Megbolondult az egerem [Megoldva]

keraform képe

Ma reggel, ahogy böngészni kezdtem, megbolondult az egerem. A finom-görgetés átment vad-görgetésbe.
Nem állítottam már hetek óta semmit a Firefoxban, de azért megnéztem, be van-e jelölve a finom-görgetés. Be volt. Van egy ScrollAnywhere kiegészítő, azt letiltottam. Nem lett jó. Újraindítottam a Foxot, semmi. Újraindítottam a gépet, semmi.

Közben kiderült, hogy a hangerőt sem tudom normálisan állítani a görgővel, csak a 0-20-80-100 értékeket tudom beállítani.
Nagy kő eset le a szívemről, a Firefoxnak nincs semmi baja.

Megnéztem az egér beállítópanelt, de a görgetés sebességét nem lehet szabályozni. Az egerem egy vezeték nélküli (Microsoft) billentyűzet+egér kombó. Van ugyan a másik szobában egy másik billentyűzet+egér kombó, de nem volt kedvem átmenni értük, úgy döntöttem, hogy nem azzal van baj. Tegnap még jó volt. laugh

Reggel, a bekapcsoláskor jelzett a frissítéskezelő, volt egy rahedli frissítés, volt benne minden. Biztosan ez okozott valami galibát. Pár gyanús dolgot visszaállítottam az előző verzióra, de ez sem segített.

Átléptem a Linux Mint 19.1-re, de ott is rosszalkodott az egérke. (Ha ez előbb eszembe jut, egy csomó felesleges dologtól megkímélhettem volna magam) angry

Tanácstalan voltam. Makacsul hittem benne, hogy a néhány éve vett egér nem romolhatott el. Microsoft! Már az öngyilkosság gondolata is felmerült bennem, amikor belém villant a felismerés. Kihúztam az egér vevőegységét és átdugtam közvetlenül a számítógép USB portjába.
Tádááám! Megjavult.

(Elhatároztam, hogy megírom az esetet. Felmerült bennem a gondolat, hogy trollkodom egy kicsit, és csak felvetem a problémát, és nem írom meg a megoldást, majd csak néhány nap múlva. Ezen jót nevettem, de elvetettem a jó kis ötletet. cheeky)

Van ugyanis egy ORICO "márkájú" USB elosztóm, és abba volt bedugva a vevőegység. Ahogy átdugtam a gép portjába helyreállt a rend. De ami a legérdekesebb, hogy ezután amikor visszadugtam az elosztóba, -mert ott a helye!- ott is normálisan működött.

A gép reggel óta többször újra lett indítva, többször, mint egész évben. De csak akkor javult meg a dög, miután kihúztam belőle a vevőt.

Ez az ORICO egy USB elosztó, van három USB bemenete, és van benne kártyaolvasó is. És van egy érdekes tulajdonsága.
Én nem szoktam kikapcsolni a gépet, hanem készenlétbe kapcsolom. (Felfüggesztés)
Készenlétből csak a bekapcsoló gombbal lehet életet lehelni a gépbe, az egér lökdösésével, nyomkodásával, vagy egy billentyű leütésével nem.
Nem tudom, hogy a Linuxnál van-e erre egyáltalán lehetőség, én úgy emlékszem, nálam mindig így működött. A Windows ME-ben, 2000-ben, XP-ben volt/van ilyen lehetőség.
Viszont ezzel az USB elosztóval ezt a funkciót tudom megvalósítani. Ha ebbe van bedugva a vevőegység, akkor az egér lökdösésével, nyomkodásával, vagy egy billentyű leütésével fel tudom éleszteni a gépet.

Ezt az egészet csak azért írtam le, mert talán így meg tudom jegyezni, és ha a jövő héten újra rakoncátlankodni fog az egér, talán emlékezni fogok a megoldásra.

Hozzászólások

Én úgy emlékszem, hogy a

Én úgy emlékszem, hogy a win98-as vagy 95-ös idökben volt ilyen egérrel bekapcsolható rendszerem, de a kismacska megérkeztével gyorsan leszoktunk róla. Emlékeim szerint nem kellett semmi kütyü hozzá, egy USB-s egerentyű a BIOS beállitása után simán megtette.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Én úgy emlékszem, hogy a

#1 Igen, nem kellett hozzá semmi, és az energiagazdálkodásban lehetett beállítani, hogy az eszköz felélesztheti a számítógépet.
Win98 vagy 95, és USB-egér? Nekem még az XP-hez, sőt az első Linuxokhoz is PS2-es egerem volt csak.
Te nagyon gadag lehetsz! smiley

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én úgy emlékszem, hogy a

#1.1 Ja, nagyon gazdag. De így utólag belegondolva, arra emlékszem elég bonyolult volt 95-re USB-s eszközöket ráerőszakolni, csomó driver kellett hozzá. (mindegyikhez más). Azt hiszem a felébresztéshez szükség volt az USB port-ra, a PS2 lehet, hogy nem volt elég, de ez már olyan rég volt....

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Én úgy emlékszem, hogy a

#1.1.1 W95-98-om nem volt, de a Millenium, vagy a W2K biztosan feléleszthető volt PS2-es egérrel.
Sőt, ha a Paint programmal rajzolgattam, egyszer csak azt vettem észre, hogy a gép nagyon halk lett. Kikapcsolt a merevlemez. Amikor már jó sok vonalat húztam, és betelt a 32 GB-os RAM, akkor újra elindult a merevlemez. smiley

Nem értem, hogy ma miért nincs ilyen funkció? Ha az SSD mellett van egy 1 TB-s HDD, amin csak az adatok vannak, lehet, hogy fél napig nincs szükség arra a lemezre.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én úgy emlékszem, hogy a

#1.1.1.1 Na látod, nekem meg az maradt ki (Millenium, Win2000, Vista, Win8) Az XP a kezdetektől a kimúlásig véggkisért és volt egy igen rövid Win7 időszak. A laptopon van jelenleg dualboot-tal win10 és néhány linux.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én úgy emlékszem, hogy a

#1.1.1.1
Ha jól értelmezem a háttértár kikapcsolása a téma.
Nálam (arch, Manjaro) ezt automatikusan csinálja, én is úgy használom a háttértárat ahogy te, vagyis csak passzív tartalom van rajta. És 1 perc után le is áll, ha csak böngészek a weben nem nyúlok hozzá akkor órákig úgy is marad. Eme hozzászólás közben is végig áll a lemez, ha hozzányúlok egy mp3 lejátszással akkor már pörög is fel.
Viszont nekem sem a home sem a swap nincs rajta, ha nálad igen akkor természetes hogy nem kapcsolja készenlétbe a rendszer hisz kell a saját működéséhez. 
Nálam home  az ssd-n, swap nincs.
Ez Mint alatt is így volt, egy beállítóablakba meg is lehetett adni a tétlenség idejét és valami fontossági számot ha jól emlékszem.
W98-al nem volt dolgom de hogy a W2000 a saját C rendszerlemezét nem állította le soha az 100% hisz mivel az már naplózó NTFS fájlrendszer, pillanatonként írta-olvasta. A W98 a dos alapokon elképzelhető hogy leállíthatta a saját rendszerlemezét is, mintahogy végrehajtotta a format/C: parancsot is és kivágta maga alól a fát szó nélkül.

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Én úgy emlékszem, hogy a

#1.1.1.1.2
"a W2000 a saját C rendszerlemezét nem állította le soha az 100%"
Nem emlékszem pontosan, ezért írtam, hogy "a Millenium, vagy a W2K biztosan feléleszthető volt"

"Nálam home  az ssd-n, swap nincs."
Nálam is, nálam se.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Én úgy emlékszem, hogy a

#1.1.1.1 Van ilyen lehetőség.
Lemezkezelő -> Meghajtóbeállítások
https://ibb.co/NYDNC88

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Én úgy emlékszem, hogy a

#1.1.1.1.3 Igen, a HDD-nél van, sőt olyan is, hogy "Készenlét most". Csak sohase mertem kipróbálni, de majd tesztelem. Nekem a HDD-n van a Firefox, és a Thunderbird profil is.
Az SSD-nél nincs ilyen lehetőség, de ott talán nincs is sok értelme. Vagy csak azért nincs, mert azon van a rendszer. Bár annak idején a Windownál csak egyetlen (a Milleniumnál például egy 4.5 GB-os !!!) lemez volt a gépben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve