Az Ubuntu 19.04 "újdonságai"

keraform képe

De azt is írhattam volna, hogy "Az Ubuntu 19.04 forradalmian új tulajdonságai"
Itt most nem a hagyományos értelemben vett bemutató következik. És azért ezen a fórumon írom, mert egy másikon sokan prüszkölnének tőle.
Az apropót nem a megjelenés adta, hanem a forradalmian új megoldások, amik talán nem is mind újak, de én már évek óta nem néztem rá az Ubuntura, és engem megdöbbentettek.

Már többször leírtam ezen a fórumon is, hogy a Windows XP után kerestem, és találtam alternatív megoldást, ez az Ubuntu 10.04 volt. Hihetetlenül megszerettem. Ez a szerelem egészen a Unity megjelenéséig tartott. Azután egy-két kiadást még végigszenvedtem, hátha kiforrja magát, de végül újra váltanom kellett, ekkor jött a Linux Mint, amit megszerettem.
Most ránéztem az Ubuntu 19.04-re Live módban.

Az első dolog amit megnéztem, hogy mire mentek néhány év alatt a fejlesztők a Dock tulajdonságainak fejlesztésével. Mert számomra evidens, hogy az a túlméretezett "panel" ne látszódjon, csak akkor, amikor kell. Van is egy olyan opció, hogy "automatikus elrejtés". De ezt a funkciót még mindig csak félig sikerült megvalósítani. Ha egy ablakot teljes méretűre állítok, (vagy egy ablakot a Dock fölé mozgatok,) akkor eltűnik, és csak akkor jelenik meg, ha az egeret a Dock helye fölé viszem. Ez eddig jó, de miért nem lehet ezt általánosítani? Úgy, hogy ez akkor is így legyen, ha egy nem teljes méretűre állított ablak van megnyitva?

Az új verzióban az Asztal működése jelentősen megváltozott, nem lehet ikonokat csak úgy elhelyezni az Asztalon, csak a Fájlkezelőn keresztül. De miért nem lehet eltüntetni az Asztali ikonokat?
Én egyáltalán nem használok asztali ikonokat, ezért borzasztóan zavar, hogy a Fájlkezelő, és a Lomtár ikon állandóan az Asztalon van. Nem is emlékszem az idejére, hogy mikor nyitottam meg a Lomtár mappát. Miért olyan bazi fontos az a Lomtár? És miért nem lehet áthelyezni a Dock-ra, mint régen?

Az Asztal háttérképét megpróbáltam lecserélni. Nem egyszerű. Amikor a tallózáskor rákattintok egy képre, nem történik semmi. Csak ki lesz jelölve, de nem módosul a háttér. Nem lehet egyszerű kattintgatással végigpróbálni a képeket. A jóváhagyáskor kerül csak alkalmazásra a kiválasztott kép, de nincs mód a kép különböző méretarányú elhelyezésére. (Mozaik, Középre igazított, Méretezett, Nyújtott, Nagyítás, Kiterjesztett) Egy nagyobb méretű kép rondán kilóg a képernyőről.

Ha egy ablakot a címsoránál megragadok, akkor a Linux Mint (18.3 Cinnamon) alatt a képernyő négy sarkába, és a négy oldalába húzva, negyed, vagy fél képernyőnyi méretet kapok.
Az új Ubuntuban csak a jobb, vagy bal félképernyőre lehet elhelyezni az ablakot. Én még emlékszem arra a látványos megoldásra, amikor az Ubuntu 10.04-en elhelyezhető volt az ablak.
Az ablak új helyét mutató áttetsző halványkék (?) terület, és az azt keretező lila (?) szegély, mely színek módosíthatók voltak.
Ez már csak a múlt, ez az opció is áldozatául esett a fejlesztésnek.

A Dock-on kívül van egy panel a képernyő tetején, ami ott jó helyen lenne, ha tudnám, hogy mire jó ez a "panel"? Mit lehet rátenni? Semmire, és semmit.

Tudom, hogy ezek csak külsőségek, de ennél tovább már nem jutottam, alig vártam, hogy megnyomjam az Újraindítás gombot. De még ott is ért egy "kellemes" meglepetés, nincs Felfüggesztés gomb.

Lehet, hogy néhány itt leírt hiányosságra van gyógymód, de mivel nem áll szándékomban telepíteni, nem olvastam utána.

Hálát adhatunk a Linux istenének, hogy a Linux Mintet még nem érte el a modernizáció, mert ha így lesz akkor keresnünk kell egy új operációs rendszert (emberi lények számára).

Hozzászólások

tresor képe

Gnome 3 Extensions

Kiterjesztésekkel lehet jól személyre szabni (állítólag). Kell hozzá egy böngésző bővítmény, hogy közvetlen tudd őket telepíteni. El lehet vele bíbelődni pár órát, hogy Cinnamonos, Xfce-s stb... legyen. Akkor meg már inkább azt használom egyből. Linux Mind csatornáján van egy ide vágó videó.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gnome-Tweak-Tool

Utólag kell telepíteni a "Finombeállító eszközt" (gnome-tweak-tool).
Több beállítási lehetőséget tartalmaz - persze, ez sem csodaszer !

A másik, a már említett gnome-shell extensions.
Eléggé szkeptikus vagyok ezzel szemben is, mert vagy települ a kiválasztott
kiterjesztés, vagy nem - ha települ is, az még nem biztosíték arra hogy működik is. :(

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Gnome-Tweak-Tool

#1 #2
Igen, a Gnome-Tweak-Tool-ról én is olvastam, de nem próbáltam. Azt viszont el is felejtettem írni, hogy nincs Synaptic, és amikor terminálból telepíteni akartam, valami olyan választ kaptam, hogy nincs telepítésre kijelölt verziója.
Nem is tudom; Linux Synaptic nélkül? Az olyan mint a sör hab nélkül.
Az biztos, hogy ez az Ubuntu már nem "Linux emberi lények számára".

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gnome-Tweak-Tool

#2.1 Van synaptic - csak előbb be kell jelölni az "universe" és a "multiverse" tárolókat.
És ugyanitt a CD elől kiveheted a pipát. Majd a tárolólisták frissítése.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Gnome-Tweak-Tool Gnome-Tweak-Tool

#2.1

#2.1 Lemaradtál pár évet, Ubuntu 11.10 óta nem része az alap telepítésnek a Synaptic. Miért most jutott eszedbe? Temészetesen telepítheted, nem értem a felháborodásod. A 18.04 telepítését megnézed a Linux Minden (például). Bár szerintem nem fogod megnézni, hiszen nem is használsz Ubuntut.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Gnome-Tweak-Tool

#2.1.2 Nem nagyon értem, amiket írsz:
"Lemaradtál pár évet, Ubuntu 11.10 óta nem része az alap telepítésnek a Synaptic. Miért most jutott eszedbe?"
Talán azért maradtam le pár évet, mert kb. azóta nem használom, tehát számomra ez új. (De a Szoftverközpontszerű valamijében is csak néhány alkalmazást láttam.)

"Természetesen telepítheted, nem értem a felháborodásod."
Honnan van neked ez a "felháborodás" téveszméd?

"A 18.04 telepítését megnézed a Linux Minden (például)."
1. Miért kellene megnéznem a 18.04 telepítését, amikor a 19.04 "akarom" telepíteni?
2. Miért nézegetnék YouTube videókat egy operációs rendszer telepítéséhez?
3. Hol írtam arról, hogy gondom lenne a telepítéssel?

Egyetlen ponton van igazad: "szerintem nem fogod megnézni"

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ubuntu, Synaptic, Asztal háttérkép

#2.1.2.1 Én mintha olvastam volna az Ubuntu fórumon, hogy a Synaptic alapértelmezetten nem telepített alkalmazás bizonyos Ubuntu kiadások alatt. Nem tudom, mikor olvastam, de te viszont folyamatosan ott vagy (úgy tudom), én úgy gondolom, esélyesen észrevehetted a megjegyzéseket. Utalások biztosan voltak, mert a Synapticot elég gyakran ajánlják. Persze,el is kerülhette a figyelmed. De azért sem értem a „nem tudásod”, mert az Ubuntu fórumot említed te is másikként: És azért ezen a fórumon írom, mert egy másikon sokan prüszkölnének tőle.

A jóváhagyáskor kerül csak alkalmazásra a kiválasztott kép, de nincs mód a kép különböző méretarányú elhelyezésére. (Mozaik, Középre igazított, Méretezett, Nyújtott, Nagyítás, Kiterjesztett) Egy nagyobb méretű kép rondán kilóg a képernyőről.

Csak van a méretezésre valami egész egyszerű megoldás. :-)

Egyébként mi nem annyira ismerjük az Ubuntut. Nem foglalkoznék prüszköléssel, amikor a szakértőkkel beszélhetném meg (amott) a kritikus szavaim (ha lennének). Mi ... vélhetően ki sem fogjuk próbálni az Ubuntut. Ezt így a hátuk mögött kibeszélésnek érzem kicsit.

... gondolom, azért nem az alap telepítés része a Synaptic csomagkezelő, mert a kezdőnek kicsit barátkozni kell vele, mielőtt megszereti.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Ubuntu, Synaptic, Asztal háttérkép

#2.1.2.1.1
Én nem elsősorban megválaszolandó problémákat vetek fel itt, mert erre jönnek sorra a válaszok, hanem azt próbálom érzékeltetni, hogy a fejlődés, néha visszafejlődés.

"Csak van a méretezésre valami egész egyszerű megoldás. :-)"
Gondolom, nem tételezed fel rólam, hogy nem tudok egy képet a monitorfelbontásomnak megfelelően körbevágni. De itt arról van szó, hogy az Ubuntu ezt már nem tudja. (Már ezt sem tudja)
Valamikor ez volt a Linux zászlóshajója, ma pedig a "Manjaro már népszerűbb mint a Linux Mint"

"Ezt így a hátuk mögött kibeszélésnek érzem kicsit."
Ne aggódj, nem a hátuk mögött zajlik ez a beszélgetés. Többen olvassák onnan is ezt a fórumot, és sokszor tesznek is rá megjegyzéseket "odaát". Rád is, rám is.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ubuntu, Synaptic, Asztal háttérkép

#2.1.2.1.1.1 Én nem elsősorban megválaszolandó problémákat vetek fel itt, mert erre jönnek sorra a válaszok, hanem azt próbálom érzékeltetni, hogy a fejlődés, néha visszafejlődés.

Nem megválaszolandó felvetések kellenek, hanem megválaszolhatóak. De erre érkezett válasz is, hogy az Ubuntu 11.10 óta ez van ... és még én is így emlékszem. :-)
Kicsit akkor el vagy késve most a reakcióddal.

"Csak van a méretezésre valami egész egyszerű megoldás. :-)"
Gondolom, nem tételezed fel rólam, hogy nem tudok egy képet a monitorfelbontásomnak megfelelően körbevágni. De itt arról van szó, hogy az Ubuntu ezt már nem tudja. (Már ezt sem tudja)
Valamikor ez volt a Linux zászlóshajója, ma pedig a "Manjaro már népszerűbb mint a Linux Mint"

Az MX Linux letolta a Manjarot :-). De ... én csak azt érzékeltettem, hogy olvashatsz amott az igazi megoldásról, másnak is feltűnhetett. Mert ott vagy jelen (szerintem mindennap) én meg nem olvasom. Tehát  feltételeztem, van megoldás. Ne haragudj, de én nem keresem meg. :-)

"Ezt így a hátuk mögött kibeszélésnek érzem kicsit."
Ne aggódj, nem a hátuk mögött zajlik ez a beszélgetés. Többen olvassák onnan is ezt a fórumot, és sokszor tesznek is rá megjegyzéseket "odaát". Rád is, rám is.

Minden problémát ott kéne megbeszélni, ahol tényleg arról forog a téma. Az Ubuntut az Ubuntu fórumon. Te írtad, nem mered megkockáztatni ..., igaz, nem ezt írtad pontosan, de ilyen érzésem van erről. A Synapticos felvetésed elértésnek vélem még mindig. A többiben lehet esetleg igazság ..., de inkább blogok írásával foglalkozom szívesen, mint ... (negatív) kritikával. Úgyhogy a többibe nem mennék bele, habár a háttérkép téma maradt, a másik téma.
Az Ubuntu fórumon talán túl sok a flame, a „szájhősködés” kissé túlzottan divatos amott. Véleménye mindenkinek lehet: érdekes vagy érdektelen. Fárasztó beszélgetésbe elegyedni egy trollal, flamerrel ... ha egyáltalán lehet. Én évek múlva is meg tudom indokolni, mikor miért azt gondoltam. Talán a kezdőként tett hozzászólásaimnál tényleg sok mindent nem értettem persze ... . Nekem nincs tartanom semmitől szerintem. :D

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Ubuntu, Synaptic, Asztal háttérkép

#2.1.2.1.1.1.1 Akkor ezt megbeszéltük. yes

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ubuntu, Synaptic, Asztal háttérkép

