Második operációs rendszer telepítése egyszerűen

keraform képe

Egy kevésbé ismert telepítési módot ismertetek, amihez nem kell sem CD/DVD, sem pendrájv.

Sokan szeretnek, vagy szeretnének  időről-időre kipróbálni egy másik rendszert a telepített rendszerük mellett.
Ennek legegyszerűbb módja, a kipróbálás, telepítés nélkül. Elindítjuk a telepítő médiát (telepítőlemezt, vagy pendrájvot,) és a telepítés helyett a kipróbálást választjuk. Ekkor a merevlemezünkön nem történik semmi módosítás, a telepítő média eltávolítása, és egy újraindítás után, visszakapjuk az eredeti rendszerünket.
Ennek a módszernek van néhány hátránya. Az  ISO-t, ki kell írni lemezre, vagy pendrájvra, de nem mindig van kéznél üres, vagy törölhető eszköz, és aránylag soká tart.
Ma már a gépek nagy részében van elegendő tárhely ahhoz, hogy legyen mondjuk egy 10-15 GB-os játszó partíció.
Erre a partícióra könnyűszerrel telepíthetünk kipróbálás céljából egy másik Linux rendszert.

Ezt az előbb említett telepítőmédia használata nélkül is megtehetjük. Ehhez csak egy csomag telepítésére van szükség, a neve: GRML-rescueboot
Telepítsük  GRML-rescueboot csomagot tetszés szerint. (A Szoftverkezelő, A Synaptic, vagy a Terminal segítségével)

Töltsünk le a kipróbálandó/telepítendő operációs rendszer ISO állományát. Én az "ubuntu-18.10-desktop-amd64.iso" fájlt töltöttem le.

Ezután létre kell hozni a /boot/grml mappát. Nálam volt ilyen. Ha nem lenne, hozzuk létre tetszésünk szerint, például adjuk ki terminálban ezt a parancsot:
sudo mkdir /boot/grml

Másoljuk be ebbe a mappába a telepíteni kívánt ISO-t. Ehhez emelt szintű jogosultságra van szükség.
Van ahol ez csak jobb klikk Megnyitás  rendszergazdaként, vagy, ha ez nem megy nyissunk egy terminált abban a mappában, ahol a letöltött ISO fájl van, majd adjuk ki ezt a parancsot:
sudo cp ubuntu-18.10-desktop-amd64.iso /boot/grml
(Az "ubuntu-18.10-desktop-amd64.iso" helyére természetesen a kívánt ISO nevét kell írni.)

Ezután adjuk ki terminálban a sudo update-grub parancsot.
A listában a szokásos "Megtalált linux lemezkép..." sorok mellett lesz egy ilyen sor is:
Found Grml ISO image:  ubuntu-18.10-desktop-amd64.iso

Megjegyzések:
A "sudo update-grub" parancs megkeresi a gépünkön lévő, indítható operációs rendszereket, és ezeket elhelyezi egy fájlba, amit bútoláskor kiolvas a rendszer, és felkínálja egy lista formájában a felhasználónak.
Ez a parancs azonban nem mindig elégséges. Ha módosított GRUB-unk van, akkor annak ellenére, hogy a parancs lefutása után megjelenik a listában a
"Megtalált linux lemezkép...Found Grml ISO image:  ubuntu-18.10-desktop-amd64.iso",
bútoláskor nem lesz a listában. Ez már abból is látszik, hogy a parancs futtatásakor ez az üzenet lesz látható a lista elején: using custom appearance settings.
Ilyen esetben a frissített GRUB-ot újra kell telepíteni arra a merevlemezre, amelyikre az első számú operációs rendszerünk is telepítve van.
Ha ez az sda lemez, akkor adjuk ki terminálban ezt a parancsot:
sudo grub-install /dev/sda

Ha minden rendben lezajlott, jöhet a próba.
Indítsuk újra a számítógépet. A GRUB megjelenésekor lépkedjünk a
Grml Rescue System (ubuntu-18.10-desktop-amd64.iso)
sorra, és üssük le az Enter billentyűt.
Ekkor egy második választóképernyő jelenik meg:
Try Ubuntu without Installing
Install Ubuntu
Az első a kipróbálás, a második a telepítés. Válasszuk a kipróbálást.
Ekkor elindul a Live rendszer. Ha elnyerte tetszésünket, az Asztalon lévő Install ikonra kattintva rögtön telepíthetjük is.

Megjegyzés a telepítéshez:
Az "Új partíciós tábla..." készítése lehetőséget csak azok birizgálják, akik tudják mit csinálnak. Ezt az opciót választva minden bejegyzés törlődik, ami az operációs rendszerek indítását teszi lehetővé!
A "Rendszerbetöltő erre az eszközre kerül" opcióban válasszuk ki a fő rendszerünk lemezét, és arra telepítsük. (Ez lesz a GRUB helye)

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Ubuntu telepítését nem vittem végig, csak kipróbáltam Live módban. A tesztelést meghagyom kalandvágyó fórumtársaknak.
Ha majd lesz időm, én is tesztelni fogom, főleg az érdekel el lehet-e helyezni 4-5 ISO-t a /boot/grml/ mappába úgy, hogy indításkor választhatóak legyenek. Nekem most is van 4-5 ISO a gépemen, akkor legfeljebb eleve itt tartom őket, és ha kedvem szottyan kipróbálni egyet, csak újra kell indítani a gépet.

Szerkesztve:

Többszöri próbálkozás után nekem nem sikerült telepítenem. Mindhárom Linux Mint 19.1-gyel próbát tettem. Az eredmény ugyanaz. Olvastam hasonló észrevételt. A Live rendszer jól működik, az asztalról rendben indítható a telepítő, az el is jut a particionáló menübe, ki lehet jelölni a telepítés helyét. A telepítés elindul, de csatolt partícióra panaszkodik, amit szeretne, de nem tud lecsatolni. (/isomount) Lenyitva a részleteket mutató ablakot, az látszik, hogy egy idő után leáll a folyamat. Szerencsére még azelőtt, hogy bármi változás történne a lemezen.

Hozzászólások