Ősszel jön a fizetős Firefox!

keraform képe

Na így kell (undorító módon) figyelemfelkeltő címet írni. A hír tulajdonképpen igaz, de nem úgy, ahogy a cím sugallja. És bár ezt a címet én adtam a bejegyzésnek, de például a HVG ezt tálalta írni: "Most már biztos: jön a fizetős Firefox".

Ahogy a régi vicc szól:
- Igaz-e, hogy Moszkvában Mercedeseket osztogatnak?
- A hír igaz, de nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercedeseket, hanem Zsigulikat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Valahogy így van ez, ezekkel a bulváros címekkel is. A Firefox azt tervezi, hogy megjelentet egy havidíjas kiadást, amiben lesz beépített biztonságos felhőtárhely, és VPN szolgáltatás. Emellett megmarad az ingyenes verzió is.

De itt van a YouTube részben fizetőssé válása, olvashatunk a Facebook ilyen irányú terveiről, itt vannak a fizetős zenei stream szolgáltatások. Részben már fizetős a Google Maps is. Állítólag fizetős lesz az Android is. (Persze nyilván nem közvetlenül mi fogunk érte fizetni, hanem a telefon gyártók, de ez részletkérdés)

Persze most azt mondják, megmarad az ingyenes is. Igen, egy "lebutított" verzió. Ez nem jó szó ide, mert nem a jelenlegi szolgáltatást butítják le, csak nem fejlesztik majd azokat.

Én hosszú évek óta a Data oldaláról töltök le, hacsak lehet. Néhány éve már prémium előfizetésem van.
Van ugyanis egy apró megszorítás az ingyenes használattal: "A 200 MB-nál kisebb fájlokat ingyenesen letöltheted"
Ez még nem lenne baj, az viszont már igen, hogy a 200 MB-nál nagyobb fájlokat már nem tölthetjük ingyenesen. És még ez sem lenne baj, mert a feltöltött tartalmak több részre darabolhatók. Csakhogy amíg régebben a néhány száz MB-os filmeket, 5-10 részre voltak darabolva, amik belefértek a feltöltési korlátba, ma már alig találni ilyen kis részekre darabolt filmeket. (A régi feltöltéseken kívül)

Szerintem ez fog történni a többi ingyenes-fizetős szolgáltatással is. Az ingyenes változatok által nyújtott szolgáltatások szép lassan az érdektelenségbe fognak fulladni, azután bejelentik, hogy érdeklődés hiányában megszüntetik.

Az egészben az a legfurcsább, hogy az ember úgy érzi, hogy nem a szolgáltatásért fizet, hanem azért, hogy ezután ne kelljen a reklámokat néznünk.
Persze az igaz, hogy a szolgáltatást nyújtó cégek eddig a reklámbevételekből befolyt összegből finanszírozták a szolgáltatást. De van egy sötét vízióm arról, hogy egy idő múlva az ingyenes verziókban is meg fognak jelenni a reklámok. Mondjuk úgy, hogy ezt a felhasználó engedélyezi annak fejében, hogy így árengedményt kap. Ez egy logikus lépés lehet majd. És egy szép napon az olcsójánosok azt fogják tapasztalni, hogy ugyanannyi reklámot néznek, mint korábban, csak most már fizetnek is érte.