Hang kimenet állítás könnyedén

keraform képe

Ez a bejegyzés egy tegnapi fórumtémában előkerült HDMI csatlakozás apropójából készült.
De nem csak azoknak lehet érdekes, akik HDMI kábelen továbbítják a hangot, hanem mindenkinek, aki váltogatja a hangkimeneteket.
Én például egy olyan tv-monitort használok, amelynek beépített hangszórói vannak. A PC egy HDMI kábellel kapcsolódik a monitorhoz, amely a hangot is továbbítja a monitor hangszóróira. A filmeket, zenéket váltakozva fejhallgatón, a monitor hangszóróin, vagy külső, erősítős hangfalakon hallgatom. (A monitor hangereje a távszabályzóval állítható)
Az egyes kimenetek közötti átkapcsolás kicsit sem mondható kényelmesnek.

Bár a számítógépek hang ki- és bemenetei eltérőek (lehetnek), de nagyjából mindegyiken van fejhallgató kimenet, valamint egy vonalkimenet. Ez utóbbi külső erősítő csatlakoztatását teszi lehetővé.

Ha az előlapon lévő csatlakozóból kihúzom a fejhallgató dugóját, a hang átkapcsolódik a PC hangszórójára, kivéve, ha a hátsó vonalkimenetbe be van dugva az erősítőhöz menő kábel. Ha valakit nagyon zavar, ez a csak jelzés céljára használható, monó hangszóró, akár le is húzhatja róla a kábelt. (Kellemes dolog, amikor éjjel tök hangerőn zenét hallgat az ember, és véletlenül kihúzódik a fejhallgató dugója.)

Én tehát úgy használom a "hangrendszert", hogy elől be van dugva a fejhallgató, a hátsó vonalkimenetbe a külső erősítő.

A panelen lévő hang beállító alkalmazás nem nyújt túl kényelmes módot arra, hogy a hang kimenetet átállítsuk.
1. Katt a panel hangszóró ikonra
2. Katt a Hangbeállításra
3. Katt a kiválasztott eszközre
4. Katt a bezárás ikonra.
És van ennek az metódusnak egy hátulütője. A változás sokszor csak az alkalmazás, vagy a weboldal (YouTube) újraindítása után lép életbe.

Szerencsére van megoldás. A neve Sound Switcher Indicator. Telepítés után kapunk egy új panel ikont. Ha erre rákattintunk, kapunk egy listát a választható hangkimenetek között. Rákattintva a választott kimenetre, az rögtön, (az alkalmazás újraindítása nélkül) átkapcsolódik, az ablak pedig bezáródik.
Ez összesen két kattintás, és nincs "újraindítás"!

Az indikátoron -az én esetemben- két kimenet jelenik meg. Az egyik a HDMI, a másik attól függ, hogy be van-e dugva a fejhallgató. Ha be van dugva, a hang abban szólal meg, akkor a "Belső hangforrás - Analóg fejhallgató" a kimenet neve. Kihúzva a fejhallgatót, ez utóbbi átváltozik "Belső hangforrás - Vonalkimenet" feliratra, és ilyenkor a külső erősítőre jut a hang.
Ha ilyenkor kihúzzuk a hátsó vonalkimenetben lévő erősítő dugóját, akkor a PC beépített hangszórójára kerül a hang.

Ha valaki kedvet kapott az alkalmazás kipróbálásához, így teheti meg:
Az Indicator Sound Switcher weboldala: https://yktoo.com/en/software/indicator-sound-switcher

A telepítés menete a következő. Terminálban adjuk ki egyesével a következő két parancsot:

sudo apt-add-repository ppa:yktooo/ppa
sudo apt update && sudo apt install indicator-sound-switcher

Az alkalmazás automatikusan bekerül az Indítópultba, és újraindítás, az Indítópultból történő futtatás, vagy az Alt+F2 futtatás ablakból az indicator-sound-switcher paranccsal azonnal indítható.

Tesztelés előtt minden hangerő legyen kicsire állítva!
Jó szórakozást!

Hozzászólások

vyla képe

Hang kimenet

 Ez valóban működik, köszi.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

TV hang kimenet

Mindenkinek: szívesen!

Nem kapcsolódik ugyan szorosan a témához, de azért megemlítem, hogy az LG iszonyatosan gagyi módon úgy gondolta, hogy 50 ezer forintért nem tesz se fejhallgató-, se vonalkimenetet a tv-monitorra. Majd az idióta, aki megvette a terméküket a két pics@nyi hangszórón fogja hallgatni az Újévi Koncertet.
Hát nem, egy jó nagy túróst az LG-nek.
Szerencsére van a készülék hátulján egy SCART csatlakozó. Ebbe bedugva egy készen kapható átalakítót, vagy barkácsolva egy SCART-Jack kábelt megoldhatóvá válik a tv hangjának erősítőre vezetése.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve