Hasznos, és nélkülözhetetlen Firefox kiegészítők

keraform képe

Az első, a nélkülözhetetlen: ImTranslator
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/imtranslator/
A kiegészítő telepíthető Chrome, Opera, és Yandex böngészőkhöz is:
http://about.imtranslator.net/add-ons/

Ez a legsokoldalúbb fordító kiegészítő, amit csak eddig kipróbáltam. Lehet választani a Google, a Microsoft, a Yandex, és a Translator fordítószolgáltatás között. (Nem tudom, ez utóbbi mit takar.)
Telepítés után kapunk egy menüsor-ikont, (egy kis buborék, benne valami maszat), a jobb-klikkes helyi menüben egy új menüpontot, és egy kis buborék ikont a kijelölés végén, a kurzor alatt.
Ötféle módon használható:
ImTranslator
Inline Translator
Translator
Pop-up Translator
Webpage Translator
Illetve vannak alverziók, de nem fogom se felsorolni, se leírni, hogy melyik mire való, és hogyan kell használni!
Mindenki kísérletezze szépen ki, hogy neki melyik a legmegfelelőbb. smiley
Fordítónak a Google-t ajánlom, a többi még nagyobb marhaságokat ír.

A beállítópanelen ki lehet választani, hogy melyik legyen az alapértelmezett mód. A menüsor-ikon annak megfelelően fog működni. A helyi menüben választhatunk az összes mód között.
A nyelvek kiválasztásával nem kell bajlódni, de természetesen módosítható.

(Azt hiszem, hogy) az alaphelyzet az ImTranslator.  Ha kijelölünk egy szövegrészt, majd az ikonra kattintunk, lenyílik egy ablak, amelyben felül az eredeti, alul a lefordított szöveg olvasható. Az alsó ablakban válthatunk a fordítószolgáltatók között.
Állítsuk át a Beállításokban a Toolbar Button részben az IM Translatort > Inline Translatorra. Ne felejtsük el megnyomni a Save options gombot.
Ekkor a fordítást nem egy ablakban kapjuk, hanem a weboldalon, de nem az eredeti szöveg helyén, hanem mondatonként lefordítva, és zöld színnel kiírva az eredeti szöveg után. Így együtt olvasható az eredeti, és a lefordított szöveg. De ez a működés módosítható a Beállítások >  IM Translatort > Appearance részben.
Ha a legutolsó opciót választjuk, (Hide original), akkor az eredeti szöveg helyén jelenik meg fordítás eredménye.

A következő lehetőség a Pop-up Bubble Translator, ekkor egy felugró ablakban csak a lefordított szöveget láthatjuk.
A Translator lehetőséget választva egy más kinézetű ablakban jelenik meg az eredmény, de a megjelenés, és a fordítás sokkal lassabb.
A Webpage Translator -nem meglepő módon- az egész oldalt lefordítja.

A kijelölt szöveg végénél lévő buborékra kattintva mindig a Pop-up Translator funkciója érvényesül, vagyis egy felugró ablakban csak a lefordított szöveget láthatjuk.

Azoknak ajánlom, akik nem tudnak angolul, németül, franciául, olaszul, oroszul, urduul...

A másik a hasznos: ScrollAnywhere
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/scroll_anywhere/

Ez egy nagyon hasznos kiegészítő, ami megkönnyíti a hosszú weboldalakon, mint például a hírportálokon történő görgetést.
Nem állítom, hogy e nélkül nem lehet élni, pláne, hogy az oldalon történő görgetéshez vannak beépített lehetőségek is a Firefoxban.
Ott van mindjárt az egér görgő használata, bár az állandó tekergetés hosszú oldalak esetén kissé fárasztó.
Azután van az automatikus görgetés. Ennek bekapcsolásához a Beállítások > Általános > Böngészés szekcióban pipáljuk be az Automatikus görgetés, és a Finom görgetés opciókat.

Az automatikus görgetés kétféleképpen működik:
Ha lenyomjuk a középső egérgombot, majd felengedjük, a kurzor képe megváltozik; egy körben elhelyezkedő fel-le nyíllá alakul. De a görgetés nem indul el. Ha ilyenkor fel, vagy le mozgatjuk az egeret, akkor ezzel az oldalt görgetjük. Minél nagyobb távolságra toljuk az egeret, a görgetés sebessége annál nagyobb lesz. A görgetést egy kattintással tudjuk leállítani. Ha az ellenkező irányba kezdjük mozgatni az egeret, a görgetés iránya megváltozik.

A másik mód az, amikor a középső gombot lenyomva, rögtön valamelyik (fel-le) irányba elmozdítjuk az egeret, de a középső gombot nyomva tartjuk. A görgetés az előző módhoz hasonlóan történik azzal a különbséggel, hogy a görgő felengedésekor a görgetés megáll.

Mindkét esetben van egy szépséghibája a dolognak; a gyorsított görgetés után nehéz eltalálni a megfelelő távolságot a lassabb görgetéshez, illetve az átmeneti megállításhoz.

És akkor nézzük, hogy mit tud a ScrollAnywhere. Először is kapcsoljuk ki a Fx görgetési funkcióját. (Beállítások > Általános > Böngészés szekcióban pipáljuk ki az Automatikus görgetést)
A működése nagyon hasonlít az Fx automatikus görgetéshez, csak logikusabb. Ha lenyomjuk a görgőt, és mozgatni kezdjük le, vagy fel, akkor ugyanazt a hatást érjük el, mintha megfogtuk volna a görgetősávot, és azzal görgetnénk az oldalt. Csak éppen nem kell megkeresnünk, hogy éppen hol van a görgetősáv. Fent, vagy lent? Ha egy linkre kattintunk az oldalon, majd folytatni akarjuk a görgetést nem kell újra az oldal jobb szélére navigálnunk, hogy elérjük a görgetősávot.

A ScrollAnywhere nagyon sok beállítási lehetőséggel rendelkezik, melyeket nem kívánok ismertetni, csak felsorolok néhány dolgot:
Választható, hogy a középső gomb (görgő), vagy a jobb gomb legyen a működtető, esetleg a bal gomb. (Ezeket nem próbáltam)
Az alaphelyzet az Emulate Scrollbar, de emellett van a Grab and Drag, ami a mobiltelefonos görgetésnek felel meg, de a görgetés iránya egyébként is megfordítható. (Lehet, hogy vannak, akiket zavar az hogy a görgetősáv mozgatása, és a görgetés iránya ellentétes, nos itt a lehetőség ennek megváltoztatására)
Hasonló módon, mint ahogy például a képnézegetők viselkednek, ha egy az ablaknál nagyobb képet megragadunk, és tologatni kezdjük az egeret. Ha lefelé húzzuk, előbukkan a kép eddig nem látható felső része. A weboldalak görgetésekor ez éppen fordítva van, ha lefelé mozgatjuk az egeret, az eddig nem látható alsó rész válik láthatóvá.
De hát ez is egy olyan dolog, ami valamiért így lett kitalálva. Biztos azért, hogy nehogy logikus legyen.

A Cursor lapon beállítható, hogy a funkció használatakor hogyan nézzen ki a kurzor. Például a row-resize egy le-fel mutató nyíl.
Az Advanced lapon van a Don't block default button action jelölőnégyzet, amit érdemes bejelölni. ennek funkciója, hogy továbbra is engedélyezi a középső gombbal történő beillesztést.

A funkció akkor is működik, ha nem egy üres területre kattintunk, hanem egy szöveges területre, vagy akár egy linkre, vagy egy képre.
Ha egy linkre, képre kattintunk jobb gombbal, akkor az egy új ablakban nyílik meg. De ha a kattintás után azonnal húzni kezdjük az egeret, akkor a görgetés funkció valósul meg. Tehát egyáltalán nem kell figyelni arra, hogy hol áll a kurzor. (Persze a fejlécen állva nem működik)

Hozzászólások

szhf62 képe

Hasznos kiegészítők Firefoxra

Bármennyire próbálom a fordító bővítményeket a Firefoxon beállítani hogy hasonlóképpen működjenek mint a Chrome-on, egyikkel sincs szerencsém...
Leginkább a weboldalak (teljes) lefordítására lenne igényem, (még ha új ablakban is jelenik meg a fordítás). Ezt korábban az egyik fordító bővítmény tudta, de mostanára a sok fordító kiegészítő között egyik sem képes rá, bárhogy is próbálom beállítani.
A szavak, mondatok fordítására a Google Fordító van könyvjelzőzve (mindegyik böngészőben "szem előtt"), a Firefox bővítményeivel is csak (egyenlőre) ezt tudom elérni.
Lehet hogy a Firefox fejlesztésével a fordító bővítmények "tudását" nem "igazították hozzá" az újabb verzióhoz. Ha valakinek lenne "működő" tapasztalata valamelyik fordító bővítmény weboldal fordításának beállításában, megköszönném a "receptet". smiley

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Ne csak írj, olvass is!

Javaslom, hogy kezdd el olvasni a topikot az elejétől odáig, hogy Webpage Translator. Ez kb. azt jelenti, amit keresel.
Nem tudom, hogy ez így működik-e, de ennek az oldalnak: https://www.omgubuntu.co.uk/
itt a fordítása: https://translate.google.com/translate?depth=1&hl=hu&rurl=translate.goog...

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Ne csak írj, olvass is!

#2 Hiába próbálkozok a beállításokkal, nálam csak így jelenik meg az oldalak lefordítása Firefoxon:
https://ibb.co/ynW1tg0

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
szhf62 képe

Ne csak írj, olvass is!

#2.1 Chromiummal így megy a weboldal fordítás:
 https://ibb.co/4JJbNy3   - eredeti oldal
 https://ibb.co/YP7SBv0     - lefordított oldal

Hasonlót szeretnék elérni a Firefoxon is.
(A mentés után megnéztem a 2 linket, de azt adta ki, hogy az oldal nem létezik. Nem tudom törölni ezt a hozzászólást, kérek erre egy illetékest. Köszönöm.)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Mi a gond?

#2.1.1   A kép beillesztése helyett akár le is írhatod, hogy mi a gond.

Maradjunk a Firefoxnál. Egyszer már leírtam róla, amiről azt gondoltam, hogy a figyelemfelkeltéshez szükséges. A beállítása annyira pofonegyszerű, hogy nem fogom leírni.

Én úgy próbálnám, hogy az összes fordítóbővítményt letiltanám a Foxban, csak ezt az egyet hagynám meg. Megjelenik az ikon az eszközsávon, és a jobb-klikkes menüben?
És a kijelölt szöveg mellett az ikon? Ha akarod, a weboldal fordítás lesz az alapértelmezett.

Nem hiszem el, hogy nem tudod beállítani. Az interface nyelve angol, (és még vagy húsz másik lehet) igaz magyarul nem tud. De talán nem fog problémát okozni a megértése.
Set language settings for all translators
Select source language    
Select target language    
Detect source language automatically

Ezek megértésében a Google segít szívesen.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
Salabakter képe

Hasznos, de túlsúlyos...

Nem tudom, hogy ti szoktátok-e nézni egy-egy kiterjesztés méretét, de én igen.

Főleg, hogy a Firefox ( röviden: FF )  memória-kezelése egy rémálom.  Pár fül és lassan betelik az öregebbik laptopom 2 GB-os RAM-ja.   (Xfce asztali környezet, Mint 19.1),  és ráadásul a gép amúgy is lassú.

Jó pár (a fentebbinél számomra jóval fontosabb) netezés-biztonságot növelő kiterjesztést használok,ill. pár kényelmi szolgáltatást nyújtót,  de ezek egyike seméri el az ajánlott fordító addon 2 MB-os méretét ! (Sőt, a legtöbbjük a 100 kB-nál is kisebb).

Mikor több kiterjesztés is fut, az bizony egy "öregecske" gépet igencsak gallyra tud vágni, és lassított felvételnek ható működést eredményez.

Épp ezért inkább "a kevesebb több" elvén két másik 70kB alatti fordítót ajánlanék azoknak, akik szintén nem izmos gépen neteznek:

1) Google Translator for Firefox:   https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/google-translator-for-firefox/

2) Sidebar for Google translateshttps://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/google-translator-sidebar/

A görgetős kiterjesztéshelyébe pedig -- az öreg/gyenge gépek tulajdonosainak -- a szintén memória- és processzor-kímélő megoldást ajánlanék, éspedig a FF saját lapozását :   

a)  a Space /szóköz/ billentyű lefelé ugrik egy oldalnyit (hatása = a PageDown bill. leütésével);

b)  a Shift+Space bill.-kombináció pedig felfelé ugrat egy oldalnyit (hatása = a PageUp bill.-ével).

 

Természetesen a fenti  két kiterjesztés hasznos és igencsak indokolt helye van egy modernebb gépen (a szótár nyilván csk azoknak, akik idegennyelvű oldalakat olvasnak). 
Sajna páran még használunk régebbi, lassabb gépeket, így nekünk az általam használt az alternatívák (vagy más kis méretű addon-ok) előnyösebbek.

 

 

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
keraform képe

Hasznos, de túlsúlyos...

#3     Köszönöm a kiegészítést, bár nem az volt a célom, hogy a legkisebb igényű fordítót bemutassam.

Azzal a géppel, amelyiken 2 MB memóriafoglalás problémát okoz, nem lehet nagy élmény a világháló böngészése.
Az én gépemben 7976 MB memória van, ebből a Firefox kb. 1200 MB memóriát fogyaszt a kiegészítőkkel együtt. Az a 2 MB nem oszt, nem szoroz. Az gyakorlatilag nulla.
Akinek gondot jelent a memória hiánya, az ne a Firefoxot használja böngészésre.
Amúgy ezt a kiegészítőt azért ajánlottam, mert volt egy ezzel kapcsolatos kérdés a Fórumon. Olyat keresett valaki, amelyikkel az egész oldal lefordítható egyetlen kattintással. Tudom, hogy van még száz másik fordító kiegészítő.

Amúgy ma már a legtöbb kiegészítő egyszerűen ki-, és bekapcsolható a Firefox újraindítása nélkül. Ezért tehát felesleges egy nagy tudású kiegészítőt fapadosra cserélni, ha azt csak alkalmanként használjuk. Én egy időben rengeteg kiegészítőt telepítettem, de jó részük le volt tiltva.
Most 11 kiegészítőm van, abból 3 le van tiltva.

A kiegészítőket azért hívják éppen így, mert kiegészítik a hiányzó, vagy a fapados beépített funkciókat.
Használd nyugodtan a billentyűkombinációkat a lapozáshoz. Én nem használom a billentyűzetet erre. Az asztalomon csak egy egér van, billentyűzet nincs.
Ott van viszont az egér a kezemben, csak lenyomom a középső gombot, -bárhol is áll az egér az oldalon-, és máris szkrollozok. Lehet persze a görgővel is, csak az sokkal lassabb.

"Természetesen a fenti  két kiterjesztés hasznos és igencsak indokolt helye van egy modernebb gépen (a szótár nyilván csak azoknak, akik idegennyelvű oldalakat olvasnak)."
Illetve mindenkinek, aki nem teheti meg, hogy egy rendszergazdát alkalmazzon a néhány ezer forintot érő számítógépéhez, hogy amikor egy problémába ütköznek, utána tudjanak olvasni.

És egyébként is, ki nem olvas idegennyelvű oldalakat? Ezt el sem tudom képzelni! Van aki szándékosan korlátozza magát az információhoz való hozzájutásban?
Igaz, hülyeséget írok, hiszen van aki csak a Facebookot olvassa. Számára az az egyedüli -megbízható- információ forrás.
Én, ha egy meglepő hírt olvasok egy magyar oldalon, akkor el szoktam olvasni a forrásként megjelölt oldalt is. Akkor is, ha szuahéli nyelvű az oldal.

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve
kimarite képe

Hasznos, de túlsúlyos...

#3 Nem tudom, hogy ti szoktátok-e nézni egy-egy kiterjesztés méretét, de én igen.

Jó pár (a fentebbinél számomra jóval fontosabb) netezés-biztonságot növelő kiterjesztést használok,ill. pár kényelmi szolgáltatást nyújtót,  de ezek egyike seméri el az ajánlott fordító addon 2 MB-os méretét ! (Sőt, a legtöbbjük a 100 kB-nál is kisebb).

Ez most mivel függ össze? A méret negatív hatással lenne a böngésző teljesítményére?

Főleg, hogy a Firefox ( röviden: FF )  memória-kezelése egy rémálom.  Pár fül és lassan betelik az öregebbik laptopom 2 GB-os RAM-ja.   (Xfce asztali környezet, Mint 19.1),  és ráadásul a gép amúgy is lassú.

Hát valamit rosszul csinálsz. Egyrészt 2GB RAM úgy általában éppen elég a rendszernek, de ha videót nézel a Youtube-on, vagy egy Index-et például, ami teli van reklámmal („uBlock Origin” erre a megoldás, az alap), már akadozik a gép (rendszer), melynek CPU és GPU teljesítményéről semmit nem árultál el. Sokat mond a saját véleményed, hogy a gép amúgy is lassú- 4GB RAM már jobb lenne ... mondjuk az Xfce asztali környezetnek, de használhatsz mást is, mondjuk LXDE-t vagy Openboxot.
Mindazonáltal a Firefox semennyire nem kezeli rosszul a memóriát, ez legalábbis az én tapasztalatom. Nemcsak én használom, hanem a családban több ember is, akiknek rosszat biztosan nem akarnék (én telepítettem a rendszert oda is). De maradjunk annyiban, hogy rosszabbul nem kezeli a memóriát, mint a többi böngésző ... amelyek közül választhatnál, de mégsem ezt teszed. Próbáld ki a Beta vagy a Nightly változatot. Utóbbi egyszer ugyan lefagyott talán 120 lapnál (4-5 ablakban), de írja a Mozilla, nem stabil (kísérleti). Én csak ránéztem mostanában néha. Banki műveletekhez és hasonló biztonságos kapcsolathoz persze a stabil Quantum kiadást, illetve a vállalati, Firefox ESR változatot használd.

Régebben volt lassulás, de szintén gyenge gépen (1500 MHz CPU, 128 MB RAM GPU/AGP, 2GB RAM, DDR1), ott a 3.5-4 MB méretű könyvjelző okozta. Köszi a kiegészítőket. (amikor vége a hozzászólásodnak, azaz „itt”, ne nyomj Entert, mert levegős marad)

Értékelés: 

0
Még nincs értékelve