#2.1.2.1.1.1.1.1 Ha te is így érzed, akkor lehetséges. Itt szerintem beszéljünk a Linux Mintről és az LMDE-ről és olyan dolgokról ... amik egy kezdő felhasználót általában a Linux irányába mozdítják, és nem tántorítják elfelé (könnyen félreértenek dolgokat, és onnan megint visszahozni nehéz, bár nem feladatunk téríteni, csak megmutatni a jó oldalt). Mert még van dolgunk ebben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Ubuntu, Synaptic, Asztal háttérkép

#2.1.2.1.1.1.1 És valóban ... a Gnome Tweak Tool megoldja az Asztal hátterébe tett kép méretezését: https://askubuntu.com/questions/968081/custom-small-sized-wallpapers-in-...

De ... mit kezdjünk azzal, hogy egy Gnome Shell asztali környezettel szállított Ubuntuban ezt nem lehet alapértelmezetten megtenni, hanem telepíteni kell a GTT alkalmazást. Hát szörnyű ... tényleg. ... azonban szerintem ide, a Linux Mint fórumra nem való a téma úgy általában. Vagyis nem értem, miért foglalkozzunk egy másik Linux terjesztéssel két héten belül másodszor. Mellesleg a Gnome hozadéka ez (mint említettem a múltkor), ami nem a Canonical terméke. És azért van az Ubuntu fórum, ha valaki ezt felveti, akkor azt mondják neki: - igen, így van, de telepítsd a Gnome Tweak Toolt és az megoldja. Mert ... másként úgysem fog menni. És egy kezdő sem fog a kardjába dőlni emiatt szerintem :-). ... ilyen a Gnome (meg vannak előnyei is, amiért sokan szeretik). Nekem sem szimpatikus jó néhány dolog a Gnome Shell asztali környezetben.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Synaptic és egyebek.

Ha jól láttam, az Ubuntu 19.04 csak rövid ideig élvez támogatottságot, de a 18.04-et hosszú távon "istápolja" a Cannonical.
Ezutóbbinak belenéztem a 18.04.2-es verziójába, és meglepődve tapasztaltam, hogy a Szoftverkezelőben (live módban) már csak az alap telepítésből felkerülő szoftverek találhatók meg. Lehet hogy (talán) snap tárolóból telepíthető a többi egyénileg kívánt szoftver is, de ez hátrány a kicsi HDD-s gépeknek.
Jó ideje a Google Chrome sem szerepel telepíthetőként a Szoftverközpontban (sőt újabban a Chromium is kezdene "kikopni" a tárolókból).
Már csak az a kérdés, hogy meddig enged a(z újabb) rendszer .deb fájlból telepíteni szoftvert, és ezt meddig tartja napra készen?
Jó ideje összegyűjtögettem a .deb fájlokat, ezeket - ha kellett - a telepítésük után nem sokkal frissítette a rendszer.
 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
tresor képe

Synaptic és egyebek.

#3 Tolják a Snap szekerét ezerrel. A "Szoftverközpontól" szinte csak ilyen csomagok vannak priorizálva, nincs kükön szedve, mint itt a Minten a Flatpack. Terminálból Synaptic telepít, majd onnan minden elérhető mint eddig, a hagyományos csomagokból. Partner tárolókat továbbra is be kell kapcsolni utólag. Sőt ha terminlban akarsz valamit telepíteni és van belőle snap csomag. Ott is a snapes telepítést adja első lehetőségként, majd csak második sorban az apt-s installt. Ez van, ez a csapás irány. Nincs tiltva a Synaptic-ból és .deb csomagból történő telepítés gdebi-vel. Nem ez a prioritás, a frissen érkezőket így próbálják terelni. Nekem nagyon nem szimpatikus. Az összes Ubuntu közül most a Lubuntu az LXQT-ra áttárés után a legszimpatikusabb.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Igen, ha jót akarsz magadnak,

Igen, ha jót akarsz magadnak, akkor a Szoftverkezelőt (vagy mit) el kell felejteni. Én készitettem a /home/felhasználó-ba egy .bash-aliases fájlt ezt használom az összes Debian alapú rendszernél, picinyke fájl, de mindent tud a telepítéshez, javitáshoz. A snap csomagoktól idegenkedem. Telepíteni a terminálból szoktam, esetleg Synaptic-ból. Nem csúnya, (de nem is szép), ismerkedek vele, már okozott meglepetést is, a 19.04 Xubuntu tökéletesen felismerte a Bluetooth eszközöket, a 19.04 Ubuntu pedig nem...Még próbálkozom.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Ubuntu ⬆ Xubuntu ⬆ Mint Cinnamon

#4
Hát igen, az az X az ubuntu előtt sokat javít a helyzeten.smiley

Ha a Cinnamonnal "történne valami" a Xubuntut tenném vissza. Évekig használtam, és nagyon kedveltem. Az egy biztos pont.
Egyszer, amikor dicsértem valamelyik másik fórumon, azt vágták a fejemhez, hogy "hát igen, mert az olyan, mint a Windows".
Tényleg olyan, működik.
Egy baja van, hogy a Thunar nem Nemo.

"Igen, ha jót akarsz magadnak, akkor a Szoftverkezelőt (vagy mit) el kell felejteni."
Én azt már sok évvel ezelőtt elfelejtettem. Volt egy időszak, amikor évekig nem is működött. Csak megnyílt az ablaka, és fél óra volt, mire valamiket betöltött.
De azután "megjavult", gyorsan betöltött. Most is gyors, viszont csak néhány program van benne.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve

Ubuntu ⬆ Xubuntu ⬆ Mint Cinnamon

#4.1 Relatív lehet az a megjavulás....Nem tudom, elég régen volt Cinnamo nálam, a gépem nem igazán szerette, lassú volt, elég sokszor összeomlottak a kiegészitők, utoljára 3.0-s bétát láttam. Majd ha leszokik a 18.04-ről, ki fogom próbálni

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
janPeli képe

Pár szó a cikk szerzőjéhez...

Pár szó a cikk szerzőjéhez...

Elhiszem én, hogy letetted a voksod valahova, ami a te ízlésednek megfelel, de a témaindító írás nem kicsit elfogult és még értelmetlen is. Elmondom azt is, miért gondolom így.

Előre bocsátom, nekem eddig soha nem jött be egyik Ubuntu sem, Sokáig LM-et használtam. Viszont a 19.04-et kíváncsiságból feltelepítettem és azóta az van főrendszerként a gépemen.

1. Lehetlen olyan rendszert készíteni, amely mindenkinek megfelel, mert mindenki mást vár egy rendszertől.

2. Az tényszerű megállapítás, ha leírod, hogy neked nem jön be valamiért, de egy rendszer attól még nem lesz sz@r, mert neked nem jön be... különben mások sem használnák (jah, mert ők hülyék, nekik jó lesz az is :)

3. "Mert számomra evidens, hogy az a túlméretezett "panel" ne látszódjon..." - talán mert a te igényedről a Canonical nem tudott. Nekem pl. bejön, mert az ikonok kinézete kicsit különb, mint 32x32-ben :)

4. "De ezt a funkciót még mindig csak félig sikerült megvalósítani." - akkor ezzel nincsenek egyedül, mert hogy szinte az összes Linux disztrónál addig rejtett a panel, amíg egy ablak takarja, ha van helye, akkor pedig meg megjelenik.

5. "De miért nem lehet eltüntetni az Asztali ikonokat?" - Én sem szeretem az asztali ikonokat, így pár kattintással el is tüntettem őket... és még elrejtve sincs a megoldás, sőt, nem is valami extrém módon lehet ezt megtenni, csak ki kell nyitni a szemünket a beállítások között. (menü/finomhangoló/kiterjesztések/desktop icons ON/OFF). Persze tudom, te másként szeretnéd, de hát ez van :)

6. "Nem is emlékszem az idejére, hogy mikor nyitottam meg a Lomtár mappát. ... És miért nem lehet áthelyezni a Dock-ra, mint régen?" - Ha sem nézni, sem használni nem akarod, akkor miért akarod a Dock-ra tenni, főleg ha a Dock-ot sem szeretnéd látni? Bizonyára csak én nem látom át a logikádat :)

7. "Miért olyan bazi fontos az a Lomtár?" - Talán mert az alapértelmezett fájlkezelőben nem tudsz fájlt vagy mappát törölni, csak Kukába helyezni. Kezdők számára (mert hogy az Ubuntut főként nekik szánták) hasznosabb a Kukába dobálni, mint ész nélkül törölni, ami aztán adatvesztéshez vezethet.

8. "Csak ki lesz jelölve, de nem módosul a háttér." - Ezt megint csak sok disztrónál láthatod (mármint hogy aktiválni kell egy választást). Van ilyen és van olyan módszer, egyik sem sz@rabb a másinál, csak más.

9. "nincs mód a kép különböző méretarányú elhelyezésére" - egy pont már neked is jár. Nem lett volna baj, ha lehet választani, de hát minden disztrónak vannak hibái, ez legyen a legnagyobb. Én más disztrókon is átalakítottam az általánosan használt háttérképet az asztal felbontására, így kevesebb memóriát is fogyaszt.  Itt meg nekem megfelel a gyári háttérkép és annak még a mérete is jó... nekem :)

10. "csak a jobb, vagy bal félképernyőre lehet elhelyezni az ablakot" - És ha felhúzod, teljesképernyős lesz. Lehetne több funkció, de nincs. Én pl. sosem használtam negyedeket, így nem is hiányzik. Aki csempézni akar, annak tökéletes megoldás lehet pl. az i3 :)

11. "mire jó ez a "panel"?" - Neked semmire, nekem sok mindenre. pl. ott vannak a hálózati beállítások, a hangerőszabályzó, a dátum és idő indikátor, a futó programok listája, a ki és bejelentkezési lehetőségek és még néhány "lényegtelen" dolog, amelyek számodra nem fontosak, mert neked bizonyára van zsebnaptárad és karórád :)

12. "alig vártam, hogy megnyomjam az Újraindítás gombot. De még ott is ért egy "kellemes" meglepetés, nincs Felfüggesztés gomb." - Újraindítani nem a Felfüggesztés paranccal szokás :) és a felfüggesztés is beállítható, pl a kikapcsolásgomb megnyomására is.

13. "Lehet, hogy néhány itt leírt hiányosságra van gyógymód, de mivel nem áll szándékomban telepíteni, nem olvastam utána." - Nem lehet, hanem biztos!
Ha nem áll szándékodba telepíteni, akkor mindegy, hogy milyen problémái vannak a rendszernek (szerinted).
"nem olvastam utána" - erre már nem is válaszolok, ha megbocsájtasz :)

14. "Hálát adhatunk a Linux istenének, hogy a Linux Mintet még nem érte el a modernizáció, mert ha így lesz akkor keresnünk kell egy új operációs rendszert (emberi lények számára)." - Ezzel a mondattal meg mindent el is mondtál magadról, csak hát van egy rossz hírem: a linuxosok többsége még mindig más disztrót használ, mert ők - ezek szerint - nem emberi lények :)

Nem vagyok egy disztrónak sem megszállottja, eddig kb. 30-35-öt használtam hosszabb-rövidebb ideig. Volt, amelyik tovább maradt, mert sok jó tulajdonsága volt, másokkal kevesebb időt bírtam együtt maradni, mert nekem valamiért nem jöttek be. Sokáig használtam LM-et is, Tarát váltottam le, mert nálam már nem úgy működött, mint szerettem volna. Ettől még nem lett rosszabb a Mint, csak az én igényeim változta meg és kipróbálok más utakat is.

Jelen írásod nem bír értékkel, mert nagyon messze van az objektivitástól, csak siránkozás, hogy ezt vagy azt miért nem tudod megvalósítani, miközben még arra is lusta vagy, hogy utána nézz a megoldásnak. Aki nem akar utánanézni, nem akar olvani, nem akar tanulni, annak meg egy rendszer sem lesz jó (az LM-et is meg kellett tanulnod, te talán már erről is megfeledkeztél:)

A Linux legértékesebb tulajdonsága a szabadság. Ez azt jelenti, hogy mindenki azt a megoldást választhatja, amelyik neki szimpatikus. Sajnos, megint csak saját magammal példálózhatok, de a nagy Arch divat ellenére sem jön be nekem az Arch. Miért? Mert sz@r? Nem. Azért, mert rolling én meg a stable megoldásokra vagyok vevő. Építettem Archot minimálból, mert érdekelt a dolog, de nem használom, mert nem az én igényeimet fedi le. Ettől viszont másoknak még értékes, és ha sokan használják, az azt jelenti, hogy valamire csak jó az is... sokaknak.

Használd a Linux mintet, ha az áll a kezedre, de ne fikázz más rendszereket csak azért, mert neked azok nem állnak kézre, csak ennyi lett volna a mondani valóm.

Köszönöm, hogy türelmesen végigolvastál :)

Tisztelettel: jP

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Pár szó a cikk szerzőjéhez...

#5 Szívesen. Bár nem sok értelme volt.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve