A Panel Főmenü alternatívái

keraform képe

Ez a leírás a Linux Mint 18.3 Cinnamon rendszert használva készült, de az itt leírt lehetőségek felhasználhatók több Linux Mint rendszer esetén is.

A Panel egyik eleme a Menü alkalmazás. Ez ugyan egy nélkülözhető elem, és talán van olyan, aki nem is használja, de talán nem mindenki ismeri, hogy milyen alternatívák állnak rendelkezésre.

A Menü szerepe a telepített alkalmazások indítása, a Linux beállítások elérése, és a Munkamenet (Felfüggesztés, Újraindítás, Leállítás) kezelése.
Ennek a leírásnak nem célja, hogy bemutassa a Menü alkalmazások mellett milyen alternatív megoldások jöhetnek szóba. (Mint például a Cairo-Dock)

A rendszerrel szállított Menü alkalmazás mellett több másik között is választhatunk, ha a rendszer telepítésekor kapott  "Menü (Cinnamon főmenü)" nem nyerné el a tetszésünket.
Ezek például a Cinnamenu, és a CinnVIIStarkMenu.
Sajnos, a három közül egyik sem "tökéletes", van olyan funkció, amelyik az egyikben megtalálható, a másikban viszont hiányzik.
Általánosságban elmondható, hogy mindhárom rendelkezik testreszabási lehetőséggel, csak különböző mértékben. Természetesen az alapértelmezett az, amelyik legkevésbé szabható testre.
Már csak ezért is érdemes próbát tenni a másik kettővel.

Elég nehéz összehasonlítani a három alkalmazást, mert ehhez nagyon sokféle beállítást kellene végigpróbálni.
Nem is célom ennek az összehasonlításnak az elvégzése, viszont mindenkit bíztatok arra, hogy próbája ki a két alternatív Menü alkalmazást.

A jó hír az, hogy ez egyszerűen elvégezhető. A jelenlegi "Menü (Cinnamon főmenü)" alkalmazást nem kell eltávolítani, egy másikat, vagy akár mind a kettőt hozzá lehet adni a panelhez.
Minden gond nélkül működni fog "párhuzamosan" a három. Persze egyszerre csak egy lesz megnyitva.
(Egyedül a gyorsbillentyűvel történő megnyitás-bezárással lehet gond, lévén, hogy ugyanaz a billentyűkombináció az alapértelmezett mindegyik esetében. De ez a kipróbálást nem zavarja)

Egy Timeshift, vagy egyéb rendszermentés elvégzése nem árt, de emellett a jelenlegi menü alkalmazás beállításairól is készíthetünk egy mentést. Bár ezt a lehetőséget huncut módon jól elrejtették a fejlesztők, de azért könnyen megvalósíthatjuk.
Sőt, ez a lehetőség nem csak biztonsági mentésre használható, hanem arra is, hogy az adott menü alkalmazás különböző beállításairól készíthetünk egy mentést, majd ezek között váltogathatunk. (Amíg végleg eldöntjük, melyik felel meg legjobban számunkra.)
Kattintsunk jobb gombbal a Menü ikonra, majd a megjelenő beállítóablakban a három vízszintes vonalra, és válasszuk ki az Exportálás fájlba lehetőséget. A visszaállításhoz használhatjuk az Alapértelmezések visszaállítása, vagy az Importálás fájlból lehetőséget.
Gondolom egyértelmű, hogy az Alapértelmezések visszaállítása akkor is működik, ha nem csináltunk mentést, a mentésből történő visszaállítás az egyéni beállításainkat állítja vissza. (Ami hasznos lehet egy új Linux telepítés esetén is!)
Arra figyeljünk, hogy a három menü alkalmazás ugyanazokat a Kedvencek listát használja, így, ha az egyikben módosítjuk a listát, az a másik kettőben is ugyanúgy jelenik meg!

