyomlálva, akkor szerintem nagy kárt tud okozni a kis közösségnek.
Nem ismerem 444tibi szokásait, lehet, hogy szokott amúgy is időszakokat kihagyni, de az biztos, hogy ezen hozzászólás óta nem láttam. Kár lenne ilyen miatt elveszíteni.
Mindig mindenki meg tudja magyarázni, hogy neki miért van igaza, miért engedheti ezt meg magának (a másik is durva volt vele, szóval ez csak jogos önvédelem, az őt ért támadásra a válasz). Durvaságra könnyedén durvaság lehet a válasz és akkor már nem lehet megfogni a lavinát...
(Nehéz, hogy hol a vélemény és a durvaság határa. Erről valamiféle konszenzust ki kellene alakítani. Talán valami olyasmi lehet az egyik vezérelv ebben a tekintetben, ha valaki elenged valamit és ezen a másik megsértődik, elkezdődik a küzdősportozás, akkor ezt az egész szálat már mindenképp le kell kapni.)
Hiába vonzod be mondjuk a hírekkel az új tagokat, ha a durváskodás utána meg elriassza őket, sőt akár a régi motorosokat.

Ha ezek megvannak, akkor már nyugodtan ötletelhetünk, a többi inkább technikai kérdés, kényelmi dolog:
A Főoldal
A Főoldalon minden vegyesen szerintem alapvetően jó, ezen én nem változtatnék.
Nekem a Friss bejegyzések kicsit lent van, sokat kell görgetni, hogy elérjem.
Azon el lehet gondolkodni, hogy onnan hogyan és hová jutunk el.

Kicsit több közvetlen információ a felhasználóknak, azaz ne  csak valahol az oldalon legyen az információ, hanem közvetlen ott legyen elérhető, ahol hasznos lehet.
Ha a Tartalom hozzáadása lehetőséget megbököm, majd a Blogbejegyzést választom, akkor jön szimplán az oldal, ahol meg tudom írni a bejegyzésem. Út közben semmilyen tájékoztatás, segítség ezekkel kapcsolatban, úgy be tudom küldeni a blogomat, hogy semmi ilyesmivel nem találkoztam, (talán regisztrációkor dob fel valamit az oldal, de én arra már nem emlékszem, ha van is ilyen, azt most ne számítsuk ide).
Pedig vannak az oldalon ezekkel kapcsolatban jó leírások, de nagyon nehéz megtalálni őket, szívem szerint kicsit jobban a felhasználók keze alá dolgoznék.
A Tartalom hozzáadása oldalra például betenném valamilyen kis szöveggel a Tartalom beküldése
linkjét.
Mondjuk a blogbejegyzés beküldése oldalra meg a Hogyan írjunk cikket, blogbejegyzést? linkjét, mert most csak a Bővebb információk a szövegformátumokról van ott, amivel a magamfajta mezei felhasználó nem sokra megy.
Például egy sima Hozzászólás doboz alá, ha lehet, én odatennék egy linket arról, hogyan lehet képet beilleszteni hozzászólásba és a Pastebin használatáról is. Ilyesmikre gondolok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve