A PC zárolása, és feloldása Bluetooth eszközzel

keraform képe

Találkoztam egy érdekes lehetőséggel, a számítógép lezárható és feloldható telefonnal, vagy más Bluetooth-képes eszközzel, például okosórával, pusztán azzal, hogy az eszköz "eltávolodik" majd "visszajön".
A továbbiakban PC-t írok, ami persze egy laptop is lehet, valamint telefont, ami egy okosóra is lehet. A legjobb megoldás erre a célra egy okosóra használata (lenne).
Érdekes lenne, ha azokkal a kis kulcstartóra szerelt Bluetooth-os kütyükkel is működne ez a dolog. De egy használaton kívüli mobiltelefont is lehet erre a célra használni.

A PC és a telefon közötti Bluetooth kapcsolat jelerősségét figyelve egy alkalmazás automatikusan lezárja a PC-t ha "eltávolodik" a két eszköz, majd feloldja a zárolást, ha a két eszköz ismét közel kerül egymáshoz. És itt az automatikuson van a hangsúly.

Ha a munkahelyünkön egy rövid időre magára hagyjuk a PC-t, nem bajlódunk a lezárásával, holott ez indokolt lenne. A telefont viszont az ember még a mosdóba is magával viszi, és ezzel máris lezárja a számítógépet. De mint már írtam, a legjobb eredmény egy okosóra viselésével érhető el, amit még rövid időre sem hagyunk az asztalon.
Ahhoz, hogy ezt a védelmet megvalósítsuk mindössze a blueproximity csomag telepítésére van szükség, amit akár a Synaptic segítségével, akár az alábbi paranccsal telepíthetünk:

sudo apt-get install blueproximity

Ha nem laptopot használunk, akkor csatlakoztatni kell egy Bluetooth adaptert a PC-hez.
A telefonra semmit nem kell telepíteni, a telefon kijelzője le lehet zárva, csak a Bluetooth legyen bekapcsolva.

(Én úgy gondoltam, hogy értelemszerűen futnia kell a számítógépen a Bluetooth alkalmazásnak, ezért elindítottam. Később kikapcsoltam a Bluetooth alkalmazást, a funkció továbbra is megmaradt, tehát valószínűleg nincs szükség az indítására, még a párosításhoz sem.)

Indítsuk el a BlueProximity alkalmazást. A Panelen megjelenik az alkalmazás ikonja, ami egy kulcsos Bluetooth ikon. Kattintsunk rá, ekkor megjelenik a beállító panel, ami három lapból áll.

Első lap: "Bluetooth eszköz"
Az első lépés az eszközök párosítása. Indítsuk el a keresést, majd válasszuk ki a listából a használni kívánt eszközt, és kattintsunk a "Kiválasztott eszköz használata" feliratú gombra. Ekkor az eszköz MAC címe bemásolódik a MAC cím mezőbe.

Harmadik lap: "Képernyő zárolása"
Itt kell megadnunk a kívánt parancsokat. Alaphelyzetben itt három parancsot kell megadni:
1. Zárolási parancs
2. Zárolás feloldása
3. Proximity parancs (Itt a felhasználó tevékenységét szimuláló parancsot adhatunk meg, hogy a munkamenet soha ne zárolódjon le.)

Alaphelyzetben itt ezek a parancsok vannak:
1. gnome-screensaver-command -l
2. gnome-screensaver-command -d
3. gnome-screensaver-command -p

Cinnamon esetén ezek lehetnek:
1. cinnamon-screensaver-command -l
2. cinnamon-screensaver-command -d
3. cinnamon-screensaver-command -p

MATE esetén:
1. mate-screensaver-command -l
2. mate-screensaver-command -d
3. mate-screensaver-command -p

KDE, Plasma Desktop 5, és egyéb esetben: http://www.daniloaz.com/en/automatically-lock-unlock-your-screen-by-blue...

Természetesen bármilyen parancsokat írhatunk a mezőkbe, csak legyen értelme! Várom az ötleteket arra, hogy milyen parancsokkal lehet még értelmesen használni ezt a megoldást.
Én például csak készenlétbe (Felfüggesztés) kapcsolom a PC-t, soha nem kapcsolom ki. Megtehetem, hogy az első mezőbe beírom ezt a parancsot:
systemctl suspend
Ebben az esetben, ha eltávolodok a telefonommal a számítógéptől, akkor az készenlétbe kapcsol. Természetesen ebben az esetben nem fog visszakapcsolódni, ha a közelébe "jövünk".
De akár fordított módon is lehet értelme használni. Ha egy PC állandóan üzemel, és a közelébe "megyünk", akkor automatikusan elindítható így egy folyamat, folytatódhat a zene lejátszása. :-)

Ezen a lapon állítható be a program naplózása is, én kivettem innen a pipát, felesleges, hogy naplózzon. De beállíthatunk egyéni helyet is a naplófájlnak, ami könnyen elérhető, és törölhető.

Második lap: BlueProximity beállítások
Ezen a lapon kell beállítani az érzékenységet.
Megjegyzés: Ha a beállító ablak meg van nyitva, akkor ki van kapcsolva a PC zárolás, (illetve a beírt parancsok nem fognak végrehajtódni) ez az úgynevezett szimulációs mód.

Alul látható a "Jelenleg mért érték". Tegyük a telefont arra a helyre az asztalon, ahol az általában lenni szokott. Ha lehet, ez legyen a Bluetooth adapter közelében. Ez egy USB hosszabbítóval könnyen megoldható.
A csúszkán ekkor leolvashatunk egy a távolsággal arányos számot. Ideális esetben ez a szám nulla lesz. Nyomjuk meg az "Alapállapot" gombot. Ez lesz a kiinduló helyzet.
Most távolítsuk el néhány méterre az eszközt. Nézzük meg, hogy milyen szám jelenik meg a csúszkán, ha a telefonunkkal a kívánt távolságon kívülre kerültünk. Tegyük fel, hogy ilyenkor a csúszkán 8 olvasható.
Nézzük meg, hogy mekkora legyen az a távolság, ami alatt még ne zárolódjon a PC. Legyen ez mondjuk 3.
A "Képernyő zárolása - Távolság" csúszkát állítsuk 7-re. Az időtartam legyen 2-3 másodperc. Csak ennyi idő után zárolódik a PC.
A "Zárolás feloldása - Távolság" csúszkán a minimális távolságot állíthatjuk be, amikor is megtörténik a feloldás. Legyen ez 2. Az időtartam legyen 1-2 másodperc.

Tesztelés
Ezzel készen is vagyunk, következhet a tesztelés. Ne feledjük, ehhez be kell zárnunk a Beállítások panelt. Ha az érzékenység nem megfelelő, módosítsuk a beállításokat.
Vigyük el a kívánt távolságon túlra a telefont, sétáljunk vissza a telefon nélkül, és próbáljunk belépni. Lökjük meg az egérkét. Kérnie kell a rendszernek a jelszavunkat. Ne adjuk meg, hagyjuk úgy az ablakot.
Menjünk el a telefonért, és sétáljunk vissza vele a PC-hez. A képernyővédőnek automatikusan ki kell kapcsolódnia.

A tesztelés úgy is elvégezhető, ha a Bluetooth adaptert  a tenyerünkbe fogjuk, a Képernyővédőnek be kell kapcsolnia. Elengedve pedig fel kell oldódnia a zárolásnak. Telefonálás közben nagy mértékben lecsökken a telefon Bluetooth "térereje", a Képernyővédő esetleg vad kapcsolgatásba kezd. Érdemes az adaptert a telefont tartó kezünk felől elhelyezni, úgy kevésbé árnyékolódik le, vagy változtassunk az érzékenységen.

A program beállításait a /home/felhasználónév/.blueproximity/standard.conf fájlban találjuk. (Ha nem neveztük át)

A panelikonon lévő kulcs négy színű lehet:
A zöld szín azt mutatja, hogy a minden rendben van, a telefon a biztonságos távolságon belül van.
A sárga szín jelzi, hogy nőtt az észlelt távolság, a zárolási távolság alatt, de a nyitási távolság felett van.
A piros szín a zárolást mutatja, de ez csak szimulációs módban látszik.
A szürke szín azt jelzi, hogy szüneteltetve lett a működés. Jobb klikk a panelikonon, "Szünet". Visszakapcsolás az ismételt "Szünet"-re kattintással történik. Mint Windowsnál a Startmenüből történő Leállítás :-)

Megjegyzés:
Az itt ismertetett esetben a számítógép zárolása a Képernyővédő elindításával történik. Ezért érdemes elvégezni a következő tesztet. Alaphelyzetben a Képernyővédő elindulása után a számítógép zárolásra kerül. A feloldáshoz meg kell adnunk a jelszavunkat. Az is megadható, hogy az indulás után mennyi idő múlva kerüljön lezárásra. Biztonsági szempontból itt vagy az "Azonnali zárolás", vagy a "15 másodperc" jöhet szóba, bár ez is sok lehet, ha az ember a munkahelyen elhagyja a szobát. Nem is értem, hogy miért nincs 3 másodperces lehetőség.
Ha úgy van beállítva a rendszerünk, hogy ne kérjen jelszót, amikor a Képernyővédő kikapcsol, (amikor például megmozdítjuk az egeret,) a képernyő lezárásakor még ekkor is kérni fog!
Próbáljuk ki: nyomjuk le a Ctrl+Alt+L kombinációt. Ekkor elindul a Képernyővédő, de az egérke tologatásakor jelszót fog kérni a rendszer.
Itt is ez a helyzet, ha visszatér a Bluetooth eszköz a számítógép közelébe, akkor automatikusan feloldódik a zárolás, nem kér jelszót, nem kell lenyomni semmit, nem kell az egeret toligálni. De ha valaki más próbál a gépünkhöz férni, attól kérni fogja a jelszót a rendszer!

Várom a használat során szerzett tapasztalatokat. Főleg az érdekelne, hogy a Bluetooth-os kulcstartóval működik-e a dolog. Fogok venni egyet.

Képeket többek között az első linken találhatunk a beállítóablakról.

Források:
http://blueproximity.sourceforge.net/manual.html
http://www.daniloaz.com/en/automatically-lock-unlock-your-screen-by-blue...
http://www.webupd8.org/2011/05/blueproximity-use-bluetooth-device-to.html
https://www.linuxjournal.com/content/hack-and-automatically-lock-your-co...
https://www.omgubuntu.co.uk/2016/08/use-bluetooth-phone-unlock-ubuntu