Hogyan telepítsünk egy másik Menü alkalmazást
Jobb klikk a panelen > Kisalkalmazás hozzáadása a panelhez
Ekkor megjelenik a Kisalkalmazások ablak.
Kattintsunk a Letöltés fülre, a keresőbe írjuk be azt, hogy menu (Ne azt, hogy menü)
Jelöljük ki a Cinnamenu elemet, majd kattintsunk a Telepítés ikonra. (A sor végén lévő, lefelé mutató nyílra)
Jelöljük ki a CinnVIIStarkMenu elemet, és ismételjük meg a telepítést.
Ezután lépjünk át a Kezelés fülre kattintsunk a Cinnamenu elemre, majd az alul lévő hozzáadás (+) gombra.
Ekkor a panel jobb oldalán megjelenik az új elem. Végezzük el a hozzáadást a másik alkalmazással is.

Természetesen ezek a menük áthelyezhetők a panel bal szélére is, akár mindhárom egymás mellé tehető.
Jobb klikk a panelen > Panelszerkesztő üzemmód (Be)
Ezután egérrel megfogható, és a kívánt helyre vonszolható az ikon.
Jobb klikk a panelen > Panelszerkesztő üzemmód (Ki)

Ezután kezdődhet a tesztelés nézzük végig egyenként a három alkalmazás beállításait, hasonlítsuk össze a lehetőségeket.
Kezdem az alapértelmezett Cinnamon főmenüvel. Ez egy egyszerű menü, nagyon kevés módosítási lehetőséggel.
Egy függőleges Kedvencek sáv, a munkamenet gombokkal, és az almenük az alkalmazásokkal.
Itt már az is gondot okoz, hogy hogyan módosítsuk a Kedvencek elemeit. Hogyan töröljünk innen egy elemet? Nem úgy, ahogy logikus lenne, és ahogy a másik kettő esetében egyszerűen végrehajtható: jobb klikk Eltávolítás a Kedvencek közül.
Itt egyáltalán nem működik a jobb klikk. Helyette az a megoldás, hogy megkeressük az almenüben az adott alkalmazást, és ott a jobb klikk menüben már megtalálható az Eltávolítás a Kedvencek közül lehetőség.
És bár van aki szerint ez badarság, de ennek ellenére működik. Csak ki kell próbálni.
Ha szerkeszteni akarjuk a Kedvencek egyik elemét, akkor a Menüszerkesztő megnyitása után ezt megtehetjük. 
Ezt már itt leírtam: https://linuxmint.hu/comment/26744#comment-26744

A CinnVIIStarkMenu mindjárt két különböző megjelenítési módban is használható, vagyis ez tulajdonképpen két alkalmazásnak is felfogható. A (jobb klikk) beállítások lapon az első elem a Menu layout, ami lehet Stark-Menu, vagy MATE-Menu.

A választás nyilván egyéni ízlés kérdése, én a Cinnamenüt használom azóta, hogy a Cinnamont használom.
Nekem nem jön be az olyan Kedvencek sáv, amely csak ikonokat jelenít meg? Ha mondjuk 15 elem van itt elhelyezve, nehézkessé válik a megkülönböztetésük. Én azt szeretem, ha a Kedvencek egy almenüben jelennek meg, ikonnal és felirattal.

Ha kiválasztottuk a kedvenc Menü alkalmazásunkat, csak kattintsunk jobb gombbal az eltávolítani kívánt másik alkalmazáson, és válasszuk az Eltávolítás... elemet. A megmaradót, ha még nem tettük volna, helyezzük át a panel bal oldalára.
Még annyi megjegyzésem van, hogy nekem nem tetszik a Menü ikonja. Mindhárom esetében van lehetőség Saját ikon használatára. Akár az ott megadott fogaskerék, akár bármilyen más ikont betallózhatunk, sőt akár ikon nélkül is használhatjuk, mint ahogy én használom. Ehhez csak egy "üres" átlátszó PNG ikont kell készítenünk, és azt betallóznunk.

F-men