Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

kami911 képe

Sok víz lefolyt a Dunán mióta a Linux Mint Magyar Közösséghez csatlakoztam. Először mint felhasználó, aki az Ubuntu-ról tért át, majd a későbbiekben mint a magyar közösség zászlóvivője szerepkör hullott az ölembe, miután a régi tagok sajnos-sajnos kikoptak a közösségből. Sajnálom, hogy már nem jutott idejük a Linux Mint hazai ügyeit intézni. Azóta több közreműködő segítségével, és a régi tagokkal egyetértésben sikerült megújítani a honlapot. Remélem érdekes és hasznos tartalommal tudtuk páran megtölteni az új honlapot is. Ugyanakkor számomra hiányzik az igazi közösségi érzés. Nagyon sok energiát és szabadidőt tettem bele a projektbe, mert úgy éreztem ez a helyes út, és a Linux Mint megérdemli, hogy itthon is megfelelően képviselve legyen a projekt. Szóval igyekeztem, igyekeztünk mindent megtenni, hogy a Linux Mint felhasználói magyar nyelven is tökéletes kiszolgálást és segítséget kapjanak. A megjelent kiadások az elmúlt évben 100%-ban magyar nyelvi támogatással is elérhető volt. Persze árnyalja a képet a fórum, aminél azt gondolom mindenkinek önmérsékletet kell tanúsítani. Ugyanakkor, nyilvánvaló, hogy nem megy minden a legjobb irányba. És ez nem jelent a részemről kiégést, talán csak túlzott leterheltséget. Ennek oka, hogy kevesen vagyunk önkéntesek, akik tartalmat állítanak elő, vagy akik tevékenyen hozzájárulnak a közösség hazai életéhez. Nem mintha nem akartunk volna tagokat toborozni, de úgy érzem ezen a területen nem voltunk túl sikeresek. Öröm lenne azt látni, hogy több ember dolgozik a projekten, így kevesebb teher lenne azokon, akik már éppen már tevékenyen részt vesznek benne.

Hozzászólások

Merre tovább Linux Mint Magyar Közösség?

Örüljünk, hogy van Linux Mint közösség, mert jónéhány nagy disztrónak nincs. Sem a Debiannak, sem a Fedorának, sem a Manjarónak, sem az openSUSE-nek, sem az MX Linuxnak nincs magyar közössége. Egyedül az Ubuntu, ami régóta megvan. Az UHU Linux haldoklik, a blackPanther se lehet annyira aktív. Azért is érdemes Linux Mintet használni, mert általában a problémákra megoldást tudnak adni a jobban hozzáértők itt a fórumon.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Miért? Tartunk valamerre? :)

"Merre tart a hazai közösség?"

A hazai közösség jó ideje nem tart semerre. Az elmúlt években az egyetlen innovatív dolgot Linux Mind-ék csinálták. És ők sem találták fel a spanyolviaszt, egyszerűen csak olyan eszközöket (Youtube, Discord) használnak, amiken keresztül eljutnak a fiatalokhoz és azokhoz, akikhez mondjuk egy ilyen fórummal már nem lehet eljutni.. Lehet túlságosan leegyszerűsítem a dolgokat, de szerintem az összes magyar közösségi platformot ki lehetne váltani:

- egy Stack Exchange vagy ahhoz hasonló (kérdés / válaszok hasznossági sorrendben) oldallal,

- és egy híroldallal, ahol lehetne kommentelni regisztráció nélkül.

Előbbi a problémamegoldásért, utóbbi a tájékoztatásért és a közösségi életért felelne.

Én úgy vettem észre az új emberek bevonásának problémája általános jelenség a szabad szoftverek világában. Ez egy nagyon összetett kérdés, én nem válalkoznék, arra, hogy megfejtsem miért van ez így. A saját tapasztalataim viszont leírhatom :)

Az egyik probléma a - mondjuk úgy - nem túl inspiráló felvevő közeg. Az elmúlt hónapokban egy csomó érdekesség történt a Mint háza táján, mégsem láttam sehol, hogy az emberek elkezdték volna megbeszélni a dolgokat, sem itt sem a facebook-on. Mindenki megelégszik azzal, hogy csak használja a rendszert, ami nem baj, csak így fölösleges híreket fordítani. Mikor egy cikk, - amire elment mondjuk a Vasárnap délelöttöd - kap 3 lájkot a facebook-on, ugyanott egy vicces kép meg kap 20-at és jön rá 8 komment, akkor azért felmerül a kérdés, hogy mégis minek kínlódni. És lehet mondani, hogy de nem a lájkokért kell csinálni... persze, de a visszacsatolás hiánya hosszútávon mindenkiből kiöli a lelkesedést.

A másik nagy gond, hogy maguk a projecktek sem könnyítik meg az új emberek dolgát. Érdemes megnézni az ubuntu.hu "Fordítás" menüpontját. Tele elavult információkkal, döglött linkek, a levlistán az utolsó bejegyzés 2017. szeptemberi... Az újonc segíteni akarónak sokszor (pl.: KDE magyarítás) e-mailben kell érdeklődni, ha releváns információkhoz akar jutni. (Már ha tudja egyáltalán kinek kell írnia).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3 És ők sem találták fel a spanyolviaszt, egyszerűen csak olyan eszközöket (Youtube, Discord) használnak, amiken keresztül eljutnak a fiatalokhoz és azokhoz, akikhez mondjuk egy ilyen fórummal már nem lehet eljutni.

Éppen a Linux Mind csatornára gondoltam itt: https://linuxmint.hu/comment/30248#comment-30248
Linux Mind Zoli Linuxszozik, Stradus pedig a Windows világát „ismeri inkább”,  jó a párosítás.
Valami eszméletlen jó a párbeszédük, az „egyszerű emberek” nyelvén szólalnak meg, humoruk is van és (jó ideje) egyre több nagyon informatív és hasznos tartalmat állítanak elő. Minden témával foglalkoznak, sok Linux terjesztést és asztali környezetet kipróbálnak, játékok is szóba esnek. Rendben, a rendszergazda dolgokkal nem (hálózat, ilyesmi), de az embereket leginkább érdeklő témák mindenképpen fókuszban vannak. Az is szimpatikus, hogy a többi érdekes, sokak által ismert Youtube csatorna készítőjét meghívják egy-egy közös beszélgetésre, mint például linuxlacit vagy skamit.
... valahol azt olvastam, a Youtube lehet, kivezeti a videók alatti kommenteket. Az is lehet, csak a mobil platformon, nem tudom.
Manapság a Youtube csatornák képviselik azt a hírforrást, mint régebben például a Linuxvilág Magazin.

A Stack Exchange oldalhoz hasonló weboldal jó ötlet.
https://meta.stackexchange.com/questions/79593/what-is-the-difference-be...
https://hu.wikipedia.org/wiki/Stack_Overflow
... igazából a különböző csatornákon megjelenő, „akár” különböző Linux terjesztéseket használó emberek többsége ismeri egymást, például más közös projektekből (honosítás, fesztiválokon, informatikai rendezvényeken megjelenés, térképezés, stb.), igen, ezt valahogy össze is lehetne fogni egy kalap alá, ami nem könnyű, például elég sok szervezést igényel, illetve az ötletet, hogy mi legyen a kalap tartalma. Fene tudja, hogy jó ötlet-e általában, hiszen kérdés, mennyien mennének át a jelenlegi fórumokról (nem pártolnának el, erre gondolok igazából), de persze, fontosabb kérdés, mennyi új embert vonzana be, mennyien tolonganának egy új, közös webes felületen.

-----

Kapcsolódik: másrészt általában tényleg (néha) nehéz az ember dolga, ha valamit elintézne. Mindenképpen hasznos lenne a megfelelő személyek, vagy inkább e-mail címek mutatása. Egy szervezési jellegű dologban én is először egy közösségi oldalnak írtam (nem Linux), épp, mint múlt évben. Pár levélváltás után, azaz hamar kaptam a megfelelő e-mail címet (megértették, mi a célom), ahonnan szintén pár levélváltás után megkaptam a megfelelő választ, amit továbbítani tudtam. Itt tulajdonképpen arról volt szó, hogy kapcsolatot teremtettem a rendezvényszervezők és a lehetséges fellépők között.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
keraform képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3 A világ afelé tendál, hogy minden a világhálóra, és a közösségi hálókra összpontosul. És csak az létezik, amit a reklámok sulykolnak.
Már nem fog senki Windows Office alkalmazást megvenni telepíteni, és hetente frissíteni, és emiatt a gépet hatszor újraindítani. Ott a Google Docs.
Nem kell asztali számítógép, nem kellenek rá képnézegető, szerkesztő programok. Minden ami kell, rajta van a telefonon. Minden, ami nem telefon alkalmazás, az már nem érdekes. Nincs motiváció arra, hogy a többé-kevésbé mindenki által ismert Windows mellett, helyett megtanuljanak mást. Ez a hajó már elment. Volt egy korosztály, amelyik nagy lelkesen rácuppant a Linuxra. Voltak, akik önkéntesen, ingyen dolgoztak ezért a szabad szoftver eszméért. De a követők száma egyre kevesebb lett.
Ma már nincs aki lefordítaná magyarra a Full Circle Magazint.
Azt hallom olyan kolléganőmtől, aki le sem teszi a telefonját, hogy van otthon PC-je, de már nem is emlékszik rá, hogy mikor kapcsolta be. És én is inkább egy hordozható számítógépként gondolok a telefonomra, amivel, ha kell még telefonálni is lehet.
Azzal fényképezek, (korábban fényképezőgéppel), azon hallgatok zenét. Már nem másolgatom pendrájvra, vagy kártyára a letöltött zenéket, és dugom be az autórádió lukjába, hanem a Spotify-t hallgatom bluetooth-on keresztül online. Bármikor, bármelyik dalt meghallgathatom.
Már nem írnak egymásnak e-mailt az emberek, nem küldenek egymásnak képeket, mindent megosztanak.

A Linuxnak volt rá esélye, hogy lenyomja a Windowst, de elmulasztotta.
Ha egy cipő 20000 Ft, de ingyen is lehet kapni, ha egy TV 100000 Ft, de ingyen is lehet kapni, biztosan ez utóbbiaknál állnának sorba az emberek.
De az ingyenes Linux nem vonzza az emberiséget.
Azt hagyjuk, hogy azért mert a lopott Windows is ingyen van. Ez baromság, először is nem mindenki lop, másodszor a cégek jelenleg horribilis pénz fizetnek azért ami ingyen is rendelkezésre áll.
A Linux ott siklott félre, hogy nincs Linux operációs rendszer. Ami van, az a bőség zavara. Melyiket válasszam a 5-10-50-100 rendszerből? Egyik cég sem fog azzal xarakodni, hogy próbálgatja a rendszereket.
(Azt nekem is elmagyarázhatná valaki, hogy ha valami az egyik terjesztésben jól működik, szeretik a felhasználók, akkor azt miért nem veszi át a többi. Miért nem javítja a sajátjában lévő xarabb megoldást?)
Kellett volna csinálni egy rendszert, ami "a Linux rendszer", és azt odatenni a Windows mellé. De persze ez nem olyan egyszerű, kellene hozzá legalább olyan támogatás, mint amit a Windows kínál.
És az ugyanannyiba kerülne, akármelyiket is választja valaki. A linuxos rendszergazda sem akar kevesebbet keresni a windowsos kollégájánál.

De sebaj, van egy Linux rendszer, ami egyelőre verhetetlen, úgy hívják, hogy Android. De ha Donald Trump sokáig ráncigálja a kínai tigris bajszát akkor hamarosan az a verhetetlenség a múlté lesz, és felváltja egy másik Linux alapú rendszer, a Huawei Ark OS rendszere.
Bár szerintem ez már visszafordíthatatlanul be fog következni.
Én nem bánom, nekem Huawei telefonom van.

Mottó: Ami nem kínai, az hamisítvány.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (2 szavazat)
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2 A világ afelé tendál, hogy minden a világhálóra, és a közösségi hálókra összpontosul.

Igen. A normálisabb közösségeket meg lehet keresni e-mail cím végett azért. Amíg nem jelzi az ember, hogy normálisabb, addig ők ezt nem tudják. Nyilván nincs szükségük arra sem, hogy éjjel-nappal egyetlen felhasználó kérdéseire válaszoljanak, mert arra ott a közösségi oldal. Az e-mailben kérdezőnek erősen visszafogott emberként kell bemutatkozni, és tartani is ezt. Komolytalanságok e-mailben - ugyan már, felejtős.

A Linuxnak volt rá esélye, hogy lenyomja a Windowst, de elmulasztotta.
Ha egy cipő 20000 Ft, de ingyen is lehet kapni, ha egy TV 100000 Ft, de ingyen is lehet kapni, biztosan ez utóbbiaknál állnának sorba az emberek.
De az ingyenes Linux nem vonzza az emberiséget.
Azt hagyjuk, hogy azért mert a lopott Windows is ingyen van. Ez baromság, először is nem mindenki lop, másodszor a cégek jelenleg horribilis pénz fizetnek azért ami ingyen is rendelkezésre áll.

Hát az azért nehezen megy, hogy „lenyomjon” az ember egy tehetős vállalatot. A budapesti járművezető képzésben is volt egy korszak, amikor egy átverős reklámmal befutott (az „első” helyre) egy képzőszerv. A minőségre sok panasz érkezett. ... manapság könnyebb, mert drágult a képzés a megnövekedett óraszám miatt, így a fennmaradáshoz szükséges bevétel is sokkal több.

A Linux ott siklott félre, hogy nincs Linux operációs rendszer. Ami van, az a bőség zavara. Melyiket válasszam a 5-10-50-100 rendszerből? Egyik cég sem fog azzal xarakodni, hogy próbálgatja a rendszereket.

A cégek nagyon is jól tudják, melyik rendszert használ(hat)ják. Van támogatással is elérhető 4-5 fő rendszer, vagy a rendszergazda ért a dolgához.

(Azt nekem is elmagyarázhatná valaki, hogy ha valami az egyik terjesztésben jól működik, szeretik a felhasználók, akkor azt miért nem veszi át a többi. Miért nem javítja a sajátjában lévő xarabb megoldást?)
Kellett volna csinálni egy rendszert, ami "a Linux rendszer", és azt odatenni a Windows mellé. De persze ez nem olyan egyszerű, kellene hozzá legalább olyan támogatás, mint amit a Windows kínál.
És az ugyanannyiba kerülne, akármelyiket is választja valaki. A linuxos rendszergazda sem akar kevesebbet keresni a windowsos kollégájánál.

Az asztali környezetek is átvesznek egymástól megoldásokat. Vagy használják az új megoldást, nem tilos.
A Linuxszos rendszergazda sem keres kevesebbet. Céges területen a Linux magasan vezet a Windows előtt.

De sebaj, van egy Linux rendszer, ami egyelőre verhetetlen, úgy hívják, hogy Android. De ha Donald Trump sokáig ráncigálja a kínai tigris bajszát akkor hamarosan az a verhetetlenség a múlté lesz, és felváltja egy másik Linux alapú rendszer, a Huawei Ark OS rendszere.
Bár szerintem ez már visszafordíthatatlanul be fog következni.
Én nem bánom, nekem Huawei telefonom van.

Az Android nem verhetetlen. Például egy hazai ISP azért nem adta át a felhasználóknak a Google biztonsági és egyéb frissítéseit fél évig, mert a saját Appukat nem tudták ahhoz igazítani.
Doncsi elég fura dolgokat művel olykor, a tanácsadókat jobban figyelembe kéne vennie. Megválasztása a tényleg szegény rétegek szavazásán múlott. Nem volt hasonló beállítottságú jelölt, aki ezeket a rétegeket szólitotta volna meg ... persze populizmussal, de manapság nehéz olyan politikust vagy pártot találni, aki nem populista, hanem szakmai (emberi) érvek mentén szónokol.
A Huawei tolta túl, én azt olvastam, és értelmeztem a híreket. Mármint a mások nadrágjában turkálást. ... ami innentől következett, azt már gazdaság és politika. Nyilván a világ egyik vezető gyártóját jó lenne nem temetni. A ZTE ... kicsit kevesebb ütést kapott.
Mindettől függetlenül a világnak jót tenne egy frissítéseket azonnal támogató, és Linux rendszert futtató okostelefon.
Az Android is jó rendszer, és a Huawei rendszere is jó lehet. A változatosság sosem árt.
Igazság szerint a világnak az is jó tenne, ha megszűnne az erőszak, és nem lenne elnyomás vagy háború.

Értékelés: 

5
Átlag: 5 (1 szavazat)
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1 Médiaüzenetekre nincs pénz, de nem is feltétlen szükséges, hogy létezzenek (TV, rádió) direkt megrendeléssel.

A tömegkommunikáció egyszerre szólít fel, hogy fogyassz többet, de maradj sovány. Ez ugye egy double bind felszólítás (A double bind, vagyis a kettős kötés egy olyan kommunikációzavar, amelyben az egyén, vagy jelen esetben egy csoport két vagy több egymásnak ellentmondó utasítást kap, és az egyik felszólítás kizárja a másikat – a szerk.). Ez olyan, mintha az autónak egyszerre nyomnák a gázt és a féket. Az autó rögvest lefulladna. Vagy ha a macskát Siccnek hívnák. A macska sosem lehetne biztos, hogy mit kell tennie, hívták, vagy zavarták? Az evésre vonatkozó médiaüzenetek nemcsak két, hanem fél tucat egymásnak ellentmondó utasítást küldenek.
https://pszichoforyou.hu/sokaknak-az-eves-jelenti-biztonsagot-interju-fo...

[A politika mostanában arrafelé tendál, hogy a csak (pénzügyileg) sikeres tudományos kutatásokat támogatják:
https://index.hu/gazdasag/2013/07/15/elkobozzak_az_orosz_akademia_vagyonat/

Hiába a kedves szó Trumptól, maradt a pácban a Huawei Továbbra is bizonytalan, hogy kereskedhetnek-e amerikai cégek a Huawei kínai távközlési vállalattal - mondta Bársony Péter IT-szakértő szombaton, az M1 csatornán az MTI szerint.
... https://www.napi.hu/tech/huawei-usa-donald-trump-szankciok-android.68744... ]

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.1
Offffff
"Vagy ha a macskát Siccnek hívnák. A macska sosem lehetne biztos, hogy mit kell tennie, hívták, vagy zavarták?"
Kivéve az én macskámat, mert annak hiába mondom, hogy sicc, bambán rámnéz, és nyávog egyet, jelezve, hogy kapjam be.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1   Szinte mindenben egyetértünk.
"Hát az azért nehezen megy, hogy „lenyomjon” az ember egy tehetős vállalatot."
Esetleg egy másik tehetős vállalat? Arra azért akad példa. Az MS épp most kapitulál a Google előtt.
Ha lenne egy vállalat, amelyik ingyen telefont árulna, az Apple hamarosan csődbe jutna.
Néhány éve a Windows rendszerek 25-30 ezer forintba kerültek. Gépenként. (Most nem tudom mennyi)

Ha lett volna, vagy lenne egy Windows alternatívaként felvezetett Linux, amivel tényleg kiváltható, leváltaható lenne a Windows, és még ingyen is lenne, nem is kéne lenyomni.
Igaz, ahogy az MS-t ismerjük, ha a Linux ingyen lenne, ők fizetnének a használatért.smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1

Én szerintem, az egész Linux a nyilt forráskód miatt bukott el. De olvassátok végig, majd meglátjátok miért.

Szóval: van nekünk az a szeretett Windows, meg a Mac OS X. Ezek zárt rendszerek, az egyiket a Microsoft, a másikat az Apple fejleszti.

Van egy egységes felület, az van, egy Windows van, egy Mac van, és kész, az egységes lesz, nincs az mint a Linuxnál, hogy ide felmegy vagy nem, milyen C könyvtár van, musl, glibc, kompatibilis e vele, APT-t vagy RPM-et használ, képes lesz feltelepülni a gépemre, ki tudja e használni a GPU-mat rendesen alapból, milyen asztali környetetet használjak, Cinnamont, Gnome-ot, KDE-t, milyen az eszközkészlete, Qt, GTK, van e Driverem, Xorg vagy Wayland a jobb nekem? Meg a sok fork, amikor a tákoltabb rendszert még tovább fokozzuk.

Lehet durván fog hangzani, de a Waylandet, a Muslt, a Linuxot, a Systemd-t, a Basht meghagyni, fejleszteni egy Qt alapú DE-t, lezárni zárt forráskódúra, de továbbra is szabad szoftver, tehát másolhatod, akárhová felrakhatod, nem kell Licenc szerződést elfogadnod, DE nem nyílt forráskódú, így lesz egy egységes, Valódi Windows és Mac alternatíva, ami ugyan olyan egységes, minden hardvert egész jól támogató OS, ami továbbra is ingyenes. Akkor most nem itt tartanánk. Csak ezzel az összes Linux disztrót be kellene szüntetni, és lenne a Linux OS

Mit gondoltok, ezzel a drasztikus lépéssel helyre lehetne tenni a Linuxot?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3 Mint már említettem néhányszor, egy Linux OS olyan lenne, hogy van egyféle fagyi, egyféle autó tipus. 4-5 fő terjesztés létezik, mindegyik jó érzi magát a mag helyén. Megtiltani senkinek sem lehet, hogy elkészítsen egy elágazást (forkot), Erőltetni azt nem lehet, hogy az összes fejlesztő lépjen be egyetlen fejlesztésbe. ... Marcell, te miért is nem a Linux Mint fejlesztői csapatát erősíted? :-)
Közösségi összefogást lehet erősíteni, a csapatok eredményeinek megosztásában. Ne vesszenek el ...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3.1 jó rendben, azt tudom én is, hogy nem lehet megtiltani, hogy forkokat csináljunk. És erőletetni azt nem lehet, hogy csak egy legyen, de akkor kb legyen 6-7, mindegyikből egy, pl: Opensuse KDE, Linux Mint a Cinnamon, Ubuntu a Gnome, Mate a Debian, LXQt az Arch. Akkor nem lenne ez a bőségzavar, tudnál dönteni. Van amibe kevés munkát tolnak, van amibe többet, mindegyik legyen stabil, ha már Linux. De őszintén. Amikor lehetett volna egy egységes os-sel legyűrni a Windows-t, akkor nem volt igazi alternatíva, ezért is bukhatott el.

A Microsoft meg foglalkozzon a Windows 10-ével, hátha egy  kicsit normálisabb lenne. Mert a Linuxot is a maguk érdeke miatt fejlesztik, nem azért mert kedvesek

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3.1.1
"A Microsoft meg foglalkozzon a Windows 10-ével, hátha egy  kicsit normálisabb lenne. Mert a Linuxot is a maguk érdeke miatt fejlesztik, nem azért mert kedvesek"

A Microsoft épp most nyeli el a Linuxot. Ha már a Windows beépítve tartalmazni fogja a Linuxot, mi szüksége lenne egy Windows felhasználónak a váltásra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3.1.1 A Linux erőssége éppen a sokféleség, felesleges rácsok mögé zárni. A felhasználók elvárása is az, hogy minden terjesztés lehetőleg mindegyik lehetséges asztali környezettel elérhető legyen ... ekkor boldog mindenki.
Jó, az OpenSuse tényleg csak a KDE asztallal jó (már aki szereti), de a többi terjesztésnél nem egyértelmű, mit „válasszon”.
Nem kell erőltetni semmit. Az összefogás az egyetlen lehetséges út.
Azért, nem kell ennyire borúlátónak lenni :-), mindegyik Linux terjesztés óriási ütemben fejlődik és naprakész.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3.1.1.2
"A Linux erőssége éppen a sokféleség" Ez igaz, de az is, hogy a Linux gyengesége éppen a sokféleség.
"felesleges rácsok mögé zárni." Én nem akarom rácsok mögé zárni, de attól még lehetne egy olyan terjesztés, ami kimondva is a Windows felhasználók megnyerését tűzte ki célul.
És szerintem felesleges például -legalább- háromféle linuxos panelnek léteznie, amelyek nem kompatibilisek. Ez agyrém.

Persze van itt egy dolog, ami nem róható fel közvetlenül a különböző terjesztések fejlesztőinek, a hardveres támogatás gyenge mivolta.
A hardverek gyártói sok esetben nem készítenek linuxos drájvereket. Ennek több, gazdasági oka van, + az MS.
De ha lenne a Linux, akkor talán nagyobb lenne rá a hajlandóság. Bár kérdés, hogy miért adnák ingyen? De ez csak látszólag probléma, mert amióta a főníciaiak feltalálták a pénzt, minden megvásárolható, még drájver is.
És még annak a szuper Linuxnak sem kellene hogy ingyenes legyen. Ha a Windows 10 Home kiadásért fizet valaki 20.000 Ft-ot, akkor a Linux 10 Pro kiadásért is fizetne 10.000 Ft-ot. Ez 10 doboz cigaretta ára. Még az is lehet, hogyha nem lenne ingyenes a Linux, csak sokkal olcsóbb mind a Windows, akkor kapósabb lenne. Én sem "vennék" olyan bort, amit ingyen adnak.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3.1

#3.2.1.3.1 Azt elismerem nem a Linux Mint csapatát erősítem, már csak úgy használom, de már nem vagyok fejlesztője, nem érdemes már fejlesztenem a Pattern OS-t sem, csak egy lenne a millióból. Pedig nem lett rossz, de mindegy csak semmivel nem volt kompatibilis.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3.1.2 a topikját nem lehetne kitörölni, nem volt az olyan jó, inkább a gondolatától is szabadulnék.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3.1.2.1 Az szerintem életed része, fontos állomása. Másrészt nem olvassa senki, sok vizet nem zavar. Nehéz törölni, meg nem illendő, mert sok fontos információ napvilágra került, és ezek eltűnnének. ;-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Zárt forráskódú Linux?

#3.2.1.3
"Mit gondoltok, ezzel a drasztikus lépéssel helyre lehetne tenni a Linuxot?"
A Linuxot igen. De attól még nem lenne komoly ellenfele a Windowsnak.
"Én szerintem, az egész Linux a nyílt forráskód miatt bukott el."
"DE nem nyílt forráskódú, így lesz egy egységes, Valódi Windows és Mac alternatíva"
Nem a nyílt, vagy zárt forráskód a lényeg, nem is értem mit akarsz ezzel. Ha nyílt a forráskód, az növeli a bizalmat, ha zárt, az csökkenti.
Az, hogy nyílt a forráskód, és hetente megjelenik egy új verzió, nem baj. Lehet a mostani mondjuk 100 helyett 300, csak legyen egy, ami a Linux. És ha az nyílt forráskódú az nem azt jelenti, hogy abba bárki beleírhat pár sort. (Én mondjuk beleírnám, hogy Hello Word)
Véleményem szerint ez a kívánatos, egységes Linux hamarosan meg fog valósulni, csak az kell hozzá, hogy egy profi csapat álljon mögé. És ez a csapat már megvan, úgy hívják, hogy Microsoft. Épp most jelentkezett be a Linux fejlesztőinek legbelső köréhez.
Ezt olvastam: "Linux lesz a Windows 10-ben". És nyílt forráskódú marad. Majd a Microsoft kiválasztja, hogy melyik lesz a Linux.

Csak két versenyző maradt, "aki" labdába rúghat, a Microsoft, és a Google. A többi, például a Canonical csak labdaszedő.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Zárt forráskódú Linux?

#3.2.1.3.2 Nem, az két külön mondat volt, azzal csak azt mondtam, hogy azért nem egységes, mert nyílt forráskódú, azt hajítok fel felületet, amit akarok, tehát nem is lehet egységes. 

A zárt vagy nyílt forráskód nem jeleni azt, hogy a zárt figyelhet csak, a nyílt nem. Android? A Mac OS elméleti szinten annyira nem adatéhes, a Windows annál inkább. Az Ubuntu is bizonyos mértekben figyel.

Én szerintem, fogni kellene a Windowst, az ntoskernelt kivenni, bele egy Linuxot, a többit úgyhagyni, na akkor lenne a Linux éve, csak a Lindows névvel voltak már bajok.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Zárt forráskódú Linux?

#3.2.1.3.2 Ja ott értem mire gondolsz , amit kiemeltél, bocs, ott mivel nem zért forráskódú, így nem lesz egységes.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Zárt forráskódú Linux?

#3.2.1.3.2.2 na most aztán! nem zért hanem zárt.

Bocsassatok meg, régen írtam már ide, teljesen kimentem a formámból

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Zárt forráskódú Linux?

#3.2.1.3.2 Bevették a Microsoftot a Linux-fejlesztők legzártabb körébe.crying

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Zárt forráskódú Linux? | vélemények

#3.2.1.3.2.3 A Linux „nyílt forrású, tehát minden változást számon lehet tartani, tetszés szerint módosítani bármelyik részét és az eredményt publikálni. Ráadásul ezekhez a GPL licensz visszavonhatatlan jogokat is biztosít, és ahhoz hogy licencet váltsanak mindenkitől aki valaha beleirt a kernelbe engedélyt kellene kérni, ez több mint százezer ember.”

„Számos olyan módja van a pénzcsinálásnak ami ennél egyszerűbb, úgy mint pl. kompatibilitás javítása hasznos és legitim patchekkel. A Microsoft nem tehet semmit a linuxszal a többség támogatása nélkül és még egy ellenálló kisebbség is csinálhatna egy külön Linux verziót Microsoft nélkül. Lenne közönségük.”

„Stratégiai húzás a Microsoft részéről, semmi több.”

Például „a Skype nem volt nyílt forrású.”

Nem tehetnek keresztbe. Egy példával élve: a MS nem egy banánköztársaság kormánya, amilyen minőségben azt tehet, amit akar ... és nem szégyel (általában nem szégyel semmit, de hát ez egyféle marketing).

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Zárt forráskódú Linux? | vélemények

#3.2.1.3.2.3.1 Ismered "A kismalac és a farkasok" című mesét?
https://youtu.be/DfsaeqIuPB4?t=49

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#3.2.1.3 http://kernelbook.sourceforge.net/pdf/ch-intro.pdf ..., de nem bukott el sem a Unix és sem a Linux.
Információ szivárgás mindig is lesz. Manapság (jó ideje) licencek szabályozzák a használatot, ezáltal, de máshogy sincs értelme a zárt forráskód bevezetésének. A Windows-bástya inog, lásd a CERN döntését. Siettetni nem lehet, ami úgyis bekövetkezik egyszer.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

@#3.2.1.2 Ha lett volna, vagy lenne egy Windows alternatívaként felvezetett Linux, amivel tényleg kiváltható, leváltaható lenne a Windows, és még ingyen is lenne, nem is kéne lenyomni.

A Linux Mint Cinnamon éppen ilyen. :-)

------

Nem kell az ingyen telefon, csak telefon gyártó, aki Linux OS-t tesz a telefonjaira. És a Google Áruházhoz hasonló alkalmazásbolt is kell.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#4 "A Linux Mint Cinnamon éppen ilyen" Szerinted.
És szerintem is. De ki tudja ezt még rajtunk kívül?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#4.1 Rejtély. De hát ahogyan azt már Shakespeare is megmondta:
Több dolog van égen és földön, mint azt az ember ésszel elképzelni tudná, Horatio! 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#4.1.1 Egészen pontosan:

HAMLET
Hát üdvözöld, mint idegent szokás.
Több dolgok vannak földön és egen,
Horatio, mintsem, bölcselmetek
Álmodni képes. De jerünk tovább:
Itt mint elébb: az Isten úgy segéljen,
Bármily fonákul viselem magam
- Minthogy talán, úgy látom, ildomos lesz
Ezentul furcsa álcát öltenem -,
Hogy, látva engem ilyenkor, soha
Nem fontok így kart, nem ráztok fejet,
Se kétesen ily szót nem ejtetek:
"Jó, jó, mi tudjuk"; vagy "ha mi akarnók";
Vagy: "szólhatnánk mi"; vagy "lehetne csak!"
Vagy bármi oly kétértelmű jelet,
Hogy dolgaimban tudtok valamit.
Ezt hogy nem tészitek: az Isten úgy
Legyen irgalmas, kegyelmes legnagyobb
Szükségetekben. Most esküdjetek.

Forrás: http://mek.oszk.hu/00400/00486/00486.htm

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Miért? Tartunk valamerre? :)

#4.1.1.1 Fordította: Arany János

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Bár figyelj Kami. Nem neked

Bár figyelj Kami. Nem neked kell megtölteni hírekkel a honlapot, elolvassa az ember a neten, ha nagyon érdekli. A fórum a mai napig egész jól megy, azzal nincs gond. Én úgy gondolnám a közösségi életérzés inkább attól van, hogy fórumozol, nem mert híreket olvasol. Én a honlapot három részre leépíteném: Fórum, Linux Minttel kapcsolatos hírek, pl új verzió jelent meg, esetleg kijött a hatos linux, és a fejlesztői rész, ahol ha valaki közreműködni szeretne, ott szól. Ha valakinek gondja van, beír a fórumba.

Bocs hogy kicsit kegyetlen voltam, hogy semmi értelme egy idő után, a buzgóság egy idő után kikopik az emberből, neked is van 1000 dolgod e mellett.

Röviden: amely része jól megy az oldalnak azt meghagyni, a többi mehet.

A Linux addig volt igazi közösségi cucc, ameddig csak a fanatikus Linux Userek csak a Linux-szal foglalkoztak, a többi nekik barbárság volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Bár figyelj Kami.

#5 "Bár figyelj Kami"???
Te mennyi idő alatt  gyűjtötted össze ezt a rengeteg élettapasztalatot? Másoknak ez több évtizedbe telik.
Ez a leereszkedő stílusú "Bocs hogy kicsit kegyetlen voltam" mondat a csúcs. Ezt tanítani kellene. Az óvodában.

"Röviden: amely része jól megy az oldalnak azt meghagyni, a többi mehet."
És ezt te fogod/akarod eldönteni? Nem vagy te egy icipicit beképzelt, vagy inkább infantilis?

Az elefánt és a kisegér mennek át a hídon.
Megszólal a kisegér: - Hallod, hogy dübörgünk?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Szabó Marcell képe

Bár figyelj Kami.

#5.1 Ez csak egy javaslat na, hogy emiatt nem ír már senki, mert napidroid, pcworld, index, hvg úgy is leírják, ne legyen lusta az ember csak egy honlapot leírni.

Amúgy meg az ilyen nagy kedvességektől hal ki a Linux közösség. Amikor a sok ember csak ömlik az emberre, a öntik a negatív hangulatot az emberbe, és a pokolba kívánná az ember az egész Linuxot és a közösséget.

E miatt az egész Linux közösség egy idő után ki fog halni.

Nem én vagyok pesszimista, ha nincs egy normális háttér, amire biztosan számíthatsz, hogy az NEM omlik össze egy idő után, meg ha nem vállalati támogatású Linuxot használsz, nem tudhatod, mikor fejezik be a projektet.

És Keraform. Nem mondom, hogy én néha nem voltam kicsit bunkó, de tőled csak szidást, ilyen olyan helyesírási hibákat szóltál meg, akkor milyért legyen egy Linux közösség jó, ha elijesztik az embert, mert sosem tudod, kitől kapsz egy nagyot, amit meg sem érdemlesz. Úgyhogy ha csak TE kedves lennél, talán kicsit nagyobb lenne a forgalom. Nem kell megsértődni, de van alapja, én nem tudnám.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Bár figyelj Kami.

#5.1.1 "milyért"?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... beszéljünk a honosításról (is) :-)

#5.1.1.1 Egy-két helyesírási hibába senki nem hal bele, el lehet siklani felette a békesség kedvéért. Inkább, mint vizslatni egy hozzászólást egy vagy két helyesírási hiba miatt és ezt szóvá is tenni.  Mondjuk, nemrég volt egy kérdező, aki a mondatvégi pontok után, az új mondat kezdésénél sosem használt szóközt. Én ezt durvább hibának érzem.

Példa: sosem használt szóközt.Én ezt durvább hibának érzem.

Különben, a Linuxszos témákra kéne összpontosítani egymás cseszegetése helyett, az vinné előre a fórumot. Ténylegesen elriadnak a kérdezők, amikor vitát látnak, főleg, ha az értelmetlen. Nem a kettőtök vitájáról beszélek, mert abban állást nem foglalok, hanem, amikor valaki úgy érzi, mindenáron övé kell legyen az utolsó szó. Persze, lehet magán dolgokról is vitázni, egy bizonyos pontig „elmegy”, de senki nem ezért van itt.

Egyébként a honosítás elég jól fejleszti a magyar nyelv helyes használatát :-). Az angol tudásban is segít amúgy. Néhány dolgot én is a régi helyesírási szabályok szerint használtam (vagy használok néha ma is). „Szóltak”, hogy itt, meg amott gond van a fordításommal, néha megakadtam (segítséget kaptam), megértettem, és annak örülök is, hogy egyre jobban értem és használom a magyar nyelvet, a helyesírást. Jó dolog, ha valamit megtanul az ember, és jó továbbadni.
Egyébként a Linux Mint honosítások mindegyik Linux terjesztésben megvalósulnak, érvényesek lesznek. Csak be kell küldeni az elkészült fájlt a megfelelő helyre.

-----

A honosításról: https://linuxmint.hu/kozremukodes

Fordítás – Ugye te is élvezed, hogy még a nagymamád is Linux Mint-et használ, mert a kedvenc disztribúciód már egy ideje – ha nem is mindig tökéletesen – de tud magyarul. Ha szeretnéd megtartani ezt a jó szokását, akkor jelentkezz „Fordítónak“. Nem kell hozzá más, mint angol nyelvtudás, még erősebb magyar nyelvtudás és az általános szabályok ismerete. A szabályokat érdemes átolvasnod a Fordítás HOGYAN leírásból és már vetheted is a képernyőre a szebbnél szebb magyar karakterfüzéreket. A felhasználói felületet magázó formában honosítjuk.

Dokumentáció fordítás – Ha nem megy valami, nézd meg a dokumentációt. Viszont a leírások nagy része nem elérhető magyarul. Ha a kedved úgy tartja fordíts le a téged érdeklő, általad hasznosnak tartott Linux Mint, Ubuntu vagy Debian dokumentációkat. Kiemelten fontos a Felhasználói kézikönyv aktualizálása. Elkezdtük az on-line könyv szerkeztését is, itt tudsz közreműködni: https://linuxmint.hu/sugo/linux-mint-felhasznaloi-kezikonyv.

Kritérium: Egyedi elbírálás.

Dokumentáció átvétel – Az Ubuntu és Debian közös alapok a dokumentálásban is a Linux Mint felhasználók segítségére vannak. Az itt elérhető Linux Mint felhasználói kézikönyvet kellene folytatni, úgy hogy egyes részeit az magyar Ubuntu dokumentációból vesszük át, a Linux Mint sajátosságainak figyelembe vételével. Átvételre szánt fejezetek:
http://sugo.ubuntu.hu/14.10/media.htmlhttps://linuxmint.hu/sugo/zene-video-es-fotok
http://sugo.ubuntu.hu/14.10/prefs.htmllinuxmint.hu/sugo/szamitogep-szemelyre-szabasa
sugo.ubuntu.hu/14.10/tips.htmllinuxmint.hu/sugo/telepitett-rendszer-finomhangolasa
sugo.ubuntu.hu/14.10/hardware.htmllinuxmint.hu/sugo/hardvereszkozok-kezelese és linuxmint.hu/sugo/nyomtatas-fax-es-szkenneles

A minta lehet, ami alapján látható a stílus és formázási megoldások: https://linuxmint.hu/sugo/fajlok-mappak-es-dokumentumok

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

... beszéljünk a honosításról (is) :-)

#5.1.1.1.1 "Egy-két helyesírási hibába senki nem hal bele, el lehet siklani felette a békesség kedvéért"
Mondhatnám, hogy ebben is igazad van. Ha egy linuxos témához való gyors hozzászólásban fordul elő, akkor még alá is írom. Az ember ilyenkor siet, nincs türelme átolvasni.
De azt nehezen tudom megérteni, hogy ha valaki tudja magáról, hogy hadilábon áll a helyesírással, és nekiáll, hogy megírjon hosszabb terjedelmű, és ráadásul egy kioktató hangnemű hozzászólást, akkor miért nem használ helyesírás-ellenőrzőt.
Már csak azért is mert ez a Linux Mint Magyar Fórum, és ezt illik tiszteletben tartani, ha másért nem, akkor azért, mert ezt a fórum szabályzata is előírja:
"Alapvetően használj magyar nyelvet. A Linux Mint fórumon mindig ügyelj a helyesírásodra (használd a böngésződ helyesírás-ellenőrzőjét). Ha lehet, a szlenget kerüljük a fórumon és amennyire lehet az angol kifejezéseket is, a szerkesztő csapat is törekszik ezen elvek betartására." A kiemelés nem tőlem származik, így szerepel a szabályzatban.

Ha valaki elég okosnak tartja magát ahhoz, hogy nálánál kétszer-háromszor idősebb embereket kioktasson, akkor tisztelje meg őket, és minden fórumozót azzal, hogy ne kelljen a helyesírási hibáit olvasni.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

... beszéljünk a honosításról (is) :-)

#5.1.1.1.1.1 Szerintem, egyáltalán nem volt kioktató jellegű Szabó Marcell hozzászólása. Én inkább tiszteletet látok benne Kami felé.

Bár figyelj Kami. Nem neked kell megtölteni hírekkel a honlapot, elolvassa az ember a neten, ha nagyon érdekli. A fórum a mai napig egész jól megy, azzal nincs gond. Én úgy gondolnám a közösségi életérzés inkább attól van, hogy fórumozol, nem mert híreket olvasol. Én a honlapot három részre leépíteném: Fórum, Linux Minttel kapcsolatos hírek, pl új verzió jelent meg, esetleg kijött a hatos linux, és a fejlesztői rész, ahol ha valaki közreműködni szeretne, ott szól. Ha valakinek gondja van, beír a fórumba.

Ez teljesen így van. Jó ötletek. A megszólítással sincs semmi baj. Szavazásra bocsássuk? Komolytalan lenne ...

Bocs hogy kicsit kegyetlen voltam, hogy semmi értelme egy idő után, a buzgóság egy idő után kikopik az emberből, neked is van 1000 dolgod e mellett.

A tisztelet terén a kiemelt részre gondolok. Is.
A „kicsit kegyetlen voltam” megfogalmazással nekem például sincs bajom, neked igen. Marcell úgy gondolja, túl őszinte volt, keményen fogalmazott és ezzel puhít a szavai élén. Mármint így is lehet(ne) fogalmazni :-D, de inkább visszaszívom, viszont itt hagyom ... mert nem így van. Keményen sem fogalmazott, és éppen annyira volt őszinte, amennyire illik. Egyféle beszéd stílusról van szó, amivel semmi bajom. Rengeteg emberrel beszélek nap, mint nap, rengeteg mindent vágnak a fejemhez (kritikát), de azért lehet érzékelni, ki kultúrált és ki nem :-). El tudom dönteni. Te mondhatni, szívesen kritizálsz másokat, úgymond véleményezel, azt hiszem, ezzel nem sértelek meg. Hiszen ez tény. És ez nem mindenkinek tetszik, ezt el kell fogadnod. Sajnos, most azt kell mondanom, nincs igazad itt. Én legalábbis így érzem.

Röviden: amely része jól megy az oldalnak azt meghagyni, a többi mehet.

Egy vélemény. Az övé.

A Linux addig volt igazi közösségi cucc, ameddig csak a fanatikus Linux Userek csak a Linux-szal foglalkoztak, a többi nekik barbárság volt.

A segítéssel kéne foglalkozni. Nem egymás csesztetésével. Visszafogottabban „bántani” a másikat. Ha egyáltalán.

... te ugyanazt csinálod, amivel megvádolod Szabó Marcellt. A stílusra gondolok:

"Bár figyelj Kami"???
Te mennyi idő alatt  gyűjtötted össze ezt a rengeteg élettapasztalatot? Másoknak ez több évtizedbe telik.
Ez a leereszkedő stílusú "Bocs hogy kicsit kegyetlen voltam" mondat a csúcs. Ezt tanítani kellene. Az óvodában.

Tizen- huszon- harmincvalahány évesen is őszintén elmondhat valaki véleményt. :-)
Sőt, igény van mindenki véleményére. Mert ez az open source lényege.
Semmitől nem szabad tartania.
Itt ötletek hangoztak el ... valamilyen stílusban. Nem volt bántó.

"Röviden: amely része jól megy az oldalnak azt meghagyni, a többi mehet."
És ezt te fogod/akarod eldönteni? Nem vagy te egy icipicit beképzelt, vagy inkább infantilis?

Infantilis miért lenne? Tudod, mit jelent a szó? Nem kell válaszolni.

Az elefánt és a kisegér mennek át a hídon.
Megszólal a kisegér: - Hallod, hogy dübörgünk?

Már megbocsáss, de semmi közöd ahhoz, mihez ért Marcell, nemhogy kritizáld.
És te milyen állatnak jellemeznéd magad? :-)

Ha valaki elég okosnak tartja magát ahhoz, hogy nálánál kétszer-háromszor idősebb embereket kioktasson,

Téged sem jogosított fel senki, hogy kioktasd Marcellt. :-))

Nem szeretnélek megbántani, de
-- nincs szükség állandó véleményezésre,
-- nem kell mindent egyes hozzászólást „lereagálni”.
Én például bejegyzést írok, ha „beszédkényszerem” van. Mindenképpen hasznosabb. :-D
Azon dolgokra sincs szükség (igény), hogy hosszasan kifejtsd (vagy kifejtsétek, de inkább nálad fordul elő) a személyes nézeteltéréseket. Én most ezt a szálat nem folytatom, erre kérlek téged is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Egy kezdő véleménye

Üdv Mindenkinek!

Lassan 1 éve használom a Linux Mint 18.3-at. Úgy vagyok vele, hogy ha az MS kapott tőlem 20-évet (Dos, Win 3.1...stb) akkor a Linux is megérdemel ennyit, kár, hogy nem hamarabb kezdtem el. A FÓRUMRÓL így nagy betűkkel! Ha bármi problémába ütközöm itt kezdem a keresést! Volt rá precedens, hogy felvetettem a problémát és (!) 1/2-óra múlva volt rá segítőkész reagálás! A Win-él ezt soha nem tapasztaltam (kék halálnál -memoria hiba, driver hiba és slussz). Itt nix kék halál -időnként a Cinnamon rendszer összeomlott (jajj megfagyott a pingvin ez volt az elsőnél), majd megrázza magát és ott folytatja ahol abbahagyta. Tehát a lényeg, hogy egy kezdő részére egy kincs ez a FÓRUM! Sejtem, hogy sok időtöket elrabol, és ezért csak 1-1 hálás köszönet a fizettség. De egy segítőnek (más téren én is megtapasztaltzam ezt már) az is sokat jelent.

Köszönöm, hogy elolvastál!

Üdv Boeder

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De hiszen a part felé szartunk, Tőr.

Hogyne tartanánk valamerre!

Először is:
Jelenleg van hazánkban nem is maroknyi "Linux aktivista", akik közül többen itt, a linuxmint.hu-n is jelen vannak.
Nagyon sokat tettek már eddig is a magyar Linux életért. És még nem hagyták abba. És van ám ennek eredménye!
Linux Mind Zoli csinált egy bemutatkozó szobát. Számomra nagyon kellemes meglepetés volt, hogy mennyi sok tizenéves muatkozott be. Úgy vélem, ez a legnagyobb eredmény.
Másodszor:
A linuxmint.hu pillanatnyilag egy nagyon erős hazai fórum. Főhajtás jár mindazoknak, akik életre hívták, életben tartják, és jelenleg is gatyába rázzák. Hülyén venné ki magát, ha most azt mondanám, hogy párját ritkítja. Mert egy igazi párja van, ami nem más, mint az ubuntu in hángérien. Linux Mind Zoli egy alternatíva. Nem jobb, nem rosszabb, csupán más. Jómagam, ha gyors válasz kellene, akkor a Zoli csapatán lógok, ha alapos, akkor viszont ide kötődök.
Harmadszor:
Remek az indítócím: Merre tovább?
Az is remek, hogy a toborzás nyílt szándékát feszegeti, ill toboroz.
Mert kell toborozni, kell utánpótlást nevelni. Még mielőtt kifullad a "kemény mag". (Milyen rossz volt itt megtudnom, hogy a Fullcircle magazin magyarítása kifulladt, milyen jó lett volna, ha még ereje teljében utánpótlást nevel!)
Vannak kiemelkedően jó aktivisták jelenleg. Hétrét görnyednek, annyit dolgoznak - aminek persze meg is van az eredménye. Már rengeteg Linux információ érhető el magyar nyelven. Ezeket az embereket összefogni, összehangolni talán szerencsés lenne. Mert léptékkel kevesebb munkával léptékkel messzebbre juthatnának.
A Zoli Discordján pl hiányolom, amit itt felfedeztem: Információgyűjtés hibajelentéshez. Ez az a szekció, ami hatékonyan erősítheti a Linux OS-t, legyen az bármelyik terjesztés. Csillagos ötös annak, aki megálmodta, megvalósította.
Negyedszer:
A "Miért? Tartunk valamerre :)" tárgy bár több jelentést is rejthet, mégis egyfajta szkepticizmus (is) kihallik belőle. Ez nem szerencsés, nem profi. Mert hogyne tartanánk valamerre! Minden megválaszolt kérdéssel dagad a fórum, minden megoldott problémával egyre értékesebb, és értékesebb. És itt visszakanyarodnék oda, hogy "Merre tovább?" Nem kérdés: A profizmus fele. Ugyanannyi betűvel lehet írni rosszat, jót és mégjobbat. Az rány a mégjobb legyen!
És ehhez nagyon jó az, hogy ki szerint mi nem jó, de mégjobb az, hogy hogyan lenne mégjobb?
Nem jó megközelítés az, hogy a fórumozás már elavult. Mert nem avult el. A fórumozás ugyanúgy nem fog sose elavulni, mint egy társasházban a lakógyűlés. Lehet megújítani, ha arra megérett, de átalakítani véleményem szerint butaság. Mert a fórum is egy eszköz a Linux közösség kezében. Nagyon is jó eszköz.
Régebben én sokat töprengtem azon, hogy Zoli változtatott. Nem blog kell, hanem videó, meg Discord, mert arra nagyobb az érdeklődés. Bizonyos aspektusokból valóban fején találta a szöget, de gondoljuk csak át:
Aki tanulni akarja a Linuxot, és hatékonyan akarja tanulni, célirányosan, az többet fog bajolni a Zoli remek jutyub videóival, mint itt a fórumon. Egyrészt azért, mert még Zoli is fejlődésben van, másrészt azért, mert hogy is lehet megtalálni a jutyubon azt, amiben Zoli a telepítés közbeni automount-ot magyarázza profin. Mi is annak a filmnek a címe? Itt beírhatom a keresőbe, hogy mount. Ha van leírás róla, egyszerű lesz megtalálni, amit keresek.
Szóval másra jó a Linux Mind, és másra a linuxmint.hu. Butaság is összehasonlítani őket. Olyan butaság, mint amikor megkérdezzük egy gyerektől, hogy apát szereted jobban, vagy anyát?
Ötödször:
Jó másfél éve ismét kicsit (picit) aktívabban tanulgatom a Linuxot. És már az elején megfogalmazódott bennem, hogy adnom kell nekem is a közösségnek valamit. És azóta keresem a fogást, hogy mit, mikor és hogyan. Az erkölcs diktálja, hogy ne csak kivegyek a közösből, hanem tegyek is bele. Már lötyög is egy kis ez-az a tarsolyomban, ám ez még nem érett arra, hogy előrukkoljak vele. Szándékom, és célom, hogy tetté is váljon ez a belülről fakadó igényem.
Sajnos nyári időszakban szó sem lehet róla. Nem a Balatonon vagyok szakács, pincér, de a munkám jellege és mennyisége ahhoz fogható.
Ha kapok elérhetőséget, hogy kitől kérdezhetek, kinél jelentkezhetek, lehetséges, hogy egy napon élni is fogok vele.
 

----------------

Ami nekem legjobban hiányzik a Linux tanulása közben, az a didaktika. Didaktika pedig lehetséges élő előadásban, tankönyvben, talán még a YouTube-on is. De lehetetlen itt a fórumon, lehetetlen a Discord-on.

(Éjfél lett, nincs már időm helyesírást ellenőrizni. Amit nem sikerált egyből helyesen írnom, az már úgy marad az idők végezetéig, vagy amíg a linuxmint.hu szervere helyrehozhatatlanul tönkre nem megy.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De hiszen a part felé szartunk, Tőr.

#7 Szándékom, és célom, hogy tetté is váljon ez a belülről fakadó igényem.

Jelen pillanatban
-- kami-hoz (https://linuxmint.hu/user/133/contact)
-- és hozzám (https://linuxmint.hu/user/1775/contact) érdemes fordulnod, ha valamit szeretnél mondani. Én is próbálok ezeken a dolgokon gondolkozni és tenni az előrelépésért, haladásért.
Mi ketten szólunk „a többieknek”, illetve vannak más kapcsolattartási csatornák is az ötleteléshez (gondolkozáshoz). Minden ötlet jól jön.

Azért, ha sok is munka, jó nyarat! :-)

-----

Amikor Gandhit megkérdezték, miért szentelte egész életét India felszabadításának, tiltakozott és azt mondta, ő bizony mással volt elfoglalva: önmaga felszabadításán fáradozott. Hívei elcsodálkoztak ezen. Gandhi azonban tudta, hogy az ember egymagában nem lehet szabad, legfeljebb magányos és szerencsétlen. A szabadság ugyanis nem az egyén jellemvonása, hanem a kapcsolatoké. Csak egymást tehetjük szabaddá: én téged, te engem. Aki a szabadságot választja, társakat választ.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De hiszen a part felé szartunk, Tőr.

#7.1

#7.1 Köszönöm a választ!

Milyen érdekes egybeesés?
Az imént épp a keraform Mester blogjához reflektáltam röviden, aminek címe, hogy fő a biztonság. És a biztonságról mi jutott eszembe?
Móhandász Karamcsand Gandhi.
Nagyon bő húsz évvel ezelőtt olvastam az önéletrajzát. Képtelen voltam letenni, úgy bele voltam ragadva. Egyszercsak értelmezés közben úgy a sarokba vágtam a könyvet, hogy a párom megijedt.
Mert ezt olvastam:
- Ne törekedj biztonságra!
Fújtattam vehemensen, közben tegeztem az öreget:
- Könnyű neked, bazmeg! Ott, Indiában ellakhatsz akár egy lapulevél alatt egy darab ronggyal a pöcsödön. Próbáld meg itt, Magyarországon!
Aztán évtizeden át rágódtam ezen. Tudtam, hogy Gandhi nem volt hülye. Valamiért mondta. Meg akartam érteni.
Ma már közelebb járok hozzá, mint akkor, amikor írását a sarokba vágtam.
Baromi érdekes szellemi rubikkocka, hogy vajon mit mondana ha élne ma Gandhi a kíberbiztonságra?

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

De hiszen ...

#7.1.1 Nem, sajnos nem olvastam az önéletrajzot, nem tudom, milyen szövegkörnyezetben mondta.
De biztos nem azt gondolta, hogy rágódj ezen évekig :-). Engedd el, ezt mondaná.
Mi pontosan a címe a könyvnek?

Baromi érdekes szellemi rubikkocka, hogy vajon mit mondana ha élne ma Gandhi a kíberbiztonságra?
Nekem meg az jutott eszembe, Muhammad Ali mit mondana. Szerinted?

Egyébként a világ valahogy csak „van, létezik” ..., valahogy úgy van jól (például), ahogy a Shaolin kungfusok csinálják. Elmennek a másféle harcművészetek kedvelőihez, és megnézik a kivédhetetlen technikáikat. Aztán hazamennek ..., és kidolgozzák azokat a saját technikákat, amelyekkel kivédhetik a kivédhetetlent. A kungfu kizárólag önvédelmi sport, nem támadó. Emellett közösség is. Sok hasonló van. Az ellentétek vonzzák egymást, legalábbis sokan ezt mondják. Szerintem a hasonló csoportok vonzzák egymást inkább. :-)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

De hiszen ...

#7.1.1.1

Antikváriumban nem leltem, de csak két ismertebbbe kukkantottam be. Előjegyezthető.
Epub formátumban letölthető ingyenesen, de csak regisztráció ellenében.
ooopsz, találtam egyet.
Rt3 - nízd, valahogy ide került a kapcsa (Biztosan nem vittem fókuszba a beviteli mezőjét.)
Köszönöm, hogy megvágtad a címet, nekem illett volna megtenni.

Egy anekdota nyomán ugrott ez be nekem régesrégről:

"– Emlékszem egy hasonló esetre a rádióból is – meséli tovább a régi tanárom. – Egy hangjáték bemutatójára készültek, Rátkai Marci bácsi valami hajóskapitányt játszott benne, és N. Robi volt az első tisztje. A szöveg szerint Marci bácsinak kellett volna megkérdeznie:

– Miért nem a part felé tartunk, Szőr?

Mire Robi ezt feleli:

– De hiszen a part felé tartunk, Szőr!

Ehelyett a próbákon Marci bácsi mindig azt kérdezte:

– Miért nem a part felé szartunk, Tőr?

Robi összetett kezekkel könyörgött neki:

– Marci bácsi, az Isten szerelmére, ez egy nagydíjas szovjet hangjáték, ráadásul egyenes adásban megy majd le május elsején, főidőben. Ha véletlenül akkor is így mondja majd, a nyakunkba szakad a tető.

Marci bácsi leintette:

– Ti attól ne féljetek! – és tovább is mondogatta: miért nem a part felé szartunk, Tőr?

Így jött el az adás napja, az egész stáb reszketve figyelte Marci bácsit, mikor elért a veszélyes részhez, az öreg ránézett, és hosszan kivárt:

– Miért nem a part felé tartunk, Szőr?

Mindenki felsóhajtott, színészek egymás nyakába borultak örömükben. Robi megkönnyebbülten válaszolt:

– De hiszen a part felé szartunk, Tőr!"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve