Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

kami911 képe
A legújabb van fent.
29% (37 szavazat)
A legújabb van fent, de tettem fel hozzá még újabb komponenseket (PPA-ból, csomagtárolóból, forrásból).
9% (11 szavazat)
.A legújabb stabil van fent.
28% (35 szavazat)
A legújabbnál eggyel régebbi stabil van fent.
22% (28 szavazat)
Lassan EOL lesz a rendszer, amit használok.
6% (7 szavazat)
Éppen EOL lett a rendszerem, amit használok.
2% (2 szavazat)
Régen EOL már a rendszerem, amit használok.
5% (6 szavazat)
Összes szavazat: 126

Hozzászólások

EOL

#1 End Of Life -> aminek lejárt a támogatása / életciklusa

 

Jó kérdés

Nekem megfelelne akár egy XP ha még működne, eléggé ragaszkodok a megszokott dolgaimhoz. míg működnek nem is nagyon érzek késztetést váltani mert az egy több éves használatnál nagy munka.

Linuxon Ubuntu 18.04 fut még. Már vannak jelei (itt a fórumon is kértem segítséget de sajnos nem megoldható) az avulásnak, némely szoftver egyszer csak nem működik és nem lehet javítani.
Windowson, W10 1 hónap késéssel naprakész vagyok, a rendszer eléggé ki van miskárolva és össze sem lehet hasonlítani egy átlagos user telepített rendszerével, annál 1000x kevésbé agresszív és önfejű.
Jópár servies megzabolázva, az update is letiltva és én csinálom meg havonta amikor nem tud galibát okozni, pl. váratlan reboot.
Ugyanez az összes kezem alatt lévő céges gépen, rámmaradt a botcsinálta rendszergizda szerep sajnos. 

Androidon egy őskövületnek számító 7-es Nougat alapú custom romot hajtok lassan 5. éve.
És amíg működik addig használom mert az újabbakba számomra visszataszítóan nagymérvű biztonsági és egyéb olyan intézkedéseket vettek be ami szinte teljesen ellehetetleníti a használatát.

Magánvéleményem hogy leginkább Droidon van az ember a rendszernek alárendelve és egyre kevesebbet tud tenni hogy ne nőjön a fejére, hogy ne az uraljon engem hanem fordtva. Egy tiszta Google rendszer számomra az élhetetlen kategória.
Ennél minden kezesebb, még a W11 is.

 

Jó kérdés- Droid

#2 Magánvéleményem hogy leginkább Droidon van az ember a rendszernek alárendelve és egyre kevesebbet tud tenni hogy ne nőjön a fejére, hogy ne az uraljon engem hanem fordtva. Egy tiszta Google rendszer számomra az élhetetlen kategória.

Lehet nem hiszed el, de páromnak vettem anno egy Xiaomi A20 lite telót, aminek egyik jellemzője, hogy akkori Google One programban résztvevőről van szó. Azaz, színtiszta android van rajta, nem egy gyártói MUI-al meg egyebekkel agyonterhelt cucc. És kinézetben, meg kezességben minden egyéb felett áll, legalábbis az én Huawei telómhoz képest is, de a többi Xiaomi-hoz képest feltétlenül. Ezekben sokkal több az erőszakoskodás alapból, a tiszta Google android még semmi erőszakoskodást nem mutatott. Igaz, hiányzik belőle pár kényelmi funkció, pl. képernyő zárolás app nincs, meg az üzenetek gyors elérése is hiányzik, amik a Huawei MUI-ban benne vannak. Viszont gyorsaságban, eleganciában jeles. És frissül szépen, amióta meg van, most pár napja is volt frissítés.

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

A legújabb Linux Mint 21.1-et és a 20.3-at is használom, valamint időnként a virtual XP-t. Sajnos a 20.3-as már annyira tele lehet felesleges dolgokkal, hogy sok a rendszer helyfoglalása (kb. 26 GB) - hiába törlöm a feleslegeket terminálban, mindig meghízik valamitől a mérete. Az MX Linux kb. a fele helyet foglalja, pedig nagyjából ugyanazok a programok vannak telepítve rá.

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

#3 Az MX linuxban van Timeshift?

Nálam (ezen a gépen) össz: 315 GB; ebből Timeshift mentés: 163 GB; Home: 130 GB. Maradék: 22 GB a Mint 21.1.

A 22 GB-ben telepítve van Netbeans, Audacity, Avidemux, Gnome feliratok, subtitleeditor, Pulseaudo szabályzó, VLC, Wine, IrfanView, Skanlite, Scantailor Advanced, BiglyBT, MC, Demon Editor, DC, BleachBit, CPU-X, HardDisk Sentinel, Htop, Nvidia illesztő, System Monitoring Center, HardInfo, X-sensors, néhány további téma, további kisalkalmazás, további bővítmény.

A felsorolt programok között több Flatpack is van.

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

#3.1 MX Linux-nak saját pillanatkép készítője van, mely  az MX Eszközök között érhető el. A Timeshift is telepítve van.

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

#3.1.1 Úgy is értettem, hogy készít-e mentéseket, ami növeli a helyfoglalást. Vagy a Mint 20.3 helyfoglalása nem attól több-e.

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

#3.1.1.1 Mindegyik rendszeren van Timeshift, de egyiken sem használom, mert sok helyet foglal a vele készített mentés. Helyette inkább a qt-fsarchiverrel mentem a rendszereket az ellenkező home-partícióra - igaz, hogy sokkal tovább tart vele a mentés, mint a Timeshifttel, de ezt a műveletet csak másfél-kéthetente végzem el, ugyanis én nem módosítgatom olyan gyakran a Linuxot.

kami911 képe

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

#3.1.1.1.1 Lehet érdemes külső lemezre menteni ilyen esetben, valami mentésed azért legyen!

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

#3.1.1.1.1.1 A Linuxok külön SSD-n vannak, és a home sem a gyökérpartíción van. Nem valószínű, hogy egyszerre mennének tönkre, így a másik lemezen megmarad a rendszer. A nagyon fontos dolgok külső HDD-ken vannak.

Mennyire elavult operációs rendszert használsz?

 

#3.1.1.1.1 Ezen már múltkor is elcsodálkoztam, nálam 27GB a rendszer, Timeshiftbe napi heti havi mentés 2 megtartással és a mentés mérete nincs 28GB.
 

Én eddig LMDE5-öt használtam,

Én eddig LMDE5-öt használtam, de kicsit elegem kett a régiségekből és a flatpak-ból úgyhogy nemrég átnyergeltem a Debian testing (semi-rolling) rendszerre, kiválóan üzemel. (Egyébként értem, hogy nem akarják tovább támogatni a python2t, de a SnowballZ játékot azért hiányolom a bullseye-ből...)

kami911 képe

Én eddig LMDE5-öt használtam,

#4 python 2 már tényleg idejét múlt, mindenhol.