Melyik Disztribúciót?

Fórum: 

Sziasztok!

Új Linuxosként melyik Disztribúciót ajánjátok nekem?

Célok: zeneszerkesztés, Steames játékok, filmnézés, internetezés.

És a célgép?

A megfogalmazott célokra bármelyik jó. Szerintem a hadverhez kellene választani.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Melyiket?

zeneszerkesztés - ez bármelyiken megy, ha nem nagyon komoly studiómunkára kell. Ha igen, akkor jobban körbe kell járni a témát. A komoly studiómunka itt a valóban professzionális és nagyon drága felszerelést érinti, és nem a hangvágást, konvertálást. 

Steames játékok - https://discord.gg/7DdbM9g erre a discord csatornára lépj fel, ott vannak komolyabb játékosok, elmondják, hogy melyikre a legegyszerűbb felrakni ezt. Mindegyiken menni fog, de ahogy írogatják, vannak kisebb eltérések. 

filmnézés, internetezés. - Bármelyik jó.

A melyiket tegyed fel kérdés jellemzően nem az alkalmasság kérdése, hanem a Te tudásod kérdése. Ha kezdő vagy, akkor érdemes a Mint vonalat követni. A Mint egy kezdőbarát, jól dokumnetált disztribució, nagyon mellényúlni ezzel nem lehet. 

Ha már haladóbb vagy, akkor pedig izlés dolga, hogy melyiket rakod fel :) 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

A Linux Mint felhasználóbarát

A Linux Mint kifejezetten felhasználóbarát Linux terjesztés. Sok minden alapvetően „kézre áll” a kezdő felhasználónak is. Az általad kívánt célok bármelyik Linux terjesztésnél megvalósíthatóak. Csak nehezebb kezelni más terjesztéseket. Kipróbálhatod azokat is. Nem tudjuk megmondani, neked mi felel meg, pontosabban melyik Linux fog tetszeni. Próbálj ki több Linuxot, és maradj annál, ami „bejön”.

A Steam (Lutris, PlayOnLInux, Wine) és a játékok...: a videókártya, ami meghatározza az eredményességet. Az Intel IGP erősen behatárolja a lehetőségeid. Olykor gondot is okoz. Példa: noteszgép Intel IGP. A Steam asztali alklmazása egyszercsak a libgl1-mesa-glx:i386 függőség telepítését kérte. Telepítve lett. Ezután az Archivumkezelő alkalmazás egy-egy tömörített csomag kicsomagolás ablakában nem a kicsomagolás folyamatát mutatta, hanem annak az ablaknak részletét, ami az Archívumkezelő ablaka alatt volt éppen. A CPU is erősen kezdett dolgozni, a hútő ventillátor a korábban tapasztalthoz képest sokkal erősebben dolgozott, zavaróan hangoskodott. A rendszer kezdett nagyon furán viselkedni.

Nem feltétlen kapcsolódik, de amikor ezt csináltam, az alkalmazás estétől reggelig sem végzett, és reggelre a gép megint hangoskodott:

iat 2020-02-13-raspbian-buster-full.img 2020-02-13-raspbian-buster-full.iso

Töröltem a problémás alkalmazást (history.log részlet):

Start-Date: 2020-05-19  02:49:16
Commandline: apt-get purge libgl1-mesa-glx:i386
Requested-By: debkim (1000)
Purge: libgl1-mesa-glx:i386 (18.3.6-2+deb10u1)
End-Date: 2020-05-19  02:49:50

Ezen a noteszgépen nem kísérletezek játék futtatásával. :)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve