Firefox keresőszolgáltatás hozzáadása, Google Tudós

keraform képe

Két dolgot szeretnék közreadni.
Az egyik, a Google egy új, módosított "keresőmoduljának" rövid bemutatása,
a másik egy érdekesség, hogyan lehet bővíteni a keresősáv keresőszolgáltatások listáját.

Ez utóbbiról volt egy kérdés itt korábban a Fórumon, mármint arról, hogy hogyan lehetne hozzáadni egy új, egyéni elemet a listához, de most nem találtam meg a bejegyzést. Talán majd a szerző jelentkezik.

Nagyon sok oldalon van keresősáv, például itt a Fórumon is, és az ember azt gondolná, hogy ezek egyszerűen hozzáadhatók a listához. Sajnos azonban ez nem így van, és tudtommal még nem-egyszerűen sem lehet.
Illetve biztosan lehet, csak nem ismerjük a módját.

A Google kereső telepítése
A teljesség kedvéért kezdem azzal, hogy hogyan lehet a Linux Mint alapértelmezett keresőszolgáltatását a Firefoxban "visszaállítani" a Google-ra.
Beállítások > Keresés > További keresőszolgáltatások felvétele
Ekkor a "Search engines in Linux Mint" oldalra jutunk, ahol is a lap alján az "Other search engines" szekcióban találunk néhány ikont. Kattintsunk a G betűt formázó ikonra, majd a megnyíló új lapon a "Click here to add Google to your search engines" szövegben a here szóra.
Ekkor egy felugró ablakban meg kell erősítenünk, hogy hozzáadjuk a listához a Google-t, és dönthetünk arról is, hogy az legyen-e az alapértelmezett keresőszolgáltatás.
Ez utóbbit a Beállítások lapon később is megváltoztathatjuk.
Az itt lévő listából tudjuk még hozzáadni például a Facebook, vagy a Google Translate (Fordító), Stack Overflow elemet.

Google Tudós
Így nevezte el az új, alternatív keresőszolgáltatását a Google. A nevében benne van a lényeg, a Wikipedián pedig egy korrekt meghatározás:
"A Google Tudós (eredetileg Google Scholar) a Google tudományos keresője, amely különféle témájú és formájú tudományos publikációk között keres."

Akit érdekel a dolog végezze el ezt a tesztet, nyisson két lapot:
https://www.google.com/
https://scholar.google.hu/
Írja be mindkettőbe például azt, hogy "szociopata".

Míg a Google találatok ezeket hozzák be: Házipatika, Wikipédia, Stresszdoktor, Dívány, Ridikül, Femina, addig a Google Tudós ezek helyett ilyen találatokat ad:
A morális döntések neurobiológiai vonatkozásai S Kéri - Magyar Pszichológiai Szemle, 2008 - akademiai.com

Akinek, -mint például a lányomnak- a mindennapi munkája során használnia kell a keresőt, -az ő esetében a szociológia tárgykörében- nagy segítség lehet, ha egy keresőszóra nem a Dívány, és társai lesznek az első húsz helyen a találati listában.

A keresőszolgáltatások listájának bővítése
Itt értem el arra a pontra, hogy hogyan lehetne a Google Tudós alapértelmezett keresőszolgáltatássá tenni. Van persze egy olyan megoldás, hogy a https://scholar.google.hu/ oldalhoz készítünk egy könyvjelzőt, de az nem ugyanaz. Arra gondoltam, talán a Google lehetőséget ad erre.
Beírtam a keresőbe, hogy "how to add google scholar search engines", és ez volt az első találat:
http://etienne.gaudrain.eu/opensearch/google_scholar.php
Itt ez az fogadott:
Google Scholar in your search-bar
(Google Tudós a keresősávban)

In Firefox or Internet Explorer, just open the list of search engines in the search-bar and click "Add Google Scholar search".
(A Firefoxban, vagy az Internet Explorerben csak nyisd meg a keresőmotorok listáját a keresősávban, majd kattints a "Google Scholar keresés hozzáadása" gombra.)

Ezt a szöveget hitetlenkedve olvastam, de amikor ránéztem a keresősávra, a nagyító ikonon egy + jelet formázó zöld ikon volt látható, és amikor rákattintottam, valóban ott állt a hozzáadás lehetőség.
A Firefox beállításokban pedig akár alapértelmezetté is lehet tenni.
Hasonló dolgot tapasztalhatunk, ha a https://addons.mozilla.org/hu/firefox/ oldalt megnyitjuk, akkor is megjelenik a zöld + jelet formázó ikon, és ebben az esetben a "Firefox kiegészítők" keresőszolgáltatást adhatjuk hozzá a listához.

A Chrome böngészőhöz telepíthető egy "Google Tudós gomb" nevű kiegészítő is.
A Firefoxhoz például a Google Scholar Button, vagy a Panel for Google Shcolar kiegészítőket adhatjuk hozzá.
(Bár ezek szerintem nem használhatók olyan jól, mint a Google Tudós kereszőszolgáltatás. Mindkettő egy panel gombot ad, amire rákattintva kis felugró ablakban lehet beírni a keresőszót, és a találatokat is itt kapjuk meg.)
De van egy ilyen is: Add Google Scholar to Search Bar https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/google-scholar-10310/?src...
Nem próbáltam, de gondolom, ez ugyanazt adja eredményül, amit itt leírtam.

Most, hogy nézegetem a keresőszolgáltatásaim listáját, látok rajta két elemet, amit nem tudom honnan telepítettem korábban: Mozilla támogatás, és Google Play.
Megnyitva az oldalakat, nem látszik a zöld ikon, nem tudom, hol találtam őket.

Figyelni kell tehát a keresősáv nagyító ikonon megjelenő zöld + ikont, ha egy weboldalon járva ilyet látunk, annak az oldalnak a keresője hozzáadható a keresési szolgáltatások listájához.

Ha talál valaki ilyen oldalt, esetleg megírhatná ide.