Két, számomra hasznos Amarok script

Sokan használunk zenei vagy hanganyag lejátszásra, rádió, vagy podcast hallgatására, vagy rendezésére Amarok-ot. Ez egy nagyon jó, és kezes program, sok funkcióval. Bár akár a Clementin, akár a Strawberry ellátja ezeket a feladatokat, de én mégis az Amarok mellett döntöttem.

Miért az Amarok?

Bár a három említett program közel azonos, de az Amarok egy tulajdonsága nagyon megragadott. Beépülőket is lehet használni, melyekkel a funkcióit bővíthetjük. Így a három, közel azonos program közül azt választottam.
Nem célom jelenleg az Amarok bemutatása, hiszen a használata egyszerű, és kényelmes. Help is van hozzá, ami eligazítást ad a használatában, bár a felülete és elrendezése nagyon logikus.
Help: mivel KDE csomag része, így ha nem KDE alatt használod, akkor a khelpcenter-t és az amarok-dok csomagot is fel kell tenni…. Ami szerintem felesleges, a linkelt oldalon minden ott van :)

Hogyan lehet telepíteni?

A legtöbb disztribúcióban ott van alapból, így a tárolóból érdemes telepíteni.

apt-get install amarok

Ha frissebb verzió kell, akkor érdemes megnézni az oldalukat és a forrást letölteni és az utasításokat követni. Ez nem kezdő szint, de megoldható, ha valaki ezt szeretné.

Kiegészítők az Amarokhoz

Sok kiegészítőt lehet találni az Amarok-hoz, ami elvileg jó dolog, de a sok zenei podcast, rádió és egyéb script, kiegészítő közt elvész az, ami nekem kellett.

Hogyan tudjuk a pluginokat, scripteket kezelni Amarok-nál? A Beállítások/ConfigureAmarok… panelben megtaláljuk a Bővítmények és a Script panelt. A bővítmények kezelése egyszerű: kiválasztjuk, bepipáljuk azt, ami kell. A scriptk már telepítendőek, azaz ki kell választani és telepíteni azt, amit szeretnénk. A KDE alatt megszokott módon A Scriptek kezelése gombra nyomva kapjuk meg a kereső panelt.

Amarok script panel

Érdemes a Search, azaz a keresést használni, hiszen gyorsabb, mint a lapozgatás. Akinek van kedve a KDEStore oldalon közvetlenül böngészheti a kiegészítőket. Én két olyan kiegészítőt használok, ami kellemessé teszi az Amarok használatát. Mindkét script kereséséhez a ”good” szót írjuk be a keresőbe, és meg is találjuk. Az egyik egy automata kikapcsoló script. Ez jól konfigurálható és egyszerűen beállítható eszköz.

„Good Night” Amarok script

Kikapcsoló, de kellemesen beállítható. Telepítés után az Eszközök közt találjuk meg. A beállítási lehetőség megfelelő, a legtöbb elvárható funkciót tudja. A neve azt sugallja, hogy éjszaka, az elalvás előtt indított zenéknél kellemes a használata, de nem ez az egyetlen helyzet, amiben hazsnálni lehet. Felülről lefele haladva, és a gyorsbillentyűk szerint:

Amarok kikapocsoló scriptje

W: a zeneszám után halkuljon el
o: amikor vége van a kiválasztott albumnak
A: megadott zeneszámot játsszon le
G: megadott perc után tevékenykedjen
c: pontosan az adott időpontban
Y : ennyi idővel a befejezés előtt kezdjen el halkulni, ami nagyon jó arra, hogy észrevegyük, hogy lassan vége lesz. Így ha még akarunk hallgatni valamit, akkor ki tudjuk kapcsolni a Good Night idősítő scriptet. A hangot lassan leveszi nullára. Így ne lepődjünk meg, hogy a következő indításkor az Amarok nem szól! Vissza kell állítani a normál hangerőre.

Mit tegyen a megjelölt időpontban még?

T: kapcsolja ki a képernyőt. Ez hasznos lehet éjszakai elalvásnál.
Q: Lépjen ki az amarok-ból.
S: Energia takarékos módot állíthatjuk be, illetve kikapcsoltathatjuk a gépet. Itt át kell gondolni, hogy a RAM és a swap elegendő-e, illetve kikapcsoláskor lesz-e futó fontos programunk.

Majd Enable, és el is indult az idősítés. A zöld Disabled felírat helyett a megfelelő időzítés, visszaszámlálásról kapunk infót. Ha meg akarjuk szakítani a műveletet a Disable gombbal megtehetjük.

Az ellenkező irányú megoldás, azaz a bekapcsolási scriptet is használhatunk az Amarok-ban.

„Good Morning” script az Amarok-ban

A használata szintén egyszerű, az Amarok-an indíthatjuk egy megadott időben a zenét. Az első hét beállítás nagyon egyértelmű, hiszen a hét napjain megadjuk az indítási időpontot. Illetve egy kivételes időpontot is adhatunk hozzá. A következő beállításnál már az ébresztés, illetve az indítás paramétereit adjuk meg.

Amarok "ébresztő" scriptje

r: Mivel induljon, azaz első, utolsó vagy véletlenszerű legyen az indított szám.
p: A lejátszási sorrendet adjuk meg, ismételje, normál sorrend, és még egyéb lehetőségeket takar a legördülő menü.
v: A hangerőt szabályozhatjuk a csuszkával, amivel indul a lejátszás.
i: A megadott idő alatt hangosítja fel a fenti értékre a hangerőt. Érdemes használni, hogy ne egy erős, hangos indítást kapjunk, hanem egyenletesen hangosodjon fel.

A legutolsó lehetőség az ébresztési scriptet adja meg, amivel egy alvó állapotú gépet ébreszthetsz fel. A kész scriptek jól működnek. Érdemes őket átnézni, hiszen egy-egy ébresztési feladatnál hasznosak lehetnek, alvó gép esetén.

Annyi!

Az eredeti cikk a blogomban jelent meg! Ami fontos: nem kerül ide át minden cikk, így...